سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

پرورش محصولات پروتئینی با خواص دارویی در گیلان

کشاورزان گیلانی با پرورش بلدرچین، سهم مهمی در تولید محصولات پروتئینی با خواص دارویی دارند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از رشت؛ بلدرچین پرنده‌ای کوچک است که در زمان‌های گذشته با تور و دام در شالیزارها شکار می‌شدند، اما چند سالی است که کشاورزان آن را در کنار طیور محلی خود پرورش می‌دهند.

خواص درمانی فراوان، تامین بخشی از نیاز‌های سبد محصولات پروتئینی، هزینه‌های پایین پرورش و سودآور بودن و ایجاد اشتغال، از مهم‌ترین مزیت‌های پرورش بلدرچین است.

پرورش محصولات پروتئینی برای بیماران

مرجان مهدوی روشن متخصص تغذیه و رژیم درمانی می‌گوید: گوشت بلدرچین چربی و کلسترول کمتری نسبت به گوشت مرغ دارد و منبع خوبی برای تامین کلسیم، نیاسین، فسفر، مس، تیامین، ریبوفلاوین، ویتامین B۶، روی، آهن و سلنیوم است و این ویژگی‌ها باعث شده مصرف گوشت این پرنده، برای بیماری‌ها و مشکلاتی، چون آسم، تشنج، فشار خون بالا، ضعف اعصاب و بی خوابی مفید باشد.

وی با اشاره به اینکه تخم این پرنده هم کلسیم، فسفر و آهن بیشتری نسبت به تخم پرندگان دیگر دارد ،افزود: در بسیاری از کشور‌ها پزشکان، برای سالمندان که احتیاج مُبرمی به ترمیم سلول‌های ازدست رفته و جلوگیری از تحلیل بافت دارند، گوشت و تخم بلدرچین را تجویز و به علت طعم مطلوبتر، مصرف آن را به زنان باردار و کودکان توصیه می‌کنند.

پرورش پرنده‌ای که قادر است در هر دوره حدود ۳۰۰ تخم بگذارد

امید وهابی کارشناس مسئول سایر ماکیان معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی گیلان دوره پرورش بلدرچین را حدود ۴۰ روز اعلام و به سریع الرشد بودن و بلوغ زودرس آن اشاره کرد و گفت: این پرنده در مدت ۳۵ تا ۴۰ روز به سن تخم گذاری می‌رسد و قادر است در هر دوره پرورش، حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ تخم بگذارد.

بلدرچین مقاوم‌ترین پرنده در مقابل بیماری طیور

وی از بلدرچین به عنوان یکی از مقاوم‌ترین پرندگان در مقابل بیماری طیور و پرنده‌ای تقریبا ارگانیک یاد کرد و افزود: تاکنون بیماری مشترکی بین انسان و این پرنده یا بیماری که باعث تلفات انبوه این پرنده شده باشد، گزارش نشده و در طول پرورش هم از هیچ دارویی استفاده نمی‌شود که به این ترتیب تولیدکنندگان هزینه‌ای بابت تامین دارو یا آنتی بیوتیک صرف نمی‌کنند و حدود ۹۵ درصد بلدرچین‌هایی که به بازار می‌آید، تقریبا ارگانیک است.

پرنده‌ای که برای رشد و نمو نیازی به تأسیسات سرمایشی و گرمایشی ندارد

کارشناس مسئول سایر ماکیان معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه پرورش پلدرچین، برخلاف سایرماکیان، نیازی به تأسیسات و تجهیزات گران قیمت سرمایشی و گرمایشی هم ندارد ،گفت: بلدرچین قادر است دمای تا ۴۰ درجه سانتی گراد را بدون نیاز به سیستم خنک کننده تحمل کند.

پرورش پرنده‌ای کم خرج با درآمد‌های زیاد

امید وهابی با بیان اینکه به علت جثه کوچک این پرنده، می‌توان تعداد زیادی از آن را در یک فضای کوچک پرورش داد، مقدار غذای هر بلدرچین را در دوره رشد، روزانه به طورمیانگین ۳۳ گرم اعلام کرد.

وی با بیان اینکه هزینه تامین غذای این پرنده در هر دوره پرورش، یک کیلو و ۳۰۰ گرم دانه به قیمت حدود ۲ هزار تومان است افزود: هر قطعه بلدرچین در هر دوره پرورش فقط ۴ هزار و ۵۰۰ هزار تومان هزینه پرورش صنعتی ازجمله بهای برق و کارگر دارد درحالی که پرورش دهندگان از محل فروش تخم یک قطعه بلدرچین در هر دوره، ۳۶ هزار تومان و از فروش گوشت آن حدود ۳ هزار و ۵۰۰ تومان درآمد کسب می‌کنند.

پرنده‌ای سود آور که توانسته برای ۳ هزار گیلانی شغل ایجاد کند

کارشناس مسئول سایر ماکیان معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی گیلان به مزیت اشتغالزایی این صنعت سود آور هم اشاره کرد و گفت: پرورش بلدرچین در گیلان، تاکنون برای ۶۰۰ نفر مستقیم و برای ۳ هزار نفر هم غیرمستقیم شغل ایجاد کرده است.

