سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آیا اروپا به تنهایی می‌تواند برجام را حفظ کند؟

نامه هفته گذشته سران اتحادیه اروپا به مقامات آمریکایی تردیدها را درباره توانایی این اتحادیه برای حفظ برجام افزایش داده است.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، متعاقب خروج آمریکا از برجام، اروپایی‌ها با اتخاذ موضعی انتقادی نسبت به واشنگتن، اعلام کردند که در توافق هسته‌ای با ایران باقی خواهند ماند و از آن روز بحث‌ها راجع به این که اروپا در عمل تا چه اندازه می‌تواند به این وعده پایبند بماند، بالا گرفته است. در همین راستا، رئیس کارگروه ایران در سرویس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و چند مقام دیگر این اتحادیه اعلام کردند اروپا می‌تواند از طریق احیای "مقررات بازدارنده" قبلی خود از شرکت‌هایش در برابر تحریم‌های آمریکا محافظت کند.

در ادامه همین روند، سران اتحادیه اروپا نیز اعلام کردند که فرآیند احیای "مقررات بازدارنده" و به‌روز رسانی آنها را آغاز کرده‌اند تا پیش از اجرایی شدن تحریم‌های آمریکا در ۷ اوت (۱۶ مرداد) بتوانند از منافع شرکت‌های اروپایی فعال در ایران در برابر تحریم‌های فرامرزی آمریکا محافظت کنند.

مقررات بازدارنده اتحادیه اروپا مجموعه‌ای از قوانینی هستند که متعاقب تحریم‌های دولت بیل کلینتون علیه ایران، کوبا و لیبی در سال 1996 توسط این اتحادیه وضع شدند. اجرای این مقررات در کنار تهدید به شکایت از آمریکا در سازمان تجارت جهانی، کشورهای اروپایی را قادر ساخت سالها تحریم‌های آمریکا را دور بزنند.

اما آیا این مقررات خواهند توانست یکبار دیگر اروپا را در مقابله با تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران یاری کنند؟ آنچه از نظر کارشناسان و تحلیلگران بین‌المللی بر می‌آید این است که این بار این پروژه با شکست مواجه خواهد شد. واقعیت این است که ساختار تحریم‌ها اکنون به مراتب پیچیده‌تر از قبل شده است چرا که بر خلاف تحریم‌های سال 1996 که به اعمال تحریم‌هایی جزئی علیه شرکت‌های خارجی برای تجارت با ایران مبادرت می‌ورزید، کنگره آمریکا در سال 2010 با تصویب یک قانون جدید، قطع دسترسی به نظام مالی آمریکا را به عنوان مجازات تجارت با ایران در نظر گرفت.

دولت آمریکا در حال حاضر بیشتر موسسات مالی که با ایران داد و ستد داشته یا دارند را در فهرست سیاه خود قرار داده است. کنگره نیز دریافته است که باید طرف‌های واسطه در معاملات تجاری با ایران را نیز جریمه کند. در نتیجه، هر بانک خارجی که روابط کارگزاری خود با یک بانک تحریم‌شده ایرانی را حفظ کند یا به نوعی در جریان معاملات تجاری با ایران نقش داشته باشد، از سوی آمریکا جریمه خواهد شد.

با این حال، علیرغم وعده اولیه اروپا درباره حفظ برجام و محافظت از منافع شرکت‌های فعال در ایران، مواضع اخیر سران اروپایی به تدریج نشان داده که اوضاع آن چنان هم که باید به نفع اروپا نیست و این اتحادیه توان جدایی از آمریکا را ندارد. فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ماه گذشته تلویحا اذعان کرد که اتحادیه اروپا نمی‌تواند منافع تجاری ایران را پس از خروج آمریکا از برجام تضمین کند. وی پس از پایان نشست بروکسل با حضور وزرای خارجه ایران و سه کشور اروپایی در پاسخ به خبرنگاری که از او درباره تضمین اروپا به ایران سوال کرد، گفت می‌تواند از یک تلاش جدی برای حفظ برجام حرف بزند، اما نمی‌تواند درباره ضمانت‌های حقوقی یا اقتصادی [به ایران] صحبت کند.

