به گزارش حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، سعیدرضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در دیدار با ائمه جمعه استانهای اولویتدار برای اجرای برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی، با بیان اینکه توفیق در کنار مقام معظم رهبری بودن، یک سرمایه بزرگ است، اظهار کرد: به هر کدام از اسناد بنیادین کشور در حوزههای مختلف مخصوصاً شورای عالی انقلاب فرهنگی نگاه که میکنیم تاثیرات نگاه و اندیشه راهبردی ایشان مشهود است؛ سند دانشگاه اسلامی، نقشه جامع علمی کشور، سند تحول بنیادین آموزش و پررش، نقشه مهندسی فرهنگی از جمله آثار ایده و فکرهای ایشان است.
او در ادامه افزود: تاسیس سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک که باعث شد از رها شدگی مهد کودکها جلوگیری شود یکی از ایدههای ایشان بود. دوران کودکی دوره یادگیری بالای انسان است در صورتی که پیش از این هیچ گونه اشرافی بر این موضوع نداشتیم و با پراکنده کاری مواجه بودیم. در گذشته ۱۴ نهاد برای تاسیس مهد کودکها مجوز میدادند و با این طرح یکپارچه سازی را عملیاتی کردیم. نمونه دیگر سند علم و فناوری در حوزه دفاعی و امنیتی است. این سند مشارکت علم و آموزش در قلمرو دفاعی را بالا برده است که این نیز با هدایت حضرت آقا و البته کار و تدبیر کارشناسی نیروهای مسلح طرح و تصویب شد.
عاملی ادامه داد: برای داشتن این قلمروها مدیون مقام معظم رهبری هستیم. اگر بتوانیم پا جای پای ایشان بگذاریم، و با تلاش و تدبیر مسیر را دنبال کنیم، موفقیتهای زیادی کسب خواهیم کرد. تاکید احکام مقام معظم رهبری در سه دوره شورای عالی انقلاب فرهنگی اجرایی سازی اسناد بوده است. بنده هم از ابتدای ورود به دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، تاکید کردهام که محور کارها، اسناد شورای عالی انقلاب فرهنگی و افتادن در مسیر اجرا و عمیقتر شدن این اسناد و تاثیر گذاری آنها است.
عاملی گفت: هدف در برنامههای مهندسی فرهنگی تامین سلامت اجتماعی و نزدیکتر شدن به جامعه اسلامی و البته حرکت به سمت شکل گیری جامعه تمدنی نوین اسلامی است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: رکن توفیق در استانها حضور نمایندگان مقام معظم رهبری است که یکی از مسئولیتهای شما راهبری شورای فرهنگ عمومی استان است. نگاه به شورای فرهنگ عمومی داشتن مصوبات بیارزش نیست و تاثیر این شورای فرهنگ عمومی بر برنامههای فرهنگی استان بسیار مهم و کلیدی است. سند مهندسی فرهنگی مرجع اصلی برنامههای ۵ ساله کشور است.
فرهنگ یک امر اجتماعی است
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: جلسات مهندسی فرهنگی بعد از ۶ سال تاخیر هم اکنون برگزار میشود و مصوبات شورای مهندسی فرهنگی توسط معاون اول رئیس جمهور به همه دستگاهها ذی ربط ابلاغ میشود. دستگاهها موظف به اجرا میشوند و در این فاصله زیر ساختهای اجرایی سازی سند مهندسی فرهنگی را ایجاد کردهایم. در برنامه هفتم توسعه این فرصت فراهم شده که به این حوزه ورود کنیم. هم اکنون دنبال این هستیم که پیوستهای فرهنگی اعم از پیوست اجتماعی، پیوست خانواده و پیوست فرهنگی یکدست شود. حوزه اجتماعی را نباید از حوزه فرهنگی جدا کنیم و فرهنگ یک امر اجتماعی است. هدف در برنامههای مهندسی فرهنگی تامین سلامت اجتماعی و نزدیکتر شدن به جامعه اسلامی و البته حرکت به سمت شکل گیری جامعه تمدنی نوین اسلامی است.
او گفت: مشکل کلی این است که خیلی اوقات در حوزه فرهنگ دو گانه حاکمیت و دولت را ایجاد میکنیم و در عمل تصمیمی گرفته میشود که با عدم تامین منابع و بی توجهی رو به رو میشود.