پروش دهندگانی که چراغ خاموش بلدرچین پرورش می‌دهند.

حجت علی اکبرنژاد سرپرست معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت: ۱۲۰ واحد کوچک و بزرگ پرورش بلدرچین در گیلان شناسایی شده که سالانه ۱۲ تـُن گوشت بلدرچین، به ارزش ۲ میلیارد تومان و یک تـُن تخم این پرنده، به ارزش ۸ میلیون تومان، از این واحد‌ها روانه بازار می‌شود.

وی افزود: شواهد حاکی است افراد زیادی درمناطق مختلف استان بدون مجوز و چراغ خاموش بلدرچین پرورش می‌دهند که واحد‌های شان شناسایی نشده و ازطرفی بسیاری از روستاییان درکنار پرورش طیور بومی، بلدرچین هم پرورش می‌دهند که تولیدات این ۲ دسته، هیچگاه در آمار‌ها محاسبه نمی‌شود.

ظرفیت افزایش ۵ برابری پرورش بلدرچین در گیلان

سرپرست معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با اشاره به اینکه همه بلدرچین‌هایی که در گیلان پرورش می‌یابد، در این استان مصرف می‌شود گفت:به علت تقاضای زیاد بازار گیلان، معادل همین مقدار تولید یعنی ۱۲ تن از استان‌های دیگر، بلدرچین وارد می‌کنیم این درحالی است که شرایط پرورش در گیلان مهیاتر از استان‌های دیگر است و ظرفیت افزایش ۵ برابری تولید در این استان هم وجود دارد.

موانع موجود بر سر راه پرورش بلدرچین در گیلان

حجت علی اکبرنژاد با اشاره به اینکه براساس ضوابط تعیین شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی حداقل زمینی که برای دریافت مجوز پرورش بلدرچین تعین شده، ۶ هزار متر مربع است گفت: به علت کمبود زمین در گیلان، از ۱۲۰ واحد شناسایی شده پرورش بلدرچین، فقط ۲ واحد، موفق به دریافت مجوز تاسیس شده اند.

وی الزامی بودن ایجاد زنجیره‌های صنعتی در کنار واحد تولیدی از جمله تجهیزات جوجه کشی، کارخانه دان وخوراک و ایجاد کشتارگاه در کنار واحد تولیدی را از جمله ضوابطی می‌داند که مانع تولید می‌شود و می‌گوید: به علت هزینه و بار مالی، پرورش دهندگان از ایجاد این زنجیره‌های صنعتی عاجز هستند و از طرفی دیگر هم به علت هزینه‌های زیاد ایجاد کشتارگاه و تولید کم بلدرچین، سرمایه گذاران، تمایلی به ایجاد این زنجیره‌ها ندارند.

صنعتی شدن زنجیره تولید مانع بزرگ پیش روی این صنعت

محمد کازرونی منفرد رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی گیلان که نهادش متولی اعطای پروانه تاسیس و پروانه بهره برداری واحد‌های پرورش بلدرچین است، گفت: این سازمان، فقط اجرا کننده ضوابط و سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی است و ضوابط و آیین نامه اجرایی اعطای مجوز و پروانه ها، سالانه از سوی این وزارتخانه، به استان‌ها ابلاغ می‌شود.

 وی با اشاره به اینکه تا سال ۹۳ مجوز تاسیس برای واحد‌های پرورش بلدرچین درگیلان، به علت عرضه و تقاضای کم، ممنوع و غیرقانونی بود افزود: اگرچه از سال ۹۳ به تدریج دراین ضوابط تجدید نظر و این ممنوعیت برطرف شد، اما ابلاغ سال ۹۶ که درآن بر صنعتی شدن زنجیره تولید تاکید شده، مانع بزرگی پیش روی این صنعت ایجاد کرده است.

رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی گیلان افزود: دستورالعمل و ضوابط پرورش بلدرچین برای سال ۹۷ هنوز از وزارت جهاد کشاورزی به ما ابلاغ نشده، اما امید می‌رود با قول‌های مساعدی که داده شده، بازنگری در ضوابط، برای رفع موانع پرورش بلدرچین انجام شود.

حالا که هم بازار، ظرفیت جا دادن بلدرچین ِبیشتر را در غرفه هایش دارد و هم بسیاری از گیلانی ها، برای گوشت وتخم آن، جای دنجی در سبد مصرف پروتئین خانوارخود تعبیه کرده است باید آستین‌های همت نهاد‌های متولی، بالا برود و گام‌های جدی تری برای بازنگری در ضوابط دست و پاگیری که مانع رونق این صنعت سودآور در گیلان شده برداشته شود.

انتهای پیام/م.ع

تولید محصولات پروتئینی با خواص دارویی در گیلان

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.