ساکنین سواحل خلیجفارس، ماهی را بهصورت خشکشده هم مصرف میکنند و از ماهیانی که پرکاربردترین استفاده را در اقتصاد ساکنین داشتند ماهی ساردین یا همان موتو و حشینه بود و در حال حاضر هم هنوز این سنت قدیمی رواج دارد و بسیاری از ماهیها را به این صورت در میآورند تا بیشتر مورد استفاده قرار گیرد.
منظور از خشک کردن گرفتن رطوبت از محصول است این عمل را میتوان به صورتهای مختلف انجام داد، ولی افزودن نمک، اعمال فشار مکانیکی و تبخیر رطوبت از سطح محصول، معمولیترین روشهایی هستند که در این مورد بکار میروند. ماهی حدوداً ۷۵تا۸۵ درصد آب است و در شرایط طبیعی در دمای حدود ۵ درجه یا بالاتر به سرعت مورد هجوم میکروارگانیسمها قرار میگیرد از این رو خشک کردن یا گرفتن آب از محصول یا دور کردن آب در دسترس میکروارگانیسمهای عامل فساد و جلوگیری از انجام واکنشهای آنزیمی، پایداری محصول در برابر تغییرات نامطلوب را افزایش میدهد.
عمل خشک کردن ماهی باعث استحکام بافت گوشت ماهی میشود بطوری که در موقع پخت خصوصاً در حالت آویخته از هم جدا نمیشود. خشک کردن ماهی باعث کمک به تشکیل یا غشاء برای سحطی شده که سطح ماهی را کاملاً میپوشاند ضمناً باعث ممانعت از انعقاد پروتئین که گهگاهی از ماهی به خارج ترشح شده میشود و همچنین از سخت شدن پوسته بیرونی ماهی جلوگیری میکند و اجازه خروج رطوبت داخلی بدن ماهی را نداده و به این طریق مانع ایجاد محیط مناسب برای رشد و نمو باکتریها در پروتئین یا مواد ترشح شده از بدن ماهی میشود.
مواد لازم
ماهی خشک شده: ۱ عدد
برنج: ۶ پیمانه
گوجه فرنگی متوسط: ۳ عدد
روغن مایع: ۵ قاشق غذاخوری
فلفل سبز: ۳ عدد
مراحل پخت
مرحله ۱
ماهی خشک شده را به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه در آب میجوشانیم.
مرحله ۲
گوجه و فلفل سبز را خرد کرده در کمی روغن تفت میدهیم.
مرحله ۳
سپس ماهی آب پز شده را له میکنیم و به گوجهها اضافه میکنیم.
مرحله ۴
در نهایت برنجی را که از قبل خیس کرده ایم به آن اضافه میکنیم و روی حرارت میگذاریم تا دم بکشد.
مرحله ۵
ماهی را هم در واقع شبیه به خورش میگذاریم مدت کوتاهی با گوجه و فلفل سبز کامل پخته شود؛ و پس از دم کشیدن برنج همانند خورش روی برنج سرو میکنیم.
منبع: غذالند
انتهای پیام/