سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سبزی قورمه سبزی شامل چیست و نسبت آن چگونه است؟

سبزی قورمه سبزی ترکیبی از تره، جعفری، گشنیز، اسفناج و شنبلیله است که در مناطق مختلف به نسبت متفاوتی استفاده شده و گاهی سبزیجات دیگری به آن افزوده یا از آن کاسته می‌شود.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، خورشت قورمه سبزی یکی از خورش‌های اصیل ایرانی است که طرفداران زیادی دارد و غالبا در هر خانه‌ای بار گذاشته شود عطر و بوی وسوسه انگیز آن کل محل را در برمی گیرد. اما سوال این است که چرا گاهی عطر و طعم قورمه سبزی بهتر می‌شود؟ در پاسخ باید گفت که علاوه بر روش پخت، نسبت سبزی قورمه سبزی نیز در خوشمزگی آن تاثیر به سزایی دارد.

قورمه سبزی یکی از خورش‌های سبز است که یک پای ثابت آن را سبزی‌های تره، جعفری، گشنیز، شنبلیله و اسفناج تشکیل می‌دهد و چاشنی آن معمولا لیمو عمانی درسته یا پودر شده است، ولی گاهی به آن آب نارنج، آب غوره یا رب انار هم اضافه می‌کنند. نسبت سبزی قورمه سبزی در شهر‌های مختلف، فرق می‌کند همچنین نوع گوشت آن نیز می‌تواند متفاوت باشد همچون: قورمه سبزی با گوشت مرغ یا قورمه سبزی با گوشت چرخ کرده. ما در این مطلب قصد داریم نسبت سبزی قورمه سبزی در چند منطقه مختلف ایران را مرور کنیم.

در زیر انواع سبزی‌های استفاده شده در قورمه سبزی برای شهر‌های مختلف را مشاهده خواهید کرد.

در تهران سبزی قورمه سبزی متشکل از تره و جعفری به نسبت برابر؛ به اضافه مقدار کمی شنبلیله است.

نسبت سبزی قورمه سبزی (تهران)
تره ۵۰۰ گرم
جعفری ۵۰۰ گرم
شنبلیله ۱۰۰ گرم

نسبت سبزی خورشتی (فارس و خوزستان)
سبزی قورمه سبزی در فارس و خوزستان ترکیبی از تره، جعفری، گشنیز، شوید، اسفناج یا برگ چغندر (یا هر دو به یک اندازه)، شنبلیله و سیر سبز است. مقدار شوید، شنبلیله و سیر سبز حدود یک چهارم؛ و مقدار گشنیز و اسفناج یک دوم تره و جعفری است.

نسبت سبزی قورمه سبزی (فارس و خوزستان)
تره ۴۰۰ گرم
جعفری ۴۰۰ گرم
گشنیز ۲۰۰ گرم
شوید ۱۰۰ گرم
اسفناج یا برگ چغندر ۲۰۰ گرم
شنبلیله ۱۰۰ گرم
سیر سبز ۱۰۰ گرم

ترکیب سبزی قورمه سبزی (آذربایجان)
سبزی قورمه سبزی در آذربایجان مرکب از تره، جعفری، گشنیز به نسبت یک، یک چهارم و یک پنجم به ترتیب است. چند برگ اسفناج یا برگ چغندر و ترخون نیز بسته به فصل اضافه می‌شود.

نسبت سبزی قورمه سبزی (آذربایجان)
تره ۱ کیلوگرم
جعفری ۲۵۰ گرم
گشنیز ۲۰۰ گرم
اسفناج یا برگ چغندر چند برگ
ترخون چند برگ

نسبت سبزی خورشتی به زعم نگارنده
به زعم نگارنده بهترین نسبت قورمه سبزی عبارت است از: تره، جعفری، گشنیز، اسفناج و شنبلیله به نسبت یک و یک دوم و یک پنجم و یک دهم و یک دهم است.

نسبت سبزی قورمه سبزی به زعم نگارنده
تره ۱ کیلوگرم
جعفری ۵۰۰ گرم
گشنیز ۲۰۰ گرم
شنبلیله ۱۰۰ گرم
اسفناج ۱۰۰ گرم

اگرمواد لازم برای تهیه یک قورمه سبزی خوشمزه را خریداری کردید می‌توانید شروع به پخت آن نمایید. کافی است کمی دقت کرده و طبق دستور پخت پیش بروید.