عاملی ادامه داد: استان بوشهر در تدوین سند علم و فناوری مبتنی بر نقشه جامعه علمی کشور پیشگام بود و در نهایت هم تصویب شد و سندی ناظر به مسائل و مشکلات و ظرفیتهای استان است. در حال حاضر ۳ استان آذربایجان شرقی، بوشهر و هرمزگان به همت نمایندگان مقام معظم رهبری اولویتها و برنامههای کلان اسناد فرهنگی شان نهایی شده است. ولی این به معنای تصویب نیست، زیرا این اسناد باید مورد تصویب نهایی ستاد هماهنگی مهندسی فرهنگی قرار گیرد. به هر حال باور ما این است که یکی از نگاههای غلط تصمیم گیری از بالا به پایین و از مرکز برای ذی نفعان در مناطق مختلف است. باید کمک کنیم که اسناد به یک مرحله مدون، مصوب و از نظر بودجهای و اعتباری قابل اجرایی سازی و اتکا برسند. استانهایی که در اولویت برنامه قرار داشتند شامل زنجان، فارس، بوشهر، آذربایجان شرقی، لرستان، همدان، البرز، سیستان و بلوچستان و هرمزگان بودند. باید کمک کنیم که چارچوب برنامههای دو استان خراسان رضوی و گلستان نیز تقویت شود.
استاد ارتباطات دانشگاه تهران توضیح داد: باید مسائل هر استان تشخیص داده شود، زیرا سند مهندسی فرهنگی ۳۰۴ اقدام دارد و نمیتوانیم برنامه را به سمت تمام این اقدامها پیش ببریم و باید اولویتها را تعیین کنیم. نظام مسائلی که تدوین شده اکثرا به خانواده، تاثیرات منفی فضای مجازی، حجاب و عفاف که دچار رها شدگی شده، جوانان، و اخلاق اجتماعی پرداخته است.
عاملی گفت: مشکل کلی این است که خیلی اوقات در حوزه فرهنگ دو گانه حاکمیت و دولت را ایجاد میکنیم و در عمل تصمیمی گرفته میشود که با عدم تامین منابع و بی توجهی رو به رو میشود. مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی طبیعتا در دستور کار دولت است و رهبر معظم انقلاب بر اهمیت تامین اعتبار برای مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کردهاند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: رئیس سازمان برنامه و بودجه و روسای سه قوه و وزرای محترم مرتبط با کارها در شورای عالی عضو هستند تا کار با هماهنگی و وحدت پیش برود. امیدواریم که هماهنگی لازم در این دوره به وجود بیاید. باید کمیته برنامه ریزی استانداری منابع مالی را تامین کند، ولی میتوانیم این مسئله را اصلاح و نقش را به شورای فرهنگ عمومی بدهیم و این شورا هم بر مبنای منابع برنامه تصویب کند.
عاملی: فرهنگ سازی و استفاده از ظرفیت نخبگانی در استانها برای پیشبرد سند مهندسی فرهنگی اهمیت دارد. فرهنگ برترین و مهمترین حوزه ما است و باید در این حوزه از بهترینها استفاده کنیم.
استاد ارتباطات دانشگاه تهران توضیح داد: شورای فرهنگ عمومی باید به این مسائل واقع بینانه ورود کند تا این امر محقق شود. شروع و پایان کار، شورای فرهنگ عمومی است. جایگاه امام جمعه استان و نماینده، ولی فقیه در استان در شورای فرهنگ عمومی دیده شده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: جایگاه شورای عالی انقلاب فرهنگی سیاست گذاری، برنامه ریزی و احراز اجرایی شدن مصوبات است، ولی در حوزه اجرا دخالتی نداریم. مرجعیت شورای فرهنگ عمومی تقویت خواهد شد، اما شورای عالی انقلاب فرهنگی باید با توسعه ساختار رو به رو شود. مقام معظم رهبری تاکید کردند که شورای عالی چابک سازی شود. آیین نامه مدیریت شورای عالی انقلاب فرهنگی دارای ۱۱ شورای تخصصی است و این شوراها میتوانند مصوبه داشته باشند. به ستاد مهندسی فرهنگی، ستاد نقشه جامع علمی کشور و ستاد توسعه فرهنگ قرآنی اختیارات خاص داده شده است و شورای فرهنگ عمومی متناظر شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه امور فرهنگی در استانهاست.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در حکم قانون است. فرهنگ سازی و استفاده از ظرفیت نخبگانی در استانها برای پیشبرد سند مهندسی فرهنگی اهمیت دارد. فرهنگ برترین و مهمترین حوزه ما است و باید در این حوزه از بهترینها استفاده کنیم.
عاملی ادامه داد: مشهد به دلیل حجم بالای زائر ویژگیهای خاصی دارد و باید برای آنها خدمات فرهنگی داشته باشیم. میتوانیم فاصله بین تصمیمات کلان ملی کشور و اجرائیات دولت را برداریم و نباید برای این مسائل دوگانه ایجاد کرد.
انتهای پیام/