سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نیویورک تایمز: نگذاریم پیشرفت ایران در توافق هسته ای هدر رود

نیویورک تایمز در گزارشی اذعان کرد ایران پس از توافق هسته ای می تواند نقش سازنده تری در مناسبات جهانی ایفا کند.

به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ نیویورک تایمز در گزارشی نوشت در حالی که یک سال از اجرای توافق هسته ای بین ایران و قدرت های جهانی می گذرد، این توافق باعث محدود کردن ایران به تولید مواد شکاف پذیر شده است.

حالا می بینیم که ایران به تعهدات هسته ای خود در قبال سازمان بین المللی انرژی اتمی که وظیفه نظارت بر فعالیت های هسته ای ایران و جهان را بر عهده دارد، عمل کرده است. از هنگام انجام این توافق در ماه جولای سال گذشته، ایران، دو سوم از 19 هزار سانتریفیوژ خود در تاسیسات نطنز که برای غنی سازی اورانیوم استفاده می کرد را جایگزین کرده است. کل غنی سازی اورانیوم ایران متوقف شده و همه مواد هسته ای اش را از تاسیسات فوردو خارج کرده است.

انباشت اورانیوم غنی شده ایران نیز از 12 هزار کیلوگرم با خلوص 5 درصد به 300 کیلوگرم با خلوص 3.67 درصد کاهش پیدا کرده است. قلب نیروگاه هسته ای اراک نیز با سیمان پر شده است.

مخلص کلام اینکه اگر ایرانی ها تصمیم داشته باشند برای ساخت بمب اتمی، مواد شکاف پذیر کافی تولید کنند، دست کم یک سال طول می کشد؛ بدون توافق هسته ای، این فرایند حدود دو یا سه ماه طول می کشید. این کار، باعث جلب نظر مساعد برخی از منتقدان به توافق هسته ای شده است. از جمله آن ها، «موشه یعلون» می باشد که تا چندی پیش، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی بود. وی ماه گذشته این موضوع را پذیرفت و ادعا کرد ایران دیگر «تهدیدی برای ماهیت اسرائیل به شمار نمی آید».

منتقدان در ابتدا هشدار می دادند که چون طبق توافق، ایران مجاز است برای مقاصد صلح آمیزتر به غنی سازی در سطح کمتر ادامه دهد، باعث می شود کشورهای دیگر نیز رویای تولید سلاح های هسته ای را در سر بپرورانند.

اما رابرت آینهورن و ریچارد نفیو، کارشناسان هسته ای دولت آمریکا در گزارشی جدید اعلام کردند که امکان ندارد همسایگان ایران در صورت اقدام به تاسیس برنامه هسته ای، در این راه موفق شوند.

اما ایران تمام مزایای اقتصادی که از این توافق انتظار داشت را دریافت نکرده و همین باعث تضعیف افرادی مانند رئیس جمهور حسن روحانی شده است. این کشور به دارایی 50 میلیارد دلاری دسترسی پیدا کرد که در خارج از کشور مسدود شده بود، حساب های جدیدی در بانک های خارجی باز کرده، صادرات نفت خود را دو برابر کرده و به دو میلیون بشکه در روز رسانده است. اما هنوز به سطح سرمایه گذاری خارجی که روحانی وعده داده بود نرسیده است.

قرارداد هفته گذشته با بوئینگ برای فروش 80 فروند هواپیمای مسافربری به ارزش 17 میلیارد و 600 میلیون دلار به ایران ایر و همچنین فروش دست کم 29 هواپیمای دیگر نیز باعث شده تا شرکت های خارجی بابت ورود به بازار ایران، قوت قلب بگیرند.

این که ایران از بابت عمل به تعهدات خود به مزایایی دست پیدا کند، مهم است؛ اما در خصوص اجرای تمام بندهای این توافق نمی توان آسودگی خیال داشت.

ایران می تواند با تقویت روابط خود با آمریکا و قدرت های برتر دیگر، در امور دیگر از جمله بحران سوریه نیز نقش سازنده ای ایفا کند.

اما در خصوص ادامه توافق هسته ای ایران، هنوز هم تردیدهایی وجود دارد. تخصم دولت سنی گرای عربستان با دولت شیعه ایران، نگرانی های لابی های آمریکایی طرفدار صهیونیست ها بابت اقدامات ایران و انتخابات پیش روی ریاست جمهوری آمریکا و سال 2017 ایران، می تواند به جنگ طلبان کمک کند هر چه زودتر به این توافق خاتمه دهند.





انتهای پیام/



تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۱:۵۴ ۲۹ تير ۱۳۹۵
موشه یعلون: مطمئن باش به یاری خداوند و به حکم سید علی ایران بزرگترین تهدید برای رژیم فاسد اسائیله.
مرگ بر اسرائیل
مرگ بر آمریکا
مرگ بر آل سعود خائن.
ناشناس
۱۰:۳۸ ۱۶ تير ۱۳۹۵
انشالله که سریعتر خاتمه یابد
ناشناس
۰۹:۲۹ ۱۶ تير ۱۳۹۵
مرگ بر اسرایل وامریکا یه روزی خونتون رو میریزم
ناشناس
۱۱:۳۱ ۱۶ تير ۱۳۹۵
داااش کوتاه بیا
به زن و بچه شون رحم کن!
ناشناس
۱۴:۲۳ ۱۶ تير ۱۳۹۵
اینقد فیلم هندی نبین
ناشناس
۰۷:۵۲ ۱۶ تير ۱۳۹۵
برجام دیر یازود بهم میخوره
ناشناس
۰۷:۴۲ ۱۶ تير ۱۳۹۵
خداکنه این توافق بهم نخوره
ناشناس
۰۷:۲۷ ۱۶ تير ۱۳۹۵
مرگ یر صهیونیسم