به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ وبسایت وُکس در مطلبی به بررسی پیامدهای خروج آمریکا از توافق هستهای ایران و آثار منفی آن در مذاکره آتی بین واشنگتن و پیونگ یانگ پرداخت و نوشت: دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا یکی از مخالفان توافق هستهای ایران است. او در ماه اکتبر 2017 تهدید کرد در صورتی که کنگره و متحدان اروپایی تضمینی برای توقف برنامه موشکی ایران و تداوم محدودیتهای هستهای این کشور پس از انقضای توافق در سالهای آینده ارائه ندهند، از این توافق خارج خواهد شد.
وُکس در ادامه نوشت: با این حال، تهدیدات ترامپ برای خروج از توافق هستهای ایران و قدرتهای جهانی، به موقعیتی که برای دستیابی به یک توافق قابل توجه با پیونگ یانگ به دست آمده است، آسیب میزند.
به باور کارشناسان، اگر ترامپ به تهدیدات خود برای خروج از برجام جامه عمل بپوشاند و از این توافق خارج شود، هیچ دلیلی وجود ندارد که «کیم جونگ اون»، رهبر کره شمالی در مذاکرات ماه می –که در خصوص برنامههای هستهای و موشکی کره شمالی برگزار می شود- به طرف آمریکایی خود اعتماد کند.
ترامپ قصد دارد با مطرح کردن این ادعا که ایران به «روح» توافق هستهای پایبند نبوده است یا از آن خارج شود و یا با تغییر آن گزینههای مورد نظر خود را در این توافق اعمال کند. او مدعی است ایران روح برجام را نقض کرده است و همچنان به آزمایش موشکهای خود ادامه میدهد. بر اساس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل ایران نمیتواند موشکهایی که قابلیت حمل کلاهک هستهای دارند، آزمایش کند. این در حالی است که کارشناسان اعلام کرده اند برنامه موشکی بالستیک ایران بخشی از توافق هستهای سال 2015 نیست و از این رو آزمایشهای موشکی نقض این توافق محسوب نمیشوند. با این حال، ترامپ به بهانهجوییهای خود درباره آزمایش موشکهای بالستیک ایران ادامه داده و سعی بر آن دارد تا تهران را ناقض قطعنامه سازمان ملل و توافق هستهای جلوه دهد.
از سوی دیگر، ترامپ تا پایان ماه می قرار است در راستای رسیدن به توافقی درباره برنامه هستهای کره شمالی، با رهبر این کشور دیدار کند. هرچند انتصابهای اخیر وی مانند انتخاب جان بولتون به عنوان مشاور امنیت ملی آمریکا و مایک پمپئو به عنوان وزیر امور خارجه این کشور گمانهزنیها در خصوص احتمال خروج آمریکا از توافق هستهای ایران و پایان بیسرانجام مذاکره بین پیونگ یانگ و واشنگتن را افزایش داده است.
فرانک رُز، یکی از مقامات ارشد سابق وزارت امور خارجه آمریکا در خصوص تلاش ترامپ برای خروج از توافق هستهای با ایران گفت: اگر به جای مقامات کره شمالی باشم و بدعهدی ترامپ و تلاش برای خروج از توافق هستهای با ایران را ببینم، چرا باید {با واشنگتن} توافق کنم؟
وی در ادامه گفت: اگر تصمیم ترامپ خروج از توافق هستهای ایران باشد بدون شک بر معامله با پیونگ یانگ نیز تاثیر میگذارد و توقف برنامه هستهای کره شمالی به امری دور از ذهن تبدیل میشود.
سناتور باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، پیش از این اعلام کرد به کاخ سفید اطلاع داده است که کنگره هیچ اقدامی بر سر توافق هستهای ایران انجام نمیدهد مگر اینکه دولت ترامپ در خصوص آن، نخست با اروپاییها به نوعی توافق برسد. او همچنین اظهار داشت خروج آمریکا از برجام، توافق با کره شمالی را «سختتر» خواهد کرد.
کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی در دیدار احتمالی ماه می با دونالد ترامپ توجه ویژهای به تصمیم رئیس جمهور آمریکا در خصوص توافق هستهای ایران خواهد داشت. «تروی استانگارون»، کارشناس مسائل کره، معتقد است کره شمالی با نهایت دقت، اقدامات ترامپ در خصوص برجام را زیر ذرهبین دارد.
در بخش دیگری از این مطلب آمده است: ترامپ در مذاکره با کیم جونگ اون به کمک پکن - به عنوان یکی از متحدان پیونگ یانگ - احتیاج دارد. اما از آنجا که اشتباهات ترامپ تمامی ندارد، او با رونمایی از تعرفههای جدید واردات فولاد و آلومینیم زمینه آغاز یک جنگ تجاری را با چین رقم زده است. اقدامی که به نظر میرسد مانع همراهی چین در مذاکرات آتی واشنگتن و پیونگ یانگ شود.
از سوی دیگر، ترامپ چندی پیش تهدید کرد نیروهای آمریکایی را از کره جنوبی خارج میکند. روزنامه واشنگتن پست هفته گذشته یک فایل صوتی از دونالد ترامپ در مراسم جمعآوری کمک مالی در میسوری به دست آورد که در آن ترامپ با تهدید ظریفی به احتمال خروج نیروهای آمریکایی از کره جنوبی پرداخت. او گفته بود سئول باید پول بیشتری به آمریکا دهد. حضور نظامی آمریکا در شبه جزیره کره ستون فقرات اتحاد نظامی ده ساله واشنگتن و سئول است. این موضوع نیز ممکن است به خشم یکی دیگر از متحدان کلیدی آمریکا تبدیل شود و به برتری پیونگ یانگ در مذاکرات آتی منجر شود.
سوزان دیماجیو، کارشناس مسائل کره شمالی در اتاق فکر نیویورک بر این باور است که رهبر کره شمالی به واسطه پیشرفتهای چشمگیر در عرصه فناوری هستهای و موشکی با اعتماد به نفس کامل بر سر میز مذاکره حاضر میشود. این کشور سال گذشته اثبات کرد موشکهایش قابلیت هدف قرار دادن خاک آمریکا را دارند. بنابراین برخی رویدادهای جانبی بین آمریکا با چین و برخی از متحدانش بر شانس کیم جونگ اون در پیشبرد اهدافش در مذاکره با ترامپ میافزاید.
ترامپ دوست دارد افتخار بزرگترین معاملهگر جهان را به نام خود ثبت کند این در حالی است که اقدامات نابخردانه اخیر او ممکن است موجب واگذاری این رقابت به حریف کره شمالی شود.
انتهای پیام/