سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

برگ زرین انقلاب اسلامی در حوزه پزشکی/ تحقق ما می‌توانیم در حوزه سلامت

معاون درمان وزارت بهداشت با اشاره به وضع کنونی حوزه سلامت به تشریح وضعیت حوزه پزشکی پیش از انقلاب پرداخت.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ همه افراد در طول عمر خود گرفتارى بيمارى مى‌شوند و نياز به خدمات سلامت پيدا مى‌كنند، هيچ چيز بيشتر از اين آزار دهنده نيست كه به مركز درمانى مراجعه كنىد اما پزشک و پرستار نداشته باشند يا اينكه تصادفى رخ دهد و نياز به اورژانس باشد اما به دليل نبود آمبولانس، فردى جان خود را از دست بدهد، همه اينها حال روز مردم پيش از انقلاب است.

در زمان پهلوى تنها ٦هزار پزشک براى جمعيت ٣٠ ميليونى ايران وجود داشت و در نقاط دور دست بسيارى از مردم به دليل نبود پزشک جان خود را از دست مى‌دادند اما اكنون در برخى عرصه‌هاى پزشكى در دنيا زبان زد هستيم و پزشكانى ايرانى چون پروفسور سميعى در دنيا نام ايران را بر سر زبان‌ها انداخته‌اند.

تربیت پزشکان و پرستاران زبده در دل دانشگاه‌های علوم پزشکی ایران

 دانشگاه‌های علوم پزشکی در تربیت نیروی انسانی مورد نیاز کشور در حوزه پزشکی نقش مهمی دارند، اکنون نه تنها برخلاف قبل از انقلاب ایرانی‌ها برای تحصیل در رشته‌های پزشکی به خارج از کشور سفر نمی‌کنند بلکه برای تحصیل در این رشته‌ها دانشجویانی از سایر کشورها به ایران ما می‌آیند.

قاسم جان بابایی معاون درمان وزارت بهداشت در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص تعداد دانشگاه‌های علوم پزشکی در کشور گفت: سال ۵۷، ۸ دانشکده پزشکی داشتیم و دانشگاه علوم پزشکی به شکل کنونی وجود نداشت، اما با راه اندازی دانشگاه‌های علوم پزشکی پذیرش دانشجو در رشته‌های مختلف پزشکی افزایش پیدا کرد تا نیاز ما به پزشکان خارجی برطرف شود ، اکنون حدود ۶۲ دانشگاه علوم پزشکی در سراسر کشور فعال هستند که تربیت گروه‌های مختلف پزشکی و رشته‌های تخصصی و فوق تخصصی را برعهده دارند.

پزشکان نخبه ایرانی جایگزین پزشکان پاکستانی و هندی

معاون درمان وزارت بهداشت اظهار داشت: پیش از انقلاب بسیاری از پزشکان در مراکز درمانی و بیمارستان‌ها هندی و پاکستانی بودند و تعداد پزشکان ایرانی بسیار اندک بود، از طرفی در مناطق محروم با نبود پزشک مواجه بودیم و مردم جان خود را  از دست می‌دادند، اما امروزه به برکت انقلاب اسلامی نیاز ما به پزشکان خارجی مرتفع شده است.

جان بابایی با بیان اینکه در سال ۵۶ و در آستانه پیروزی انقلا‌ب اسلا‌می  ۱۳ هزار و ۴۲۸ پزشک در کشور مشغول به کار بودند، تصریح کرد: از این تعداد حدود ۶ هزار پزشک پاکستانی در کشور به مردم خدمت رسانی می‌کردند و در سال ۵۷ برای هر ۲ هزار و ۸۰۰ نفر یک پزشک داشتیم، اگر تهران را حذف کنیم برای هر ۴ هزار نفر یک پزشک به مردم خدمت رسانی می‌کردند، همچنین به دلیل توزیع ناعادلانه، برای هر ۱۸ هزار نفر یک پزشک  در مراکز درمانی و بیمارستان ها وجود داشت.

