سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

قاسمی در نشست خبری مطرح کرد؛

مذاکرات ایران و اروپا چهارشنبه این هفته در بروکسل/ افراد دوتابعیتی را به رسمیت نمی شناسیم/ مقامات مصر تقاضایی برای سفر به ایران نداشتند/ آمریکا مقصر عمل نکردن دقیق به تعهدات است

بهرام قاسمی در نشست خبری امروز، پاسخگوی سوالات مختلف خبرنگاران بود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ نشست خبری بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه، امروز با حضور اصحاب رسانه در محل وزارت امور خارجه برگزار شد و وی، به سوالات مختلف خبرنگاران پاسخ داد.

*** آزادی برخی گروگان‌های ایرانی در سومالی

وی، در پاسخ به سوالی در مورد سومالی و موضوع گروگان‌های ایرانی در این کشور گفت: هم اکنون هیچ ارتباطی با سومالی رابطه نداریم، دولت کارآمدی در آنجا وجود ندارد. 

قاسمی افزود: تلاش‌های مبسوط توسط وزارت خارجه برای آزادی گروگان‌ها صورت گرفته است. متأسفانه چون گیرندگان دزدان دریایی هستند، کار دشوار شده و بر حساسیت موضوع می‌افزاید.

وی تصریح کرد: البته اطلاع‌رسانی به اندازه کافی نبوده و خبررسانی شاید به نفع گروگان‌ها نباشد. با تلاش‌های صورت گرفته تعدادی آزاد شدند ولی برای بقیه تلاش‌ها ادامه دارد.

قاسمی افزود: در مجموع، ایران مسئول این داستان است و تقسیم وظایف بین دستگاه‌های مختلف وجود دارد.

*** رابطه روسیه با اسراییل به خود آن‌ها مربوط است

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی نظر ایران در مورد سفر اسرائیلی‌ها به کرملین گفت: هیئت‌های دیپلماتیک زیادی ممکن است به کشورهای دیگر سفر کنند و ما کاری به این مسائل نداریم. 

وی افزود: روسیه با اسرائیل روابط سیاسی دارد و موضوعی است که به خود آن‌ها مربوط است.

*** مذاکرات ایران و اروپا چهارشنبه این هفته در بروکسل/ تأسیس دفتر اتحادیه اروپا در ایران، فرایندی پیچیده است

قاسمی در پاسخ به سوال دیگری در مورد روابط ایران و اتحادیه اروپا نیز گفت: قطعنامه پارلمان اروپا جدید و کم‌نظیر بود. به طور مفصل موضوعات را مطرح کرده و دارای نقاط مثبت و منفی بود. 

وی افزود: به نظر می‌رسد این قطعنامه با مطالعه بهتری انجام شده بود. البته قطعنامه‌های پارلمان ضمانت اجرایی ندارد ولی یک قطعنامه با نکات مثبت و منفی بود.

قاسمی تصریح کرد: روابط ما با اتحادیه اروپا به قطعنامه اخیر برنمی‌گردد اما یک واقع‌بینی در مورد نقش ایران در منطقه و جهان صورت گرفته است.

وی افزود: روابط ما روابطی قدیمی است و در سطوح مختلف وجود داشته است و بعد از تحریم‌ها مذاکرات قطع شد و مجدداً قرار است مذاکرات در تهران و بروکسل صورت گیرد.  

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: نخستین مذاکرات روز چهارشنبه در بروکسل در سطح معاونین برگزار می‌شود. این مذاکرات ادامه پیدا خواهد کرد اما گفتگو با اروپا سخت و طولانی‌مدت و پیچیده است. 

وی افزود: نفس مذاکرات را مثبت می‎دانیم و امیدواریم بر چالش‌ها فایق بیاییم. 

قاسمی گفت: در حال حاضر، تأسیس دفتر اتحادیه اروپا یکی از مسائل مورد گفتگو است البته ما دفتر خود را داشتیم و سفارت ما در بروکسل کار را انجام می‌داد.

