سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

حاشیه نشینی جدید این بار بر فراز پشت بام‌ها در مشهد!

حاشیه نشینی این بار نه در حومه شهر بلکه بر فراز آپارتمان‌ها قابل رویت است،پدیده بام فروشی در هر جای شهر دیده می‌شود.

 

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، پدیده بام فروشی، نه تنها درمناطق کم برخوردار شهر بلکه در هر جای مشهد دیده می‌شود که این امر،علاوه بر نازیبایی شهری باعث ساخت آپارتمان‌هایی ۳۰ تا ۶۰ متری و بدون استحکام بنا بر فراز پشت بام‌ها شده است.
وقتی عدالت اجتماعی در شهرسازی نباشد از یک طرف باستی هیلز رشد می  کند و از طرف دیگر بمبئی!

هم اکنون در مشهد بام فروشی به دو شیوه در حال انجام است: فروش بدون مجوز پشت بام منزل مسکونی که به صورت قولنامه‌ای خرید و فروش می‌شوند و ساخت طبقه‌ای مازاد بر پروانه ساختمانی و ارسال پرونده تخلف به کمیسیون ماده صد برای تعیین تکلیف. 

بر طبق گزارش میدانی، در شیوه اول فروش پشت بام (که بیشتر در مناطق کم برخوردار دیده می‌شود )معمولا هیچگونه مجوزی اخذ نشده و اکثرا فاقد استحکام بنا می‌باشد و با قولنامه عادی در بنگاه‌های املاک غیر مجاز،خرید و فروش می‌شود.
 
در نوع دوم پشت بام فروشی نیز صرفا در صورت رعایت اصول فنی، شهرسازی و بهداشتی در کمیسیون ماده صد جریمه می‌شوند و دارای شناسنامه و سند می‌گردند.

بیشتر بخوانید

 
در این میان، درفضای مجازی هم کم نبودند افرادی که به بام فروشی روی آوردند با یکی از این افراد تماس می گیرم تا به عنوان خریدار سوالاتی را بپرسم.

فروشنده می‌گوید: در منطقه سیدی واحدی پشت بام ۶۰ متری دارم به قیمت ۱۵۰ میلیون تومان می‌خواهید؟‌
می‌پرسم آیا شهرداری مجوز می‌دهد؟ در پاسخ من می‌گوید: شما شبانه می‌سازی کسی که متعرض شما نمی‌شود قولنامه‌ای هم می‌فروشید کلی سود می‌کنید. با این قیمت باید بروید اجاره نشینی کنید لااقل می‌دانید که سقفی بالای سرتان است که مال خودتان است!

به منطقه توس و نهضت که وارد می‌شوم ساختمان‌های نا ایمنی را می‌بینم که در عرصه ۱۰۰ متری آپارتمان‌های کوچک با تعداد طبقات زیاد روی هم قرار گرفته اند، آپارتمان‌هایی که یا بدون مجوز شهرداری ساخته شدند و یا با دادن جریمه ، قانون را دور زدند و تعداد طبقات را زیاد کردند.
 
بمبئی مشهد کجاست؟
 
منطقه نهضت را به نوعی می توان  بمبئی مشهد نامید زیرا با وجود داشتن تراکم جمعیتی بسیار بالا، آپارتمان های نا ایمن در چندین طبقه بنا شده است ،نبود جای پارک  از دیگر مشکلات این محله است که در یک خیابان بسیار باریک ماشین ها پشت در پشت هم قرار گرفته اند و تردد با سختی همراه است.
 
منطقه یوسفیه یکی از مناطق محله نهضت است در این منطقه به زمین متروکی برخوردم که خانواده ای با حصاری از کمد های چوبی برای خود خانه ای ساخته اند جلوتر رفتم تا ماجرا را جویا شوم.
 
 یزدانی می گوید: در اینجا با پول کارگری خانه ای ساخته بودم که وقتی شهرداری آن را دید با جرثقیل خراب کرد قبول دارم که خانه ام استحکام بنا نداشت و با اصول شهرداری مطابق نبود ولی من هم نمی توانستم هزینه های بسیار بالای شهرداری را برای یک خانه ۶۰ متری بپردازم تا اینکه یک روز شهرداری آمد و خانه را با جرثقیل خراب کرد.
 
