سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش/

میزان استراحت و کار مفید در ایران چقدر است؟

فرهنگ کار و تلاش از عناصر بسیار مهم و تعیین کننده‌ای برای تحقق شعار رونق تولید به شمار می‌رود که با آن تمامی کشور‌ها موفق به فتح قله‌های پیشرفت می‌شوند.

به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در میان عناصر مهم و تعیین کننده در پیشرفت و شکوفایی یک جامعه از حیث اقتصادی، صنعتی و تولیدی، فرهنگ کار و تلاش نقش بسزایی را ایفاء می‌کند.

به واقع با اتکای به این مولفه خطیر می‌توان تمامی مشکلات و نارسایی‌های موجودِ پیش روی یک کشور را مرتفع کرد، امری که با مطالعه سیر توسعه جوامع و پیشرفتِ کشور‌هایی همچون کره جنوبی، ژاپن، آلمان و... این ادعا به روشنی قابل اثبات خواهد بود.

اگرچه فرهنگ کشور‌های مذکور در ابعاد گوناگون با فرهنگ ایرانی و اسلامی در تناقص است و از قرابت چندانی برخوردار نیست، اما نمی‌توان این واقعیت را نفی کرد که بسیاری از جوامع توسعه یافته با الگوبرداری از رهنمود‌های راهبردی که به کرات در دین مبین اسلام به آن تاکید شده به موفقیت های بسیاری دست یافته اند.


بیشتر بخوانید: میزان کار مفید در ایران چقدر است؟ /راهکار‌های افزایش بهره وری نیروی انسانی


هدف از طرح و تنظیم این گزارش اشاره به شکوه و جلال تمدن ایرانی اسلامی در سده‌های نه چندان دور گذشته نیست، دورانی که کشور‌های اسلامی با سرعت و شتاب در حال در نوردیدن پله‌های پیشرفت و ترقی بودند و جوامع غربی که امروزه از آن‌ها به عنوان مهد توسعه در عرصه‌های اقتصادی، صنعتی و تولیدی یاد می‌شود غرق در عُصیان‌های اجتماعی و فساد حاکم بر کلیسا‌ها بوده و با گیوتین گردن می‌زدند، اما روزگار گذشت و جوامع غربی با تلاش و کوشش مضاعف (فارغ از مشکلات اجتماعی و اخلاقی که امروز با آن دست و پنجه نرم می‌کنند) توانستند از حیث اقتصادی به نمونه، مصداق و سمبلی از پیشرفت و توسعه مبدل شوند.

البته طرح این موضوع به معنای نفی موفقیت های کشور ایران و بخصوص نظام مقدس جمهوری اسلامی در طول قریب به چهار دهه گذشته نیست و وقتی مانع تراشی‌ها و عداوت دشمنان این مرز و بوم در مسیر توسعه و پیشرفت ایران اسلامی را در نظر می‌گیریم، بیش از پیش به اهمیت و ارزش و بهای این پیشرفت‌ها پی خواهیم برد، اما با همه این اوصاف باید واقع بین بود و به این امر اذعان کرد که در صورت نهادینه شدن فرهنگ کار تلاش و کوشش جمعی در میان طبقات و طیف‌های متعدد اجتماعی جامعه، سطح و تراز پیشرفت و توسعه اقتصادی کشورمان به مراتب فراتر از امروز بود.

متاسفانه یک عادت و فرهنگ غلط در میان بخشی از افکار عمومی جامعه شایع شده که گویی تمامی مشکلات جامعه ناشی از سوء مدیریت است، اما هیچگاه این سئوال مطرح نمی‌شود که برای تسهیل اداره کشور و تسریع روند شکوفایی اقتصادی، صنعتی و تولیدی این مرز و بوم (که یقینا شاه کلید گشایش بسیاری از نارسایی‌ها و انسداد‌هاست)، ما به عنوان یک شهروند (فارغ از جایگاه حقوقی که از آن برخوردار هستم) و به عنوان یک فرد عادی و حقیقی در جامعه، به چه میزانی تلاش کرده ایم.

پاسخ به این سئوال با مطالعه تحقیقات انجام شده در خصوص میزان کار مفید در کشور به سادگی و سهولت تمام پاسخ داده خواهد شد.