وی تصریح کرد: بر اساس  نتایج گفتگوها در مورد تأسیس دفتر تصمیم خواهیم گرفت البته اتحادیه الان با توجه به حضور سفارت‌های کشورهای اروپایی در ایران، به نوعی در تهران فعال هستند. 

*** افتتاح دفتر اتحادیه اروپا در تهران در کوتاه مدت بعید است

قاسمی افزود: موضوع دفتر اتحادیه موضوعی است که مطرح شده و در حال بررسی است اما با توجه به بوروکراسی حاکم بر اتحادیه، تصور اینکه در کوتاه‌مدت افتتاح شود بعید است.

وی در پاسخ به سوال دیگری در رابطه با تأسیس دفتر اتحادیه اراوپا در تهران افزود: خانم فدریکا موگرینی سفر پر مذاکره‌ای به تهران داشت و در مورد مسایل مورد علاقه و منطقه‌ای از جمله سوریه بود. 

وی افزود: بحث تأسیس این دفتر، یک بحث کارشناسی است و پرونده‌اش روی میز است چه در داخل و چه در خارج. مذاکرات مجید تخت روانچی معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه در این مورد، فراگیر است و شروعی است برای گفتگوهای کارشناسی در تهران و بروکسل اما در تهران، مباحث کارشناسی به سرانجام نرسیده است و اگر بررسی‌ها خوب پیش برود، ادامه مذاکرات صورت خواهد گرفت.

*** مدیریت فرایند تأسیس دفتر اتحادیه اروپا در تهران، به دست ایران است

وی در این باره افزود: احتمالاً نمایندگانی از نهادهای دیگر بر حسب موضوعات در این مذاکرات حضور داشته باشند اما مدیریت این مذاکرات، با وزارت خارجه ایران است.

*** با متخلفان در قضیه اخذ ویزا برخورد قانونی می‌کنیم
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری در مورد دریافت ویزاها و مشکلات مربوط به سفر اتباع ایرانی به دیگر کشورها به ویژه کشور عراق به منظور حضور در مراسم اربعین حسینی گفت: متأسفانه شاهد هستیم با توجه به تقاضای شهروندان برای سفرهای مختلف، مدتی است مشاهده می‌شود یک شبکه پیچیده در کنار سفارتخانه‌ها با ورود به فرایند آخذ ویزا، فعالیت می‌‎کنند و پول‌های هنگفتی نیز از متقاضیان مطالبه می‌کنند و ایرانیان را دچار مشکل می‌کنند.

وی افزود: حدود دو ماه پیش در بیانیه‌ای، این مهم را مطرح و اطلاع‌رسانی کردیم که متوجه این کلاهبرداری‌ها باشند. متأسفانه این داستان هنوز ادامه دارد و من از سفارت‌ها می‌خواهم متوجه آثار و تبعات این وضعیت باشند. نهایتاً ما دستورات لازم را به مراجع قضایی و امنیتی دادیم و اگر این روند ادامه پیدا کند، ورود خواهیم کرد و برخورد قانونی خواهد شد.

قاسمی تصریح کرد: در حال حاضر، کمیته‌ای در وزارت خارجه، مسئول پیگیری این موضوع است.

*** افراد دوتابعیتی را به رسمیت نمی‌شناسیم

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری در مورد شکایت افراد دوتابعیتی از دولت ایران گفت: این‌ها نمي‌توانند به عنوان یک شهروند ایرانی شکایت کنند. دوتابعیتی را به رسمیت نمی‌شناسیم لذا نمی‌توانند شکایتی را مطرح کنند اما این بحث در مورد تبعه‌های خارجی که در سایر کشورها هستند، تفاوت دارد.