او می افزاید: تمام خانه هایی که در این منطقه می بینید بدون استحکام بنا و بدون ضوابط شهرداری بنا شده است چرا  شهرداری آنها را تخریب نمی کند من جوابش را می دانم چون آنها با دادن خلافی و جریمه  به شهرداری، خانه خود را توانستند نگه دارند ولی من به دلیل ندادن جریمه به شهرداری باید در حصاری از تکه های چوب زندگی کنم.
 
مکاری بازرس ویژه اتحادیه املاک می گوید: وقتی هزینه های شهرداری بالاست قشر ضعیف جامعه، رو به بام فروشی می آورند، هزینه پروانه ساخت یک آپارتمان در عرض چند ماه، از ۶۰ میلیون تومان به ۲۵۰ میلیون تومان رسیده است.
 
او می افزاید: باید شهرداری تدبیری کند تا به نسبت  منطقه های ضعیف شهری از آنها هزینه ساخت و ساز اخذ کند در غیر این صورت پدیده بام فروشی روز به روز بیشتر می شود و قشر ضعیف جامعه هر روز فقیر تر و افرادی پشت نقاب  بام فروشی  به اصطلاح  به صورت قانونی، جریمه های هنگفت را می گیرند تا  هر روز ثروتمند تر شوند و اینگونه فاصله طبقاتی روز به روز بیشتر می شود.
 
بازرس ویژه اتحادیه املاک ادامه داد: اگر منطقه نهضت به همین صورت بماند، حتی با  زلزله ای کوچک این منطقه به کشتار جمعیتی تبدیل خواهد شد. تراکم جمعیتی بالا و ساختمان هایی به روی هم بدون هیچ فوندانسیون قطعا وقوع خطری بزرگ را رقم خواهد زد.
 

بیشتر بخوانید


مراد زاده رییس اتحادیه املاک مشهد می‌گوید: پدیده بام فروشی به وفور در مشهد دیده می‌شود و غیر قانونی هم هست و بیشتر در مناطق  سیدی، قلعه ساختمان، طلاب، جاده قدیم قوچان رسالت، و نهضت دیده می‌شود.

او می افزاید: فروش پشت بام غیر قانونی است، اما معمولا افرادی شبانه پشت بام ساختمان را می‌سازند تا دستگاه‌های نظارتی متوجه این امر نشوند.
 
 

وقتی پشت بام فروشی زیر سایه کمیسیون ماده ۱۰۰ قانونی می‌شود

 
پشت بام فروشی در واقع نیم طبقه‌های نا ایمنی هستند که مالکان یا ذی نفعان به صورت غیرقانونی و با توافق دوطرف خرید و فروش می‌نمایند.  عاملان خرید و فروش پشت بام‌ها براحتی فعالیت می کنند اما سوال اینجاست مقصران اصلی خرید و فروش پشت بام ها چه افرادی هستند؟
 
با توجه به مستندات و تحقیقات میدانی که صورت گرفت  عاملان حلقه های بام فروشی، منحصر به یک فرد یا نهاد خاصی نیست بلکه علل زیادی در ظهور این پدیده نقش دارند.
 
اتحادیه املاک، شهرداری، نظام مهندسی، سایت و شبکه‌های اجتماعی معمول در خرید و فروش مسکن  بازیگران اصلی  این پدیده هستند.

زیرا اگر جلوی بنگاه‌های املاک غیر مجاز گرفته شود بخش اعظمی از مافیای مسکن، افزایش قیمت مسکن، رهن و اجاره‌های بالا، قولنامه‌های صوری، کلاهبرداری گرفته خواهد شد.

 شهرداری،بر ساخت و ساز‌های غیرمجاز با اکیپ‌های نظارتی و حمایت دستگاه قضایی و همکاری سایر دستگاه‌های مرتبط، نظارت می کند، اما حجم و گستردگی اوضاع ناشی از انتفاع زیاد پشت بام فروشی برای ذی نفعان باعث شده عملکرد دستگاه‌های نظارتی از کارآمدی لازم برخوردار نبوده و بر گستردگی این پدیده و پیچیده‌تر شدن موضوع هر روز افزوده شده است.

چرا سایت دیوار علنا مبادرت به بام فروشی می‌کند و دادستانی در مقابل آن سکوت می‌کند آیا واقعا نظارتی بر بازار افسار گسیخته مسکن نیست؟!
 
