سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کتابخانه های مخفی و فوق سری جهان

کتابخانه هایی مخفی در طول تاریخ مکانی برای جمع شدن افراد علاقه مند به خواندن کتاب و جایگاهی برای حفظ اسرار فرهنگ ها و مذاهب بوده اند.

به گزارش خبرنگار حوزه فن‌آوری‌های نوین  گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛امروزه کتابخانه ها به محل هایی زیبا و شیک اطلاق می شود که افراد در آنجا با علاقه به مطالعه کتابهای خود می پردازند اما در طول تاریخ به دلایل مختلف از قبیل جنگ ها و فرهنگ ها خواندن کتاب به راحتی امکان پذیر نبوده است و در برخی قرون مردم به صورت مخفیانه به مطالعه کتاب می پرداختند.

کتابخانه‌ای مخفی در دمشق
به تازگی در خیابان های حومه یکی از شهرهای اطراف دمشق در کشور سوریه کتابخانه هایی مخفی ایجاد شده  که در آن هزاران کتاب نگهداری می شود که این کتابها را مردم ازخانه های خرابه و کتابخانه های تخریب شده به دست داعش جمع آوری کرده اند، این کتاب ها که بعضی از آنها بسیار گرانبها و عتیقه هستند میراث به جای مانده از تمدن عظیم کشور سوریه هستند.

مردم با جستجو در لابه لای مخروبه ها بیش از ۱۴ هزار جلد کتاب جمع آوری کرده اند که این کتابها به یک دلخوشی برای زنده مانده ها و قربانیان جنگ تبدیل شده تا با مطالعه آنها سرگرم شده و روح خود را تغذیه کنند، البته مکان این کتابخانه از ترس حمله نیروهای تکفیری مخفی است و تنها افراد مورد اعتماد با داشتن رمز و پشت سر گذاشتن محاصره نیروهای داعش می توانند به آن دستیابی پیدا کنند.

این اولین بار در طول تاریخ نیست که یک کتابخانه به دلایل مختلف مخفی می شود، و سالها بعد به صورت اتفاقی کشف و مورد استقبال علاقه مندان و پژوهشگران قرار می گیرد.

کتابخانه ای در اعماق غارهای بیابان های خشک کشور چین
یکی از مشهورترین کتابخانه ها در کشور چین و در غاری در صحرای گبی وجود دارد که برای بیش از هزار سال مخفی بوده است، این غار در منطقه  dunhuang کشور چین  قرار دارد و نخستین بار یک فرد راهب بودایی در سال ۱۹۰۰ میلادی آن را کشف کرده است، این غار به طور کامل مخفی شده و درب غار لاک و مهر شده است.

این فرد به نام wang yuanlu با ورود به غار هزاران نسخه خطی از نامه ها، دستورات باستانی مربوط به آیین بودا را مشاهده کرد و همه را از کشف خود با خبر کرد اما در آن زمان عده کمی به این کشف علاقه مند بودند اما این خبر به سرعت به اروپا رسید و خیل وسیعی از تجار و جمع کننده گان عتیقه به این غار آمده، تعداد بسیار زیادی از نسخه های خطی را جمع آوری و به کشورهای خود بردند، پس از چندی دولت چین در آن زمان از ماجرا با خبر و دستور به محافظت از غار و نسخه های خطی داد اما تعداد بسیار زیادی از نسخ به غارت رفته بود و تنها یک پنجم از آنها در غار باقی مانده بود.

درسال ۱۹۱۰ تحقیقات در خصوص این متون آغاز شد و نسخه ها از غاز به شهر پکن انتقال داده شد، اما پژوهش علمی بر روی آنها ازسال ۱۹۹۴ توسط یک موسسه بریتانیایی آغاز شده است، این نسخه ها به طور کلی شامل قوانین باستانی کشور چین، متون ادبی و مذهبی آن کشور و تمدن بودایی است.

هنوز علت اصلی قرار دادن آن حجم بالا از نسخه های خطی در غار شناسایی نشده است اما کارشناسان اظهار دارند ممکن است این کار برای حفظ آنها و جلوگیری از نابودی در اثر حمله و جنگ سایر کشورها باشد.

پژوهشگران زمان تقریبی قرار دادن این نسخ خطی با ارزش را در سال ۱۰۳۵ میلادی می دانند که به دستور امپراطور XiXI انجام شده است.

