سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

پاک‌سازی زمین‌های مسلح با تفتان

خودرو‌های مین‌کوب از دستاورد‌های مهم صنایع دفاعی کشورمان به شمار می‌روند.

باشگاه خبرنگاران جوان - مین‌ها از انواع تجهیزات نظامی هستند که برای ایجاد خطوط دفاعی در مرز‌ها استفاده می‌شوند. البته در نبرد‌های نظامی پس از تصرف یک منطقه مهم برای حفاظت از آن نیز راهبرد کاشتن مین در اطراف همان منطقه اجرایی می‌شود. در دوران جنگ تحمیلی مین‌های بسیاری توسط رژیم بعثی عراق در مرز‌های غربی کشورمان کاشته شده که تلفات بسیاری را به مردم نظامی و غیر نظامی وارد کرده است.

نیرو‌های مسلح در سراسر جهان با استفاده از افراد اقدام به مین گذاری می‌کنند و معمولا هم برای خنثی سازی از افراد و سربازان استفاده می‌شود. اما در هنگام پاکسازی مین‌ها معمولا انفجار رخ می‌داد و تلفاتی نیز به همراه داشت. پس از این بود که فرماندهان نظامی به فکر افتادند تا به جای استفاده از سربازان با خودرو‌های مخصوص مین زدایی کنند.

مین‌زدایی یکی از فعالیت‌های مهم و راهبردی در کشورمان است. معاون سابق مهندسی و پدافند غیر عامل وزارت دفاع در این خصوص می‌گوید: پاکسازی اراضی آلوده به مین می‌تواند کمک کند تا دولت به اهداف توسعه پایدار دست پیداکند. از جمله آثار مهم رفع این معضل در کشور به جز کاهش تلفات انسانی ناشی از برخورد با مین و مواد منفجره به جامانده از جنگ، می‌توان به احیای صد‌ها هزار هکتار از اراضی کشاورزی و هزاران هکتار از اراضی نفتی و توسعه اقتصادی و اجتماعی اشاره کرد.

به گفته علی اکبر سلیمانی، «مین‌زدایی می‌تواند در دستیابی به برخی از اهداف توسعه پایدار از جمله مهاجرت معکوس، پاکسازی اراضی کشاورزی و برداشت میلیون‌ها تن انواع نباتات، پاکسازی اراضی صنعتی، توسعه گردشگری، توسعه زیرساخت‌ها و ایجاد شبکه‌های برق، گاز و آب، پاکسازی مناطق حفاظت شده زیست محیطی و حمایت از انواع گونه‌های جانوری، نقش بسزایی ایفا کند.»

مین‌‎کوب‌ها جزو خودرو‌های زرهی هستند که به جای توپ و یا سایر تسلیحات دفاعی از غلطک‌ها و زنجیر‌ها در قسمت جلو تشکیل شده که پس از حرکت باعث انفجار مین‌ها می‌شوند.  

مکانیزم فعالیت مین‌‎کوب‌ها بدین گونه است با شروع حرکت محور‌های جلویی فعال شده و در نتیجه گردش این محورها، زنجیر‌ها نیز حرکت کرده  و به زمین ضربه وارد می‌کنند. این ضربات باعث می‌شود تا مین‌های مدفون در زمین منفجر شده و خنثی شوند. زنجیر‌های مذکور از آلیاژ‌های خاصی تولید شده‌اند و به قدری استحکام دارند که در مقابله مین‌های ضد نفر هیچ آسیبی به آن‌ها وارد نمی‌شود. البته در صورت آسیب احتمالی امکان تعویض نیز وجود دارد.

کشور‌های مختلفی در دنیا از جمله روسیه، سوئد، ترکیه و ... این خودرو‌های مین‌کوب را طراحی کرده و ساخته‌اند. صنایع دفاعی ایران نیز تاکنون دستاورد‌های مختلفی در این حوزه داشته که مین‌کوب‌های تفتان از مشهورترین آن‌ها هستند.

خانواده مین‌کوب‌های تفتان

وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح به عنوان بخش اصلی در پشتیبانی از نیروهای مسلح توانسته تا در صنایع شهید کلاهدوز خانواده‌ مین‌کوب‌های تفتان را طراحی و تولید کند.

مین‌کوب‌ زنجیری تفتان ۱

مین‌کوب زنجیری تفتان ۱ با مکانیزم پاکسازی زنجیری و مجهز به سیستم کنترل عمق اتوماتیک قادر به پاکسازی مین های ضد نفر تا ضد تانک بوده و با توجه به بدنه تمام زرهی آن، در برابر انفجار مقاومت بالایی دارد.

حداکثر قدرت پاکسازی: ۱۰ کیلوگرم TNT

عمق پاکسازی: ۳۰ سانتی متر

عرض پاکسازی: ۳/۰۴ متر

مکانیزم کوبش: چکش و زنجیر

حداکثر سرعت پاکسازی: ۲ کیلومتر در ساعت

موتور محرک شقت: موتور دیزل hp ۲۴۰ 

حداکثر شیب طولی: ۳۰ درجه

وزن خودرو: ۴۰ تن.

مین‌کوب زنجیری تفتان ۲

این مین‌کوب با مکانیزم پاکسازی زنجیری قادر به پاکسازی مین‌های ضد نفر تا ضد تانک بوده و با توجه به وزن مناسب دارای قدرت مانور و تحرک بالاست.

