به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، بسیاری از الگوهای رفتاری بزرگسالان و عادات غذایی آنها در سنین کودکی شکل میگیرد و در سنین بزرگسالی کمتر قابل تغییر است ، با توجه به این که کیفیت و کمیت الگوی غذایی نقش بسزایی را در سلامت و یابروز بیماریهای مختلف ایفا میکند، بنابراین توجه به چگونگی شکلگیری عادات و الگوی مصرف غذایی کودکان، میتواند حائز اهمیت باشد.
مهان فر متخصص تغذیه، در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، گفت:ابعادمختلف رشدکودک شامل رشد جسمانی، حرکتی، ذهنی، تکلم، عاطفی و اجتماعی است که اگر هرکدام ازنیازهای غذایی کودک درهرکدام ازمراحل رشد برآورده نشود میتواند به هرکدام ازاین ابعاد مختلف رشد آسیب بزند.
وی افزود:دردوسه دهه اخیر میزان شیوع چاقی کودکان افزایش یافته که کشورمان ایران نیز ازاین قضیه مستثنا نمیباشد.
وی بیان کرد:آمار بدست آمده ازنقاط مختلف ایران نشان میدهد که آمار چاقی درکودکان به ۱۶ درصد وآمار اضافه وزنی کودکان به ۴۲ درصد رسیده است که از علل مهم آن تغذیه نادرست وکاهش فعالیت کودکان میباشد.
متخصص تغذیه، ادامه داد: طبق آمار حاصله ۷ تا ۱۰ درصد دانش آموزان کم خون هستند که باعث کاهش قدرت تمرکز ویادگیری آنها میشود.
مهان فر، بابیان اینکه کودکان، درسن رشد به سر میبرند به E,Pro بالایی نیازدارند واهمیت تغذیه مناسب درکودکان بیشتر ازبزرگسالان میباشد، اظهارکرد:اولین ومهمترین وعده غذایی که کودکان باید هرروز دریافت کنند وعده صبحانه میباشد که به هیچ عنوان نبایدحذف شود سروصبحانه قبل ازرفتن به مدرسه باعث افزایش توان یادگیری کودک وجلوگیری از سرو غذاها وفست فودهای پرکالری بعنوان میان وعده میشود.
وی اذعان کرد:اهمیت میان وعده درکودکان دبستانی برابر با وعده غذایی اصلی میباشد بهترین میان وعده برای کودکان، شیر وخرما، نان وپنیر وگردو ومیوه میباشد.
وی بیان کرد:میان وعدههای نامناسب مانند بیسکوئیتها وکیکهای صنعتی، کلوچهها وآبمیوه جات صنعتی، فست وفودها علاوه براینکه باعث افزایش وزن کودکان میگردد، زمینه برای شیوع بیماریهای قلبی عروقی وسرطان فراهم میکند وچسبیدن کلوچه وکیک به دندانها باعث پوسیدگی دندانهای کودک میشود.
ندایوشاری متخصص تغذیه، در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، گفت:یکی از شایعترین مشکلاتی که والدین از آن شکایت دارند مسئلهای بی اشتهایی کودکان درسنین رشداست که این نگرانی عدم درک صحیح والدین ازمیزان تغذیهای وشرایط غذایی کودکان است.
وی تصریح کرد:بی اشتهایی دائمی کودکان وامتناع ازخوردن وعدههای اصلی غذایی بامشکلات رفتاری والدین نسبت به کودک ارتباط مستقیم دارند.
وی به دلیل کاهش سرعت و وزن گیری وافزایش قد دراین سنین نسبت به سالهای اول زندگی، اضافه کرد: طبعا میزان نیاز به مقدار انرژی وموادقندی وحجم غذای خورده شده کاهش یافته وباعث کم غذایی میشود که نباید بابی اشتهایی وکم اشتهایی اشتباه گرفته شود.
متخصص تغذیه، گفت: اگرکودکی بی اشتهایی باعلائم گوارشی ازقبیل اسهال، یبوست، مدفوع چرب یاهمراه خون وتغییر رنگ مدفوع داشته باشد دچاراختلال بدنی شده وبایدبه دستور پزشک متخصص تغذیه درمان شود.
فرزانه سلمانی فروغی روانشناس، یکی از چالش برانگیزترین موضوعات دراولین ساعات روز مسئله خوردن بچهها است وکودکانی که عادت به خوردن صبحانه ندارند، در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، گفت:به دلیل افت قندخون، کم دقتی وخسته وبی حوصله هستند ونمی توانند کمبود انرژی، ویتامینها، املاح معدنی راباخوردن وعدههای غذایی دیگر جبران کنند ودرساعات نزدیک ظهر گرسنگی نشستن سرکلاس رابرای کودکان غیرقابل تحمل میباشد.
وی بابیان اینکه بیشتر کودکان به هنگام رفتن به مدرسه دچار حالتهای اضطراب میشوند و ازشدت اضطراب خود تهوع واستفراغ دارند، گفت:دربیشترموارد بی اشتهایی ناشی از اضطراب پس از رفع حالتهای اضطرابی خودبه خود رفع میشود.
کبیرخو مربی بهداشت، در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، تاکیدکرد:جایگزنی شیرکاکائو به جای شیر توصیه نمیشود، چون هم کالری اضافی به کودک داده میشود.
وی ازوالدین خواهشمندیم تا کودکان رابا تنقلاب سنتی آشنا کنند وآنرا جایگیزین تنقلات غذایی کم ارزش نمایندکه می توان به موارد زیراشاره کردوگفت:نخودچی، کشمش، انجیرخشک، برگه ها، عناب، سنجد، شاهدانه وآجیل وتخم کنجد پیشنهادمی شود.
وی، استفاده بی رویه ازمکملهای ویتامینی ویا داروهای اشتها آور علاوه براینکه باعث بالارفتن وزن کودکان میشود اثرسوء برضریب هوشی کودک دارد وتنها کودکانی که شامل ویژگیهای زیرمی باشند به مکملهای تغذیهای نیازدارند کودکان که به غذای سالم وتازه دسترسی ندارند، افزود: کودکان مبتلا به بیماریهای مزمن، کودکانی که ورزشهای سختی انجام میدهند، کودکان گیاه خوار، فقط باید دریک دوره معدود و زیرنظر کارشناسان تغذیه مصرف گردد.
مربی بهداشت گفت:بنابراین بهتراست خانوادهها دربرنامه غذای کودکان علاوه بر ۳ وعده غذایی اصلی، دومیان وعده ازخوارکیها ومواد مغذی طبیعی انتخاب کنند تامواد لازم ومفید وباارزش غذایی بالا، برای تمرکز ودرس خواندن دانش آموزان فراهم شود.
تغذیه در کودکان مدرسهای بسیار مهم است چراکه به تأمین مواد سازنده برای رشد و تأمین انرژی مورد نیاز برای انجام فعالیتهای جسمی، فکری و حفظ مقاومت در برابر عفونتها کمک میکند همچنین در ذخیرهسازی مواد غذایی لازم به منظور آمادگی برای رشد سریع دوران بلوغ موثر است.
انتهای پیام/