سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

دیابت، اشکال در سیستم سوخت رسانی بدن بدلیل کمبود انسولین

رئیس مرکز بهداشت غرب کلانشهر اهواز دیابت را اشکال در سیستم سوخت رسانی بدن بدلیل کمبود انسولین عنوان کرد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، مهرداد شریفی، رئیس مرکز بهداشت غرب اهواز بیان کرد: دیابت یکی از شایع‌ترین بیماری‌ های مزمن است که آمار آن در دنیا رو به افزایش است و طی سال های اخیر افزایش شیوع دیابت در جهان این بیماری رابه بزرگ ترین اپیدمی تاریخ تبدیل کرده است.

وی افزود: تعداد مبتلایان به دیابت در سال 2017 بیش از 425 میلیون نفر از افراد 20 تا 79 ساله بوده است، این تعداد در سراسر جهان تا سال 2045 به 619 میلیون نفر خواهد رسید .

شریفی تصریح کرد: دیابت عامل مرگ 4 میلیون نفر در سال است و 14 نوامبر همزمان با سالگرد تولد "فردریک بانتینگ" کاشف انسولین، اولین بار در سال ۱۹۹۱ با همکاری فدراسیون بین المللی دیابت و سازمان جهانی بهداشت (WHO) به عنوان روز جهانی دیابت نامگذاری شده است و هدف از نامگذاری آن افزایش آگاهی عمومی در ارتباط با علل، عوارض، پیشگیری و درمان این بیماری روزافزون است.

رئیس مرکز بهداشت غرب کلانشهر اهواز اظهار کرد: مجمع عمومی سازمان ملل نیز در 20 دسامبر سال ۲۰۰۶ با تصویب قطعنامه ای، دیابت را "یک بیماری مزمن و ناتوان کننده با هزینه های هنگفت“ معرفی کرد که خانواده‌ها، دولت ها و جهان با آن مواجه است. براساس قطعنامه سازمان ملل، چهاردهم نوامبر (برابر با ۲۳ آبان ماه 1397) روز جهانی دیابت اعلام شد. این سازمان با پذیرش روز جهانی دیابت و برجسته کردن خطرات جهانی این بیماری، تعهد خود را برای مبارزه با دیابت نشان داده است. برای اعلام تصویب روز جهانی دیابت از سوی سازمان ملل و نیز جهت تأکید بر مبارزه برای پیشگیری از دیابت، استفاده از یک دایره به عنوان نشان «همه با هم برای دیابت»، در سال ۲۰۰۷ تصویب شد. این دایره آبی دیابت،نشان اتحاد جهانی برای مبارزه علیه دیابت است.

وی اذعان داشت: هر سال شعار خاصی برای این روز در نظر گرفته می‌شود که امسال نیز از شنبه 19 آبان لغایت 25 آبان به عنوان هفته ملی دیابت نامگذاری شده و با توجه به اینکه خانواده ها نقش مهمی را در رفع عوامل خطر قابل تغییر برای دیابت نوع 2 بازی می کنند به همین جهت شعار روز جهانی دیابت برای 2 سال متوالی "دیابت و خانواده "انتخاب شده است.

دیابت چیست؟

مهرداد شریفی گفت: اشکال در سیستم سوخت رسانی بدن را که به دلیل کمبود انسولین به وجود می آید "دیابت" می خوانند. انسولین هورمونی است که توسط پانکراس – اندام تولید کننده آنزیم گوارش – ساخت می شود و برای جذب انرژی مواد غذایی ضروری است .

انواع دیابت

وی انواع دیابت را تشریح کرد:

1- دیابت وابسته به انسولین یا نوع یک: در این نوع بیماری دیابت، بیمار یا مقدار کمی انسولین تولید می کند و یا اصلاً تولید انسولین ندارد و در نتیجه فقدان انسولین، کنترل قند خون غیر ممکن است. معمولاً این نوع دیابت قبل از 40 سالگی بروز می کند و اوج میزان وقوع آن در حدود 14 سالگی است .

2- دیابت غیر وابسته به انسولین یا نوع 2: در این نوع بیماری دیابت، لوزالمعده انسولین تولید می کند، اما نه به اندازه ای که قند خون را تنظیم کند و از طرف دیگر سلول های بدن در برابر انسولین مقاومت نشان می دهند. این نوع دیابت معمولاً در افراد بالای 40 سال بروز می کند .

3- دیابت دوران بارداری: دیابت حاملگی معمولاً بین هفته های 24 و 28 بارداری ظاهر می شود و عموماً پس از زایمان از بین می رود، چون در همه انواع دیابت، میزان قند یا گلوکز خون بسیار بالا می رود علائم و نتایج همه آن ها یکسان است .

دیابت نوع یک قبل از 40 سالگی بروز می کند

علائم و نشانه‌های بیماری دیابت

وی در تشریح علائم و نشانه های دیابت گفت: در مراحل ابتدایی ممکن است دیابت بدون علامت باشد. بسیاری از بیماران به طور اتفاقی در یک آزمایش یا در حین غربالگری شناسایی می‌شوند. با بالاتر رفتن قند خون، علائم دیابت آشکارتر می‌شوند. پرادراری، پرنوشی، پرخوری، کاهش وزن با وجود اشتهای زیاد، خستگی و تاری دید از علایم اولیه شایع دیابت است. بسیاری از بیماران در هنگام تشخیص بیماری چندین سال دیابت داشته‌اند و حتی دچار عوارض دیابت شده‌اند .

وی تصریح کرد: در کودکان دچار دیابت نوع یک، علائم معمولاً ناگهانی بارز می‌شوند، این افراد معمولاً قبلاً سالم بوده و چاق نبوده‌اند. در بزرگسالان این علایم معمولاً تدریجی‌تر بارز می‌شوند. عارضه کتواسیدوز می‌تواند به عنوان علامت شروع کننده بیماری هم در دیابت نوع یک بارز شود. در دیابت نوع دو معمولاً فرد تا سال‌ها بدون علامت است. علایم معمولاً خفیف هستند و به طور تدریجی بدتر می‌شوند. در نهایت فرد دچار خستگی مفرط و تاری دید شده و ممکن است دچار دهیدراتاسیون شود .

چه کسانی به دیابت مبتلا می شوند؟

شریفی اظهار کرد: همه افراد ممکن است به دیابت نوع دوم دچار شوند. با این وجود، عواملی وجود دارد که ممکن است شما را در خطر بیشتر ابتلا به بیماری قرار دهد. این عوامل عبارتند از :

1-تجمع چربی در اطراف کمر و معده
2- کم تحرکی و انجام ندادن حرکات ورزشی
3- وزن بیش از حد
4- سن بالای 45 سال
5- سابقه دیابت نوع دوم در خانواده
6- ابتلا به دیابت حاملگی
7- فشار خون بالا
8- تری گلیسیرید بالا

9- پایین بودن تجمع لیپوپروتئین و کلسترول ( پایین تر از 35)

توصیه هایی برای پیشگیری از دیابت

وی بیان داشت: افراد می توانند با افزایش فعالیت بدنی، مصرف مقادیر فراوانی فیبر، ارتقاء مصرف غلات کامل، کاهش دادن وزن اضافی، پرهیز از رژیم غذایی محدود و زودگذر و اصلاح الگوی غذایی و انتخاب غذاهای سالم‌تر از ابتلا به دیابت پیشگیری نمایند.

انتهای پیام/گ

آشنایی با بیماری دیابت و علائم آن

 

برچسب ها: بهداشت ، دیابت
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.