وی در ادامه تعداد پزشکان در سال ۹۶ در کشور را ۱۲۵ هزار و تعدادمتخصصان عمومی را ۲۲ هزار و ۳۱۶ نفر عنوان کرد و افزود: همچنین به ازای هر ۲۳۰۰ نفر یک پزشک عمومی در حال خدمت رسانی به مردم است و شاهد افزایش ۴۵۲ درصدی پزشکان متخصص مقیم در شب و روز‌های تعطیل در بیمارستان‌های دولتی هستیم.

شیرینی دستاورد انقلاب در کام مردم محروم

معاون درمان وزارت بهداشت در ادامه به تعداد متخصصان در سال‌های ابتدایی پس از انقلاب اشاره کرد و افزود: در سال ۶۳ حدود ۵۴ درصد پزشکان عمومی، ۸۷ درصد متخصصان و ۶۶ درصد دندانپزشکان در تهران و ۵ شهر بزرگ کشور به مردم خدمت رسانی می‌کردند.

وی در ادامه با بیان اینکه قبل از انقلاب افزون بر تعداد پزشکان، با کمبود پرستار نیز مواجه بودیم، عنوان کرد: در سال ۵۷ تعداد پرستارانی که در مراکز درمانی به مردم خدمت رسانی می‌کردند، ۷ هزار و ۱۰۰ نفر و نسبت پرستار به هر 10 هزار نفر ۲.۱ بوده است اما اکنون حدود ۱۲۰ هزار پرستار در کشور فعالیت می‌کنند.

رشد چند برابری داروسازان و دندانپزشکان پس از انقلاب

جان بابایی با بیان اینکه در سال‌های پس از انقلاب شاهد افزایش تعداد ماماها، بهیاران، داروسازان، دندانپزشکان و سایر خدمتگزاران حوزه سلامت بودیم، گفت: سال ۵۷، یک هزار و ۳۱۹ ماما در کشور وجود داشت که تعداد آن‌ها در سال گذشته به ۳۲ هزار و ۵۰۰ نفر رسیده است، سال ۵۱ تعداد داروسازان ۲۳ نفر و دندانپزشکان مشغول به کار ۱۷ نفر بود.

از شهرهای بدون اورژانس تا آمبولانس هوایی

یکی از نیاز‌های حیاتی در حوزه سلامت خدمات فوریت‌های پزشکی یا اورژانس است، زیرا در مواقع بحرانی ثانیه‌ها حائز اهمیت است و جان افراد به این ثانیه‌ها بستگی دارد، پیش از انقلاب تنها چند پایگاه در شهر تهران و جاده‌ها داشتیم، اما اکنون اورژانس پیش بیمارستانی با  بالگرد به بالین مصدومان جاده‌ای می‌رسد یا مادران باردار در نقاط دوردست را به سرعت به بیمارستان منتقل می‌کند.

از سال ۵۴ تا ۵۷، تعداد ۱۹ پایگاه اورژانس افتتاح شد که ۱۲ پایگاه آن در پایتخت و ۷ پایگاه در کلانشهرهایی، چون اصفهان، شیراز، بوشهر و مشهد قرار داشتند.

جان بابایی با بیان اینکه اورژانس خدمت مهمی در حوزه سلامت است، خاطرنشان کرد: ارتقاء خدمات اورژانس پیش بیمارستانی یا ۱۱۵ به عنوان یک ناوگان بسیار قوی از دستاورد‌های انقلاب اسلامی است، خوشبختانه اکنون توانسته‌ایم زمان رسیدن اورژانس به بالین بیمار را به استاندارد جهانی نزدیک کنیم، در چند سال گذشته زمان رسیدن اورژانس به بالین بیمار حدود ۳۰ تا ۳۵ دقیقه بود، اما با افزودن آمبولانس‌ها و موتورلانس‌ها در پایتخت، این زمان به ۱۰ تا ۱۲ دقیقه رسیده است.

