سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چابهار نعمتی که امروز تبدیل به راه نجات شد/ مشوق های سرمایه گذاری موفق بوده است؟

با نگاهی گذرا به تاریخچه منطقه آزاد چابهار می توان دریافت که این منطقه استراتژیکی هر چند سال ها مورد بی مهری قرار گرفته اما چندی که است به نظر می آید که وقت گل کردن این منطقه رسیده است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، منطقه آزاد چابهار در طول دو دهه فعالیت خود با ثبت ۱۷۳۸ قرارداد سرمایه‌گذاری امروز نماد توسعه در محروم‌ترین استان ایران در انقلاب اسلامی ایران است.

منطقه سیستان و بلوچستان، مناطق آزاد در هر کشور ضامن تولید، اشتغال و صدالبته ارتباطات بین‌المللی اقتصادی هستند و درصورتی‌ که همانند اسمشان به آنها نگریسته شود خواهند توانست سه پارامتر تولید، اشتغال و ارتباطات بین‌المللی اقتصادی را در عمل تحقق بخشند.

در ایران، مناطق آزاد در سال ۱۳۷۲ بر سر زبان‌ها افتادند، در آن سال، سه شهر جزیره‌ای و بندری کیش، قشم و چابهار بنا به مزیت‌های منحصربه‌فردشان به منطقه آزاد تبدیل شدند، اما هرچند به گواه بسیاری از کارشناسان و صاحب‌نظران اقتصادی مزیت‌های ژئوپولوتیکی و استراتژیکی چابهار به‌مراتب بیشتر از کیش و قشم بود، اما کمتر به زیرساخت‌های آن توجه شد و از دور رقابت با آن‌ها در جذب سرمایه‌گذاری و توسعه زیرساخت عقب افتاد.

بنا به نظر سازمان ملل متحد، چابهار به لحاظ شرایط جغرافیایی و ژئوپلیتیکی و قرار گرفتن در مبدأ ورودی دریای عمان و اقیانوس هند یکی از ۱۰ بندر مهم جهان که قابلیت تبدیل‌شدن به بندری بزرگ رادارند به شمار می‌رود و ویژگی خاص آن به‌عنوان یکی ازمحورهای استراتژیک مرکز ترانزیت به مقصد ۲۴ کشور دنیا از جمله پاکستان، افغانستان و کشور‌های آسیای میانه است.

به گفته تحلیلگران، نقش ارتباطی چابهار در دپیلماسی اقتصادی کشور نقش غیرقابل‌انکاری است چراکه چابهار بهترین، کم‌هزینه‌ترین و مهم‌ترین مسیر برای اتصال دو کانون جمعیتی در پشت چابهار از شرق اروپا تا افغانستان با جمعیتی بالغ‌بر ۸۰۰ میلیون نفر و جمعیت ۲۱ کشور رودرروی چابهار در حاشیه اقیانوس هند با حدود جمعیتی دو میلیارد نفر است.

اما هرچند چابهار این ویژگی‌ها را دارد و می‌توانسته در منطقه آزادش این مزیت‌ها، در راستای تولید، اشتغال و ارتباطات اقتصادی بین‌المللی عملیاتی شود، اما منطقه آزاد چابهار در سال‌های گذشته مورد بی‌مهری قرارگرفته؛ از بی‌مهری همه‌جانبه به منطقه آزاد چابهار همین بس که این منطقه حتی از داشتن مرز دریایی و زمینی هم محروم‌مانده و در واقع تنها منطقه آزاد کشور است که نه مرز دریایی دارد و نه مرز زمینی.

در سال‌های اخیر و با رویکرد جدید سعی شده عقب‌ماندگی‌های زیرساختی منطقه آزاد چابهار در استقرار صنایع، تولید و اشتغال جبران شود و در وهله اول با مرزدار کردن آن، هم ‎ اکنون در راستای مرزدار کردن منطقه آزاد چابهار در لایحه طرح توسعه منطقه آزاد ۴۰ هزار هکتار به محدوده ۱۴ هزار هکتاری منطقه اضافه می‌شود و با الحاق یک نقطه منفصل ۵ هزار هکتاری در مرز ریمدان برای اولین بار منطقه آزاد چابهار از زمان تشکیل دارای مرز می‌شود تا بتواند بهتر به وظایف خود عمل کند.

