سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

شمخانی در گفتگو با یورونیوز:

اروپا پس از برجام نتوانسته است انتظارات مردم ایران را برآورده کند

دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت:ما با حفظ اصول خود هیچگاه محدودیتی در توسعه روابط با اروپا نداشته‎ایم اما اروپا نتوانسته انتظارات مردم ایران را برآورده کند.

به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، امیر دریابان شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی در گفتگو با یورونیوز به بیان دیدگاه‌های خود درباره اظهارات اخیر ترامپ رئیس جمهور آمریکا علیه ایران ، همه پرسی کردستان و... پرداخت که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

یورونیوز: امیر دریابان شمخانی، از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید سپاسگزاریم، به عنوان سوال اول و با توجه به اظهارات آقای ترامپ در خصوص برجام بفرمایید که از منظر شما سرنوشت برجام چه خواهد بود؟

شمخانی: دولت آمریکا مجموعه ظرفیت‌های خود را بسیج کرده تا بتواند برجام را در حد یک پوسته تنزل دهد تا از این طریق امکان تامین منافع ایران در این قرارداد بین المللی فراهم نشود. در این چارچوب همزمان تحریم علیه ایران را به اشکال مختلف حفظ کرده وبا لفاظی‌های مستمر جنگ روانی پردامنه و البته بی اثری را علیه ایران اعمال می‌کند. پیام روشن و قاطع ما این است: "اعمال حریم و حفظ برجام تحت هیچ شرایطی امکان پذیر نیست".

ایران همه تلاش خود را برای عمل به تعهداتش بکار گرفته و تنها مرجع قانونی ارزیابی این روند که آژانس بین المللی انرژی اتمی است ۸ بار این واقعیت را تایید نموده است. در مقابل، اما با کمال تاسف آمریکایی‌ها نه تنها به تعهداتشان عمل نمی‌کنند بلکه به انحاء مختلف تلاش می‌کنند که ایران را از حقوق قانونی اش محروم کنند. به طور قطع جمهوری اسلامی ایران نقشه راهی را که برای مقابله با این روند تدوین نموده در زمان مناسب اجرا خواهد کرد و اجازه نمی‌دهد که منافع ایران نادیده گرفته شود، پیگیری این مسیر راهکار‌های مختلفی دارد. من جمله این نکته‌ای که شمااشاره کردید.
یورونیوز: خروج از برجام؟

شمخانی: من جمله آن.

یورونیوز: آیا جمهوری اسلامی حاضر است غیر از موضوع هسته‌ای در مواردی دیگری وارد مذاکره شود؟

شمخانی: اول اینکه آمریکایی‌ها نشان داده اند که برای هیچ مذاکره‌ای قابل اعتماد نیستند. - نکته بعدی این است که آن‌ها اهداف و منافع متفاوتی را در منطقه دنبال می‌کنند که در تعارض با منافع ما و مردم منطقه است. البته ما هیچ گاه از مذاکره روی گردان نبوده ایم و در حال حاضر نیز در مورد موضوع مبارزه با تروریسم که مهمترین معظل امنیتی در منطقه است با کشور‌های موثر در این عرصه در قالب کنفرانس‌های آستانه وژنو در حال مذاکره هستیم. اما به طور قطع اجازه نخواهیم داد که هیچ کشوری از برجام به عنوان ابزار فشار به سایر حوزه‌ها استفاده کند. وقطعا وارد این مسیر اشتباه نخواهیم شد.

یورونیوز: منظورم از مذاکره در خصوص دو پرونده‌ای هست که اخیرا بسیار حرف و سخن درباره آن شده، موضوع موشک‌های بالستیک ایران و بحث سپاه پاسداران که از سوی آمریکا مطرح شده؟

بر مبنای اعترافات آقای ترامپ و دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا، داعش ساخته آین کشور است. درحالی که تهدید این گروه تروریستی ساخته شده از سوی آمریکا به کشور‌های اروپایی رسیده است هرروز شهدای بی سر سپاه پاسداران به عنوان زبده‌ترین نیروی مقابله با تروریسم در ایران تشییع می‌شوند. قراردادن سپاه در لیست تحریم‌های مرتبط با تروریسم مفهومی ظالمانه داشته و عملا اقدامی در تایید و حمایت از تروریسم است.

در ارتباط با بحث موشکی هم باید بگویم که شکل گیری توانمندی موشکی در جمهوری اسلامی ایران حاصل یک عبرت تاریخی است. این یک آموزه ناشی از تجربه تلخ تحمیل جنگی ۸ ساله به ایران است. در حالی که شهر‌های بی دفاع ایران در معرض موشک باران رژیم صدام حسین بود هیچ کشوری حاضر به تامین نیازمندی‌های دفاعی ما نبود. این تجربه به ما می‌گوید که باید برای دفاع از خود توانمندی متناسب با تهدیدات را فراهم کنیم. توانمندی موشکی ایران کاملا بومی است و تهدید کننده هیچ کشوری نبوده و نخواهد بود. رژیم صهیونیستی اصرار دارد که توانمندی موشکی ایران را تهدیدی برای همسایگان و اروپاییان معرفی کند، اما بسیار روشن است که ما تهدیدی را از جانب اروپا متوجه خود نمیدانیم و منفعتی از تهدید اروپا نمی‌بریم. ما اغازگر هیچ شکلی از درگیری در منطقه نبوده و نخواهیم بود. توانمندی دفاعی و از جمله ظرفیت‌های موشکی متعارف در ردیف حقوق طبیعی ماست و موضوعی غیر قابل مذاکره است.

