سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

از رشد چند ده‌برابری ترافیک تا گلایه‌های کاربران؛

مروری بر عملکرد پیام‌رسان‌های ایرانی در زمان قطعی اینترنت بین‌الملل

در زمان قطع اینترنت بین الملل، موتورهای جست‌و‌جو و پیام‌رسان‌های ایرانی به عنوان جایگزین نمونه‌های خارجی به مردم معرفی شدند.

به گزارش خبرنگار حوزه دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان،  اواخر ماه آبان سال جاری در ایران به غیرمنتظره‌ترین شکل ممکن سپری شد، افزایش ناگهانی قیمت بنزین  و گله‌مندی مردم موجب شد تا برخی افراد سودجو و آموزش دیده از اعتراضات به حق مردم استفاده کرده و با اغتشاش و ایجاد ناامنی، آرامش کشور را بر هم بزنند، اتفاقی که در آن اغتشاش‌گران با آتش، سنگ و حتی تفنگ، به مردم و اموال مردم و بیت المال حمله کرده و آسیب‌هایی به چهره شهر‌ها وارد کردند.

این اتفاق که در وهله اول امنیت مردم را به خطر می‌انداخت با اقدام سریع نیرو‌های پلیس مهار شد، اما داستان‌های دروغ و جعلی شبکه‌های مختلف ماهواره‌ای از ویدئو‌هایی صحنه‌سازی شده که توسط همین اغتشاش‌گران برایشان ارسال می‌شد، همچنین برنامه‌ریزی و ارتباط این افراد در پیام‌رسان‌ها و در بستر اینترنت در کنار استفاده از برنامه‌های مختلف مانند مسیریاب ویز و موارد بسیار دیگر موجب شد تا شورا امنیتی کشور دستور به قطع اینترنت بین‌الملل دهد. واقعیت آن است که تقریبا تمامی برنامه‌ریزی‌ها، اجتماعات و کار‌های هدفمند اغتشاش‌گران از طریق اینترنت صورت می‌گرفت و در صورت عدم قطع اینترنت، امنیت مردم و محل سکونت همه ما، باز هم به خطر می‌افتاد. در هر صورت اینترنت بین‌الملل به مدت حدود ۱۰ روز در اکثر استان‌ها قطع بود، برخی زودتر و برخی دیرتر به اینترنت بین‌الملل دسترسی پیدا کردند و با این اتفاق، اغتشاش‌ها و ناامنی‌ها مهار شد.

اما قطعی اینترنت حواشی بسیاری به همراه داشت و مردم نیز از این اتفاق گله‌مند بودند. اصلی‌ترین دلیل حواشی این طرح و گله‌مندی مردم، عدم آمادگی برنامه‌ها و سایت‌های جایگزین ایرانی بود که روند کاری بسیاری را مختل کرد، به جرات می‌توان گفت موتور‌های جست‌و‌جو و پیام‌رسان‌های ایرانی که در این مدت با حجم تعداد میلیونی کاربران همراه شدند، عملکرد قابل قبولی نداشتند و همین مورد موجب شد تا در این مدت ۱۰ روز، قطعی اینترنت بین‌الملل بسیار برجسته‌تر احساس شود.

آیا واقعا عملکرد برنامه‌های ایرانی قابل قبول نبود؟

در زمان قطعی اینترنت، اولین و مهم‌ترین سایت مورد استفاده کاربران، یعنی گوگل نیز از دسترس خارج شد، کاربران ایرانی به طور کلی از سایت‌های داخلی استفاده می‌کنند و درصد کمی کاربر سایت‌های خارجی هستند. اما کاربران ایرانی برای رسیدن به اطلاعات مورد نیاز خود در سایت‌های ایرانی از موتور جست‌و‌جوی گوگل استفاده می‌کنند که با قطعی اینترنت، این رابط میان کاربر و سایت‌ها حذف شد. البته برای جایگزین موتور‌های جست‌وجوی ایرانی زیادی در کشور داریم که از کیفیت بالایی برخوردار هستند، اما با افزایش ناگهانی کاربران این موتور‌های جست‌و‌جو، بسیاری از آن‌ها از دسترس خارج شده و تعداد دیگر، نتایج جست‌و‌جوی قابل توجهی ارائه نمی‌دادند. در این میان پارسی‌جو بعد از گذشت چند روز روند رو به رشدی گرفت و تا حدودی نیاز‌های کاربران را برطرف ساخت.