محمد حسین محمدی، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با  خبرنگار اقتصاد و انرژی، درباره میزان کار مفید در کشور می‌گوید: بهره وری کار یا همان کار مفید از عناصر بسیار مهم در توسعه و شکوفایی جامعه به شمار می‌رود، اما با این وجود و با مطالعه میزان کار مفید در کشور و با توجه به گزارش های منعکس شده در رسانه‌ها این واقعیت تلخ عیان می‌شود که میزان کار مفید در جامعه ایران در هفته، حداکثر ۱۱ ساعت برآورد می‌شود و در بخش‌های دولتی نیز این عدد و رقم ۲۲ دقیقه در روز احصاء شده است.

وی افزود: در نقطه مقابل، در کشوری همچون فرانسه میزان کار مفید در طول یک هفته، حدود ۳۰ تا ۳۳ ساعت برآورد می‌شود و به تعبیری می‌توان گفت با کسر روز یکشنبه (به عنوان روز تعطیل) این میزان به حدود پنج و نیم ساعت در روز تخمین زده می‌شود.

این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: به واقع کیفیت کار در کشور‌های توسعه یافته بسیار بالاست و در حال حاضر نیز جوامع اینچنینی در صدد افزایش میزان استراحت برای نیروی انسانی خویش هستند که این موضوع موید این واقعیت است که افزایش راندمان کاری یا بهره وری آن، صرفا با بالا بردن ساعات کاری محقق نمی‌شود و امید است با الگوبرداری صحیح از سازوکار‌های حاکم بر کشور‌های توسعه یافته در این خصوص میزان کار مفید در کشور با ارتقای هر چه بیشتری همراه شود که هر آنچه این امر با دقت و درایت بیشتری در مراکز تولیدی و صنعتی نیز اجرایی گردد، به تبع ضریب تحقق شعار سال نیز تقویت خواهد شد.

در صورت افزایش کار و تلاش و کوشش جمعی، موانع پیشروی اقتصادی مرتفع می‌شود

صادق ایزدی، یکی از فعالان تولیدی و صنعتی در گفت‌وگو با  خبرنگار اقتصاد و انرژی، با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری در خصوص روحیه جهادی و تلاش برای تقویت هر چه بیشتر آن، اظهار کرد: ورود به امور مختلف کشور از سوی تمامی آحاد جامعه اعم از مسئولان، مدیران و مردم و اقشار عادی جامعه با روحیه جهادی گره گشای تمامی مشکلات فعلی موجود در عرصه‌های اقتصادی و تولیدی خواهد بود.

وی افزود:در دهه‌های نه چندان دور گذشته و در دوران دفاع مقدس، عموم مردم و مسئولان با روحیه جهادی به کار و تلاش و مجاهدت پرداختند و نتیجه آن پیروزی و سرافرازی کشور و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در برابر رژیم بعثی عراق و در واقع امر ۴۰ کشور حامی عراق، در آن مقطع بود.

این فعال حوزه صنعتی و تولیدی در ادامه بیان کرد: امروز نیز با همگرایی و وحدت و هم افزایی هر چه بیشتر و تلاش و کوشش شبانه روزی در مراکز تولیدی و صنعتی می‌توان در تحقق شعار سال موفق شد و به موفقیت های ارزنده‌ای نائل شد.

ایزدی در ادامه بیان کرد: در صورت تلاش هر چه بیشتر برای نهادینه سازی فرهنگ کار و تلاش، میزان ضریب تولیدی از حیث کمی با افزایش فزاینده تری همراه خواهد شد و از دیگر سو با اتکای به این روحیه می‌توان کیفیت محصولات و اقلام تولیدی را نیز ارتقاء بخشید و به واسطه آن قادر خواهیم بود بسیاری از بازار‌ها در کشور‌های منطقه و عرصه‌های بین المللی را تسخیر کنیم.

وی افزود: با حصول این توفیق، ضریب اشتغالزایی نیز افزون‌تر خواهد شد و معضل بیکاری و مشکلات پیرو آن در کشور حل و فصل خواهد شد.