یورونیوز: یکی از مواردی که همواره مطرح بوده موضوع اتهام زدن به ایران به عنوان کشور حامی تروریسم بوده و اتهام اصلی در سخنان ترامپ هم به ایران در سخنرانی اخیرش نیز همین بود و برای اولین بار هم نیست که این مساله به این شکل مطرح می‌شود، پاسخ ایران به این اتهام به صورت روشن چیست؟

شمخانی: امروز برای افکارعمومی جهانی کاملا مشخص شده که ترامپ فرد دروغگویی است. دولت آمریکا ضمن آن که به صورت مستمر علیه ایران از طریق تحریم و مسایل اقتصادی، علیه سوریه و عراق از طریق پرورش تروریسم، علیه مردم یمن از طریق بمباران، علیه مردم بحرین از طریق حمایت از دیکتاتور‌ها در حال اقدام است ما را بدون ارایه هیچ سندی متهم به حمایت از تروریسم می‌کند.

قبل از بروز آفات تروریسم در غرب و شکل گیری ۱۱ سپتامبر که طعم تلخ کشتار مردم بیگناه را در کام مردم آمریکا جاری کرد ما در مبارزه با تروریسم درداخل کشورمان ۱۷ هزار شهید دادیم. این افراد بی گناه از سوی گروه تروریستی منافقین که امروز یکی از ۴ شرور تایید کننده نظرات ترامپ و مورد حمایت این کشور هستند به شهادت رسیدند.

ما هیچ وقت با مردم آمریکا دشمنی نداشتیم، دلیلی نداشته که با مردم آمریکا دشمنی داشته باشیم، اما دولت امریکا همواره با ملت ایران دشمنی کرده است. وقتی ترامپ می‌گوید " ملت تروریست ایران"، وقتی حق مردم ایران را در یک پهنه ۲۵۰۰ ساله تاریخی نادیده می‌گیرد و خلیج فارس را خلیج عربی می‌نامد، مردم ایران می‌فهمند که مورد هدف قرار گرفته اند. البته به طور طبیعی هم مردم ایران، هم ازادی خواهان جهان هم روشنفکران اروپا و هم روشنفکران اروپا ترامپ را پس از سخنرانی اخیربا کلمات روشنی به استهزاء گرفته ان.

یورونیوز:عملکرد و همکاری کشور‌های اروپایی را بعد از برجام با جمهوری اسلامی ایران چگونه ارزیابی می‌کنید؟

شمخانی: ما با حفظ اصول و ارزش‌های خود هیچگاه محدودیتی در توسعه روابط با اروپا نداشته ایم، اما واقعیت این است که اروپا پس از برجام نتوانسته است انتظارات مردم ایران را برآورده کند و بیشتر اقدامات انجام شده از سوی کشور‌های اروپایی جنبه نمایشی داشته است. مخالفت کشور‌های اروپایی با رفتار ترامپ در قبال برجام موضوعی مثبت و قابل توجه است، اما کافی نیست و باید اقدامات و گام‌های عملی در حوزه‌های سیاسی و اقتصادی در مخالفت با رویکرد دولت آمریکا برداشته شود.

یورونیوز:اگر اتحادیه اروپا یا برخی از کشور‌های آن در تروریستی خواندن سپاه پاسداران همراهی کنند ایران از برجام خارج خواهد شد؟

شمخانی: بعید می‌دانم چنین اقدامی انجام شود، اما اگر این اتفاق رخ دهد از نظر ما مفهومی غیر از بی صداقتی و رویکرد فرصت طلبانه برای اهداف نداشته و به طور قطع واکنش متناسب را نیز بدنبال خواهد داشت.

یورونیوز: در روز‌های گذشته اخباری منتشر شد مبنی بر اینکه ایران مرز‌های خودش را با اقلیم کردستان بسته است، آیا این اتفاق رخ داده و ایران مرز‌های خودش را با اقلیم کردستان بسته؟

شمخانی: در حال حاضر بدلیل حضور ارتش عراق در مناطق مورد منازعه، وضعیت تردد‌های مرزی مقداری دچار اختلال شده است. متاسفانه دو نفر به حرف‌های منطقی گوش ندادند، یکی ترامپ به حرف‌های منطقی که دنیا قبل از سخنرانی اش به او گفت و یکی بارزانی قبل از اینکه همه پرسی را انجام دهد. هردو مورد نیز بدلیل توجه به حرف و توصیه‌های رژیم صهیونیستی بود.

یورونیوز: آیا هماهنگی وجود دارد بین دولت ایران و دولت ترکیه برای بستن مرز‌ها به روی اقلیم و با هم هماهنگ هستید؟

شمخانی: ما مخالف هرگونه تجزیه در کشور‌های منطقه هستیم، عراق هم مخالف است، ترکیه هم مخالف است، سازمان ملل هم مخالف است، کشور‌های فرا منطقه‌ای هم مخالفند. این یک هدفی است که می‌تواند هماهنگی ایجاد کند.

یورونیوز: امیر دریابان شمخانی از فرصتی که در اختیار شبکه یورونیوز قرار دادید تشکر می‌کنم از بینندگان عزیز هم سپاسگزاریم.

انتهای پیام/

 

 


مصاحبه شمخانی با یورو نیوز

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۷:۴۳ ۲۷ مهر ۱۳۹۶
ظاهرا چیزی که مشخصه اینه اروپا خودشو مقید به حفظ برجام نشان دهد تا ایران را در برجام نگه دارد وفعالیت هسته اش را تعلیق کنه از طرف دیگر آمریکا هر چه دلش بخواهد انجام دهد.این هم یه نوع همکاری بین اروپا و آمریکا است.