وی افزود: توسعه و نوسازی ناوگان آمبولانس زمینی اورژانس کشور در دولت یازدهم در دستور کار قرار گرفت و ۲۴۰۰ دستگاه آمبولانس پیشرفته به ناوگان اورژانس پیش بیمارستانی کشور افزوده شد، این در حالی است که اورژانس تا قبل از طرح تحول نظام سلامت تنها ۳۰۰۰ آمبولانس در اختیار داشته است همچنین ۳۴ پایگاه اورژانس هوایی در کشور ایجاد شد.

بیمارستان‌هایی که پس از انقلاب تسکین بخش مردم شدند

معاون درمان وزارت بهداشت در ادامه با اشاره به تعداد تخت‌های بیمارستانی گفت: تعداد تخت‌های بیمارستانی از ۵۶ هزار تخت در سال ۱۳۵۶ به ۱۲۸ هزار و ۱۴۲ تخت تا سال ۱۳۹۶ افزایش یافته است افزون بر این بیمارستان‌های کشور به تجهیزات پیشرفته و مدرن تشخیصی و درمانی مجهز شدند و پزشکان متخصص و کادر درمان مجرب اعمال جراحی خاص و حیاتی را در بیمارستان‌های سراسر کشور بالاخص مناطق محروم انجام می‌دهند.

جان بابایی ادامه داد: اکنون به ازاء هر ۱۰۰۰ نفر یک تخت در بیمارستان‌های دانشگاهی موجود است و شاخص تخت بیمارستانی به ازاء هر ۱۰۰۰ نفر ۱.۷ است.

وی با بیان اینکه در آستانه چهلمین بهار انقلاب حدود ۹۸۴ بیمارستان در سراسر کشور به مردم به خصوص نیازمندان در حوزه سلامت خدمت رسانی می‌کنند، گفت: از این تعداد ۶۱۴ بیمارستان و ۸۷۸۵۲ تخت وابسته به وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی است و سایر بیمارستان‌ها زیر نظر سایر ارگان‌ها مانند ارتش، سپاه  یا بخش خصوصی هستند.

معاون درمان وزارت بهداشت راه اندازی کلینیک‌های ویژه و مطب‌های دولتی را اقدام بسیار مهمی در حوزه سلامت عنوان کرد و افزود: پیش از انقلاب اسلامی حتی یک کلینیک ویژه به خصوص در مناطق محروم وجود نداشت، اما اکنون ۴۲۴۹ مطب دولتی در ۲۲۴ کلینیک ویژه در سراسر کشور با اولویت مناطق محروم راه اندازی شده است.

شیرینی کام  زوجین نابارور به طعم فرزند  به برکت انقلاب اسلامی

فرزنددار شدن و چشیدن طعم پدر و مادر بودن آرزوی هر زوج جوانی است، بسیاری از زوج‌های جوانان به دلایل مختلفی با مشکل ناباروری مواجه می‌شوند و زندگی آن‌ها دستخوش فراز و نشیب‌های بسیاری می‌شود، پیش از انقلاب اسلامی زوج‌های نابارور امیدی برای فرزندار شدن نداشتند و تنها گروه اندکی که زندگی مرفهی داشتند برای درمان به خارج از کشور سفر می‌کردند و بسیاری از زندگی‌ها که با هزاران آرزوی خوش بنا شده بود به این دلیل از هم فرو می‌پاشید، اما به برکت انقلاب اسلامی بسیاری از زوج‌های جوان طعم شیرین فرزند را می‌چشند.

جان بابایی در خصوص خدمت رسانی به زوجین نابارور در مراکز دولتی پس از انقلاب گفت: در طول سال‌های پس از انقلاب شاهد راه اندازی مراکز ناباروری بودیم و در دولت یازدهم مراکز درمان ناباروری دولتی ۶۰ درصد افزایش پیدا کرد همچنین هزینه‌های درمان ناباروری در مراکز کاهش ۸۵ درصدی داشت.