از طرفی پیام‌رسان‌های ایرانی نیز که با حجم بالای کاربران مواجه شدند، به دلیل عدم آمادگی برای میزبانی این تعداد کاربر، عملکرد نامناسبی داشتند. اکثر پیام‌رسان‌ها دچار قطعی می‌شدند، پیام‌ها و فایل‌های ارسالی نیز گا‌ها به مقصد نمی‌رسید.

هجمه کاربران میلیونی، دلیل اختلال در پیام‌رسان‌های ایرانی

کسانی که کاربر موتور‌های جست‌و‌جو و پیام‌رسان‌های ایرانی هستند، در حالت عادی رضایت زیادی از این برنامه‌ها دارند. در حال حاضر تمامی پیام‌رسان‌های ایرانی بدون مشکل در حال خدمت رسانی هستند و موتور‌های جست‌و‌جو ایرانی نیز به خوبی اطلاعات ارزشمند را در اختیار کاربران قرار می‌دهند، اما چرا در زمان قطعی اینترنت، خدمات ارائه شده قابل قبول نبود؟

اصلی‌ترین دلیل این اتفاق هجمه میلیونی کاربران به این پیام‌رسان‌ها بود، به طور کلی یک پیام‌رسان، نهایتا چند برابر ترافیک و کاربران خود، آمادگی رشد ترافیک و کاربران جدید را دارد، اما در زمان قطعی اینترنت بین‌الملل، پیام‌رسان‌ها چندین برابر بیش از ظرفیت خود با کاربران و ترافیک شبکه مواجه شدند. مهدی انجیدنی مدیرعامل پیام‌رسان گپ به تازگی اعلام کرد که ظرفیت ترافیک شبکه این پیام‌رسان طی چند روز قطعی، تا ۳۰ برابر افزایش پیدا کرد و ترافیک مصرفی گپ از ۲ گیگابایت به ۴۰ گیگابایت رسید. با این وجود قطعا پیام‌رسان‌های مشهوری مانند واتساپ و شبکه‌های اجتماعی مطرح نیز، آمادگی لازم برای رشد ۳۰ درصدی ترافیک مصرفی، آن هم به صورت ناگهانی و بدون آمادگی را ندارند.

آمار رشد کاربران ایرانی طی روز‌های قطعی اینترنت بین‌الملل

بر اساس گفته مدیران پیام‌رسان‌های ایرانی و تحلیل‌های انجام شده مشخص شد که طی ۱۰ روز قطعی اینترنت بین‌الملل، پیام‌رسان سروش حدود ۱.۵ میلیون نصب جدید داشته و کاربران آن به ۳ میلیون نفر رسیدند. همچنین کاربران پیام‌رسان ایتا نیز در رشدی چشمگیر، بیش از یک میلیون کاربر جدید داشتند و کاربران این پیام‌رسان در حال حاضر حدود ۲.۷ میلیون نفر است.

از طرفی پیام‌رسان بله با ۶۰۰ هزار کاربر جدید، در حال حاضر حدود ۲ میلیون کاربر دارد. پیام‌رسان آی‌گپ با افزایش ۳۰۰ درصدی کاربران خود، به نظر می‌رسد که بیشترین رشد را در میان پیام‌رسان‌های ایرانی داشته است. به طور کلی پیام‌رسان‌های سروش، ایتا و آی‌گپ، بیشترین کاربر جدید را به خود دیدند.