*** مقامات مصری، تقاضایی برای سفر به ایران ارائه نکرده‌اند

قاسمی در پاسخ به سوال دیگری در مورد سفر وزیر نفت مصر به ایران هم گفت: بنده هم همین مطالب را در رسانه‌ها دیدم. هنوز ما موضوع این سفر را دریافت نکرده‌ایم و آنچه که دیده می‌شود، یک موضوع رسانه‌ای است و البته اخبار و منابع دقیق نیست و وزارت خارجه مصر این موضوع را تکذیب کرده بود. ما از کانال‌های دیپلماتیک، تقاضایی دریافت نکرده‌ایم.

*** ظریف، امروز راهی لبنان می‌شود/ مقصد بعدی، اروپا

قاسمی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد سفر ظریف وزیر امور خارجه کشورمان به بیروت و چند کشور اروپایی از جمله چک، گفت: محمدجواد ظریف، ساعاتی دیگر به لبنان می‌رود و پیرامون مناسبات فیمابین و موضوع انتخاب رئیس جمهور جدید این کشور، با مقامات لبنانی رازنی خواهد کرد و مجدداً مسایل دوجانبه و تحولات منطقه، مورد تبادل‌نظر دو طرف قرار خواهند گرفت.

وی افزود: لبنان کشوری تأثیرگذار در تحولات منطقه است و همواره رایزنی به شکل سطوح مختلف بیان ایران و این کشور وجود داشته است.

قاسمی گفت: ظریف پس از سفربه لبنان، به سه کشور اروپایی شرقی یعنی رومانی، چک و اسلواکی سفر خواهد کرد. ما با این کشورها از دهه‌های گذشته همکاری خوبی داشته‌ایم لذا این سفر در ادامه سفرهای دوره‌ای ظریف صورت می‌گیرد و زنجیره سفرهای قبلی را تکمیل می‌کند و در ایجاد تفاهم و تعادل بیشتر کمک‌کار ما خواهد بود. 

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: من این سفر را مثبت می‌دانم و امیدوارم روابط ما مجدداً در ریل خود قرار گیرد و مکمل همدیگر باشیم. به دلایل مختلف سطح روابط با چک در سطح کاردار باقی مانده بود و تفاهم صورت گرفته که به سطح سفیر ارتقا دهیم و این مورد در حال تحقق است و کاردار چک به عنوان سفیر معرفی شده و ما هم کاردار معرفی کرده بودیم که ادامه مأموریت خود را در سطح سفیر ادامه خواهد داد.

وی تصریح کرد: امیدواریم با این تلاش‌ها بتوانیم با چک در سطح عالی‌تر تفاهم و تعامل داشته باشیم.

*** نتیجه انتخابات آمریکا مورد قبول همه خواهد بود

قاسمی در پاسخ به سوالی در مورد انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا هم گفت: انتخابات در هر کجا باشد پدیده خوبی است و ما خوشحال می‌شویم حتی در آمریکا. 

وی افزود: اینکه چه کسی پیروز می‌شود به مردم آمریکا بستگی دارد و ما یاد گرفته‌ایم در مسایل داخلی دیگران صحبت نکنیم و به کسانی هم که متوجه اهمیت این موضوع نیستند، نیز موضوع عدم دخالت را گوشزد می‌کنیم. 

قاسمی تصریح کرد: منتظر رأی مردم امریکا هستیم و انتخاب آن‌ها مورد قبول همه می‌تواند باشد اما در مورد ایران اتفاق جدیدی وجود ندارد.

*** دولت جدید آمریکا باید متعهد به برجام باشد

وی افزود: در مورد برجام نگران نیستیم و آمریکا باید به تعهدات دولت پیشین متعهد بماند و هیچ فردی نمی‌تواند تفاهمات ما را نادیده بگیرد. در هر صورت، ما تعامل و دیالوگی با آمریکا نخواهیم داشت.

قاسمی در پاسخ به سوال دیگری در مورد اظهارات روز گذشته علی اکبر ولایتی در مورد برجام هم گفت: شاید مد نظر ایشان آن باشد که طرف مقابل به خوبی بعد از برجام عمل نکرده و با عهدشکنی در جبهه روبرو طرف هستیم و این بدعهدی‌ها ادامه دارد.

