سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تبدیل گاز متان به خوراک غنی از پروتئین برای ماهی‌ های پرورشی

محققان استنفورد معتقدند که می‌ توان تعهدات گرمایش جهانی را به یک راه حل سودآور برای تامین امنیت غذایی تبدیل کرد.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از news.stanford.edu، می‌توان متان را به عنوان یک گاز گلخانه‌ای قدرتمند به خوراک غنی از پروتئین برای ماهی‌های پرورشی تبدیل کرد. یک تحلیل جدید نشان می‌دهد که چگونه می‌توان از این رویکرد به عنوان راهی مقرون‌ به‌ صرفه‌تر از روش فعلی تامین خوراک ماهی‌ها استفاده کرد. اکنون تجزیه و تحلیل دانشمندان استنفورد نشان می‌دهد که می‌توان باکتری‌های تغذیه شده با متان را به پودر ماهی غنی از پروتئین تبدیل کرد. همچنین هزینه‌های تولید خوراک  از متان کمتر از قیمت پودر ماهی معمولی در بازار است. به گفته سحر العبادی، محقق ارشد این پروژه هدف آنها این است که این الگو را تغییر داده و از بیوتکنولوژی برای ایجاد یک محصول با ارزش استفاده کنند.

پتانسیل گرمایش جهانی متان چقدر است؟

اگرچه دی اکسید کربن در جو فراوان‌تر است، اما پتانسیل متان در ماجرای گرمایش جهانی در یک دوره ۲۰ ساله حدود ۸۵ برابر و یک قرن پس از انتشار آن حداقل ۲۵ برابر است. متان همچنین با افزایش غلظت  تروپوسفر، کیفیت هوا را تهدید می‌کند که قرار گرفتن در معرض آلودگی ها سالانه باعث مرگ زودرس یک میلیون نفر در سراسر جهان به دلیل بیماری‌های تنفسی می‌شود. سرعت رشد غلظت نسبی متان از ابتدای انقلاب صنعتی تاکنون  نسبت به دی اکسید کربن بیش از دو برابر و به دلیل انتشارات انسانی بوده است.

نحوه تولید پودر ماهی از متانوتروف 

باکتری‌های مصرف کننده متان به نام متانوتروف را می‌توان در یک بیوراکتور سرد پر از آب که از متان تحت فشار، اکسیژن و مواد مغذی مانند نیتروژن، فسفر و فلزات کمیاب تغذیه می‌کند، رشد داد. توده غنی از پروتئین حاصل می‌تواند به عنوان پودر ماهی در خوراک صنعت آبزی پروری مورد استفاده قرار گیرد و تقاضا برای پودر ماهی تهیه شده از ماهی‌های کوچک یا خوراک‌های گیاهی که به زمین، آب و کود نیاز دارند را جبران کند.

کریگ کریدل، استاد عمران و محیط زیست دانشکده مهندسی استنفوردگفت:" در حالی که برخی از شرکت‌ها از گاز طبیعی خط لوله به عنوان خوراک استفاده می‌کنند، اما خوراک ترجیحی متان منتشر شده در محل‌های دفن زباله بزرگ، تصفیه‌خانه‌های فاضلاب و تأسیسات نفت و گاز است. این کار مزایای متعددی از جمله سطوح پایین‌تر گاز‌های گلخانه‌ای قوی در جو، اکوسیستم‌های پایدارتر و نتایج مالی مثبت را به همراه دارد. مکان‌های پرورش ماهی اکنون حدود نیمی از تمام غذا‌های دریایی را که ما می‌خوریم تامین می‌کنند. تقاضای جهانی برای حیوانات آبزی، گیاهان و جلبک‌ها احتمالا تا سال ۲۰۵۰ دو برابر خواهد شد."

در حالی که متانوتروف‌های تغذیه شده با متان می‌توانند خوراک ماهی‌های پرورشی را فراهم کنند، رویکرد اقتصاد آنها نامشخص است، حتی با وجود اینکه قیمت پودر ماهی معمولی از سال ۲۰۰۰ تقریباً سه برابر شده است. محققان استنفورد برای مشخص شدن پتانسیل و سودآوری این رویکرد مدل سازی کردند. سناریو‌هایی وجود دارد که در آن متان از تصفیه خانه‌های نسبتاً بزرگ فاضلاب، محل‌های دفن زباله و تأسیسات نفت و گاز و همچنین گاز طبیعی خریداری شده از شبکه گاز طبیعی تجاری تأمین می‌شود.

براساس گزارش دانشمندان هزینه‌های تولید پودر ماهی متانوتروف به ترتیب ۱۵۴۶ و ۱۵۳۱ دلار در هر تن و کمتر از میانگین قیمت بازار در ۱۰ سال گذشته یعنی ۱۶۰۰ دلار بوده است. به گفته محققان، هزینه‌های برق را می‌توان با طراحی راکتور‌هایی که گرما را بهتر منتقل می‌کنند و نیاز به خنک‌سازی کمتری دارند و تغییر کاربرد‌های برقی به گاز‌هایی که از گاز به اصطلاح رشته‌ای تغذیه می‌کنند، کاهش داد. در سناریو‌های مربوط به تامین متان از تصفیه خانه‌های فاضلاب، خود فاضلاب می‌تواند برای تامین نیتروژن و فسفر و همچنین خنک کننده استفاده شود.

براساس این مطالعه، اگر این مدل‌ها بتوانند هزینه تولید پودر ماهی مبتنی بر متانوتروف را تا ۲۰ درصد کاهش دهند، می‌توان کل تقاضای جهانی پودر ماهی را با متان ضبط شده در آمریکا تامین کرد. در صورت کاهش بیشتر هزینه‌ها، حتی این فرآیند می‌تواند جایگزین خوراک سویا و حیوانات شود.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۳:۱۷ ۰۸ آذر ۱۴۰۰
هیچ مشکلی تو دنیا نیست که انسان نتونه حلش کنه البته نه هر انسانی
ناشناس
۱۲:۱۳ ۰۸ آذر ۱۴۰۰
وقتی قدر نخبه هامون رو نمیدونیم نتیجه اش همین میشه که که غرب از همینا استفاده میکنه و دستگاههایی میسازه که بعد باید بریم به هزار برابر قیمت از غرب بخریم