البته تیم فنی تمامی پیام‌رسان‌ها در مدت قطعی تمام تلاش خود را برای رضایتمندی کاربران به کار گرفتند، اما در هر صورت رشد میلیونی کاربران و به خصوص چندین برابر شدن ترافیک آن‌ها می‌تواند برای هر شرکت کوچک و بزرگی یک چالش اساسی و دشوار باشد. با این وجود پیام‌رسان‌های ایرانی برای اکثر کاربران فعال بوده و به میزان بالایی، خدمات خود را با کمترین نقص انجام دادند.

آیا تحریم اپلیکیشن‌های خارجی برای رشد و رونق برنامه‌های ایرانی، راه درستی است؟

در این مورد نظرات متفاوتی وجود دارد، اما این نکته حائز اهمیت است که برای حمایت از تولیدات داخلی، باید از نمونه‌های خارجی آن رهایی پیدا کنیم. به طور مثال با ورود اجناس ارزان قیمت چینی به بازار، بسیاری از کارگاه‌های تولیدی و حتی کارخانه‌های ما از کار افتاده است. برای رفع چنین مشکلی، یکی از اثرگذارترین راه‌های، منع واردات این اجناس است. در سال‌های اخیر در بسیاری از حوزه‌های مصرفی مانند پوشاک، کفش یا حتی موارد غذایی مانند برنج شاهد آن بودیم که با عدم حمایت درست و اصولی از تولید کننده داخلی و واردات بی‌رویه اجناس از دیگر کشورها، به تولید ملی ضربه سنگینی وارد شده است؛ بنابراین منع ورود اجناس خارجی به داخل کشور، کار اشتباهی نیست. در موارد بسیاری نیز شاهد بودیم که با تحریم یک قطعه صنعتی یا مواردی از این دست، با مهندسی معکوس، به تولیدات داخلی در حد استاندارد‌های جهانی رسیده‌ایم.

در زمینه فناوری نیز اوضاع به همین شکل است، به طور مثال در حال حاضر یکی از موفق‌ترین استارتاپ‌های ایرانی که تعداد زیادی از جوانان را مشغول به کار کرده، مربوط به تاکسی‌های اینترنتی است. بسیاری از شرکت‌ها با نیرو عمدتا جوان دارند در مقوله تاکسی‌های اینترنتی کار می‌کنند و وضعیت رو به رشدی نیز دارند. این اتفاق تنها با فیلتر شدن نرم افزار اوبر؛ نمونه خارجی تاکسی اینترنتی، در ایران رخ داد، در غیر این صورت هرگز در بحث تاکسی‌های اینترنتی به این مقدار موفق عمل نمی‌کردیم. در زمینه نرم افزار‌های مسیریاب نیز به تازگی پیشرفت‌های چشمگیری داشتیم و برنامه‌های قدرتمندی تولید شده که از عوامل موفقیت آن، فیلتر شدن نمونه‌های خارجی برنامه مسیریاب بود. البته این برنامه‌های صرفا به دلیل حمایت از تولید داخلی فیلتر نمی‌شوند و اکثرا دارای مشکلات امنیتی فراوانی هستند.

آیا عملکرد برنامه‌های ایرانی در زمان قطعی اینترنت نشانگر ضعف در اجرای اینترنت ملی است؟

قطعی اینترنت در این چند روز هیچ ارتباطی به طرح اینترنت ملی ندارد، اولا اینکه اجرای این طرح قطعی نشده، دوما هرگز دستگاه‌های اجرایی اینترنت ملی را به این شکل امتحان نخواهند کرد. اگر بخواهیم اینترنت ملی را راه‌اندازی کنیم به طور حتم از قبل، تمامی پیش‌بینی‌ها، ظرفیت‌ها و اقدامات لازم برای اجرای این طرح، از نظر زیر ساختی آماده خواهد شد. قطع اینترنت بین‌الملل در طول ۱۰ روز یک اقدام ناگهانی بود که به طور مشخص، پیش‌بینی لازم برای مقابله با آن از طرف برنامه ساز‌های ایرانی انجام نگرفته بود؛ بنابراین نباید این دو موضوع را به یکدیگر مرتبط دانست.

