سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چهل چراغ روشن؛

سفر شگفت انگیز دانه‌های طلایی/ بارور کردن باور خواستن و توانستن +فیلم

شالیکاران شمالی چهار دهه زمان نیاز داشتند تا ساقه‌های سبز باور‌های ما برای خواستن و توانستن بارور شود.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، نگاهشان به زمین کشاورزیشان که می‌افتد زیر لب زمزمه می‌کنند گویی خاطرات آن روز‌ها همانند سینماتوگراف صفحه به صفحه جلوی چشم‌هایی که حال سویشان هم کم شده رژه می‌رود، خاطرات روزگاری که بذر می‌پاشیدند در دل شالیزار و آبراهی از جنس گل می‌ساختند با دستان پر از خطوطی که زمختی هر یک از آن‌ها گواهی هستند بر جوانی از دست رفته.

دو پیرمرد از روز‌هایی می‌گویند که حاصل ۹ ماه کار سخت در زمستان و بهار و تابستان خروار خروار بار قاطرانی می‌شد که مقصد آن‌ها سفره اعیان و اشراف بود.

کربلایی حسن پسر بزرگ خانواده بود و به همراه حسین برادر دیگرش در کنار پدر عمری را در کشتزار‌های سر سبز روستای پهناب جویبار به زراعت گذراندند او درباره سال‌های قبل از انقلاب و احوال کشاورزان می‌گوید: گرمای مرداد که از راه می‌رسید مهیای برداشت شالی می‌شدیم، اما خان و ارباب روستا می‌آمد و شالی ما را بابت مالیات و سهم اربابی با خود می‌برد و خرده برنج و نان می‌ماند برای قوت یکسال ما.

 

حسین آقا برادر کوچکتر که خستگی آن سال‌ها گره بر پیشانی او هم انداخته از انبار‌های خالی برنج خانه شان در آن روز‌ها می‌گوید که به سرمای استخوان سوز زمستان نرسیده تمام می‌شد و تنها نانی برای سفره هایشان می ماند.

سفر شگفت انگیز دانه‌های طلایی

حالا، اما بخت شالیکاران شمالی مانند برنج هایشان سفید و بلند شده استخودشان می‌کارند خودشان درو می‌کنند و به خانه می‌برند.
آقای حسنی فرزند کربلایی حسن حالا کیسه‌ها را یکی پس از دیگری پر از شالی می‌کند و با افتخار می‌گوید: سالهاست که ارباب خودمان و نوکر خودمان هستیم برنج می‌کاریم تا این برنج زینت بخش سفره همه مردم ایران شود.

آقای حسنی و ۱۲۰ هزار شالیکار مازندرانی این روز‌ها دنیایی را دیده اند که روزی رویای آن‌ها بود حالا نه تنها انبارهایشان پر از طلای سفید شمال کشور شده بلکه مرز‌های جغرافیایی را نیز پیموده تا بر سفره خارجی‌ها هم خودنمایی کند.

قربان نژاد رییس اداره برنج سازمان جهاد کشاورزی مازندران در گفتگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری، می‌گوید: بعد از چهل سال امسال نخستین بار ۷۵ تن برنج مرغوب مازندران راهی اروپا شد و ۱۰۰ تن دیگر نیز در روز‌های آینده به ایتالیا و آلمان ارسال می‌شود.

تلفیق علم و تجربه، چشم بادامی‌ها هم حالا می‌آیند برای آموزش

دستان زحمتکش کشاورزان شمالی از یک سو و تلاش بی وقفه کارشناسان پژوهشکده‌های تخصصی برنج مازندران از سوی دیگر باعث شد محققان کشور‌های آسیای جنوب شرقی مهد تولید برنج جهان و پژوهشگران جمهوری افغانستان که در تدارک کشت جایگزین هستند به ایران بیایند و بیاموزند به علم آنچه ما به علم و عمل آموختیم.

عبدالحمید، محقق اهل جمهوری افغانستان از جنس مردمی است که نه در جغرافیای کنونی ایران که در تاریخ گذشته ما قرار دارند و می‌گوید: به مازندران آمده ایم تا با حضور در دوره ۲ هفته‌ای آموزشی و همکاری مشترک در تبادل اطلاعات کشاورزی بتوانیم به مسائل تکنیکی و تئوری مفیدی از زمان کشت تا برداشت برنج دست پیدا کنیم و حاصل این علم را توشه سفر کنیم به وطنمان.

ماری لی، بانوی ژاپنی حاضر در کلاس‌های آموزش کشت برنجکه در آمل در حال برگزاری است با ابراز رضایت از این دوره‌ها می‌گوید: از اینکه به مرکز هراز در مازندران آمده ام بسیار خوشحالم و امیدوارم برگزاری این دوره‌ها تداوم داشته باشد.

دانش بنیان شدن تولید برنج

شالیزار‌های مازندران در گذشته تنها میزبان ۲ رقم برنج بودند رقم طارم مازندران و صدری و دیگر هیچ، اما چهار دهه تلاش جهادی و دانش بنیان کردن برنج در این سال‌ها شالیزار‌های شمالرا مملو از برنج‌های نو رسیده کرد.

عرفانی معاون موسسه تحقیقات برنج کشور می‌گوید: این موسسه در ۴ دهه اخیر ۴۰ رقم برنج را به شالیکاران مازندرانی، گلستانی و گیلانی معرفی کرد که علاوه برعملکرد بالا کیفیت خوبی نیز دارند.

وی می‌گوید: کشاورزان و محققان کشورمان اگرچه چهار دهه فعل خواستن را صرف کردند و به رتبه‌های بالای توانستن رسیده اند، اما دست از تلاش بر نداشته و همچنان در حال تحقیق بر روی ارقام جدید برنج هستند ارقامی که در زمین‌های شور و خشک و بی حاصل نیز می‌تواند سبز شود.

چهل سال زمان نیاز بود تا حال شالیکاران شمال بیش از هر زمان دیگر خوب شود، شالیکارانی که ۸۰۰ هزار تن دانه سفید از ساقه‌های طلایی و شالیزار‌های سبز مازندران برداشت می‌کنند تا خیال همه ایرانیان از پر بودن پیمانه‌های برنج خانه هایشان آسوده باشد.

 

سارا فرهمندراد

انتهای پیام/آ

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.