وی افزود: یکی از معضلات تحقیقات و پژوهش در حوزه دهان و دندان این است که به دلیل کمبود بودجه این تحقیقات در گامهای اولیه باقی میماند و کاربردی نمیشوند و از آنجایی که تحقیقات کاربردی راهگشای بسیاری از مشکلات سلامت است، متولیان سلامت باید با سیاست گذاری و تشویق های منطقی حوزه پژوهش را مورد بازنگری قرار دهند تا پژوهش قربانی کمبود بودجه نشود.
مشهدی عباس اظهار کرد: حوزه تحقیقات دهان و دندان از محققان خوبی برخوردار است اما در میانه مسیر بسیاری از محققان جذب کنگرههای تخصصی میشوند و انجمن جهانی تحقیقات دندانپزشکی شاخه ایرانی با وجود محققان فراوان به سختی بعضی از برنامه ها را برگزار میکند که با توجه به ارزش گذاری این انجمن در سطوح بین المللی باید روی آن کار شود و محققان با خودباوری در این انجمن حضور فعالانه داشته باشند و در تولید علم سهیم باشند.
وی افزود: علیرغم اینکه سلامت دهان و دندان از دغدغههای نظام سلامت است اما حوزه سلامت در کشور مغفول مانده است و محققان حوزه سلامت دهان و دندان به دلیل کمبود بودجه، کمبود فضای فیزیکی و گرایش فارغالتحصیلان به بالین و کلینیکهای درمانی با دغدغههای زیادی مواجه هستند که با حمایت متولیان سلامت، سیاستگذاریهای صحیح و ترغیب دانشجویان دندان پزشکی به حوزه تحقیقاتی باید در راستای رفع این موانع باشیم.
وی گفت: با وجود فارغالتحصیلان متعدد گروه تحقیقات سلامت دهان و دندان وزارتخانه با گروه محدودی تعامل و همکاری دارد و از پتانسیل این گروهها در نظام سلامت به خوبی استفاده نمیشود.
این متخصص آسیبشناسی دهان، فک و صورت گفت: پژوهش رکن اصلی اقتصاد دانش بنیان است، اما متاسفانه به دلیل کمبود بودجه پژوهشهایی نظیر تهیه لاین سلول سرطان دهان در کشور که برای اولین بار آن را معرفی کردیم یا به عنوان مثال پروژه بازسازی استخوان آسیبدیده حفره دهان و ... به دلیل تحریمها متوقف شد، در صورتی که اگر در زمینه سرطان کشور ایران لاین سرطان داشت میتوانستیم واردات را کاهش دهیم و با تکیه بر توانمندی متخصصان داخلی شاهد اشتغال محققان داخلی و کاهش خروج ارز از کشور باشیم که متاسفانه به دلیل تحریمها مواد نگهدارنده از خارج به ما نرسید و به دلیل کمبود بودجه لاین سرطان در مراحل اولیه متوقف شد.
وی در پایان گفت: توانمندی محققان حوزه سلامت دهان و دندان در کشور مطلوب است اما حمایت متولیان سلامت در به کارگیری این گروهها در کنار حمایت از پژوهشهای کاربردی از موضوعاتی است که نباید به فراموشی سپرده شود زیرا لازمه ارتقای اقتصاد سلامت و ارتقا سلامت حمایت از پژوهشگران سلامت محور است.
انتهای پیام/