گزارش از عبدالله مطیع

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۷
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۸:۴۰ ۱۵ آذر ۱۳۹۸
هیچکدام از موتورهای جستجوی ایرانی کار نمی کردند و صراحتا اعلام می کردند که گوگل در دسترس نیست
ناشناس
۲۱:۱۶ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
پس کی وصل میشه اینترنت استان ما
ناشناس
۱۹:۳۱ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
فقط تلگرام
ناشناس
۱۷:۱۵ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
اینترنت بلوچستان (زاهدان،خاش،سراوان،ایرانشهر،سرباز،نیکشهر،کنارک، چابهار) را وصـــــــــــــــــــــــــــل کنید.
سالاری
۱۴:۳۵ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
با سلام سیستان وبلوچستان امن هست و طرفدارولایت بامردمی ولایت مدارقطعی نت چرا آیا دلیل خاصی داره لطفا نت رو وصل کنید
ناشناس
۱۳:۴۹ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
همیشه وقتی کم میارید و کیفیت و علم و تکنولوژی ندارید شروع به بستن و فیلترینگ می کنید
این که نشد دلیل چون نمیتونیم مقابله کنیم یا خدمات بهتری ارایه نمیدیم می بندیم و فیلتر می کنیم
نمونه بارز و قابل درک این کار اشتباه خودرو ساز داخلی هست که ببینید چه مشکلاتی به وجود آورده
ناشناس
۱۳:۳۱ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
بدرد بخور نیستن.
ahmad
۱۳:۲۸ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
اخه همون نتایجی که موتورهایه جستجو میدادن ،هاست و سروراش خارج بودن و نمیشد استفاده کرد،ضمنا اینترنت فقط یه پیام رسان و شبکه اجتماعی نیست،دانشگاه ها بدون اینترنت عملا هیچ کاربردی نداشتن
سیاوش
۱۲:۴۶ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
من سروشو نصب کردم از همشون بهتر بود
ناشناس
۱۲:۳۸ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
چرا اینترنت سیستان و بلوچستان رو وصل نمیکنید؟؟؟؟؟؟؟؟
بهار
۱۲:۳۱ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
مگه هنوز اینترنت سیستان و بلوچستان قطعه ؟ گناه دارن چرا وصل نمیکنید اونا هم کار و زندگی دارن تو رو خدا وصل کنید واسشون یعنی چی اخه....
ناشناس
۱۲:۳۰ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
اینترنت سیستان و بلوچستان همچنان قطعه درجریانید که...؟
ناشناس
۱۲:۲۸ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
ای بابا. چرا نت استان سیستان وبلوچستان وصل نمیکنید. این مردم چه گناهی کردن!؟!!!؟؟؟؟؟!!؟؟
سیستان وبلوچستان
۱۲:۲۵ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
صدایی مارو کسی میشنوه.از قرار وزیر یک هفته داره ردمیشه ولی اینترنت سیستان وبلوچستان وصل نشده.چقدر بی تفاوت .yjc.لطفایه چیزی بگین دلمون خوش شه.20...روز....
ناشناس
۱۲:۲۴ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
اینترنت س و ب رو وصل کنید
زاهدان
۱۲:۱۴ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
سلام چی شد اینترنت استان ما وصل نشود توراخدا وصل کنید هر صبخگح که بیدار میشم میام تو سایت خبرنگاران تا خبر وصل را بدن ولی انگار دیگه خبری و پیگیری در کار نیست توراخدا خبر بدید امروز یا تا آخر وقت امروز وصل میشه
علی
۱۲:۱۱ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
پیامرسان های ایرانی باید پشتوانه داشته باشن
ناشناس
۱۲:۰۵ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
اینترنت همراه سیستان بلوچستان چی شد خبری در موردش بزنید تا کی باید منتظر باشیم
