جعفری افزود: امروزه کشورهایی که از آنها به عنوان جوامع پیشرفته یاد میشود لزوما بر اساس پیشرفتهای فنی و دانشی ارزیابی قرار نمیگیرند بلکه توجه به رعایت شأن و کرامت انسانی یکی از مولفههای اساسی توسعه در این جوامع مورد بررسی قرار میگیرد.
وی در ادامه تصریح کرد: اهمیت حقوق شهروندی در کشور ما نیز مورد توجه رئیس جمهور قرار گرفته است، به طوری که از دولت اول و دوم ریاست جمهوری شروع به برنامه ریزی و اجرایی کردن آن نمودهاند، در دولت اول حقوق شهروندی تصویب و ابلاغ شد و در دولت دوم نیز سعی شد حقوق شهروندی ابلاغ شده را به مرحله اجرایی برسد و در ابلاغی نیز به وزرای دولت تاکید شد تکلیف رعایت حقوق شهروندی را در زیر مجموعههای خود مورد توجه قرار داده و به پیوست آن اهمیت داده شود.
دستیار ویژه وزیر علوم در حقوق شهروندی اظهار کرد: دستگاههای اجرایی نیز کشور تاکنون سومین نشست سراسری خود را در حوزه حقوق شهروندی برگزار کردهاند اما دانشگاهها و مراکز آموزش عالی امروز اولین نشست خود را در این زمینه برگزار میکنند تا بتوانیم فرهنگ ارتقاء و نظارت بر حقوق شهروندی را در دانشگاهها پیش ببریم.
جعفری همچنین گفت: اهمیت حقوق شهروندی در کشور ما همچنان بالا رفته که در نشست روسای دانشگاههای سطح یک کشور ۱۳ چالش مهم در کشور شناسایی شد و به دانشگاهها این ماموریت داده شد که بر روی این چالشها کار کرده و نتیجه را برای اجرایی شدن به ریاست جمهوری اعلام نمایند.
وی افزود: یکی از این چالشها بحث حقوق شهروندی بود که در حال حاضر تکلیف رسیدگی به آن دانشگاه شهید بهشتی واگذار شده است. البته یک دانشگاه به عنوان دبیرخانه در رسیدگی به این موضوع انتخاب شد و قرار است با همکاری سایر دانشگاههای کشور بتواند این چالش را بررسی کرده و راهکار آن را پیدا کند.
مدیر کل دفتر بازیافتی وزارت علوم مهمترین اقدامات این وزارت خانه در زمینه رعایت و اجرایی کردن حقوق شهروندی در دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور اشاره کرد و افزود: یکی از برنامه های وزارت علوم در این زمینه تدوین سرفصل درس عمومی دو واحد آشنایی با کلیات حقوق شهروندی است که این برنامه به منظور آشنایی کلیه دانشجویان بخصوص دانشجویان و پژوهشگران تمامی رشتههای دانشگاهی در دورههای کارشناسی و کاردانی با حقوق و تکالیف شهروندی در راستای اجرایی کردن دستور فوق الذکر و به منظور بالا بردن سطح آگاهی دانشجویان از حقوق عمومی و صنفی تدوین میشود.
وی در ادامه تصریح کرد: در واقع پیشنهاد میشود در راستای نقش بی بدیل وزارت علوم به عنوان مرجعیت علمی و متولی امر آموزش و پژوهش در کشور و به منظور تعلیم، تربیت و ترویج و اشاعه فرهنگ حقوق شهروندی دو واحد درس عمومی با عنوان آشنایی با کلیات حقوق شهروندی جمهوری اسلامی ایران در کلیه رشتههای تحصیلی منظور شود، چرا که فارغالتحصیلان دانشگاهی میتوانند به عنوان سفیران آموزش عالی در دورترین نقاط کشور شرایط تحقق این فرهنگ را در قالب فرهنگ ایرانی اسلامی تسهیل نمایند.
جعفری همچنین بازتعریف حقوق شهروندی را یکی دیگر از برنامههای وزارت علوم در این زمینه عنوان کرد و گفت: هدف اصلی و عملی از تدوین و انتشار منشور حقوق شهروندی تمدید قانون مداری تقویت حفظ پاسخگویی مسئولان دانشگاهی توسعه آگاهیها و مهارتهای دانشجویان است به همین منظور منشور حقوق دانشجویی با تاکید بر نیازها ، خواستههای دانشجویی و نیز بر اساس قانون اساسی و مجموعه قوانین آیین نامهها و دستورالعملها و شیوه نامههای اجرایی مصوب و مراجع قانونی گرد آوری و خلاصه سازی شده است.
