از سال ۱۳۸۹ که محمود احمدینژاد قانون هدفمندی یارانهها را به مرحله اجرا درآورد از همان ابتدا بر خلاف قانون عمل کرد و آنچه مصوب شده بود را در چارچوب قانونی اجرا نکرد.
طبق قانون هدفمندی یارانهها باید از محل منابع ناشی از اصلاح قیمت حاملهای انژری تا ۵۰ درصد برای توزیع نقدی و غیرنقدی بین مردم توزیع، ۳۰ درصد برای تولید و ۲۰ درصد هم برای بخشهای عمرانی و هزینههای دولت تامین میشد، اما با توجه به اینکه از ابتدا پرداخت یارانههای نقدی همگانی و برای تمام کسانی که ثبتنام کرده بودند قرار داد در نهایت بیش از ۷۰ میلیون نفر در ماه یارانه دریافت کردند، این رقم ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی در ماه هزینه حدود ۳۴۰۰ میلیارد تومان روی دست دولت گذاشت و در نهایت در این سالها مبلغی باقی نماند که صرف تولید، بخش عمرانی، بهداشت و درمان و یا تمامی بخشهای مشمول درآمد هدفمندی یارانهها شود.
براین اساس از سال ۱۳۸۹ تا کنون با توجه به پایه غلطی که از ابتدا گذاشته شده هموراه پرداختهای نقدی به معضلی برای دولت تبدیل شد.
با وجود انتقاداتی که در سالهای اخیر در مورد رقم پرداختی یارانههای نقدی و افزایش آن از ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان مطرح بوده، تغییری در آن ایجاد نشده است که عمده دلیل آن به نبود منابع و به ویژه حجم بالای یارانه بگیرانی است که غربالگری در مورد آنها انجام نشده و افزایش مبلغ یارانه برای جمعیت ۷۷ میلیونی هزینه هنگفتی به همراه دارد.
با این حال در این بین برخی مسولان فعلی و گذشته بر ارقام عجیبی تاکید دارند که عمده دلیلی این رفتار آنها را جذب مردم به سمت خود و رفتارهای پوپولیستی میتوان دانست، چراکه نه راهکاری برای ایجاد منابع جدید دارند و نه برنامهای برای حذف یارانهبگیران پردرآمد.
این در حالی است که به تازگی محمود احمدی نژاد - رئیس جمهور دولت نهم و دهم - اعلام کرده که "میتوان یارانه نقدی را تا ۹۱۰ هزار تومان افزایش داد، گرچه وی توضیح نداده این مبلغ از کجا تامین میشود اما کافی است یک حساب سر انگشتی انجام دهیم تا مشخص شود این ۹۱۰ هزار تومان تا چه اندازه هزینههای سرسامآوری به همراه دارد.
یارانه ۹۱۰ هزار تومانی برای هر نفر که افزایش ۲۰ برابری یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی را به همراه دارد در هر ماه هزینهای بیش از ۷۰ هزار میلیارد تومان به دولت تحمیل میکند که در طول سال در مجموع به حدود ۸۴۰ هزار میلیارد تومان میرسد. ۸۴۰ هزار تومان میلیارد تومان به اندازهای رقمی بالای برای دولت است که باید گفت کل بودجه سالانه کشور برای سال جاری حدود ۱۲۰۰ هزار میلیارد تومان بوده که از این رقم نزدیک به ۳۸۶ هزار میلیارد تومان متعلق به دولت بوده و کشور را با آن در سال اداره میکند.
دولت در حال حاضر برای رقم ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی در هر ماه به همراه مبلغی که برای کمک به افزایش مستمری خانوارهای هدف میپردازد حدود ۴۱۰۰ میلیارد تومان پرداخت میکند که برای همین رقم برخی مسولان دولت روحانی روز پرداخت یارانهها را برای تامین منابع مصیبت عظما اعلام کرده بودند.
بیشتر بخوانید:بهار احمدینژاد در مسیر ناکجاآباد/ چرا رئیس دولتهای نهم و دهم به جای پاسخگویی طلبکار است؟
براین اساس ۴۱۰۰ هزار میلیارد تومان ماهانه فعلی با ۷۰ هزار میلیارد تومان مورد نظر احمدینژاد تا ۶۶ هزار میلیارد تومان فاصله دارد. درعین حال که برای کل سال در حال حاضر حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان منابع لازم است که با یارانه ۹۱۰ هزار میلیارد تومانی این رقم به ۸۴۰ هزار میلیارد تومان میرسد و در این حالت تا ۸۰۰ هزار میلیارد کسری ایجاد میکند.
رئیس جمهور سابق هرچند که توضیحی در مورد منابع اعلام نکرده است، اما ظاهرا دو راهکار برای تامین این ۹۱۰ هزار میلیارد تومان پیش رو دارد، یا اینکه باید قیمت حاملهای انرژی را تا چند درصد افزایش دهد تا بتواند از محل قانون هدفمندی، یارنه نقدی ۹۱۰ هزار تومانی را بین ۷۷ میلیون نفر پرداخت کند یا اینکه تعداد یارانهبگیر را دهها میلیون نفر کاهش دهد که البته جای سوال است که اگر وی امکان و قصد شناسایی و حذف یارانه بگیرها را داشت چرا در زمان خود نسبت به این موضوع اقدام نکرد؟
این بار اول نیست که محمود احمدینژاد برای جلب رضایت مردم شعار یارانهای سر میدهد و وی در زمان انتخابات ۱۳۹۶ ریاست جمهوری هم بحث یارانه ۲۵۰ هزار تومانی را مطرح کرد که با واکنش تند کارشناسان و منتقدان همراه شد.
