سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آیت الله هاشمی رفسنجانی برای توسعه علم و دانش جوانان چه کرد؟+جزئیات

به مناسبت در گذشت آیت الله هاشمی رفسنجانی رییس هیات موسس دانشگاه آزاد اسلامی نگاهی به فلسفه تاسیس این دانشگاه می اندازیم.

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ دو سال پس از انقلاب فرهنگی ایران در اردیبهشت ماه 1361 به پیشنهاد آیت الله هاشمی رفسنجانی و با حمایت روح‌الله خمینی دانشگاه آزاد اسلامی تأسیس شد و برخی از رجال سیاسی ارشد جمهوری اسلامی از جمله احمد خمینی و  آیت الله هاشمی رفسنجانی عضو هیئت امنای آن  بوده‌اند.

ايده تاسيس دانشگاه آزاد اسلامی ابتدا در جامعه اسلامی دانشگاهيان مطرح شد و به دنبال آن آیت الله هاشمی رفسنجانی رييس وقت مجلس شوراي اسلامی با طرح اين مطلب در شورای اقتصاد، نظر مساعد شورا را تامين کرد.


طبق گفته آیت الله هاشمی رفسنجانی اين مسأله با حضرت امام خمينی(ره) نيز مطرح شد و معظم‏ له از اين پيشنهاد استقبال کرده و حتی مبلغی را بدين منظور اهدا كردند.

درواقع پس از طرح پیشنهاد تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی به آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی، وی در خطبه‌های نماز جمعه درباره دانشگاه در شرف تأسیس چنین  گفت: "یکی از طرق این است که از همین امسال در هر جا که دستمان رسید و شاید کم‌کم به روستا هم بکشد - البته به شهرهای کوچک به آسانی می‌رسد - مراکزی درست کنیم به نام دانشگاه آزاد اما نه دانشگاه آزاد رژیم گذشته، دانشگاه آزاد واقعی که مواد تحصیلی دانشگاهی را با روش تحصیلی که در حوزه‌های علمیه علوم دینی می‌خوانند، خوانده شود. امروز اگر یک دانشجو در سال به خاطر فضای دانشگاه و اساتید زیاد، کارمندان مؤسسه، وزارت علوم، آزمایشگاه‌ها و سایر چیزها، ده‌ها هزار تومان، صدها هزار تومان خرجش است، یک طلبه وقتی درس می‌خواند تقریباً هیچ خرجی ندارد و آن خرج‌هایی هم که دارد، خودش در یکی دو ماهی که می‌رود برای تبلیغ برمی‌گرداند و به مدرسه می‌آورد."

چهار ماه بعد آیت الله هاشمی رفسنجانی به‌عنوان رئیس شورای موقت دانشگاه و طی حکمی با سربرگ مجلس، عبدالله جاسبی را به ریاست موقت دانشگاه منصوب کرد. 

سرانجام دانشگاه آزاد اسلامی در 27 خرداد 1361 به طور رسمی تاسيس و پس از گذراندن مراحل مقدماتی، آماده پذيرش دانشجو در اواخر آن سال شد. 

بدين ترتيب كه در اسفند ماه 1361، اولين آزمون دانشگاه آزاد اسلامی در 10 شهر كشور و با حضور 30 هزار شركت كننده برگزار شد و از اين ميان، 3 هزار نفر انتخاب و مشغول تحصيل شدند. 

اساسنامه مصوب سال 1361 تا دی ماه 1364 به تنهايی مبنای كار و حركت دانشگاه بود ولی بعدها اساسنامه جديدی با عنوان قانون تأييد رشته‏ های دانشگاهي آزاد اسلامی در دهم تيرماه 1369 به تصويب هيئت وزيران رسيد كه به موجب آن، نحوه همكاری استادان و محققان دانشگاه‏ها و پژوهشگاه‏های دولتي با اين دانشگاه و همچنين طرز استفاده دانشجويان دانشگاه آزاد اسلامی از آزمايشگاه‏ها، بيمارستان‏ها، كتابخانه‏ ها و كارگاه‏ها و فضای آموزشی مؤسسات آموزش عالی دولتی مشخص شد.

آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی رییس هیات موسس و هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی درباره فلسفه تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی اظهار کرد: "از آنجا که در سال‌های نخست انقلاب اسلامی احساس می‌شد عده زیادی از جوانان کشور فرصت حضور در دانشگاه را ندارند، توسعه دانشگاه آزاد اسلامی راهی اجباری بود از طرفی دانشگاه‌های دولتی هم نمی‌توانستند به دلیل نبود بودجه امکانات و وقوع جنگ تحمیلی، توسعه چندانی پیدا کنند. درواقع آن زمان توازنی میان عرضه و تقاضا برای تحصیل در دانشگاه‌های ایران وجود نداشت. 

وی اعلام کرد: هم‌اینک اگر دانشگاه آزاد اسلامی وجود نداشت، بیش از نیمی از جوانان، از تحصیل در دانشگاه محروم می‌شدند."

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.