چرا کمیسیون ماده صد شهرداری به جای اینکه جلوی زمین خواری را بگیرد و مانعی برای ساخت و ساز بی اساس شود با قوانین مربوط به نیم قرن پیش، بیشتر عاملی برای منفعت سودجویان شده است؟
 
چرا شهرداری منبع درآمد پایداری ندارد تا از کمیسیون ماده ۱۰۰ به عنوان منبع درآمدی استفاده نکند؟
 
تا کی باید منتظر ماند تا نمایندگان مشهد، برای اصلاح قوانین تدابیری اخذ کنند و مطالبه گر مردم شهرشان باشند؟
 
 
به موجب ماده ۱۰۰ قانون شهرداری ها، اشخاص به منظور ساخت و ساز ملک خود موظف اند از شهرداری‌ها پروانه ساخت و ساز اخذ کنند حال چنانچه افرادی بدون پروانه یا خارج از موازین پروانه ساختمانی مبادرت به ساخت  بنا کنند رسیدگی به این موضوع در کمیسیون مقرر در ماده معروف به کمیسیون ماده ۱۰۰ انجام می‌شود.

مبنای رسیدگی کمیسیون، رعایت اصول شهرسازی، فنی و بهداشتی است که در هر شهرداری شرایط خاص خود را دارد. یکی از ضوابط ملاک عمل شهرداری‌ها طرح جامع و تفصیلی اراضی که مصوب شورای عالی شهرسازی می‌باشد که هر چه قدر ضوابط این طرح‌ها با نیاز‌های واقعی و منطقی شهروندان منطبق باشد، می‌توانیم انتظار تخلف کمتر پشت بام فروشی را داشته باشیم.
 
در هر صورت مالکین املاک مکلف اند مطابق طرح تفصیلی مصوب شورای عالی شهرسازی مبادرت به اخذ مجوز از شهرداری و ساخت املاک خویش نمایند و شهرداری‌ها مکلف به نظارت در چهارچوب این مصوبه و پروانه ساختمانی می‌باشند تا چنانچه مالکی از موازین و ضوابط مذکور تخطی کنند وی را از ادامه عملیات ساختمانی باز دارند.

اما وقتی پرونده‌های ساخت و ساز‌های غیر مجاز از جمله بام فروشی به اکسیر کمیسیون ماده ۱۰۰ میرسد حکم داده شده با گرفتن جریمه منتفی می‌شود در حقیقت کمیسیون ماده ۱۰۰ منبع در آمدی برای شهرداری‌ها شده تا قانون را دور بزنند.
 
شهرداری ها هم از نظر اجتماعی برای اینکه در مقابل مردم قرار نگیرند و هم از نظر مناسبات سیاسی غالبا حکم به قلع و قمع را با اخذ جریمه مسامحه می کنند.
اینجاست که نقش نمایندگان مجلس پر رنگ می شود و جای خالی آنها احساس می شود چرا قانون شهرداری باید نیم قرن از از زمان تدوین آن بگذرد آیا وقت آن نرسیده  است که بازبینی شود و مطابق  نیاز روز طراحی شود؟ اگر هم قرار است جریمه ای از طریق سازندگان متخلف لحاظ شود چرا به جای آنکه به دولت داده شود  باید در خزینه شهرداری آورده شود ؟

احمد حافظ شهردار منطقه ۱۰ مشهدمی گوید: امسال بیشترین آمار قلع و قمع را داشته ایم که همگی را اجرا کردیم در برخورد با متخلفان قاطعانه عمل می کنیم.

به نظر نگارنده و با توجه به تحقیقات میدانی، در حقیقت حلقه های  بام فروشی منحصر به یک نفر نیست، وجود بنگاه های غیر مجاز و هزینه های بالای شهرداری و همچنین وجود اکسیر کمیسیون ماده ۱۰۰ باعث شده تا مردم خطرات را به جان بخرند و خانه هایی بدون استحکام بنا روی پشت بام ها بسازند، رای قلع و قمع در اکثر موارد صادر می شود اما وجود ملاحظات اجتماعی به طوریکه شهرداری ها سعی می کنند تا در مقابل مردم قرار نگیرند وملاحظات سیاسی از جمله دلایل پنهانی است که باعث می شود به رغم صدور حکم قلع و قمع، تخریب انجام نشود.
 
این پدیده در حال حاضر معضلی فراگیر در شهر‌ها شده است و بی نظمی را در فضای شهری رقم می‌زند که هر چه سریعتر باید برای آن چاره‌ای اساسی اندیشیده شود.