طرز تهیه قورمه سبزی

مواد لازم
گوشت خرد شده با قلم ۵۰۰ گرم
پیاز بزرگ ریز خرد شده ۱ عدد
سبزی ریز خرد شده ۵۰۰ گرم
لوبیا چیتی یا قرمز خیس خورده ۱/۲ پیمانه
لیمو عمانی سوراخ کرده ۵-۶ عدد
پودر شنبلیله خشک ۱ قاشق مرباخوری
پودر برگ کرفش خشک شده ۱ قاشق غذاخوری
روغن به میزان لازم
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به میزان لازم

مواد ذکر شده برای تهیه خورش قرمه سبزی برای چهار تا شش نفر کافیست.

دستور تهیه:

۳-۲ قاشق روغن در قابلمه روی حرارت ملایم داغ کنید و پیاز را در آن تفت دهید تا طلایی شود.
گوشت را به پیاز سرخ شده اضافه کرده و ۱۲-۱۰ دقیقه تفت دهید تا سرخ شود. سپس زردچوبه، فلفل، پودر شنبلیله و پودر برگ کرفس را اضافه کنید و دو سه دقیقه تفت دهید.
لوبیا را با ۶ پیمانه آب به قابلمه اضافه کنید. وقتی محتویات قابلمه به جوش آمد حرارت را کم کرده و درب قابلمه را ببندید.
اجازه دهید گوشت و لوبیا حدود ۳ ساعت بپزند و در پایان ساعت دوم پخت، لیمو عمانی و نمک را اضافه کنید.
۶-۵ قاشق روغن در تابه روی حرارت ملایم داغ کنید و حدود ۲۵-۲۰ دقیقه سبزی قورمه سبزی را در آن تفت دهید تا آب سبزی کشیده شود و روغن آن رنگ سبز بگیرد.
سبزی را در پایان ساعت اول پخت، روی گوشت بریزید و زیر و رو کنید.
حرارت را کم کرده و درب قابلمه را نیمه باز بگذارید. برای اینکه قورمه سبزی به روغن بنشیند در اواخر پخت چند تکه یخ به خورش اضافه کنید.
قرمه سبزی را با برنج و سالاد شیرازی سرو کنید.

چند نکته

در قدیم از لوبیا چشم بلبلی در قورمه سبزی استفاده می‌شد. از آنجا که این نوع لوبیا زودپزتر است، لوبیا را در پایان ساعت اول پخت اضافه کنید یا جداگانه پخته و اضافه کنید.
اضافه کردن آب قلم به قورمه سبزی طعم بی نظیری به آن می‌دهد.
مقدار شنبلیله باید کمتر از باقی سبزی‌ها باشد، زیرا شنبلیله باعث تلخ شدن خورش می‌شود.
افزودن برگ کرفس خشک در بهتر شدن عطر و بوی قورمه سبزی تاثیر به سزایی دارد.
لیمو عمانی قورمه سبزی را معمولا از نوع سیاه انتخاب می‌کنند، تا با رنگ تیره خورش تناسب داشته باشد.

نوش جان ...

