قاسمی با اشاره به رایزنیها قبل از حضور ایران در نشست اخیر لوزان افزود: در اینکه علاقه مند بودیم شرکتکنندگان در این نشست با نگاههای متفاوت به مسائل سوریه متنوع باشند، تردیدی نیست زیرا جلسه ثمربخشتر میشد.
وی گفت: رایزنیهای ما به این نتیجه رسید که در لحظات پایانی، عراق و مصر نیز به ترکیب نخست کشورهای شرکتکننده اضافه شدند.
قاسمی افزود: نشست لوزان تصمیمگیری خاصی نداشت اما همینکه کشورهای شرکتکننده توانستند دور یک میز مواضعشان را مطرح کنند، گام مثبتی بود که میتواند موثر باشد؛ گرچه این نشستها معمولاً خیلی نمیتواند با سرعت عمل و در کوتاهمدت یا میانمدت به نتایج ملموسی برسد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره ترافیک حضور هیئتهای اروپایی در تهران گفت: اکنون 4 هیئت اروپایی در تهران حضور دارند و در حال مذاکره هستند.
وی افزود: ما همواره تماسهایی با اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی به طور مجزا داشتهایم و عمدتاً روابط خوبی با آنان داریم و مشکلات زیادی با آنان نداشته و نداریم؛ مناسبات ما در زمانهایی که زمینه فراهم بوده و تا به حال، به خوبی پیش رفته است غیر از سالهای پیش که به علت تحریمها در وضع خاصی قرار گرفته بودیم.
قاسمی گفت: اکنون پس از لغو تحریمها رایزنیهای مستمری میان دو طرف بر اساس علایق دوجانبه وجود دارد که ادامه خواهد یافت؛ همچنانکه اکنون چند هیئت اعم از وزیر محیط زیست هلند، وزیر حمل و نقل آلمان، کمیسر پناهجویان اتحادیه اروپا و معاون پارلمانی اتریش در تهران حضور دارند و در حال مذاکره هستند.
وی با اشاره به دستور کار کمیسر پناهجویان اتحادیه اروپا در سفر به تهران افزود: او دیروز سفری به کرمان داشت تا درباره موضوع پناهجویان خارجی در ایران و همکاریهایی که دو طرف در این زمینه میتوانند به هم داشته باشند گفتگو کنیم.
قاسمی گفت: سفرهای دیگری نیز در سطوح بالاتر در دستور کار قرار دارد که در زمان لازم از طریق نهاد ریاست جمهوری اطلاعرسانی خواهد شد.
* هیچ کشوری حق ندارد بدون مجوز دولت حاکم بر عراق، در این کشور دخالت کند
قاسمی در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص موضع جمهوری اسلامی در قبال آزادسازی موصل توسط نیروهای ارتش عراق و بسیج مردمی و اظهارات اخیر اردوغان رئیسجمهور ترکیه درباره موصل با بیان اینکه نگاه ما درباره حاکمیت و تمامیت ارضی عراق مشخص است و بارها به صورت شفاف اعلام شده، عنوان کرد: موصل بخشی از خاک عراق است که متاسفانه مدتها مورد تاخت و تاز عناصر تکفیری و داعش قرار گرفته و فجایعی در این منطقه رخ داده است.
وی افزود: امیدواریم با مدیریت و جدیتی که در دولت عراق وجود دارد، این اتفاق مثبت یعنی پاکسازی موصل از عناصر داعش صورت پذیرد و این داستان خیلی طولانی نشود و هرچه زودتر عملیاتی که باید به انتها برسد، توسط دولت عراق انجام شود و موصل به جایگاه قبلی خود بازگردد.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما برای تمامی مذاهب، قبایل و قومیتها در عراق احترام قائل هستیم و بحث آنها را از عناصر تروریست و تکفیریهای افراطگرا جدا میکنیم.
وی تأکید کرد: امیدواریم آزادسازی موصل در وضعیت مناسب و مطلوبی انجام شود و به حاکمیت بیشتر و تقویت تمامیت ارضی عراق نزدیک شویم.
