سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در بررسی‎های باستان‎شناسی ایذه:

ثبت ۷۰ غار و پناهگاه صخره‎ای از دوران پارینه‎سنگی

سرپرست و عضو هیئت علمی پژوهشکده باستان‎شناسی از ثبت ۷۰ غار و پناهگاه صخره‎ای از دوران پارینه‎سنگی در شهرستان ایذه خبر داد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، فصل اول بررسی باستان‎شناسی محوطه‎های پارینه‎سنگی حاشیه دشت ایذه خوزستان منجر به ثبت ۱۲۱ غار و پناهگاه صخره‎ای شد که ۷۰ عدد از آن‎ها دارای آثاری از دوران پارینه‎سنگی جدید و فراپارینه سنگی هستند.

مژگان جایز، سرپرست و عضو هیئت علمی پژوهشکده باستان‎شناسی شهرستان ایذه گفت: فصل نخست بررسی غار‌ها و پناهگاه‎های صخره‎ای دوران پارینه‎سنگی در بخشی از دشت ایذه معروف به تنگه آب‎بندان که تنگه‎ای نعل اسبی شکل در حاشیه تالاب فصلی بندون با ساختار‌های کارستی است و منجر به شکل‎گیری فضا‌های غاری و پناهگاهی متعدد در منطقه شده انجام شد.

وی بیان کرد: در این بررسی تخصصی، ثبت، نقشه‎برداری و نمونه‎برداری کنترل‎شده یافته‎های فرهنگی دوران پارینه‎سنگی شامل دست‎ساخته‎های سنگی سطحی بصورت حرفه‎ای انجام شد.

جایز تصریح کرد: نتایج مقدماتی بررسی تنگه بندون ایذه نشان می‎دهد که در دوران پارینه‎سنگی جدید و فراپارینه سنگی، گروه‎های شکارگران ـ. گردآورندگان در دفعات مکرر و به صورت فشرده از فضا‌های غار و پناهگاه‎های صخره ‎ منطقه به عنوان سکونت‎گاه‎های کوتاه‎مدت و طولانی‎مدت استفاده می‎کرده اند.

سرپرست و عضو هیئت علمی پژوهشکده باستان‎شناسی اذعان داشت: تعداد و تراکم بالای محوطه‌های پارینه سنگی و فراوانی دست ساخته‌های سنگی این دوران در این منطقه به وضوح نشانگر اهمیت بالای این منطقه در مطالعات پارینه‎سنگی ایران است.

وی با بیان این‎که بررسی دشت ایذه اولین بار در دهه ۱۹۷۰ میلادی توسط باستان‎شناس آمریکایی «هنری رایت» به صورت موردی صورت گرفت اظهار کرد: فصل نخست بررسی غار‌ها و پناهگاه‎های صخره‎ای تنگه بندون به بازبینی و تکمیل مطالعات سال‎های گذشته و همچنین بررسی مناطق جدیدی متمرکز است که برای اولین بار مورد بررسی پیمایشی پیاده و فشرده قرار گرفته‎اند.

به گفته مژگان جایز نتایج این فصل از بررسی که با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری صورت گرفته، شامل تعیین محوطه‎های دارای نهشته‎های فرهنگی مناسب برای کاوش در فصول آتی این طرح می‎شود که در آن مطالعات دیرین اقلیم‎شناسی منطقه بر اساس مطالعه رسوبات نهشته‎شده در کف تالاب فصلی نیز پیش‎بینی شده است.

این باستان‎شناس افزود: اهمیت دشت ایذه به طور کلی در مطالعات پارینه سنگی ایران و زاگرس بالاخص در موقعیت جغرافیایی آن به عنوان منطقه‎ای مابین زاگرس مرکزی و جنوبی است.

جایز با بیان این‎که این منطقه مرز بین قلمرو‌های فرهنگی است که به احتمال زیاد گروه‌های شکارگران - گردآورندگان متفاوتی در آن‎ها سکونت داشته‎اند اظهار داشت: به همین دلیل تداوم مطالعات باستان شناسی پارینه سنگی در این منطقه منجر به آشکار شدن نتایج علمی در زمینه جابه‎جایی‎های جمعیتی گروه‎های انسانی در انتهای دوران پارینه سنگی می‎شود

انتهای پیام/گ

بنا‌های تاریخی در انتظار ثبت ملی

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.