منبع: ستاره

انتهای پیام/

برچسب ها: خانه داری ، آشپزی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۶
در انتظار بررسی: ۰
آوین
۱۹:۲۷ ۱۸ فروردين ۱۴۰۳
خدایی پودر کرفس از کجا درومد
قرمه خوزستان سیر نداره
حمبد
۱۵:۰۴ ۲۹ آبان ۱۴۰۲
غذا فقط آذربایجان
نیکو
۱۲:۲۸ ۰۹ آبان ۱۴۰۲
سلام دوستان از کلمات نادرست استفاده نکنید لطفا. نویسنده محترم بسیار تشکر
نیکو
۱۲:۲۸ ۰۹ آبان ۱۴۰۲
سلام دوستان از کلمات نادرست استفاده نکنید لطفا. نویسنده محترم بسیار تشکر. من با دستور ایشون سبزی قورمه تهیه کردم ۱۰ تا تره ۶ تا جعفری ۲ تا گشنیز ۲ تا اسفناج ۱ شنبلیله. بنظرم بهترین زمان تهیه سبزی در فصل پاییز آبانماه ب بعد هست. و اینکه بنابر ترد و تازه بودن سبزی بنظرم مقدار باید کمتر و بیشتر بشه. من چون اسفناج و جعفری ک خریدم خیلی جوون و نرم بودن یک عدد بیشتر خریدم. مقدار اندازه برای هر نفر هم بنابر سلیقه خانواده اس. دوستان پیشنهاد میکنم سبزی رو بعد از شستن و خیلی ریز کردن ب اندازه نیاز بسته بندی کنید و هر زمان ک قصد طبخ دارید همون روز سرخ کنید. و سبزی سرخ شده رو فریز نکنید. اینجوری کیفیت سبزی بالا میمونه.
ناشناس
۲۳:۵۳ ۱۷ آذر ۱۴۰۱
چرت نگو درخوزستان اصلا سیردرقورمه سبزی نمی ریزند
ناشناس
۲۲:۰۰ ۰۹ آذر ۱۴۰۱
عالی و جالب بود
سپاس
ناشناس
۰۱:۴۷ ۱۶ آبان ۱۴۰۱
با سلام سبزی قورمه برای هر نفر 100 گرم یعنی برای مثلا 5 نفر 500 گرم
کورش
۲۰:۰۶ ۰۷ آبان ۱۴۰۱
این کاملترین دستور پخت خورشت قورمه سبزی است که من دیده ام در ۵۲ سال سنم
ناشناس
۰۰:۵۵ ۱۷ شهريور ۱۴۰۱
سلام‌برای‌چهار‌نفر‌۲۰۰‌گرم‌قرمه‌سبزی‌کافیه‌.من‌خودم‌امتحان‌کردم‌اندازه‌بوده
ناشناس
۱۳:۳۰ ۲۴ فروردين ۱۴۰۱
میشه بگید برا هر نفر چقدر سبزی قورمه لازمه بعضی چشمی سبزی می‌ریزند هر بسته بندی سبزی قورمه برا چند نفره
ناشناس
۰۷:۳۹ ۰۸ اسفند ۱۴۰۰
سلام میشه بگید سبزی قورمه چه فصلی خوبه
ناشناس
۰۱:۳۳ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
من میخام بدونم چندعددنمونه توسبزی باشه میزان لازم
هدى
۱۲:۲۲ ۱۱ دی ۱۴۰۰
احسنت مرسي
ناشناس
۰۲:۱۷ ۱۱ دی ۱۴۰۰
استان فارس اصلا از سیر استفاده نمیکنن
ناشناس
۱۶:۰۳ ۰۷ دی ۱۴۰۰
سلام اصلا سبزی خورشتی خوزستا این شکلی نیست افناج دو برار گشنیز و جعفری باید باشه بعدشم اصلا سیر و شنبلیله و برگ چغندر نداره
منیژه
۱۵:۱۴ ۱۶ آذر ۱۴۰۰
عالی بود مال خوزستان
رضا
۱۰:۴۵ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
توضیحاتتون بسیار عالی و مفیده دستتون طلا
ناشناس
۰۶:۴۶ ۲۵ آبان ۱۴۰۰
اگه شنبلیله نریزیم بد میشه؟
ناشناس
۱۳:۵۵ ۰۸ مهر ۱۴۰۰
واقعادستتون دردنکنه عالی بود
لیلا
۲۲:۱۲ ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
شرمنده ولی تو خوزستان کسی نه شوید میزنه نه سیر و مقدار اسفناج و گشنیز بیشتر از تره و جعفری است.
ناشناس
۱۵:۲۹ ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
عالی بود توضیحاتتون مچکرم
ناشناس
۱۸:۲۲ ۱۰ دی ۱۳۹۹
حیف است این را از دست بدین خیلی عالی بود
داود
۰۶:۵۳ ۱۶ آذر ۱۳۹۹
سلام
فرق سبزی آش با قورمه سبزی تو اسفناج
اسفناج سبزی اصلی اش محسوب میشه
شنبلیله مال قورمه سبزی
بااین نسبت قورمه سبزی درست کنید ولذت رو ببرید
برا ده کیلو سبزی چهار تا پنج کیلو تره
دوکیلو نیم جعفری
یک کیلو نیم گشنیز
و یک کیلو هم شنبلیله
وقتی لا این روش سبزی درست کنید اگر تو هر مهمانی باید و اسفناج حتی خیلی کم تو قورمه باشه متوجه میشدی
ناشناس
۱۳:۱۲ ۱۴ آبان ۱۳۹۹
من در قورمه سبزی ریحان نعنا تره جعفریی گشنیز جعفری مرزه شوید وشنبلیله می ریزم عالی میشه
ناشناس
۲۰:۲۳ ۰۷ آبان ۱۴۰۱
من از قورمه سبزی شما متنفرم
وقتی خواهرم مثل شما آشپزی میکرد آدم واقعا شکنجه میشد
ناشناس
۲۱:۱۳ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
خیلی خوب بود
ناشناس
۰۸:۲۴ ۳۰ شهريور ۱۳۹۹
سلام.اگه میشه تعداد و مقدار سبزی رو هم بفرمایید.چون ما توی بازار دسته ای سبزی میخریم.نفرمودید که چه تعداد جعفری باشه یا گشنیز یا شنبلیله یا اسفناج.فقط وزنشو فرمودید.مثلا ۱۰۰ گرم.تشکر
ناشناس
۲۲:۱۷ ۰۹ مرداد ۱۳۹۹
سلام خیلی خوب، مختصر ومقید بود. ممنونم