به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، داریوش بهارلویی مدیر دفتر برنامهریزی منابع آب معاونت مطالعات پایه سازمان آب و برق خوزستان در جلسه ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران در استانداری گفت: وضعیت کاهش ورودی آب به سدها و رودخانههای خوزستان بسیار نگرانکننده است و وضعیت خوب نیست و اگر این روال ادامه داشته باشد، در آینده دچار مشکل خواهیم شد.
او بیان داشت: اگرچه سیاستهای بهرهبرداری، تامین آب محصولات کشاورزی است، اما باید همکاری لازم در این زمینه انجام شود و از فشار و یا تشدید فشار برای افزایش خروجی آب از سدهای خوزستان خودداری شود.
بهارلویی به وضعیت حوضههای آبریز خوزستان از ابتدای سال آبی تاکنون اشاره و تصریح کرد: میزان بارندگی در حوضههای آبریز خوزستان ۴۸ تا ۵۰ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته است، ضمن اینکه بارندگی نسبت به آمار دوره ۵۰ ساله نیز کاهش یافته است به گونهای که بارش در حوضه کارون ۲۱ درصد کاهش نشان میدهد.
این مقام مسئول با اشاره به آخرین وضعیت سطح پوشش برف در حوضههای آبریز خوزستان، افزود: میزان پوشش برف در حوضههای آبریز خوزستان ۳۵ درصد است، اگرچه سال گذشته ۲۲ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع برف داشتیم و سطح پوشش برف امسال تاکنون به ۳۴ هزار کیلومتر مربع بوده است.
مدیر دفتر برنامهریزی منابع آب معاونت مطالعات پایه سازمان آب و برق خوزستان با اشاره به نقش ضخامت برف در ذخایر پشت سدها گفت: ضخامت برف در نقاط مختلف متفاوت است، اما اکیپهای سازمان آب و برق از اواخر بهمنماه به مناطق مختلف اعزام میشوند و اطلاعات دقیقتری از وضعیت کسب میکنند. وضعیت پوشش برف نسبت به سال گذشته رشد داشته و این موضوع امیدوارکننده است تا بخشی از کمبودهای ما جبران شود، اما این افزایش برف به معنی جبران تمامی کمبودها نیست.
او با اشاره به پیشبینی وضعیت بارندگی ماههای پیش رو بیان داشت: طبق آخرین پیشبینی سازمان هواشناسی، در ماههای پیش رو شرایط نرمالی از نظر بارش خواهیم داشت. هر چند در بهمنماه تاکنون میزان بارندگی در حوضههای آبریز خوزستان با آنچه پیشبینی شده بود تفاوت دارد.
داریوش بهارلویی اظهار کرد: در سال آبی امسال میزان ورودی آب به مخازن و رودخانههای خوزستان ۶.۵ میلیارد مترمکعب بوده است در حالی که سال گذشته در این بازه زمانی ۱۵ میلیون مترمکعب آب وارد سدهای خوزستان و رودخانهها شده بود. این میزان ورودی آب به سدها و رودخانههای خوزستان نسبت به بلندمدت ۲.۶ میلیارد مترمکعب کاهش داشته است و این کاهش هر هفته در حال تشدید شدن است.
او ادامه داد: میزان آورد آب در حوضه کارون ۳۵ درصد، در حوضه دز ۲۶ درصد، در حوضه مارون ۴۸ درصد، در حوضه جراحی ۳۶ درصد و در حوضه زهره ۴۴ درصد کاهش داشته است. در حوضههایی که حدود ۴۰ درصد یا بیشتر، کاهش ورودی داشتهایم، شرایط خشکسالی متوسط است که اگر شرایط تشدید شود یا تدوام یابد به سمت خشکسالی شدید خواهیم رفت.
بهارلویی افزود: این وضعیت کاهش ورودی آب به سدها و رودخانههای خوزستان بسیار نگرانکننده است. اگرچه سیاستهای بهرهبرداری، تامین آب محصولات کشاورزی است، اما باید همکاری لازم در این زمینه انجام شود و از فشار و یا تشدید فشار برای افزایش خروجی آب از سدهای خوزستان خودداری شود. وضعیت خوب نیست و اگر این روال ادامه داشته باشد، در آینده دچار مشکل خواهیم شد.
او گفت: در حال حاضر حجم خالی سدهای خوزستان ۸.۸ میلیارد مترمکعب است که برای کنترل سیلابهای زمستانه کافی است. به نظر میرسد در آخر اسفندماه نیز چیزی در همین حدود یا کمی کمتر ظرفیت خالی یعنی دو برابر ظرفیت خالی سال گذشته، برای مهار سیلابها داشته باشیم. همچنین اکنون ۴.۵ میلیارد مترمکعب آب قابل برنامهریزی در اختیار داریم.
بهارلویی اظهار داشت: در حال حاضر مجموع خروجی آب از سدهای خوزستان حدود ۷۲۰ مترمکعب بر ثانیه است در حالی که ورودی سدهای خوزستان ۵۴۵ مترمکعب بر ثانیه است. همچنین تاکنون ۷.۸ میلیارد مترمکعب آب از سدهای خوزستان رهاسازی کردهایم که نسبت به سال گذشته ۱.۷ میلیارد مترمکعب افزایش رهاسازی داشتیم.
انتهای پیام/گ