*** ایالات متحده؛ مقصر اصلی اجرا نکردن دقیق برجام

وی افزود: ما به تلاش خود ادامه می‌دهیم که طرف غربی به تعهدات عمل کند. هنوز برخی مشکلات باقی مانده و البته دریچه‌هایی نیز در برخی حوزه‌ها گشوده شده و ما مقصر این عدم انجام دقیق تعهدات را آمریکا می‌دانیم و می‌خواهیم به جای صحبت و حرف زدن زیاد، کمک کنند تا بانک‌های اروپایی بدون ترس همکاری خود را با ایران انجام دهند.

*** با بدعهدی آمریکا، دیوار بی‌اعتمادی بین این کشور و ایران بلندتر می‌شود

وی در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر دستورالعمل جدید وزارت خزانه‌داری آمریکا و موضوع مبادلات دلاری نیز گفت: این قبیل دستورالعمل‌ها یکی از اهرم‌هایی است که آمریکا برای فشار از آن استفاده می‌کرد تا کشورهای دیگر نتواند کار خود با ایران را به پیش ببرند اما این موضوع، چیز مهمی نیست و باید صبر کرد و بیشتر برای اجرای حسن‌نیت در عمل تلاش کرد.

وی افزود: این قبیل اقدامات از سوی آمریکا به بلندتر شدن دیوار بی‌اعتمادی بین ایران و آمریکا منتهی می‌شود و دولت آمریکا باید در این زمینه پاسخگو باشد.

*** انتخاب سفرای جدید ایران در سوریه و عمان به زودی

قاسمی در پاسخ به سوال دیگری در مورد انتخاب سفرای جدید ایران در عمان و سوریه هم گفت: روند انتخاب سفیر، پیچیده و طولانی است. در مورد سوریه، سفیر قبلی ایران نمی‌توانست به دلیل منع قانونی در این کشور بماند و به فعالیت ادامه دهد، ولی بلافاصله رایزنی‌ها برای انتخاب سفیر جدید انجام شد و در مورد عمان هم رایزنی‌های لازم انجام شده است. 

وی تصریح کرد: هم عمان و هم سوریه برای ما از جایگاه وبژه‌ای برخوردار هستند و ما علاقمند نیستیم که سفارت خالی بماند و امیدواریم طی هفته‌های آینده، سفرای جدید ایران در این دو کشور معرفی شوند.

*** موضوع برداشت غیرقانونی اموال ایران از سوی آمریکا همچنان در حال پیگیری

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان در مورد برداشت غیرقانونی دومیلیاد دلار اموال ایران از سوی دولت آمریکا نیز گفت: اتفاق جدیدی نيافتاده و کار در مسیر خود پیش می‌رود و امیدواریم به نتایج دلخواه برسیم.

شایان ذکر است؛ قاسمی در پاسخ به سوال دیگر باشگاه خبرنگاران جوان در این باره مبنی بر اینکه در این پرونده، آیا امیدی به دادگاه لاهه هست یا خیر، توضیحی ارائه نکرد.

قاسمی در پاسخ به سوال دیگری در مورد لغو روادید با روسیه گفت: معتقد هستیم این قبیل امور، در یک پروسه و به صورت گام به گام عملی خواهد شد و ما با کشورهایی که در ارتباط هستیم، امیدواریم سندی امضا کنیم که زمینه‌ساز مناسبات فرهنگی و مسایل دیگر باشد.

*** اقدامات کافی و لازم برای تأمین امنیت زوار ایرانی در مراسم اربعین

قاسمی در مورد موضوع امنیت زوار ایرانی در مراسم اربعین نیز گفت: با توجه به اهمیت موضوع و علاقمندی مردم ما به این مراسم، از مدت‌ها پیش، یک ستاد جدید و متشکل از همه ارگان‌های ذی‌ربط تشکیل شد و تمام زوایای موضوع در کمیته‌های مختلف مورد بحث قرار گرفت و وزارت خارجه هم در این ستاد، حضور جدی داشت و خود من در برخی جلسات شرکت کردم و د جریان تصمیمات بودم. 