قاسمی ادامه داد: این آرزوی ما و همه دلسوزانی است که به ثبات و امنیت منطقه فکر میکنند و همه باید از این موضع پیروی کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اضافه کرد: دیگرانی که علاقمند هستند در مبارزه با تروریسم در داخل عراق شرکت کنند، یک راه بیشتر ندارند و آن تفاهم، گفتوگو، مفاهمه و رسیدن به یک راهکار مشخص با دولت عراق و با مجوز این دولت است.
وی تصریح کرد: هیچ کشوری در منطقه حق ندارد بدون همکاری و همیاری و مجوز دولت حاکم بر عراق در مسئله عراق حضور یابد و دخالت داشته باشد.
قاسمی حضور بدون مجوز را امری ناپسند و غلط خواند و گفت: اگر مجوزی صورت نگیرد، چنین وضعیتی در همه جهان و منطقه باب و رایج خواهد شد و بدعت بسیار خطرناکی است که میتواند گریبانگیر کسانی شود که امروز این موضوع را رعایت نمیکنند.
وی به کشورهایی که در گذشته به گفته وی از طریق مرزهایشان کمک کردند که برخی عناصر افراطی وارد بعضی از کشورهای بحرانی شده و از این طریق به تقویت تروریسم کمک کردند نیز اشاره و ضمن انتقاد از آنها عنوان کرد: ما پیشبینی میکردیم که این مشکل به خودشان برمیگردد و آنها را در مخمصه جدی قرار میدهد.
قاسمی افزود: امیدواریم بحث موصل در روند جدی و با تلفات کمتر حل و فصل شود و شاهد ثبات بیشتری در عراق باشیم.
*** نقض حاکمیت کشورها به بهانه مبارزه با تروریسم، قابل قبول نیست
وی در پاسخ به سؤالی درباره ادعای اخیر مقامات ترکیه درباره مالکیت موصل و انجام عملیات نظامی در موصل گفت: بحث تروریسم و مقابله با تروریسم در منطقه و در سطح جهان بحث بسیار مهمی است. هر دولتی که با تروریسم میتواند و باید مبارزه کند قطعاً کار درستی انجام میدهد، ولی به هیچ وجه قابل قبول نیست که به بهانه مبارزه با تروریسم و هر گونه جنایت دیگر، ما حاکمیت دولتهای دیگر را نقض کنیم و بدون مجوز و اجازه دولت مرکزی که منشعب از مردم است، به صورت یکجانبه و یک طرفه ورود کنیم و مرتکب نقض حاکمیت شویم.
قاسمی تصریح کرد: هر گونه مشارکت در این زمینه باید با هماهنگی، اطلاع و مجوز دولت مرکزی باشد و هر آنچه دولت مرکزی چه در عراق و چه در هر جای دیگری بپذیرد، باید مورد احترام دولتها و ملتها قرار بگیرد.
*** راهکار از پیش تعیینشدهای برای مذاکره با اروپا و برگزاری جلسات درباره سوریه وجود ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره سازوکار مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا درباره سوریه، با اشاره به اظهارات اخیر فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص اینکه ایران و عربستان میتوانند در بحث سوریه نقشآفرین باشند، اظهار داشت: نقشآفرینی میتواند وجوه مختلف مثبت و منفی داشته باشد.
وی افزود: اینکه ایران نقش مثبتی در سوریه ایفا کرده و در کنار مردم و دولت این کشور قرار داشته و از آنها حمایت میکند، امری مشخص است. نقش عربستان هم نقش دیگری است که برای منطقه و اتحادیه اروپا چندان پوشیده نیست.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه متأسفانه برخی دولتهای منطقه نقش منفی در بیثبات کردن سوریه و تقویت تروریسم و افراط در این کشور داشتند، اظهار داشت: راهکار از پیش تعیینشدهای برای مذاکره با اروپا و برگزاری جلسات در این خصوص وجود ندارد ولی تماسها با اتحادیه اروپا درباره مسائل دوجانبه، منطقه، سوریه، عراق و دیگر کشورها برقرار است.