وی ادامه داد: یقینا حقوق مذکور اعلام مواردی است که دانشجو میتواند در چهارچوب شرع مقدس اسلام و قوانین کشور از آن برخوردار باشد و بر مطالبه آن پافشاری کند. به همین منظور حقوق آموزشی و پژوهشی با معاونت آموزشی و پژوهشی ، حقوق فرهنگی و اجتماعی ، سیاسی، با معاونت فرهنگی و اجتماعی ، حقوق صنفی و رفاهی با سازمان امور دانشجویان و همچنین حقوق انضباطی هم با این سازمان فصل بندی شده و در حال بازنگری حقوق منشور در ارتباط با مقررات و تکالیف مقرر در منشور حقوق شهروندی ابلاغی رئیس جمهور است.
دستیار وزیر علوم همچنین از تاکید این وزارت خانه برای راه اندازی میز خدمت در دانشگاهها خبر داد و گفت: میز خدمت در راستای تکریم ارباب رجوع و رعایت حقوق آنها دردانشگاهها راه اندازی خواهدت شد و بخشنامه آن نیز به دانشگاهها ارسال شده و امیدوار هستیم با رعایت ضابطه های مشخص میز خدمت را در دانشگاهها راهاندازی کنیم.
وی همچنین با اشاره به جشنواره ملی انتخاب پایاننامههای دانشجویی در حوزه حقوق شهروندی اظهار کرد: بر این اساس پایاننامههای دانشجویان دوره کارشناسی ارشد و دکتری که طی ۵ سال اخیر در حوزه حقوق شهروندی تدوین شده است را دریافت خواهیم کرد تا در جشنواره ملی حقوق شهروندی که بهمن ماه امسال برگزار میشود از پایان نامه برتر تجلیل شود. تاکنون حدود ۲۱۰ پایان نامه به دبیرخانه ارسال شده و امیدوار هستیم تا مهلت باقیمانده دانشجویان بسیاری در این جشنواره شرکت داشته باشند.
دستیار وزیر علوم همچنین راه اندازی بانک اطلاعاتی اساتید و پژوهشگران فعال در حوزه حقوق شهروندی را از دیگر برنامههای وزارت علوم عنوان کرد و گفت: در این باند تمام پژوهشگرانی که در عرصه حقوق شهروندی فعال هستند جمع آوری میشوند و تاکنون هنوز ۶۰ الی ۷۰ درصد دانشگاهها برای ارسال اطلاعات اساتید اقدامی نکردهاند.
دکتر جعفری با اشاره به انتساب ضابطین حقوق شهروندی در دانشگاهها افزود: هدف عمده انتصاب این افراد نظارت و پایش و اجرایی کردن حقوق شهروندی در دانشگاهها بوده است. قرار است ما در هر دانشگاه با معرفی ریاست آن دانشگاه یکی از معاونین را به عنوان ضابطین معرفی کنیم. امروز حکم ضابطین توسط وزیر ابلاغ خواهد شد تا فعالیت آنها شکل قانونی پیدا کند.
به گفتهی وی ضابطین حقومق شهروندی دانشگاهها موظف هستند فعالیتهای اجرایی خود در حوهی حقوق شهروندی را هر ۳ یا ۶ ماه به حوزه حقوق شهروندی وزارت علوم ارسال کنند.
دستیار ویژه وزیر علوم در حقوق شهروندی با اشاره به دسته بندی دانشگاهها به ۹ منطقه کشوری و همچنین تدوین و اعلام پیوست حقوق شهروندی را از دیگر برنامههای وزارت علوم در این عرصه عنوان کرد و گفت: تردید ما این است که در همه همایشها، سمینارها و فراخوانها و غیره و حتی انتخاب آثار حتما یک پیوست حقوق شهروندی داشته باشیم.
دکتر جعفری همچنین با اشاره به همکاری وزارت علوم در پیشنهاد و تصویب طرحها و لوایح در عرصه حقوق شهروندی گفت: ما در این راستا الحاق یک تبصره قانون سنجش و پذیرش دانشجو داریم که بر اساس آن حق آموزش در دانشگاهها و بر اساس توانمندیها علمی هر بخش سنجیده میشود و هیچ ویژگیهایی نظیر طبقهای، قومیتی و مذهبی و غیره نباید مانع آموزش افراد شود مگر این که فرد جرمی را مرتکب شده باشد.
مدیر کل دفتر بازرسی وزارت علوم در پایان تصویب لایحه نهاد حقوق بشر و شهروندی، لایحه شفافیت و نظارت اجرای حقوق شهروندی در دانشگاهها و اعطای جایزه حقوق شهروندی را از دیگر برنامه های وزارت علوم در این عرصه عنوان کرد.
انتهای پیام/