این فعال صنعتی و تولیدی تصریح کرد: کشوری همچون ژاپن، نمونه و مصداق بارزی از تلاش و کوشش جمعی محسوب می‌شود که با تلاش شبانه روزی و روز افزون از یک کشور ویرانه بعد از جنگ جهانی به یکی از توسعه یافته‌ترین جوامع جهان مبدل شده است.

ایزدی گفت: امروزه، اقتصاد ژاپن در عرصه بین المللی به یک بازیگر اصلی و تاثیرگذار در تحولات اقتصادی نظام جهانی تبدیل شده و می‌طلبد ما نیز با پیروی و توجه به رهنمود‌های دلسوزان انقلاب، نظام و کشور مبنی بر لزوم وحدت و تلاش همه جانبه برای حمایت از تولید داخلی و تلاش برای توسعه و آبادانی هر چه بیشتر کشور، چنین مسیری را با سرعت مضاعف طی کنیم.

فرهنگ کار و تلاش، ظرفیت‌های بالقوه کشور را بالفعل می‌ کند

مرتضی صداقتی، یکی از فعالان صنعتی و تولیدی در گفت‌وگو با  خبرنگار اقتصاد و انرژی، با اشاره به ضرورت افزایش راندمان کاری هر چه بیشتر در کشور، بیان کرد:کشور ایران از ظرفیت‌های بالقوه متعددی در عرصه‌های گوناگون برخوردار است که متاسفانه از بسیاری از این فرصت‌ها آنچنان که باید استفاده نشده و به تعبیری شاهد فرصت سوزی‌های بسیاری در طول سالیان و دهه‌های گذشته بوده ایم.

وی افزود: بدون تردید، با تلاش مضاعف، اقدام و عمل و همسویی تمامی دستگاه‌های ذی ربط و نیروی انسانیِ فعال در جامعه (در حوزه‌ها و عرصه‌های گوناگون) می‌توان به بهترین نحو ممکن از فرصت‌ها و ظرفیت‌های موجود در راستای توسعه کشور و تحقق رونق تولید بهره برد.

این فعال صنعتی و تولیدی در ادامه بیان کرد: تدبیر و عقلانیت حکم می‌کند تا از فرصت‌های موجود به بهترین نحو ممکن برای دفع مشکلات بهره برداری شود و قطع به یقین در شرایط فعلی که کشور در جنگ اقتصادی با دشمنان قسم خورده نظام به سر می‌برد، استعداد‌ها و ظرفیت‌های بالقوه موجود می‌تواند خنثی کننده بسیاری از فشار‌ها و تحریم‌ها محسوب شود.

وی افزود: در این میان، نباید از نظر دور داشت که بسیاری از مواد اولیه مورد نیاز کشور در عرصه تولیدی، به لطف و عنایت پروردگار در این مرز و بوم و خاک پرگهر موجود است که تحریم‌ها نیز نمی‌تواند مانع از تزریق آن به چرخه تولیدی کشور شود.

این فعال صنعتی و تولیدی گفت: البته در برخی حوزه‌ها از قابلیت ارزش افزوده و آماده سازی منابع موجود برای تامین مواد اولیه، آنچنان که شایسته و مورد انتظار است برخوردار نیستیم که می‌باید با تلاش مضاعف و بهره گیری از نخبگان و متخصصان داخلی به این توفیق نائل شویم تا به واسطه آن در جهت تامین مواد اولیه مورد نیاز مراکز صنعتی تولیدی که متاسفانه در برخی بخش‌ها باعث بروز مشکلات جدی و عدیده شده، موفق‌تر از گذشته ظاهر شویم.

صداقتی در ادامه بیان کرد: باید این اصل و قاعده به عنوان یک نقشه راه استراتژیک، ملکه ذهن تمامی آحاد جامعه قرار گیرد که جز با تلاش و کوشش و ممارست، کشور قادر به دستیابی به ایده آل‌هایی که برازنده آن است نخواهد شد و قطع به یقین هیچ کوششی، بدون پاداش و ثمره نخواهد بود.