دولت چین پروژه ای جهانی به نام The international dunhuang project تعریف کرده است و در نظر دارد تا جای ممکن نسخ خطی مفقودی و به سرقت رفته از غار را از سطح جهان بازیابی کند.

کتابخانه ای مخفی در اعماق واتیکان
کتابخانه ای در زیر زمین یکی از سردابه های منطقه واتیکان در اعماق کشور ایتالیا به نام Vatican secret archives وجود دارد که نخستین بار در سال ۱۶۱۲ میلادی کشف شده است و گمان ها بر این است که این کتابخانه برای مدت بیش از هزار سال دربسته و قفل بوده است.

از زمان کشف اولیه این کتابخانه تا به حال فرصت مطالعاتی بسیار کمی در اختیار پژوهشگران قرار گرفته تا به مطالعه در خصوص کتب آن بپردازند، مخفی بودن و پر رمز و راز بودن این کتابخانه که تصاویر و فیلم از آن در دست نیست باعث شده تا شایعات زیادی در خصوص آن مطرح شود.

برخی گمان می کنند که اسکلت موجودات فضایی و یا حتی ماشین زمان در آن وجود دارد و با الهام از آن فیلم های علمی تخیلی فراوانی در هالیوود ساخته شده است.

برخی وقایع تاریخی و مذهبی که در قرون پیش اتفاق افتاده به صورت کامل در کتابهایی در این کتابخانه نگهداری می شوند اما اجازه مطالعه درباره آنها به افراد عادی و پژوهشگران داده نمی شود.

کتابخانه ای درلابه لای دیوارهای شهر قاهره
یک باستان شناس برای نخستین بار در حدود سالهای ۱۸۹۶ میلادی به یک بنای مرموز در شهر قاهره کشور مصر دسترسی پیدا کرد که در لابه لای دیوارهای آن هزاران کاغذ و پاپیروس کوچک قرار داشت.

با مطالعه بیشتر در خصوص این  متون خطی توسط کارشناسان این نتیجه بدست آمد که این مکان محلی برای نگهداری کاغذها و یادداشت های روزانه بوده است و مصریان باستان از این مکان برای دور انداختن کاغذهای باطله خود استفاده می کردند تا بعدها آنها را بسوزانند.

اما چون این کاغذها سوزانده نشده  و طی هزار سال به تدریج  به یک مکان اسرار آمیز تبدیل شده که زندگی مصریان باستان، منطقه خاور میانه، ارتباط تجار و مراودات بین ادیان مختلف را نشان می داده است.

محققانی که اکنون بر روی این نوشته ها مطالعه می کنند اذعان دارند مطالعه آنها می تواند تاریخ و فرهنگ مصرباستان را به طور کامل بازگو کند زیرا در این متون از دستورات جنگی تا لیست خرید روزانه وجود دارد.

کتابخانه ای مخفی در میان شیرازه های کتابهای دیگر
در سال ۲۰۱۳ دانشجویان دانشگاه leiden  در کشور آلمان مشغول مطالعه در خصوص یک کتاب باستانی چاپ شده به سال ۱۵۷۷ میلادی بودند که با شگفتی دریافتند در لابه لای صفحات و شیرازه کتاب از کاغذ مربوط به کتابهایی دیگر استفاده شده است و با مهارت آنها را در میان کتاب های اصلی مخفی کرده اند.

پس از این کشف و با مطالعه درباره کتابهای قدیمی و خطی دیگر نتایج مشابهی بدست آمد که باعث شگفتی کارشناسان شد، متاسفانه هنوز پیشرفت های علمی امکان مطالعه  و رمزیابی از این کاغذهای مرموز را نمی دهد و کارشناسان امیدوار هستند بتوانند در سالهای آینده به نتایجی منحصر بفرد دست یابند.

این کتابخانه های باستانی و مرموز گنجینه هایی زنده از فرهنگ و تمدن آنهایی هستند که قرن ها پیش از ما می زیسته اند و مطالعه در خصوص سرنوشت آنها می تواند راهکاری ارزشمند برای انتخاب و تصمیم گیری در زندگی باشد.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
علی رضایی
۱۸:۴۹ ۱۸ اسفند ۱۳۹۸
خیلی جذاب بود.