به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، تولید مرکبات ۱۰۰ سالی است که در مازندران آغاز شده و هم اکنون در ۱۱۱ هزار هکتار باغ مرکبات استان، یک میلیون و ۸۱۰ هزار تن انواع پرتقال و نارنگی برداشت میشود که این رقم مازندران را در تولید این محصول در جایگاه نخست کشور قرار داده ، اما با گذر زمان هنوز درختانی هستند که با عمر زیاد و بازدهی کم در این خاک ریشه دارند.
افزایش سن درختان ارقام قدیمی کشت شده در باغها با عملکرد و بازارپسندی پایین هم از مسائلی است که برای تولید در بخش باغبانی استان مشکلاتی را ایجاد میکند.
وجود درختان بذری، بومی و فرسوده از دلایل اصلی کاهش عملکرد محصول مرکبات در باغات مازندران است و اجرای طرح اصلاح و احیای باغهای درجه دو و عملیات جایگزینی نهال در باغهای درجه سه از برنامههایی به شمار میرود که سازمان جهاد کشاورزی مازندران آن را پیگیری میکند.
سه نسل آقای چوپانی باغدار هستند، اما تاکنون این باغ ۶ هکتاری آبا و اجادیش در گذر زمان فرسوده و قدیمی نشده است.
او میگوید، در سال ۱۳۳۸ اولین کاشت مرکبات را در زمینهای به مساحت ۶۰ هزار متر مربع آغاز شده که ترکیبی از پیوندهای متنوع روز آن زمان بود، مسیر و زمان سالم سازی این درختان فرسوده از سالهای بعد آغاز و ترمیم سازی کردیم و توانستیم از این باغ بهره برداری اقتصادی مفیدی داشته باشیم.
این باغدار موفق میاندورودی میگوید: بعد از اصلاح و نوسازی باغهای قدیمی بعد از ۵ سال هم اکنون پرتقالهای تولیدی خود را به دلیل کیفیت بالا و یک دست به کشورهای حوزه قفقاز و روسیه صادر کرده است.
صاحبان ۱۵ هزار هکتار دیگر از باغهای قدیمی، فرسوده و آسیب دیده مازندران با گرفتن این میزان تسهیلات باغ هایشان نوسازی شده است.
یکی ازباغداران روستای زرگر باغ ساری گفت: حدود هفت سال قبل تصمیم به نوسازی باغ قدیمی و آسیب دیده آبا اجادیش که در سالهای گذشته به دلیل بارش سنگین برف و یخبندان و آفت دچار خسارت شده بود و مقاوم نبودند کرد و ارقام جدیدی داخل باغ کاشت و امسال در هر هکتار ۲۴ تن مرکبات برداشت کرده است.
باغدار دیگری روستای زرگر باغ که به دلیل سرما و یخبندان آذرماه سال ۹۵ اقدام به کاشت درختان مقاوم به سرما کرده بود این روزها مشغول چیدن مرکبات است، گفت: بعد از اصلاح و نوسازی باغهای خسارت دیده هم اکنون پرتقال با کیفیت، یک دست، یک شکل کرده ام.
وی افزود: این نهال پیوندی کاشته در باغ مرکبات مقاومت بالایی در برابر سرما و آفت دارد.
جهاد کشاورزی استان نیز برای اصلاح باغهای فرسوده مرکبات و جایگزینی درختان جوان با درختان قدیمی و آسیب دیده طرح نوسازی باغهای فرسوده را آغاز کرده است.
ایزدی مدیر باغبانی جهادکشاورزی مازندران گفت: ۲۵ درصد از ۱۱۰ هزار هکتار باغ مرکبات استان باغهای درجه سه یا قدیمی یا به دلی سرمازدگی و یخبندان دچار آسیب و زوال است.
وی افزود: برای ساماندهی احیا و نوسازی هر هکتار باغ فرسوده مرکبات اداره کل جهاد کشاورزی مازندران بسته به نوع عملیات اصلاح و نوسازی باغهای مرکبات میزان تسهیلاتی که پرداخت میکند از ۱۰ میلیون تومان در هر هکتار شروع میشود و تا ۳۰ میلیون در هر هکتار قابل پرداخت است.
ایزدی گفت: هم اکنون بیش از ۳۵ هزار هکتار از باغات مرکبات مازندران فرسوده است و نیاز به نوسازی و بازسازی دارد و قرار است امسال بیش از ۳ هزار هکتار بازسازی شود.
مدیر باغبانی جهادکشاورزی مازندران افزود: با جایگزینی باغهای فرسوده بطور میانگین از هر هکتار باغ مرکبات سالانه ۲۵ تا ۳۰ تن انواع مرکبات برداشت شود.
مرکز تحقیقات مرکبات کشور در رامسر هم برای اجرای بهتر طرح ارقام مقاوم به سرما و تغییرات اقلیمی را به باغداران معرفی میکند.
گل محمدی رییس موسسه تحقیقات مرکبات کشور در رامسر گفت: ارقام جدیدی از نارنگی را در سال جاری دو رقم نارنگی زرین و نارین را به باغداران شمال معرفی کردیم.
وی افزود: ارقامی که علاوه بر مقاومت در برابر سرما و بیماری از خاصیت بازار پسندی خوبی برخوردار است ، این دو رقم از سالهای آینده وارد چرخه تولید و بازار مصرف میشود.
مولایی معاون مدیریت باغبانی جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه پرداخت تسهیلات، تحقیقات و معرفی ارقام جدید به باغداران دو بازوی اجرای این طرح در مازندران است، گفت: باغی که عملیات اصلاح و جایگزینی انجام شود هم میزان عملکردش افزایش خواهد یافت حتی از میانگین تولیدی استان در هر هکتار نیز دو برابر تا سه برابر افزایش مییابد.
وی با بیان اینکه میانگین تولید مرکبات در هر هکتار ۲۴ تن است، افزود: با اصلاح و نوسازی باغهای فرسوده و آسیب دیده در هر هکتار حداقل ۲۰ تن محصول بیشتر میشود برداشت کرد این یعنی از ۳۵ هزار باغ قدیمی استان به میزان ۷۴۰ هزار تن چیزی حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن میوه میشود برداشت کرد.
مولایی گفت: بیش از ۳۵ هزار هکتار باغ فرسوده مرکبات در مازندران وجود دارد که با نوسازی و جایگزینی آن میتوان محصول با کیفیتتر، یک دست و مقاوم سرما در استان خواهیم داشت.
واگذاری تسهیلات بانکی و تجربه و مهارت تولیدکنندگان میتواند مازندران را به قطب تولید مرکبات کشور تبدیل کند.
کمبود زمین در مازندران از محدودیتهای اصلی در توسعه باغهای جدید مرکبات است که با توسعه باغهای جدید و گسترش تولید علمی و تخصصی این محصول هزینه تولید مرکبات کاهش و ظرفیت تولید محصول نیز افزایش یابد.
براساس یافتههای تحقیقاتی فعالیتهای اقتصادی باغداری زمانی به صرفه است که اصول فنی احداث باغ و مدیریت رعایت شود و از کارشناسان کشاورزی استفاده شود.
آتنا رستمی آله خیلی
انتهای پیام/آ