در این نشست وفا خیراندیش معاون عمرانی فرمانداری شهرستان کرمان با اشاره به ناگزیری از حوادث گفت: زمانهای گذشته در اطراف کرمان، بحث آبخیزداری و بند مملکت، قابل توجه بوده است و اکنون نیز در صورتی که رسیدگی نشود، میتواند آب را داخل شهر کند.
او با بیان اینکه بند مملکت یا بند هلاکو یکی از شاهکارهای ایرانیان در ۷۰۰ سال پیش است و به عنوان یک دستاورد قابل دفاع است که با این ویژگیها درکشور چند مورد بیشتر نداریم، افزود: این بند ۸ تا ۱۰ متر ارتفاع، دارای ۴۳ متر طول تاج در بالادست است و دانش ۷۰۰ سال پیش، این نیاز را برای احداث آن که برای رونق کشاورزی و جلوگیری از سیلاب مفید است، احساس کرده است.
خیراندیش بیان داشت: منابع طبیعی سطح ۴۳ هزار هکتارحوزه آب خیز بند مملکت را مورد مطالعه قرار داده است که اجرای طرحهای این اداره، همکاری ارگانهای مختلف را میطلبد.
او بیان داشت: در سیاست گذاریهای جدید، قطعا باید کار از سوی مردم صورت گیرد و دستور العملهای سازمان ملل نیز توانمندسازی و آموزش در عرصههای منابع طبیعی بوده است.
معاون عمرانی فرمانداری شهرستان کرمان افزود: در صورتی که دانش و توانمند سازی در جوامع محلی ایجاد شود، میتوان به جای تخریب منابع طبیعی و درآمد کم در مدت کوتاه، عرصه را به منبع پایدار درآمد تبدیل کرد و برای نمود بیشتر این کار، نیاز به هم افزایی و مشارکت همه دستگاهها است.
او گفت: بخشداری ها، نقاط بحرانی را شناسایی کنند تا با تقسیم کار از همه ظرفیتها استفاده و با تدابیر صورت گرفته از بحران جلوگیری کنیم.
رحمت الله باقری مسئول اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان کرمان نیز در این نشست به اهمیت منابع طبیعی از دیدگاه رهبری و ریاست جمهوری اشاره کرد و گفت: نتیجه مطالعات نشان میدهد یکی از دلایل مهاجرت روستاییان به شهر، از دست دادن محور توسعه آن ها، یعنی: آب و خاک است.
او گفت: بند مملکت ۴۳ هزار هکتار وسعت دارد که در این محدوده ۵۴ روستا و آبادی کوچک قرار دارد و مدخل ورودی و بالاترین نقطه به سمت کرمان است که این موضوع خطر پذیری سیلاب برای کرمان را در پی دارد.
باقری بیان داشت: با بهره گیری از اعتبارات صندوق توسعه ملی و اهتمام دفتر عمرانی استانداری و ستاد بحران با کار مطالعاتی در حوزه بند مملکت، ۲۵ مورد سازه پیشنهاد شده است.
او گفت: در صورت اجرای این طرح ها، علاوه بر کاهش خطر پذیری شهرکرمان میتوان به دیگر هدفهای مطالعه این طرح، یعنی: تعدیل سیلاب به کرمان، تقویت سفرههای آب زیرزمینی، جلوگیری از فرسایش خاک به عنوان توان اقتصادی منطقه و تولید برسیم.
مسئول اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان کرمان با بیان اینکه از این ۲۵ مورد سازه، ۴ مورد گور آب و یک مورد پخش سیلاب باید اجرا شود، گفت: در این طرحها ۱۴ مورد بند خاکی متراکم پیش بینی شده است که ۳ مورد بند خاکی دارسینوئیه با اعتبار ۳۵۶میلیون تومان با کنترل حجم سیلاب، ۱۳ هزار و ۴۸۰ متر مکعب، اجرا شده است.
او افزود: از این ۲۵ سازه، ۶ مورد بند سنگی سیمانی در نظر گرفته شده است که ۴ مورد، شامل: چشمه امام رضا با اعتبار ۴۷۰ میلیون تومان و کنترل حجم سیلاب ۶ هزار متر مکعب، ده بالا با اعتبار ۷۳۶ میلیون تومان و کنترل حجم سیلاب ۳۵ هزار متر مکعب، گینکان با اعتبار ۸۵۹ میلیون تومان و کنترل حجم سیلاب ۳۶ هزار متر مکعب و ده قاسم با اعتبار ۹۳۶ میلیون تومان و کنترل حجم سیلاب ۴۳ هزار متر مکعب اجرا شده است.
باقری با بیان اینکه کار مطالعاتی همچنان ادامه دارد و امکان افزایش این سازهها وجود دارد، گفت: لازم است مسئولان استانی برای اجرای این پروژهها همکاری کنندکه در صورت اجرایی نشدن این پروژه ها، شهر کرمان بر اثر بارندگی در معرض خطر سیل قرار میگیرد.
او با اشاره به اینکه در سیستم آبخیز باید مشارکت آحاد مردم را داشته باشیم، بیان داشت: لازم است همه بخش ها، چون: کشاورزی، بخشهای عمرانی، درمانی و ... برای حضور انسان در سیستم حوزه آبخیز همکاری داشته باشند.
مسئول اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان کرمان به تفاهم نامه بین دستگاهی با ارگانهای مختلف برای مدیریت یک پارچه نیز اشاره کرد.
در این جلسه ارگانهای مختلف دیدگاهها و نظرات خود را برای اجرای این پروژه ها، مطرح کردند.
انتهای پیام/س