ناشناس
۱۱:۳۸ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
اینترنت روقطع کردید.ملت روبیچاره کردید
عمران
۱۱:۲۴ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
سلام.
الان دیگه شده ۱۷ روز. این اینترنت همراه سیستان و بلوچستان رو پیگیری کنید لطفا.
ناشناس
۱۰:۴۷ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
نت بلوچستان چی شد
ناشناس
۱۰:۳۵ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
اینترنت سیستان و بلوچستان رو وصل کنید
این چه وضعشه مردم کار و زندگی دارن
Saeed
۱۰:۲۳ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
چرا من سیستان و بلوچستان رو وصل نمیکنین
محمد
۰۹:۵۶ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
بهترین پیامرسان اونیه که مردم با دیدن کارایی که داره خودشون برن سمتش نه اینکه همه پیامرسان ها فیلتر بشه مردم رو بخوان مجبور کنن از پیامرسان ایرانی استفاده کنن وقتی انحصار باشه هیچ تلاشی برای کیفیت خدمات نمیکنن چون میگن مردم مجبورن هرچی باشه استفاده کنن مثل بازار خودرو همچنین اگه زور باشه هرچقدر هم این پیامرسان ها عالی باشن مردم زیر بار استفاده از اینها نمیرن بهتره حق انتخاب به جامعه داده بشه
ناشناس
۱۱:۴۳ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
اینم شده قضیه پراید دیگه..اگه بخوای ماشین وارد کنی باید چندبرابر قیمت ش رو هزینه کنی تا بشه بیاریش داخل..که مردم مجبور باشن پراید که کمترین امنیت و آپشن ها رو هم نداره بخرن..این کجاش حمایت از ملت هست
ta
۰۹:۵۶ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
خواهش وصل کنید خواهش بسه واقعا هر شب میخوابیم به امید این که ظهر اون روز نت وصل میشه.
بخدا درست نیست دیگه با چه زبونی بگیم.
yjc امروز به نظرم باید خارج از حیطه خبرنگاری،خبرگذاری...عمل کنی خواهش شما که دسترسی داری یک جوری پیگیری کن تا ظهر وصل شه واقعا باور کردنش سخته امروزم نشه لطفا تایید کنید.
ناشناس
۰۹:۴۹ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
نت بلوچستان رو چرا قطع کردید؟!!!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس
۰۹:۴۵ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
من بله رو نصب کردم خیلی کند هست بیشتر اوقات هم هنگ میکنه ولی امکانات خوبی داره
Somaye
۰۹:۳۹ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
ما هنوزم قطع هستیم و این مرورگرا و جستجوگرا هیچ فایده ای ندارن، اصلا کارایی ندارن، کاربردشون در حد پیام کوتاه هست، نتیجه سرچ با موتورهای جستجوگر ایرانی فقط عبارت "جستار مورد نظر یافت نشد" می باشد، بخدا از دنیا عقب افتادیم وقتی مقاله مینویسیم ولی نمیتونیم به یه مقاله معتبر رفرنس بدیم، نمیشه ره صد ساله که دیگران رفتن رو ما یه شبه بریم، وصل کنین این اینترنت سیستان و بلوچستان رو
eeee
۱۲:۳۰ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
من شنیدم یه جاهاییش هم گاز نداره درسته؟
ناشناس
۱۶:۰۴ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
اره درسته گازندارن مردم اینجا هنوز توصف نفت و کپسول گاز باید وایستن
ناشناس
۰۹:۱۶ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
باسلام و خسته نباشی اینترنت زاهدان چی شد کی وصل میشه؟؟ بخدا خسته شدیم
مهديوك
۰۹:۱۱ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
"هرگز دستگاه‌های اجرایی اینترنت ملی را به این شکل امتحان نخواهند کرد" !، همانطور كه يه شبه بدون برنامه و اطلاع قبلي بنزين را گران نكردن؟!!
ناشناس