امانوئل مکرون نیز چندی بعد با بیان اینکه قصد ندارد شرکت‌های فرانسوی را به ماندن در ایران مجبور کند، صریحا اعلام کرد که او رئیس‌جمهور فرانسه است نه مدیرعامل شرکت نفت و گاز توتال! وی در ادامه تاکید کرد که خواهان باقی ماندن شرکت‌های فرانسوی در ایران است، اما در عین حال گفت: این حق آنهاست که خطر ماندن در ایران را با خطر‌هایی که در عربستان و آمریکا متوجه آن‌ها می‌شود، مقایسه کنند.

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان هم به عنوان یکی دیگر از طرف‌های امضاکننده برجام گفت که اروپا می‌تواند از شرکت‌های کوچک و متوسط برای ادامه همکاری با ایران حمایت کند، اما این بدین معنی نیست که می‌تواند تمام زیان‌های ناشی از تحریم‌های آمریکا را جبران کند.

گرچه برخی سران اتحادیه اروپا از جمله ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا، طی هفته‌های گذشته از گزینه‌های دیگری از جمله اعمال تحریم‌های تلافی‌جویانه [علیه آمریکا]، سرمایه‌گذاری بانک سرمایه‌گذاری اروپا در ایران و ایجاد خط اعتباری یورو نیز برای حفظ برجام سخن گفته‌اند اما مواضع شرکت‌های بزرگ اروپایی مانند توتال فرانسه و زیمنس آلمان خبر از آن می‌دهد که اروپا به احتمال زیاد نخواهد توانست آنگونه که باید به همکاری با ایران برای حفظ برجام ادامه دهد.

آنچه گمانه‌زنی‌ها در این باره را به واقعیت نزدیک می‌کند نامه هفته گذشته سران اروپایی به وزیر خارجه و رئیس خزانه‌داری آمریکا است. لحن ملتمسانه نامه، خود گویای همه چیز بود: اروپا بدون آمریکا کار زیادی نمی‌تواند انجام دهد! آنها صراحتا در این نامه اذعان کرده‌اند که تحریم‌های جدید آمریکا مانع از آن می‌شود که اتحادیه اروپا بتواند از لغو تحریم‌ها علیه ایران بهره ببرد و عاجزانه از آمریکا درخواست کرده‌اند که تحریم‌های جدید، افراد و نهادهای اروپایی را تحت تاثیر قرار ندهد و آمریکا به تصمیم سیاسی اروپا و نیز حسن نیت نهادهای اقتصادی فعال در قلمرو اتحادیه احترام بگذارد.