وی در پایان خاطر نشان کرد: می باید تمامی فعالان صنعتی و تولیدی و حتی جامعه کارمند کشور و عناصری که در حوزه‌های غیر تولیدی مشغول به فعالیت هستند به ارتقای رتبه و جایگاه کالای داخلی و تولید ملی، (با خرید محصولات ایرانی و اجتناب از خرید کالا‌های خارجی بیندیشند) و در این صورت تولید ناخالص ملی کشور، ضریب صادراتی آن، رقابت پذیری محصولات ایرانی با نمونه‌های مشابه خارجی افزون‌تر از گذشته خواهد شد و البته رفع موانع از مسیر حرکت طبیعی نظام تولیدی کشور توسط دستگاه‌های متولی و هر سه قوه کشور به فراخور وظایف و اختیاراتی که از آن برخوردار هستند از ضروریاتی است که در پیشبرد این اهداف مثمر  و تعیین کننده خواهد بود.

گزارش از ناصر رمضانی
انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۲
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۷:۳۳ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
وقتی همه روزهای هفته برید سرکار روزی 12 ساعت کار کنی بدون وقت ناهار بعدش کم کم خسته میشی بخوایم نمیتونی خوب کار کنی،انگیزه ندارن چون دستمزدشون خرج زندگیشون رو نمیده و بدتر اینکه در اکثر شرکتها نابرابری وجود داره که باعث ناامیدی میشه
ناشناس
۰۷:۲۶ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۸
نابرابری ،تبعیض و اجحاف و عدم توجه به توانایی ، مهارت وسطح تحصیلات
ناشناس
۱۵:۰۲ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
ملت هر چقدر حقوق بگیرند کار می کنند.
حقوق 300 دلار برای متخصص تو ایران و بعد انتظار دارید طرف اندازه کارمند با حقوق 2500 دلار کار کنه؟
ناشناس
۱۴:۵۹ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
من که روزی ساعت ها شاید 7 ساعت کار می کنم و نصف دیگرانی که حتی به خودشون زحمت آماده سرکار هم نمیدن درآمد ندارم.
ناشناس
۱۳:۱۳ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
ازبس کارکردیم ازکارافتاده شدیم وکلیه قسمت های بدن من ناسالم شدندولی می گویندسرانه ی کارمفیدپایین است وبایدحقوق کم بگیری فقط باید ازکارکردن بمیریم تا سرانه ی کارمفیدبالابرود
ناشناس
۱۲:۲۲ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
فرهنگ وجدان مداری رو پیاده کنیم نه ساعت کار، اگه همه با وجدان باشن همه ی محصولات و خدمات عالی میشه، وجدان مداری و انصاف مداری 3 ساعت کار کنه کافیه، ولی واسه کارگر و کارمند ارزش قائل بشیم مثل انسان باهاش برخورد کنیم حقوقی و روحی
ناشناس
۱۲:۳۷ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
واله در برخی از ادارات نظر اداره ما وجدان کاری هیچ مفهومی ندارد و مدیریت دولتی که در دانشگاهها تدریس می شود دقیقا عکس آن در اداره ما عمل می شود
و فقط و فقط که کسب درآمد بالا اهمیت داده می شود حال خدمتی که ارائه می دهند اصلا ممکن است نیازی به آن نباشد و یا ممکن است کارایی نداشته باشد و برای ارائه آن خدمت نیز ممکن است یک تا چند روز وقت مردم هدر رود
چرا که اداره ما در کل یک شرکت دولتی است و چون دولتی به شرکت کمک مالی نمی کند می گویند با از جیب ملت تامین شود حتی اگر خدمت نه تنها درد از مردم دوا نکند بلکه به معضلی برای آنها تبدیل شود
مهم کسب درآمد است و کسی به حلال و حرام بودن آن اهمیتی نمی دهد
ناشناس
۱۱:۳۲ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
بازدهی کارمندان صفر
ناشناس
۱۲:۴۲ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
بله کارمندان رانتی و سفارشی
ولی کارمند بی پارتی به اندازه کارمندان فرانسه حتی بیشتر از آنها کار می کند
من خودم را می گم بعد از 10 سال خدمت رسمی از بروجرد به غتر علی صدر رفته بودم در ایام تعطیلات نوروز چون حتی نمی توان مرخصی استحقاق خود را کامل استفاده کنیم یعنی به ما این مرخصی را نمی دهند و حتی اگر بدهند دریافتی ما اینقدر کم است که نمی توانیم از مرخصیمان در صورت عدم منع دستگاه استفاده کنیم
ناشناس
۱۱:۱۵ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
هرکسی به اندازه حقوقی که می گیره کار میکنه دیگه
ناشناس
۱۱:۰۰ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
کارهای اداری این سازمان و برنامه پوچ و بیهوده است تقریبا این موضوع 100ساله که ادامه داره
ناشناس
۱۰:۵۹ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
من خودم کارمند هستم 6صبح میرم 6عصر میام
ناشناس
۱۰:۵۸ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
در زمان دانشجویی من هم چنین آماری را در تحقیق دانشجویی بدست آوردم در مقابل بعضی از دوستان باید گفت هر چی کار کنی باید پول یگیری
ناشناس
۰۹:۴۷ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
آمار منطقی نيست
ناشناس
۱۷:۳۴ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
یکی از دلایل پایین بودن ساعت کاری مفید در ایران پایین بودن تولید به علت نداشتن دستگاه های پیشرفته است با دست خالی توقع دارن کارگر معجزه کنه
ناشناس
۰۹:۳۶ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
چرا در ایران کار مفید کم هست؟