مدیرعامل منطقه آزاد چابهار می‌گوید: در طی دو دهه گذشته ۱۷۳۸ قرارداد سرمایه‌گذاری با سرمایه‌گذاران منعقد شده است که ۳۱ درصد این قرارداد‌ها از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۷ منعقد شده است.

وی می‌افزاید: پروژه‌های سرمایه‌گذاری بزرگی در ۵ سال گذشته در منطقه آزاد چابهار آغاز شده است که از جمله آن ایجاد هاب سوم پتروشیمی ایران با هدف‌گذاری ۳۰ میلیون تن مواد بالادست و پایین دست پتروشیمی و مجتمع فولاد مکران با هدف‌گذاری تولید ۴ میلیون تن آهن اسفنجی است.

مدیرعامل منطقه آزاد چابهار تصریح می‌کند: همچنین بزرگ‌ترین هتل ۵ ستاره جنوب شرق کشور با ۴۰۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری و بزرگ‌ترین مجتمع گلخانه‌ای ایران با ۵۰۰ میلیون یورو سرمایه‌گذاری در منطقه آزاد چابهار درحال اجراست.

کردی بابیان این‌که چابهار بهترین و اقتصادی‌ترین راه برای تبادلات تجاری ۸ کشور مشترک‌المنافع و آسیای میانه است اضافه می‌کند: این کشور‌ها نیز عمدتاً کشور‌هایی هستند که واردکننده هستند و برخی کالا‌هایی که مزیت ماست نیز در آنها کمتر تولید می‌شود؛ راهی هم که این کشور‌ها برای تبادلات تجاری خود در پیش گرفتند راه دریایی از طریق دریای مدیترانه است که درصورتی‌ که چابهار جایگزین شود زمان و هزینه ترانزیت کالا به این کشور‌ها ۲۰ تا ۲۵ روز کاهش می‌یابد البته این منوط به آن است که چابهار به راه ریلی متصل شود.

وی اضافه می‌کند: ما می‌خواهیم چابهار را به مرکز، صادرات، واردات، فراوری، توزیع و درنهایت ترانزیت کالا به این کشور‌ها تبدیل کنیم تا حاشیه سود و اشتغال مطمئنی را در چابهار و درنهایت در استان سیستان و بلوچستان به وجود بیاوریم.

مدیرعامل منطقه آزاد چابهار با اشاره به مشوق‌های سرمایه‌گذاری در منطقه آزاد چابهار می‌گوید: امکان تملک ۱۰۰ درصدی سهام شرکت‌های اتباع خارجی، ضمانت سرمایه‌گذاری‌ها بر اساس قانون تشویق و حمایت سرمایه‌گذاری خارجی در ایران و امکان انتقال ۱۰۰ درصد سرمایه و سود حاصل از فعالیت اشخاص ثبت‌شده خارجی به خارج از کشور است، معافیت مالیاتی ۱۰۰ درصدی بر درآمد و دارایی به مدت ۲۰ سال، معافیت ورود ماشین‌آلات و مواد اولیه مصرفی واحد‌های تولیدی از عوارض ورودی گمرکی، آزاد بودن صادرات محصولات تولیدی هر منطقه از مقررات عمومی صادرات و واردات و معافیت گمرکی محصولات تولیدی واحد‌های صنعتی منطقه برای صدور به سرزمین اصلی به میزان ارزش‌افزوده در استفاده از مواد اولیه داخلی ازجمله تسهیلات و مزیت‌های قانونی برای سرمایه‌گذاری در منطقه آزاد چابهار عنوان کرد.

کردی بابیان اینکه تاکنون بیش از ۳ هزار شرکت سرمایه گذاری ایرانی و خارجی در منطقه آزاد چابهار به ثبت رسیده است خاطرنشان می‌کند: تجار افغان با ثبت بیش از ۱۶۰ شرکت سرمایه گذاری در در منطقه آزاد رکورد دار شرکت‌های ثبت شده خارجی هستند و این در حالی است هم چنان زمینه حضور تاجران و فعالان اقتصادی افغانستان برای سرمایه گذاری در منطقه آزاد چابهار فراهم است و هیچ مانعی برای تحویل زمین، ثبت شرکت و آغاز فعالیت وجود ندارد.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/ب

مشوق های منطقه آزاد چابهار راهی برای جذب سرمایه گذاران

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.