*** توضیح پیرامون شلیک چند گلوله به نزدیکی سفارت ایران در آنکارا
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در خصوص خبر منتشر شده درباره شلیک چند گلوله به نزدیکی سفارت ایران در آنکارا با بیان اینکه اطلاع دقیقی در این زمینه ندارم گفت: ممکن است گهگاهی در آمد و شد نیروهای امنیتی با عناصر خاص درگیریهایی رخ دهد که تصادفاً در نزدیکی سفارت ما رخ داده باشد و من تا این لحظه خبر دقیق و موثقی در این خصوص ندارم.
*** توضیح پیرامون تعیین سفرای ایران در دمشق، مسقط، عمان و برن
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری درباره تعیین سفرای ایران در دمشق، مسقط و برن عنوان کرد: ما روابط بسیار ویژهای با عمان، سوریه و سوئیس داریم و این کشورها برای ما از اهمیت برخوردارند و تعجیل داریم که سفرای مورد نظر هرچه زودتر کارهایشان به فرجام برسد.
وی فرایند تعیین سفیر را طولانیمدت برشمرد و افزود: به دلیل پیچیدگیهایی که پیش آمد، نتوانستیم سفرای جایگزین را تعیین کنیم. سفیر ما در سوریه تا لحظه آخر حضور داشت و امیدواریم هرچه زودتر با جدیت وزارت خارجه و ریاست جمهوری این خلاء پر شود.
*** نشست کاری تدوین کنوانسیون ویژه رژیم حقوقی دریای خزر
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره نشست کاری تدوین کنوانسیون ویژه حقوقی دریای خزر که از روز گذشته در تهران در حال برگزاری است، اظهار داشت: ما در ادوار گذشته به موفقیتهای زیادی در خصوص این کنوانسیون دست یافتیم و توانستیم بسیاری از ابهامات و پیچیدگیها را با رایزنیهای مشترک کشورهای پنجگانه حل و فصل کنیم و امیدواریم اجلاس کنونی که بعدازظهر امروز خاتمه مییابد بتواند برخی از ابهامات باقی مانده را کمتر کند.
*** عربستان هرچه سریعتر از یمن خارج شود
قاسمی در ادامه و در پاسخ به سوالی در خصوص بحران یمن، با بیان اینکه پس از تجاوز عربستان به یمن، موضوع یمن بیش از پیش پیچیده شده و گذر زمان آن را پیچیدهتر کرده است، اظهار داشت: امروز با شرایط غامضی در یمن مواجهیم.
وی با اشاره به استقبال جمهوری اسلامی ایران از برقراری آتشبس در یمن عنوان کرد: متاسفانه عربستان آتشبس را رعایت نکرد و آتشبس شکسته شد و به نظر میرسد وضعیت یمن میتواند پیچیدهتر از گذشته شود.
قاسمی تصریح کرد: عربستان هرچه زودتر باید و لازم است که از یمن خارج شود و خروج هرچه سریعتر از یمن به نفعش میباشد. استمرار این وضعیت عربستان را به چالشهای بزرگتری در منطقه و جهان خواهد کشاند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با ذکر این نکته که روند کنونی در یمن به هیچ وجه به نفع عربستان نیست، عنوان کرد: اگر عربستان با خردگرایی بیشتری به مسئله نگاه کند باید هرچه سریع تر به این تراژدی غمانگیز خاتمه داده و از بمباران مناطق یمن دست بردارد.
قاسمی ادامه داد: اولین تصور و توقعی که از دولت عربستان بود، این بود که آتشبس را دقیقاً اجرا کند که متأسفانه شاهد آن نبودیم و ما از آینده یمن و کشتار وحشیانه در آنجا به خصوص با بمباران بیمارستانها، نواحی مسکونی و به ویژه در پی بمباران اخیر مجلس عزاداری که شوکی برای جامعه بشریت بود، نگران هستیم و وضعیت بسیار نگرانکننده و خطرناک است.
قاسمی گفت: امیدواریم دولت ریاض آتشبس را بپذیرد و حملات خود را متوقف کند تا به کمک سازمان ملل و تحت مدیریت این سازمان آتشبس جدی و شرایط برای مذاکرات و یافتن راهکارهای سیاسی در منطقه و یمن برقرار شود.