حداکثر قدرت پاکسازی: ۱۰ کیلوگرم TNT  

عمق پاکسازی: ۳۰ سانتی‌متر

عرض پاکسازی: ۳/۰۴ متر

مکانیزم کوبش: چکش و زنجیر

حداکثر سرعت پاکسازی: ۲ کیلومتر در ساعت

موتور: OM ۳۵۵ - ۲۸۰ hp

حداکثر شیب طولی: ۲۸ درجه

وزن خودرو: ۲۶ تن.

مین‌کوب کنترلی تفتان ۳

سومین عضو خانواده مین‌کوب‌های تفتان یک مین‌گوب کنترلی با مکانیزم پاکسازی زنجیری و با بهره گیری از سامانه هدایت و کنترل از راه دور است. قابلیت پاکسازی مناطق مختلف از قبیل تپه ماهورها، خاکریزها، مناطق با عوارض مختلف، معابر کم عرض و مناطق صعب العبور آلوده به انواع - مین های ضدنفر از دیگر ویژگی‌های تفتان ۳ است.

حداکثر قدرت پاکسازی: حداکثر ۰/۹ کیلوگرم TNT 

عمق پاکسازی: ۲۵ سانتی‌متر

عرض پاکسازی: ۱/۸ متر

مکانیزم کوبش: چکش و زنجیر

حداکثر سرعت پاکسازی: ۲ کیلومتر در ساعت

موتور: Perkins. ۱۸۲ hp

حداکثر شیب طولی: ۳۵ درجه

وزن خودرو: ۷ تن.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۳
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۱:۵۹ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
خیلی عالی.
ناشناس
۱۱:۳۱ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
بمب اتم برای حفظ کشور و مردم واجب هستش
ناشناس
۱۱:۳۰ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
این چیزا به درد نمیخوره
ساخت بمب اتم به کجا رسید؟
اکبر
۱۰:۲۶ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
دورت بگردم ایران
mosafer
۱۳:۳۱ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
یعنی بری ترکیه و دبی و ارمنستان و ...؟خخخ
ناشناس
۰۸:۴۶ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
ای ول
ناشناس
۰۸:۴۲ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
یاد شهدای گردان مهندسی446لشگر 16زرهی ارتش گرامی باد متاسفانه سوابق کار در میدان مین بعد از قطع نامه هیچ گونه امتیازی نداشت 150ماه درغرب کشور بدون ادعا درگیر میدان مین بودم سه بار مجروح شدم ففط با خدا معامله کردیم
ناشناس
۰۹:۳۳ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
درود بر شما که حتی نام خودت را ننوشتی شما ایثارگر راستین هستید امتیاز به شماها نمیدن اون مال از ما بهترانه
ناشناس
۱۰:۰۷ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
مشخص با این کامنت باخدا هم معامله نکردی چئن امتیازی بتو ندادن روغن ریخته شده را نذر امامزاده کردی اگر با خدا معامله کردی پس چرا دنبال امتیاز بودی؟ والان اینجا کامنت گذاشتی
ناشناس
۱۰:۱۳ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
بیجا کردی رفتی
ناشناس
۱۲:۲۸ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
پاسه به 9:33
خودت برای خودت کامنت میذاری
ناشناس
۰۹:۰۸ ۰۸ بهمن ۱۴۰۰
احسنت احسنت احسنت
خدا خیره دنیا و آخرت رو نصیب تان کند
ناشناس
۰۸:۰۷ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
بعد هز 30 سال !!!
ناشناس
۰۸:۳۹ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
کارشناس نمیدونی نظر نده اولا این مین کوب ها بعد از پاکسازی عمومی که به صورت دستی انجام میشه ومین های ضد تانک برداشته وخنثی شده استفاده میشه که خودش زمان بره دوما ما سومین کشور الوده دنیا بودیم با حدود 150میلیون مین کاشته شده درکشور اینم بازهم پاکسازیششوخی نیست
ناشناس
۰۸:۴۶ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
داداش این مین کوب ها حدود سی ساله داره کار میکنه تو منطقه توخبر نداری
ناشناس
۰۹:۳۶ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
الان دیگه مین ها دومتر رفتن زیر خاک !
ناشناس
۰۹:۵۳ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
فقط مینالید. خا را شکر که ناله های شما، نشان دهنده پیشرفت است.
ناشناس
۱۰:۰۸ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
150میلیووووووووووووووووون مین صدام کاشته؟ خخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخ
ناشناس
۱۰:۱۰ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
الان نشستیتد شمردید که 150میلیون مین بوده فکر کنم149900هزارتا بود اشتباه نشمردی؟
ناشناس
۱۰:۳۰ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
کلا دوس داری یه بهانه ای بگیری . شرط میبندم اگه همون سال های اولم ساخته میشد شما و امثال شما باز یه بهانه ای میگرفتین . وات د فاز
ناشناس
۱۳:۵۶ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
اشتباه مثبت دادم
فرزان
۱۴:۱۷ ۰۸ بهمن ۱۴۰۰
عزیزم مین رو نمیشمرن طبق قوانین بین المللی میدون مین باید هر مین با مین بعدی3متر فاصله داشته باشه که البته عراق رعایت نکرده بود سطح زمین مین گذاری شده رو محاسبه میکنن تعداد مین تقریبی بدست میاد بعدم بعد از اینکه میدون مین توسط نفر پاکسازی شد از مین کوب برای پاکسازی نهایی استفاده میشه
ناشناس
۰۷:۴۷ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
ماشاالله بچه‌های ما