۰۹:۰۷ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
اینترنت سیستان و بلوچستان رو وصل کنید
عدنان
۰۹:۰۰ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
سلام
چرا اینترنت سیستان وصل نمیشه
۱۹ روز شد دیگه
حسام
۰۸:۵۳ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
سلام.
من اهل آذربایجانم ولی طی این همه سالی که اینجا زندگی کردم همیشه یه تبعیض بزرگ برای #سیستان و بلوچستان قائل میشن...
و این خیلی بده...
آدمای اینجا خیلی بهتر از مسئولین بی کفایت ما هستن.
الانم که یه اینترنت رو هیچ کسی پیگیر نیست.
وزیر ارتباطات هم هیچ کاره است از جای دیگه باید وصل بشه...
ناشناس
۰۸:۵۰ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
هیچ نکته مثبتی نداشتن.مخصوصا موتورهای جستجو که خیلی ضعیف هستن.ولی ما تو سیستان و بلوچستان از سر مجبوری باید با پیامرسان داخلی بسازیم اونم اگه متصل بشه.چون هیچکس به دادمون نمیرسه.خبرنگارانم که پیگیر ما نیست.این قضیه سر دیگه ای داره .اینهمه گفتیم هیچ واکنشی ندیدیم نه پاسخی از شما نه از دولت.بنشر لطفا
امیر
۰۸:۴۹ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
اگر مردم از این پیام رسان ها حمایت کنند کار به سطح قابل توجهی می‌رسد اما ضعف هایی وجو دارد مثلا من از خارج از ایران در پی استفاده از پیام ریان سروش بودنم باور کنید تاکنون نتوانستم ابن پیام رسان رو نسب و استفاده کنم چرا چون اولا شماره تلفن همراه خارجی رو قبول نمیکنن دوم اینکه پیام رسان سروش پولی است سوم دستگاه من ای فونت و اپل جلوی نصب را میگیره خوب بماند که اگر شما یک تلگرام رو بخواب نصب کنی زیر یک دقیقه اینکار صورت میگیره حالا خودتان قضاوت کنید
حسین
۰۸:۴۳ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
اینترنت سیستان وبلوچستان وصل کنیداه
ناشناس
۰۸:۱۶ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
سلام میشه لطفا لیست موتورهای جستجوی ایرانی رو بگید
من فقط پارسی جو رو دیدم
ناشناس
۱۳:۵۵ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
Parseek و yooz نصبتا خوبن باهاشون کار کردم البته پارسیک بهتره
ناشناس
۰۸:۱۲ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
اقا اینترنت ما چی شد.قرار نیست سیستان و بلوچستان وصل شه ایا!!!؟؟؟
زاهدان
۰۸:۰۱ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
سلام ادمین خبری ازاینترنت استان سیستان وبلوچستان نشد؟؟؟خواهشاامروزدیگه وصلش کنیدازکاروزندگی افتادیم
erra0000
۰۷:۵۰ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
والا من به شخصه فقط از سر اجبار روبیکا و گپ رو نصب کردم تا تو این چند روز بی نتی سرگرم بشم و تا هنوز که هنوزه اینترنت استان مارو وصل نکردن
ناشناس
۰۷:۴۵ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
چرا کامنت میزارم نمیزارید خسته شدید از ما بیشتر هی چشم انتظاریم اینترنت مون وصل شه بریم دنبال کارو کاسبیمون خسته شدیم هر روز خواهش التماس به غیرتتون بربخوره وصل کنید امروز ۱۹روز شده چه خبره بسه دیگه ......
میثم
۰۷:۴۳ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
اینترنت سیستان و بلوچستان رو وصل کنید
ناشناس
۰۷:۴۱ ۱۳ آذر ۱۳۹۸
ده روز شده ۱۹روز که ما اینترنت نداریم چرا وصل نمیکنید اینترنت مارو چکار کردیم ما ما هم زندگی داریم دخل و خرج داریم داریم ازطریق اینترنت کار میکردیم اما الان چی چرا همه جای ایران وصل الا ما منطقه مرزیا اگه ما جز ایران نیستیم بریم به پاکستان و افغانستان بپیوندیم ......