وی افزود: تصور می‌کنم همه جوانب موضوع دیده شده و احساس می‌کنم تا حد زیادی، آنچه به عنوان ضعف در سال‌های گذشته مطرح بوده مورد بررسی بوده و ابتکارات جدیدی برای حل این معضلات در نظر گرفته شده است. 

قاسمی تصریح کرد: سفارت ما در بغداد، در مذاکرات مفصل با دولت عراق کار را جلو برده است و امیدواریم زوار ایرانی به راحتی به عراق بروند و به میهن برگردند.

*** مصر، همکار و شریک ایران در منطقه

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری در مورد روابط ایران و مصر با توجه به نشست اخیر برای حل بحران سوریه نیز گفت: ما علاقمندیم با کشورهای اسلامی روابط متناسب و متوازنی داشته باشیم. مصر کشوری تأثیرگذار است و می‌تواند به عنوان شریک یا همکار ما در منطقه مطرح باشد. 

*** ما از هرگونه بهبود روابط و توسعه استقبال می‌کنیم

قاسمی افزود: شاید نگاه و خواست ما در نشست لوزان بی‌تأثیر نبود که کشوری مثل مصر حضور داشته باشد. ما از هرگونه بهبود روابط و توسعه استقبال می‌کنیم. روابط عمدتاً یک طرفه نیست و اگر هر دو طرف به این نقطه مشترک برسند که نیازمند روابط هستند باید مسیر لازم برای آن فراهم شود و از سوی دو طرف خواسته شود و کمتر تحت تأثیر عوامل ثانوی قرار گیرد.

*** تأمین امنیت در عراق، دشوار است

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری در مورد انفجارهای اخیر در عراق و شهادت زوار ایرانی نیز اظهار داشت: وضعیت در این منطقه پیچده است و تروریسم تمام منطقه و خارج از آن را هدف قرار داده است و تضمین و تأمین امنیت به صورت قطعی دشوار است.

وی افزود: با این حال هشدارهای لازم را باید ارائه کرد و باید به آن‌ها توجه شود و نهادهای ذی‌ربط باید مسایل امنیتی را در صدر کارهای خود قرار دهند. به هر حال این مصیبت بزرگی است که تعدادی از شهروندان ما شهید شوند. البته با توجه علاقه مردم ما نمی‌توانیم جلوی مرزها را بگیریم ولی باید جلوی تعرض‌ها را حتماً بگیریم. 

*** هر فرد کشته شده در عراق، یک ضایعه و هشدار است

قاسمی تصریح کرد: هر فرد کشته شده برای ما و جامعه جهانی یک ضایعه و هشدار است و نقطه‌ای در تاریخ است که آیندگان در مورد آن قضاوت خواهند کرد.

** تعرض به دولت قانونی سوریه قابل پذیرش نیست

قاسمی در پاسخ به سوال دیگری در مورد حضور و فعالیت ایران در سوریه نیز گفت: به دلایل مختلف در سوریه هستیم؛ درخواست آن دولت برای کمک، وجود یک دولت قانونی و اینکه برای ما قابل قبول نیست که یک گروه متعرض برای تغیر آن دولت قانونی تلاش کند.

*** مبارزه ما با تروریسم در منطقه ادامه دارد

وی افزود: تصور می‌کنیم در سوریه می‌شود با تروریسم مبارزه کرد و لذا مبارزه ما با تروریسم در این منطقه ادامه دارد. روابط ما دیرینه است و در جنگ تحمیلی این دولت سوریه بود که در جهان عرب به تنهایی از ایران دفاع می‌کرد لذا به دوستان خود متعهد می‌مانیم.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.