او افزود:حوزه انتخابی طرح مدیریت جامع حوزه آبخیز در شمال استان کرمان، حوزه آبخیز یزدان آباد شهرستان زرند است که ۵۸ هزار هکتار مساحت و ۱۳ هزار نفر جمعیت دارد.
او با بیان اینکه این حوزه، نمایشی جامع از همه موضوعات و فعالیتهای منابع طبیعی و آبخیزداری است، افزود: در این حوزه شاهد مشکل اراضی بیابانی و ریزگردها، وجود مراتعی که نیاز به تقویت دارند، جنگلهایی که باید توسعه و حفاظت شوند و حوزه آبخیزی که به لحاظ فرسایش و سیل خیزی، دارای مشکلات خاص خود است، هستیم و علاوه بر این به دلیل حضور ساکنان شهری، روستایی، عشایری و دامداران در حوزه و تنوع جمعیتی بالایی که حوزه از آن برخوردار است، انتخاب این حوزه به عنوان پایلوت منطقیتر بود؛ بنابراین، انتخاب این حوزه، متناسب با مأموریت منابع طبیعی انجام شده است.
امینی زاده بیان داشت: این طرح چارچوب خاص دارد و برای به نتیجه رسیدن آن باید ۷ مرحله یا هفت گام طی شود که به ترتیب شامل: انتخاب حوزه، تشکیل کارگروههای استانی و ستادی، تهیه سند راهبردی، ارزشیابی فعالیت ها، هماهنگی با بخشهای دولتی، اجرای عملیات و مستند سازی است.
او اظهار داشت: برای اجرایی شدن مدیریت جامع از سوی مشاوران متخصص، یک سند راهبردی که در آن تمام مشکلات، ظرفیت ها، فرصتها و قوتهای حوزه آبخیز یزدان آباد بررسی و تحلیل میشوند، در حال تهیه است که انتظار میرود، پیشنهادات و راه حلهای ارائه شده به گونهای ارائه شود که وضع زندگی مردم بهبود، منابع طبیعی توسعه و سرمایههای ملی درون حوزه مثل: آب، خاک و گیاه حفاظت شوند و برای نسلهای آینده باقی بمانند.
کارشناس طرح مدیریت جامع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان افزود: بعد از آماده شدن سند توسعه طرح، استاندار و فرماندار زرند آن را به دستگاههای اجرایی استانی و شهرستان زرند ابلاغ و آنها براساس تفاهم نامه استانداران با سازمان جنگلها موظف به اجرای مفاد سند توسعه و راهبردی هستند.
او بیان داشت: اعتبارات فعالیتهای مشخص شده در سند راهبردی از طریق سرمایه گذاری دولتی، سرمایههای مردم در قالب شرکتهای تعاونی و صندوقهای خرد و سرمایه گذاران بخش خصوصی تأمین میشوند.
امینی زاده با بیان اینکه بخشی از فعالیت ها، مدیریتی، نظارتی و تسهیلگری است از تشکیل ۱۶ کمیته توسعه روستایی در ۱۶ روستا و نقطه شهری، تشکیل ۳ کارگروه اجرایی در استان و ۱۰ کارگروه اجرایی در شهرستان، برگزاری کارگاههای آموزش خیاطی، شیرینی پزی، گلیم بافی و قالی بافی در بسیاری از روستاهای داخل حوزه و تشکیل صندوقهای خرد روستایی در بعضی روستاها خبر داد و افزود: مردم در این زمینهها و فعالیتها بسیار خارج از حد تصور و انتظار مسئولیتی، مشارکت و حضور داشته اند که نشان از انتخاب درست این حوزه دارد.
او از به کارگیری یک نفر تسهیلگر بومی دارای تحصیلات و تخصص کشاورزی از ابتدای سال ۹۶در این طرح سخن گفت و افزود: این فرد در داخل حوزه به امر تسهیلگری مشغول و به صورت مداوم، پیگیر فعالیتهای مربوط به مدیریت جامع است.
کارشناس طرح مدیریت جامع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان به انجام ۸ پروژه تحقیقاتی که از سوی کارشناسان مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام در حال انجام است، اشاره کرد و گفت: مطالعات مربوط به تهیه سند توسعه از سوی مهندسان مشاور در حال اجرا است که براساس آن برای هر کدام از کمیتههای توسعه روستایی، فعالیتهای مشارکتی Pra که شامل: نقشه منابع روستا؛ بررسی فرصت ها، قوت ها، تحلیلها و ظرفیتهای حوزه؛ طرح مشکلات و ترسیم درخت حل مشکل برای هر روستا هست، در شرف اجرا است.
طرح مدیریت جامع حوزه آبخیز از سال ۱۳۹۴ با انعقاد تفاهم نامه بین استانداران کشور و سازمان جنگلها با هدف توسعه منابع طبیعی، طراحی شده است و منابع طبیعی، متعهد به فعالیتهای خاص، مثل: کنترل بیابان ها، حفاظت مراتع، توسعه جنگل ها، حفاظت اراضی دولتی، کنترل سیلاب و فعالیتهای آبخیزداری است.
این طرح، مدلی است که باید با شیوهای نوین اجرا شود و با توجه به هدف منابع طبیعی، قابل تعمیم در سایر حوزهها باشد؛ بنابراین، باید فعالیتهای متناسب با منابع طبیعی در این حوزه تمرین و تکرار شوند.
طبق تفاهم نامه صورت گرفته، مقرر شد در هر استان یک حوزه آبخیز در قالب طرح مدیریت جامع فعال شود و استاندار هر استان به عنوان رییس طرح مشخص و اداره کل منابع طبیعی یا سازمان جنگلها به عنوان دبیر طرح انتخاب شوند که به دلیل حضور استاندار به عنوان رییس کارگروه میطلبد که تمام بدنه دولت به عنوان همکاران این طرح در آن مشارکت و حضوری فعال داشته باشند.
ویژگی خاص و ماهیت طرح مدیریت جامع مشارکتی این است که در آن مردم و دولت در اجرای این پروژه و تحقق اهداف آن با هم شریک هستند و همان طور که دولت دارای تشکیلات و ادارات مشخصی است، برای مردم هم یک سازمان و تشکل مردمی با عنوان کمیتههای توسعه روستایی ایجاد شود که این کمیتهها در کنار بخش دولتی با همفکری یکدیگر، اهداف مدیریت جامع را عملی کنند.
انتهای پیام/ح