اما استفاده از یارانهها برای تحریک مردم تنها مختص به رئیس جمهور سابق نیست و برخی از نمایندگان مجلس نیز از یارانههای ۹۰ هزار و بیش از ۱۰۰ هزار تومانی هم سخن گفتهاند در حالی که هیچ راهکار و منبعی برای آن پیشنهاد نکردهاند. از سویی دیگر دولت نیز در سالهای اخیر با وجود تکالیف بودجهای که برای حذف افراد پردرآمد داشته، کارنامه موفقی در این زمینه نداشته و بنا به گفته مدیران دولتی نگرانی از حذف نادرست و کنار گذاشتن افراد نیازمند برای پرداحنت یارانه موجب شده تا در یان رابطه محتاط باشند.
اخیرا نیز نوبخت - رئیس سازمان برنامه و بودجه - در رابطه همین اعلام مبالغ متفاوتی برای یارانه های نقدی به صراحت گفته بود که اگر قرار است مبلغ آن را افزایش دهیم ونظری دراین باره وجود دراد باید قیمت حاملهای انرژی به عنوان منبع اصلی تامین یارانه نقدی افزایش یابد یا اینکه اگر کسی نظری در این باره دارد خود منبع آن را مشخص کند. وی در عین حال گفته بود که برای افزایش یارانه باید قیمت سوخت رشد کند که تورم خاص خود را به همراه دارد.
با این حال در شرایطی نظراتی متفاوتی برای افزایش مبلغ یارانههای نقدی و از سوی افزایش قیمت حاملهای انرژی از طرف مسئولان مطرح میشود که در این بین هیچ کسی راهکار مشخصی برای غربالگری حدود ۷۷ میلیون نفر یارانه بگیر مطرح نمی کند و ظاهرا قرار است همیشه این تعداد یارانه بگیرند و اگر برنامهای برای رشد مبلعغ یارانهاست تنها از محل افزایش منابع اجرایی شود.
منبع:ایسنا
انتهای پیام/
سلام.من معلم نیستم معلمی راشغل نمیدانم الان درقرن جدیدهستیم همه والدین فوق دیپلم ولیسانس به بالاهستند فرزندم درمدرسه همیشه نمره14یا15میگرفت خودمان کمکشان کردیم نمره 18و19گرفتند
اونوقت معلوم میشه که برای یارانه دادن به مردم یا هزار کار دیگه، پول هست یا نه.
چه یارانه میدادندوجه نمیدادندگرونی هاتوسط سرمایه داان وکارخانه ها و...بوجودمی امدپس بهتراست یارانه رابدهندوچندبرابرهم بدهند میشششه
بچه ها دران بيسواد بار ميان
و معلمهاي كه 3 ماه تابستان تعطيلي به خاطر گرما وسرما تعطيلي بك ماه قبل از عيد وبعد از عيد تعطيلن همش دم از احقاق حق و حقوق ميزنند
كارمندان بيچاره از شب با اربا رجوع سروكله ميزنند تعطيلي هم ندارند و هيچكس فريادرسشان نيست
دولت چند برابر پول یارانه رو از جیب ملت میگیره
در هر صورت طبق آمار مرکز پژوهش های مجلس، عملکرد حمدی نژاد با عملکرد هیچ دولتی قابل مقایسه نیست. یادتون نیست تو سفرهای استانی چقدر بودجه به پروژه های نیمه کاره میداد، همون زمان هم مخالفینش می گفتن از کجا میخواد بیاره؟!!! ولی آورد و داد.
اون زمان نفری ۴۵ دلار یارانه می داد، سر ملت هم منتشر نمیذاشت، تازه باید بدونیم یارانه از محل افزایش سوخت و سایر نهاده ها هست. الان نفری ۴ دلار میدن، منبع پرداخت هم پیش بینی شده، اونوقت کلی منت سر مردم میذارن.
فلسفه هدفمندی یارانه این بود که منابع درآمدی کشور ازمحل فروش نفت ومالیات وغیره بین مردم ایران توزیع شود تا مردم خودشان مخارج زندگی رامدیریت کنند واز طرفی دولت دیگر یارانه یا به اصطلاح سوبسید روی کالاهای اساسی ندهد اگر این منطق را به رای مردم بگذارندهمه رای می دهند حالا حل این معادله برای هیچکس پیچیده نیست وراحت میشه فهمید که منابع تامین پرداخت یارانه از کجا باشد فقط یک منبع را به شما بگویم که اگر وجوهات حاصل از اختلاس وارتشا ونجومی بگیرهاو...............را جمع کنید تامین خواهد شد وحتی زیاد هم خواهد امد
یعنی چهل و پنج دلار
الان هم چهل و پنج دلار!
دلار 10000 و تورم 200 درصد و پراید 40 میلیون!
از همین منابع بالا اگر استفاده کنند 900تومن که هیچ نفری 2 میلیونم میتونن یارانه بدن
اگر نتونست بعد بگید نمی تونه !!!!!!!
با نظر دکتر احمدی نژاد موافقم
براحتی امکان پذیر است
ما باید حامل های انرژی رو ب قیمت منطقه افزایش دهیم
مثل قیمت بنزین باید در ایران و ترکیه یکی باشد
قیمت بنزین ما باید از بنزین در افغانستان و پاکستان گران تر باشد
بخصوص انصاف .. تولید باشد.. ضعف در مقابل استکبار نباشد .. بخش خصوصی سالمی باشد ... وووو
جناب آقای احمدی نژاد درست میگه
تازه حقوق های نجومی پیشکش