وی ادامه داد: به منظور افزایش نرخ باروری اتاق‌های زایمان طبیعی خصوصی در طرح تحول سلامت ایجاد شدند و زایمان طبیعی در بیمارستان‌های دولتی رایگان شد که بر اساس این خدمت، تاکنون یک میلیون و هفتصد هزار زایمان طبیعی رایگان در سراسر کشور انجام شده است.

بی نیاز از اعزام بیمار به سایر کشورها/ سفر خارجی ها برای درمان به ایران

جان بابایی در ادامه با اشاره به حمایت از بیماران خاص و راه اندازی مراکز متعدد برای درمان این بیماران مانند سرطانی‌ها گفت: مراکز درمان و بخش‌های ویژه برای خدمت رسانی به بیماران هموفیلی، تالاسمی وغیره راه اندازی شد همچنین در دولت یازدهم مراکز غربالگری و تشخیص زودهنگام سرطان برای اولین بار در کشور  ایجاد و خدمات شیمی درمانی و رادیوتراپی رایگان شد.

معاون درمان وزارت بهداشت با تاکید بر رشد چشمگیری خدمات پزشکی در حوزه سلامت و خودکفا شدن ایران در این حوزه گفت: نه تنها اکنون بی نیاز از اعزام بیماران برای درمان به سایر کشور‌ها هستیم بلکه از سایر کشورهای حتی اروپا برای درمان به ایران سفر می‌کنند.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
نرس
۲۳:۲۸ ۲۲ بهمن ۱۳۹۶
پرستارا اگه نباشن،بعضی از پزشکان عمومی حتی یه تزریق ساده نمیتونن انجام بدن
انصاف
۲۳:۰۸ ۲۲ بهمن ۱۳۹۶
دشهر چیتاب مرکز بخش کبکیان شهرستان بویر احمد حداقل ۴ نفر براثر نبود پزشک وآمبولانس دچارحمله ویا ایست قلبی در سالهای اخیر از دنیا رفتند وداغی بردل خانواده هاشون گذاشته شد.
به مرکز استان یاسوج مراجعه کنید این وضع در درمانگاهها نگران کننده است رسیدگی کنید
ناشناس
۲۱:۲۹ ۲۲ بهمن ۱۳۹۶
اینکه میگن عمر مردم ایران ۷۷سال رسیده یعنی چی؟ از کی مایه گرفتیم ۷۷سال رسوندیم
ناشناس
۱۷:۳۴ ۲۲ بهمن ۱۳۹۶
به وضعیت پرستاران و مزایای انها بیشتر رسیدگی کنید
رضا
۱۶:۳۸ ۲۲ بهمن ۱۳۹۶
یه پزشک ایرانی 9 برابر یه پزشک المانی حقوق میگیره در حالی که خدماتی که انجام میده کمتره ولی بار نظام سلامت روی پیرا پزشکا بخصوص پرستاراست با بیشترین خدمات کمترین حقوق و صدای این قشر مظلوم متاسفانه به هیچ جا نمیرسه
حسین
۲۱:۱۷ ۲۲ بهمن ۱۳۹۶
زحمتی که یه پزشک در زمان تحصیل و کنکور میکشه کجا و پیراپزشک ها کجا نباید سخن گفت ناساخته. نشاید بریدن نینداخته
ناشناس
۱۳:۳۴ ۲۲ بهمن ۱۳۹۶
درود بر انقلاب اسلامی ایران
ناشناس
۰۹:۳۶ ۲۲ بهمن ۱۳۹۶
درود بر نخبگان انقلاب اسلامی
ناشناس
۰۹:۳۶ ۲۲ بهمن ۱۳۹۶
درود بر نخبگان انقلاب اسلامی