سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تکرار حکایت غم انگیز گیاهان مرتعی در کهگیلویه و بویراحمد

کوه ها و تپه های مناطق سردسیری کهگیلویه و بویراحمد این روزها و در فصل نوروز مورد هجوم بوته کنان و گیاه فروشان قرار گرفته است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یاسوج، این روزها کوه ها و تپه های مناطق سردسیری کهگیلویه و بویراحمد که به برکت بارش باران و برف به تدریج خود را برای رویش گیاهان مرتعی و کوهی در طبیعت آماده می کنند، مملو از حضور کسانی است که به بوته کنی گیاهان کوهی و مرتعی روی آورده اند.

با نیم نگاهی به مراتع و کوهای کهگیلویه و بویراحمد شاهد جولان موتورسیکلت سوارها و خودرو سواران هستیم که با پارک وسایل نقلیه خود در دامان طبیعت خود را به رویشگاه های گیاهان کوهی رسانده اند و در کمال آرامش کلنگ خود را زیر ریشه گیاهان قرار می دهند و به چیزی غیر از انقراض فکر نمی کند.

از جاده سپیدار - جلیل و بابکان تا دیلگان و باغچه سادات و سرفاریاب را که گذر کنی وضعیت ریشه کنی گیاهان توسط زنان، دختران و پسران جوان و نوجوان را به وضوح مشاهده می کنید که این روزها هجوم گسترده ای را به طبیعت آغاز کرده اند و بدون هیچ واهمه ای بیل و کلنگ مخصوص خود را تا عمق ریشه گیاه فرو می برند و از دل خاک بیرون می آورند.

انگار دیگر گوش کسی به هشدارهای مسئولان بدهکار نیست و حتی مسافران و گردشگرانی که از سایر استان های کشور به کهگیلویه و بویراحمد وارد می شوند از بس از خوشمزه بودن گیاهان کوهی، کنگر و ترشی بیلهر برایشان تعریف و تمجید کرده اند که خود نیز با بیل و کلنگ به جان طبیعت کنار جاده های استان در مناطق کوهستانی می افتند.

اغلب کسانیکه که اقدام به برداشت این گونه ها می کنند محصول چیده شده خود را در مرکز شهر یاسوج و یا چهار راه سبزی فروشان و یا کنار جاده های برون شهری عرضه می کنند افراد گونی و کیسه بدستی که گیاهان خوراکی که تازه سر از دل خاک بیرون اورده اند را  از ریشه درآورده است و با صدای بلند فریاد میزند بیلهر تازه، تره کوهی، قارچ، موسیر و باز هم همان حکایت تلخ همیشگی .

بیلهر، تره ، قارچ، کنگر و موسیر از اغلب گیاهانی است که از سوی این افراد برداشت و به قیمت هر کیلو بین ۱۵ تا ۳۰۰ هزارتومان در بازار عرضه می شود بیش از ۲ هزار و ۱۳۰ گونه گیاهی در کهگیلویه وبویراحمد وجود دارد که از این تعداد ۴۵۰ گونه دارویی وخوراکی است.

در میان ۸ شهرستان استان کهگیلویه و بویراحمد مرکز استان یعنی شهرستان بویراحمد با داشتن مساحت ۳۰۰ هزار هکتاری خواستگاه اصلی گونه های گیاهی و مرتعی است.

به گفته مسئولان و کارشناسان تنوع فراوان گونه گیاهی موجب شده است تا هر فردی که این گیاهان را می شناسد یا نمی شناسد برای ریشه کردن آنها اقدام کند و اگر گیاهی را اشتباهی از دل خاک بیرون بیاورند نیز با بی توجهی به کناری پرت می کنند تا خشک شود.

گرچه به گفته عباس حسن زاده رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بویراحمد ریشه کنی گیاهان مرتعی از قبیل بیلهر، کرفس کوهی، تره کوهی و امثال این گیاهان ممنوع است و با متخلفان برخورد قانونی خواهد شد اما این حرف ها دیگر به گوش سودجویان بدهکار نیست و هجوم به طبیعت برای ریشه کنی گیاهان دو برابر شده است.

حسن زاده با بیان اینکه به ازای هر ۲۰ هزار هکتار طبیعت در استان، یک قرق بان فعالیت دارد گفت: کمبود نیرو باعث دست درازی بیشتر مردم به طبیعت شده است تا جایی که وقتی به محل ریشه کنی گیاهان انجام شده میرسند که دیگر نوشداری بعد از مرگ سهراب محسوب می شود.

تاراج طبیعت به بهای حسرت آیندگان

هرچه باشد طبیعت استان که در گذشته بهشتی بی نظیر در جنوب کشور به شمار می رفت این روزها متاسفانه به تاراج می رود و به بهای اندک فروخته می شود تا آیندگان تنها حسرت دیدن گیاهان کوهی را به ارث ببرند.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بویراحمد با بیان اینکه ۶ گروه ثابت و سیار برای حفاظت از منابع طبیعی و جلوگیری از ریشه کنی گیاهان فعالیت می کنند گفت: هرچند نظارت ها را هم بیشتر کنیم اما وسعت زیاد منطقه و صد البته ریشه کنی برخی بوته ها هم کار ما را سخت تر کرده است و هم موجب انقراض برخی گونه ها در سالهای آینده خواهد شد.

به نظر می رسد برای حفاظت از منابع ملی و گیاهان خوراکی و دارویی کهگیلویه و بویراحمد تنها فرهنگ سازی ، ایجاد اشتغال برای جوانان بیکار و تامین معیشت مردم می تواند تا حدود زیادی از پدیده نامبارک ریشه کنی گیاهان که از سالهای اخیر تاکنون به جان این استان افتاده است راهگشا باشد نه اینکه راهی را که بارها رفته ایم و بی پاسخ مانده ایم بازهم بپیماییم.

انتهای پیام/س
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.