سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

«جولایی» از جنب و جوش افتاد

نساجی سنتی آذربایجان غربی یا «جولایی» که لغت آن در زبان کردی به جنب و جوش معنی می‌شود، در آستانه انقراض قرار دارد.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان؛ صنایع دستی از گذشته‌های دور در تامین نیاز‌های مردم مناطق مختلف ایران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده است و ساکنان مناطق کردنشین آذربایجان غربی هم همچون دیگر مناطق این سرزمین کهن، علاقه فراوانی به تامین نیاز‌های خود از طبیعت و محصولات تولیدی هنرمندان جولایی داشتند.

این زاگرس نشینان با استفاده از هنر خود پوشاک مورد نیازشان را از پشم دام‌های کوچکی، چون «گوسفند و بز» تامین می‌کردند و جولایی در حقیقت صنعت تولید پارچه‌های محلی آنان بود.



جولایی کاران با دقت و ظرافت زیادی تار و پود‌هایی را با نقش و نگار‌های خاص به هم پیوند می‌دادند و بر اساس نیاز، انواع پارچه‌های مخصوص تهیه می‌کردند.

این محصولات نساجی سنتی شامل چارشیو «چادرشب یا رختخواب پیچ»، برمال «سجاده یا جانماز»، پوپشمین «پشه بند یا توری»، رانک و چوخه «لباس مردانه کردی»، بوزو «ساق بند» و ... بوده است.

 چارشیو یا رختخواب پیچ



این پارچه سنتی که با استفاده از پشم گوسفند تهیه می‌شود برای جمع کردن رختخواب و هنگام جابجای بار و بنه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده است.

مردم این مناطق از رختخواب پیچ برای تزیین کرسی، پرده یا روانداز استفاده می‌کردند و روزگاری این محصول صنایع دستی جایگاه ارزشمندی در مناطق روستایی و برخی از خانه‌های شهری داشت، اما با ظهور تکنولوژی و تولید محصولات مدرن امروزه جایگاه این صنایع دستی رنگ باخته است.

 جاجیم


جاجیم نیز از دیگر محصولات تولیدی صنعت جولایی در آذربایجان غربی به شمار می‌رود که جلو درب ورودی اتاق‌ها قرار می‌گرفت و به سبب نقش و نگاری که داشت هنر این مرز و بوم را به نمایش می‌گذاشت.

تنها یک کارگاه جولایی در آذربایجان غربی فعالیت می‌کند


معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی می‌گوید: صنعت نساجی سنتی جولایی که به مناطق جنوبی آذربایجان غربی و کردستان اختصاص دارد از جمله هنر‌های بومی در حال فراموشی است و در زمان حاضر تنها یک کارگاه در سطح استان در این زمینه فعالیت می‌کند.

افسانه رنجبر قاسمی اظهار داشت: نساجی سنتی یا جولایی در محدوده‌های کردنشین به نام 'مکریان' رواج دارد و تولید منسوجاتی نظیر سجاده، چادر شب و پارچه لباس کردی مردانه مورد توجه ویژه این صنعت است.

وی افزود: یکی از مهمترین دست بافته‌های سنتی آذربایجان غربی که در شهرستان‌های بوکان، مهاباد، سردشت و پیرانشهر رواج دارد، جاجیم است؛ در گذشته به جای جاجیم واژه جولایی به کار می‌بردند و اکنون نیز در مناطق شمال غرب کشور به این حرفه جولایی گفته می‌شود و استادکاران آن را نیز جولا می‌گویند.

رنجبر به صرفه نبودن سرمایه گذاری، نداشتن کاربرد در زندگی مدرن، تغییر ذایقه مخاطب امروز، کیفیت و بسته بندی بسیار نامناسب را از دلایل کم رونق شدن بازار این رشته از صنایع دستی عنوان کرد.

وی حمایت از بازاریابی مناسب برای محصول تولیدی هنرمندان، پذیرش هنرمندان و صنعتگران به عنوان یک عضو مولد در جامعه همانند دیگر بخش‌های اقتصادی دولت، بهینه سازی و استانداردسازی محصولات، تغییر کاربرد و پیدا کردن کاربرد‌های جدید در کنار تعامل با سایر نهاد‌های تولیدکننده و صادرکننده و استفاده از تجربه‌های آنان را در جلوگیری از انقراض صنایع دستی مهم عنوان کرد.



 ذایقه و سلیقه مردم تغییر کرده است


رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پیرانشهر نیز با اشاره به اینکه تنها فعال هنر صنعت جولایی یا نساجی سنتی آذربایجان غربی در این شهرستان فعالیت می‌کند، گفت: تغییر سلیقه مردم در دکوراسیون، معماری منازل، وجود رقبای صنعتی و کمبود مواد اولیه از عوامل اثرگذار در نابودی این صنعت به شمار می‌رود.

سلیمان بشیری بیان کرد: برای احیای دوباره صنایع دستی، تولیدکنندگان باید محصولات تولیدی خود را مطابق با سلیقه روز در اختیار مردم قرار دهند و حتی برخی از وسایل را با حفظ اصالت، تغییر کاربری دهند و برای فروش در بازار آماده کنند.

وی افزود: احیای این صنعت به توجه ویژه مسوولان نیاز دارد و مدیران استانی و شهرستانی می‌توانند به جای خرید هدایا از اجناس خارجی، هدایای خود را از صنایع دستی انتخاب کنند تا علاوه بر حمایت از بخش تولید، گامی در فرهنگ سازی استفاده از صنایع دستی برداشته شود.

علی بشیری تنها فعال هنر جولایی نیز که نشان ملی مرغوبیت دریافت کرده است به خبرنگار ایرنا گفت: حدود ۵۰ سال است مشغول به این حرفه هستم و آن را از استاد خود در کارگاه آموخته ام.

وی محصولات کارگاهی خود را 'چارشیو'، 'برمال'، 'پوپشمین' و 'بوزو' عنوان کرد و افزود: تاکنون به عنوان صنعتگر نمونه صنایع دستی کشور و صنعتگر نمونه صنایع دستی استان انتخاب شده و در نمایشگاه‌های مختلف صنایع دستی در سطح استان و کشور شرکت داشته ام.

کارشناسان، فلسفه ایجاد صنعت نساجی سنتی را تامین نیاز بشر به پوشاک می‌دانند و جولایی یکی از روش‌های قدیمی در این صنعت است که در فرهنگ دهخدا با عنوان جولایی یا جولاهی از آن یاد شده است.

علاوه بر صنعت نساجی سنتی (جولای) پنج رشته دیگر از صنایع دستی استان شامل چاروق دوزی، ریزه کاری قدیم، سبد بافی، حصیربافی، و چهل تکه دوزی در آستانه فراموشی قرار گرفته است.

جاجیم بافی، گلیم بافی، منبت کاری، ریزه کاری، شیشه گری، چاپ‌های سنتی و رنگر رزی، رودوزی و قالی بافی، معرق کاری و پیکره تراشی از جمله صنایع دستی آذربایجان غربی محسوب می‌شود.

 

منبع:ایرنا

 

انتهای پیام /ی

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.