سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

یک شاعر در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان:

شبکه‌های اجتماعی موجب انتشار آثار ضعیف می‌شوند

ایجاد شبکه‌های اجتماعی سبب شده است افراد به راحتی اشعار خود را در معرض دید عموم مردم قرار دهند.

ناصر پروانی شاعر در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص انتشار شتاب‌زده کتاب‌ها توسط شاعران جوان گفت: واقعیت این است که در دو، سه سال گذشته به وجود آمدن شبکه‌های اجتماعی به خصوص تلگرام سبب شده است افرادی که استعداد نوشتاری دارند، نوشته‌های خود را در معرض دید عموم قرار دهند. این در حالی است که در گذشته شاعران باید کلاس شعر می‌رفتند. با ایجاد شبکه‌های اجتماعی افراد توانستند آثار خود را به نام شعر، دلنوشته و شعر سپید در کانال تلگرام بگذارند و اشعارشان خوانده شود.

وی افزود: من خودم نزد اساتید شعر آموزش دیدم و ادبیات و تاریخ ادبیات خواندم. ورود به حریم شاعری در گذشته سخت‌تر بود. در کنار این تغییرات، شمار انتشاراتی‌هایی که کتاب منتشر می‌کنند نیز افزایش یافت. در گذشته فقط هفت تا ده ناشر تخصصی در حوزه شعر کار می‌کردند و سخت‌گیری زیادی هم در چاپ کتاب داشتند. اکنون با افزایش انتشاراتی‌های جدید، شمار افرادی که مشتاق شدند، نوشته‌های خود به خصوص اشعارشان را به کتاب تبدیل کنند، بیشتر شد. هم اکنون بسیاری از انتشاراتی ها بدون در نظر گرفتن استاندارد، حریم و چارچوب‌های قوی شعر کلاسیک، غزل چاپ می‌کنند.

این شاعر با اشاره به اینکه هم‌اکنون شاهد تعداد زیادی کتاب هستیم که ارزش یک بار خوانده شدن هم ندارند، اظهار کرد: افرادی هستند که می‌خواهند کتاب منتشر کنند. ما هم از ورود فرد جدید به ادبیات خوشحال می‌شویم اما می‌بینیم که آثار آنها در حد کتاب نیست. شبکه‌های اجتماعی و انتشاراتی‌هایی که با هدف تجارت کتاب منتشر می‌کنند، باعث انتشار کتاب‌های ضعیف می‌شوند. این کتاب‌ها هم معمولا فروش ندارد. هم اکنون کتاب جزو مظلوم‌ترین نمایه‌ها و کتاب نویسان جزو مظلوم‌ترین قشرها هستند.

پروانی ادامه داد: قصه فروش و استقبال از کتاب دو گونه است. یکی خریدهای تکی که در آن کتاب دانه دانه خریداری می‌شود. کتاب‌هایی هم هستند که برای همایش‌ها در نظر گرفته می‌شود. هم‌اکنون فروش کتاب تحت الشعاع یک سری روابط و فروش‌های سری قرار دارد. مخاطب هوشمند است. قدرت انتخابش افزایش پیدا کرده است و می‌تواند سره را از ناسره تشخیص بدهد و از کتاب‌های ضعیف استقبال نمی‌کند. شاید این افراد برای دل خودشان یا دیسیپلین اجتماعی کتاب منتشر می‌کنند و البته مجبور می‌شوند کتاب را در سطح دوستان و آشنایان خود پخش کنند.

وی برای جلوگیری از انتشار کتاب‌های ضعیف بیان کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز انتشار کتاب را صادر می‌کند. اداره کل کتاب از چند جهت یک اثر را بررسی می‌کند اگر ممیزی کتاب مانند چند سال گذشته بود،کتاب‌های ضعیف منتشر نمی‌شد.کتابی را که زیر نظر چند استاد نوشته شده بود چند مورد ایراد تکنیکی داشت به من برگرداندند تا ایرادهای تکنیکی‌اش را برطرف کنم. اکنون کتاب‌هایی از ممیزی ارشاد بیرون می‌آید که ایراد فنی دارد و چارچوب شعر غلط است. لازم است وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ناشران سخت‌گیری بیشتری در زمینه چاپ کتاب داشته باشند تا اعتبار خودشان نیز حفظ شود و به ارتقای کیفیت کتاب‌ها بیانجامد. به این ترتیب کتابخوان‌ها هم مطمئن می‌شوند،کتابی که منتشر شده است، ارزش خواندن دارد.

 

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.