نویسنده: محمد مظفرپور

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۱:۱۴ ۲۱ دی ۱۳۹۷
سلام :مسولین محترم راه روشن راامام وشهدا به ما نشان داده اند رهبری وتوصیه های ایشان برای ما همان راه روشن است با وجود این بازم مرغ اروپا وغرب غاز است
ناشناس
۲۳:۵۲ ۰۱ مرداد ۱۳۹۷
غربى ها دروغ مى كن
ناشناس
۲۳:۴۴ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
واقعا بايد روزي كه آمريكا از برجام خارج شد رو عيد ملي بگيريم كه بالاخره تونستيم چهره كريه آمريكا رو به دنيا نشون بديم و ديگه تا ابد جرات نميكنه اسم حقوق بشر و دموكراسي و قوانين بين المللي رو به زبون هم بياره
ناشناس
۲۳:۲۰ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
معلومه که اروپا و آمریکا با هم همدستن
ناشناس
۲۳:۲۰ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
اروپا پشت آمریکاست
ناشناس
۲۳:۲۰ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
سلام اینجوری که پیش میره برجام حال روز خوشی نداره واروپا نمی تواند منافع ایران را تامین کند وما باید از برجام خارج بشویم ،وهرنوع سلاح که بخواهیم باید بسازیم چون اینده ی کشور درخطره وما به این سلاحهای پیش رفته نیاز داریم ،ومانباید گول ا روپاییهارا بخوریم واین چند کشور درزمان ۸سال جنگ تمام سلاحهای شیمیایی ومیکروبی خود راتوسط صدام برعلیه مردم ما ازمایش کردن ،پس بنابراین مرگ برهمشون ،اینا روزی پشت مارو خالی میکنن
محمدرضا
۲۲:۳۸ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
هر روز یه شرکت اروپایی داره از ایران خارج میشه و ما در عمل چیزی ندیدیم..اگر قرار هست سود ما در قبال برجام کم بشه باید تعهدات ما هم نسبت به برجام کم بشه یا از اون خارج بشیم! وگرنه ضرر بزرگی خواهیم کرد!
saeed
۲۰:۴۰ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
آمریکا هر چی بگه اروپا هم گوش میکنه. برجام با رفتن آمریکا نابود شد
ناشناس
۱۹:۱۷ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
بله! اروپا می تواند!
ناشناس
۱۸:۳۴ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
اروپا دیکته شده آمریکا را عمل میکنه
ناشناس
۱۸:۳۴ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
آمریکا و اروپا نداره مثل هم هستند
ناشناس
۱۶:۳۸ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
آیا اروپا خواستار پیشرفت ایرانه؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!
ناشناس
۱۶:۳۴ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
اروپا قابل اعتماد نیست
بختیاری
۱۶:۳۳ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
بهترین زمان برای نشان‌دهنده استقلال اروپا از آمریکا است یا احترام به قوانین بین‌المللی و اجرای آنها و یا شکست آن قوانین توسط سه کشور اروپایی و آغاز دشمنی با کشور بزرگ و رو به رشد ما،حالا زمان سنجش اروپا و تصمیم گیری آنهاست
ناشناس
۱۶:۲۵ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
اجرای برجام توسط سه کشور اروپایی یعنی احترام به روابط بین ایران اسلامی و اتحادیه اروپا و در غیر اینصورت یعنی دشمنی با ایران و ایرانی
ناشناس
۱۵:۴۵ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
میخوان ولی نمیتونن اونا نه تنها ایران بلکه دنیای اسلام را هم میخوان اونطوریکه دلشون خواست مهار کنند ولی این توهم و تخیلی بیش نیست
ناشناس
۱۵:۴۰ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
اروپا مثل امریکا ست اگر الان میگن ب برجام پایبند هستیم بخاطر اینه ک اعتماد ایران جلب کرده و در گام بعدی دنبال موشکها برن و خلع سلاح کنن به زعم باطل خودشون
ناشناس
۱۵:۳۷ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
آیا ما می توانیم به اروپا اعتماد کنیم ؟
ناشناس
۱۵:۳۷ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
آخه کی دست از این برجام لعنتی برمیدارین؟؟؟؟الان ک برجام مثلا اجرا شد معیشت مردم درست شد؟؟؟
ناشناس
۱۴:۵۶ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
انگلیس قابل اطمینان نيست
ناشناس
۱۴:۵۶ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
مرگ بر انگلیس
ناشناس
۱۸:۰۵ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
نباید به اروپا اعتماد کنیم
ناشناس
۱۴:۴۵ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
اروپا عددی نیست
ناشناس
۱۴:۳۸ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
فقط باید غنی سازی هسته ای را ادامه بدهیم
ناشناس
۱۳:۳۹ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
برجام برای مردم ایران دیگر معنا و مفهوم نداره.آنها نشون دادن اصلا قابل اعتماد نیستن و به هیچ کدوم از حرف هاشون عمل نمی کنند. چرا باید ایران در برجام بماند. ایران باید از برجام خارج بشه. مسئولان باید به حرف رهبری بکنند. مطمئن باشند رهبری بد مردم ایران رو نمی خواهند. نسل آینده اگر انرژی اتمی را پیگیری نکنند، در آینده نسل گذشته را لعنت خواهند کرد.
ناشناس
۱۳:۲۶ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
آیا ایران دوباره می تواند گول عربی ها را بخورد؟
ناشناس
۱۲:۳۹ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
بهتره به اروپا اعتماد نکنیم
ملکوت
۱۱:۵۳ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
مسئولین این بدانند که اروپاهیا نمی توانند برجام حفظ کنند چونکه در جنگ هشت ساله خودشون نشان دادند با امریکا هستند جه بخواهیم چه نخواهیم .
ناشناس
۱۱:۴۷ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
عملا کاری نمیتوانند بکنند و از اول هم مشهود بود
بهتر است ایران برنامه خودرا بر اساس تحریمها تنظیم کند و هیچ امیدی به اینها نبندد
رضا
۱۰:۴۳ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
با سلام: مثل این می ماند که عده ای سرباز با امکانات جنگی ضعیف در خط اول جبهه در حال جنگ هستند و با وعده و وعید و با امید کمک از جائی مرتب به آنان دستور پایداری و مقاومت داده شود.....تاریخ تجربه و درس خوبی است خداوند عباس میرزا و گرفتاری هایش را....بیآمرزد حال و روز ما شده با اروپائی ها
ناشناس
۰۹:۵۸ ۲۳ خرداد ۱۳۹۷
ما نباید به اروپا اعتماد کنیم