1) ساعات کاری زیاد
2) دستمزد بسیار کم که طرف انگیزه ای نداره
ناشناس
۱۲:۴۵ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
گل گفتی ،
یکی دیگر از دلایل کاهش بهره وری وجود کارمندان رانتی و سفارشی است که حق دیگران را خوده اند و با پارتی جذب شده اند از مجرای قانونی و آزمونی استخدام نشده اند که باید اخراج شوند تا نظام اداری سالم و بهره ور شود
ناشناس
۰۸:۵۴ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
24 ساعته استراحت والا
ناشناس
۱۲:۵۱ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
شات کارمندان درست و امین که بدون پارتی استخدام شده اند و از جان مایه می گذارند را هم مانند پارتی دارها به حساب آورده اید
اگر راست می گویید
برای اصلاح نظام اداری از مجلس ودیوان عدالت بخواهیم و بخواهید کارمندانی که غیر قانونی و بدون آزمون جذب شده را اخراج کنندو در صورت نیاز کارمند قانونی استخدام شود تا هم انگیزه کاری بالا رود و هم هزینه سربار دولت کم شود و هم احساس بی عدالت از بین رود و هم خدمت شایسته و واقعا ضروری در اسرع وقت به مردم ارائه گردد
ناشناس
۰۸:۵۱ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
مگه میشه من خودم کارمندم کمتر از دوساعت مفید در روز ندارم
ناشناس
۰۸:۲۴ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
با این اوضاع حقوق و دستمزدها ، همین هم زیاده. اخه به چه امیدی کار کرد .
زنبور
۰۸:۱۳ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
با این وضعیت حقوق همینم زیاده والا
ناشناس
۰۸:۰۲ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
اين آمارها چگونه محاسبه شده اند؟
ناشناس
۰۶:۲۰ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۸
توسط کارفرماها تا ازکارمندان بیشتر کار بکشند
منصور
۰۶:۳۳ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
از قدیم گفتن // هر چقد پول بدی اش میخوری
ناشناس
۰۶:۳۱ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
با سلام اینجانب در یک شرکت مواد غذایی دولتی در شهرری کار میکنم متاسفانه در شرکت ما فرهنگ سازی برای کار وتلاش برای کارگرها نشده و همه به دنبال پیچوندن کار هستند حتی به قیمت خراب شدن مواد غذایی در ضمن بجای اینکه از نیروی انسانی با سواد استفاده کنن افراد خلاف کار سیگاری وخالی کوبی استفاده میکنن که اصلا به تولید وکار اهمیت نمیدن وفقط برای وقت گذرونی سرکار میان ومحیط کاری خراب میکنن در صورتی که خیلی از جوانان تحصیل کرده بیکار هستند.
احمدی
۱۰:۲۰ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
با سواد وبی سواد نداره ، کسی بخواد کار نکنه کار نمیکنه !! چه پزشک باشه چه کارگر ساده !!!!
منصور
۰۶:۳۱ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
فکنم // متناسب با حقوقی که بهت میدن باید باشه
رسول
۰۴:۳۷ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
با سلام،چند نکته هست که اگر دقیق آنالیز کنیم فکر کنم نتیجه بهتری بگیرم،۱:پوشش حداقلی نیازها متناسب با ساعات کاری ۲: احساس عدالت کاری با تشویق و تنبیه های متناسب ۳:احیای جایگاه اجتماعی تولید و اشتغالزایی ۴:نظام مند کردن سیستم های دلالی و جلوگیری از رانت خواری، ۵ :اصلاح شیوه های مدیریتی .در آخر تامین امنیت روانی کارگران،چون با مشاهده ثروت های باد آورده دلال ها وپسرفت روز به روز کارگر و کارمند انگیزه ای برای افزایش راندمان نمیماند