گزارشگر:فاطمه غلامی
 
انتهای پیام// ف.غ
 
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
عزراییل
۰۱:۰۳ ۰۴ مهر ۱۳۹۹
از ماست ک برماست خود کرده را تدبیر نیست
علیرضا
۲۳:۴۱ ۰۳ مهر ۱۳۹۹
داخل مشهد من خودم با بنگاه دارها کار کردم تا بتوانند ارزان میخرند وتا بتوانند گران میفروشند
ناشناس
۰۸:۰۷ ۰۳ مهر ۱۳۹۹
همه جا بام فروشی داره میشه.. کسی جلو دارشدن نیس
محمد پوریانسب
۱۶:۳۲ ۰۲ مهر ۱۳۹۹
شهرک شهید رجایی(قِلعه ساختمان ) مشهداصلا بام فروشی ندارد، درضمن این قضیه از ۲ دهه پیش در تهران شروع شده،بدون تحقیق و به صرف محله های کم برخوردار، مشهد هر مطلبی را تعمیم ندهید!!!!!
ناشناس
۱۳:۰۴ ۰۲ مهر ۱۳۹۹
این چه اوضاعی واسه مردم ساختن.. وقتی طرف با گول مستاجر میتونه خونه روی بام بسازه.. خب منطقیه که بسازه..
ناشناس
۱۱:۵۹ ۰۲ مهر ۱۳۹۹
يكي از عوامل مهم افزايش قيمت مسكن، بنگاههاي معاملات مسكن هستند.
مختاری
۱۱:۴۶ ۰۲ مهر ۱۳۹۹
این بلائی که کاخ نشین های بظاهر مسئول به سر ملت شریف ایران آوردن.
ناشناس
۱۱:۰۹ ۰۲ مهر ۱۳۹۹
افزايش جمعيت لجام گسيخته از سالهاي دهه 60 تا 80، باعث مشكلات زيادي ازجمله، كاهش خدمات عمومي، كاهش امنيت اجتماعي و مشكلات مسكن شده است.
ali
۱۰:۴۲ ۰۲ مهر ۱۳۹۹
کشوری که تورمش از 92 به این طرف روز بروز کم شد! رشد اقتصادیش روز بروز بیشتر شد!! در صد بیکاریش روز بروز کمتر شد!!و هزاران هزار مزیت دیگر در چنین اوضاع خوبی انتظاری بیشتر از این نمیشه داشت.
ناشناس
۱۰:۲۶ ۰۲ مهر ۱۳۹۹
این همه زمین خالی . چرا بنیاد مسکن و جهاد کشاورزی مانع واگذاری زمین به بافت می شوند . ما الان یک باغ داریم با درختهای پیر تو کمیسیون جهاد کشاورزی الحاق به بافت شدنش رد شد . بعداز جلسه یک وکیل باهام تماس گرفت گفت خداتومن میگیرم میندازمش تو بافت .در حالیکه طبق قانون باید الان تو بافت باشد . بخاطر چندتا درخت مارو مستاجر کردند. خدا شاهده حاضرم 2 برابر اون درختها را بکارم تا بزرگ بشوند ازشون نگهداری بکنم
ناشناس
۱۳:۲۲ ۰۲ مهر ۱۳۹۹
محيط زيست هر كشور جز سرمايه و افتخارات و منابع درآمد هر كشوريه. اونوقت ما سالهاست كه محيط زيست و منابع طبيعي رو از بين مي بريم و تبديل به جاده و خانه و ويرانه مي كنيم
ناشناس
۱۰:۲۲ ۰۲ مهر ۱۳۹۹
امارات با پول و هزینه دولت برای مردم خانه خریده اما اما در مسولان کشور امکاناتی فراهم کردن برای دلالان در همه زمینه ها از مسکن مصرفی بگیر تا خودرو مصرفی
ناشناس
۱۰:۰۹ ۰۲ مهر ۱۳۹۹
خدا لعنت کنه این دولت رو
ناشناس
۰۹:۰۸ ۰۲ مهر ۱۳۹۹
متاسفم برای اوضاع کشورم
علی*
۰۹:۰۵ ۰۲ مهر ۱۳۹۹
سایت دیوار و امثال اینا چه گناهی دارن .. دنبال مقصرید .. دولت .. وزرا -- بانک ها -- اینا مسبب گرونی مسکن هستن