عماد
۰۴:۱۶ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
بعضی ها انسان های کاری هستند ولی کار رو بلد نیستند ولی بدتر اینجاست که بعضی ها کار رو بلد هستند ولی کاری نیستند!
ناشناس
۱۰:۵۵ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
تو سازمان های دولتی اگر کارکنی همه مسخره ات میکنند بهت می‌خندند برایت دسیسه درست میکنند .
ناشناس
۱۲:۵۵ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
ناشناس کاملا درست می فرمایند من خود کارمند بی انگیزه و عدم بهره وری و دنبال این نماینده و اون نماینده افتادن بر کسب مناصب بالا بدون داشتن هیچونه استحقاق از ثمره های کارمندان رانتی و سفارشی است که کارمندان امین و درستکار را نیز مسخره می کننده و خود به دنبال فرار از کار هستند
ناشناس
۰۴:۰۳ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
به نظر من درست نيست اين آمار
ناشناس
۰۳:۱۱ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
کار مفید هیچی !!!!!!!!
ناشناس
۰۱:۳۹ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
کارمفيددر ايران تعريف نشده
حسین
۰۱:۱۱ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
ما کارگران بخش خصوصی از ساعت 7:30 تا 16 مشغول به کاریم که تنها 7:20 آن برای ما ثبت شده و حقوق پرداخت میشود و خبری هم از اضافه کاری نیست این یک بی عدالتی بزرگ در حق جامعه 14 میلیونی کارگری است.
الهم عجل لولیک الفرج...
ناشناس
۰۱:۰۸ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
فکر کنم تنبل ترین ملت .اسراف ترین ملت .شایعه ساز ترین ملت
بیشتر وقتمان در سایت ها میگذرانیم بدون اینکه فایده ای برایمان داشته باشد .
وقتی شایعه میشنویم متاسفانه مثل جاهل و نادان ها قبول میکنیم و برای چند نفر دیگه هم میفرستیم .که گناه این شایعه را به گردن ماست.و ممکنه باعث قتل کسی شود .مثل روخانی همدانی
آزاده
۰۰:۴۷ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
ساعت کار مفید در ایران بخصوص در ادارات و سازمانهای دولتی فاجعه بار هست و هیچ کس هم به این موضوع رسیدگی نمیکند اصولا دولت به حد و اندازه ایی بزرگ شده در این وضعیت دولت و ادارات به یک چهارم کنونی باید کوچک شود
ناشناس
۰۸:۴۷ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
کارمندان و بدون آزمون اخراج شوند دولت یک هشتم و شاید کوچکتر هم بشه
کوروش
۰۰:۳۴ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
متاسفانه سرانه کار تو کشور ما خیلی پایینه
سعید
۱۴:۲۳ ۱۴ آبان ۱۳۹۸
ایرانیها چون نمیدون چکارکنن 22دقیقه کارمیکنند اون 22دقیقه هم دستوره رئیسه که میگه چکارکنن فن کارساز بودن روبلدنیستن اگر کارمندا براخودشون کاردرست کنن حتی اگر بیکاربودن کارارباب رجوع رو زمین نمیمونه یه نفر 8ساعت کارمیکنه آب تو الک میساوه یکی یک ساعت کارکیفی انجام میده به اندازه 8ساعت پس قبل از استخدام بایدآموزش بدن طرفو
ناشناس
۰۰:۲۴ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
ما که کوزتيم