به گزارش خبرنگار
حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ فریبرز صالح فیلمنامهنویس و کارگردان سینما، یک سینماگر محبوب و با اخلاق بود که با فیلم «سفیر» در سال 1361 شناخته شد.
دیگر آثار این کارگردان که تحصیلات آکادمیک کارگردانی را در انگلستان گذرانده است عبارتند از: «مرگ پلنگ» در سال 1368 او سریال «شیخ مفید» در سال 1374.
وی متولد 1323 بود و در سال 1347 اولین و آخرین تجربه بازیگری خود را سپری کرد.
فریبرز صالح، روز پنجشنبه اول بهمن به دلیل مشکلات ناشی از آلودگی هوای تهران درگذشت.
چندتن از اهالی سینما در خصوص زندگی و کارگردانی فریبرز صالح با باشگاه خبرنگاران جوان به گفتگو پرداختهاند که در این گزارش به آنها میپردازیم.
** سینما قدر هنر و توانایی فریبرز صالح را ندانست علی دهکردی بازیگر سینما و تلویزیون با ابراز تأسف از درگذشت فریبرز صالح گفت: متأسفانه اتفاق غمانگیزی است که در مراسم درگذشت ایشان صحبت میکنیم. ایشان کارگردانی فوق توانا بود که باید قدرش را دانسته و از هنر و تواناییاش استفاده میشد.
وی افزود: زنده یاد صالح تحصیکرده انگلستان بود و سینما را در عالیترین سطح شکل فنی آن میشناخت. از این که او قبل از شناخته شدن تواناییها و شایستگیهایش از میان ما رفت واقعاً متأسفم.
دهکردی در خصوص دوری صالح از سینما و فیلمسازی گفت: سیستم فکری و فنی و کاری فریبرز صالح به نحوی بسیار منظم و دقیق بود و به همین دلیل با شیوه ناپسند امروزی تولید منطبق نبود و به همین خاطر کمتر در سینما فعالیت کرد.
** چندین بار «سفیر» را دیدهام حشمت آرمیده، بازیگر سینما و تلویزیون نیز اظهار داشت: فریبرز صالح فیلمساز قدیمی و خوب سینماست که فیلم بسیار خوب «سفیر» را ساخت.
این فیلم آنقدر خوب بود که من بارها در سینما و تلویزیون دیدم و لذت بردم. از اینکه چنین هنرمندی از دست رفت، متأسفم.
** فریبرز صالح را فراموش نمیکنم منوچهر والیزاده، دوبلور و گوینده رادیو و تلویزیون نیز با اشاره به دوستی 50 ساله با فریبرز صالح گفت: من در سال 1339 با فریبرز آشنا شدم و هر دو در خانه جوانان فعالیت میکردیم. ایشان شاگرد آقا اسکوئی بود و در تئاتر آناهیتا هم فعالیت داشت.
والیزاده افزود: فریبرز از من خواست که او را به عرصه دوبله معرفی کنم و من هم این کار را کردم. چند سال به این کار پرداخت و سپس به انگلیس رفت. پس از تحصیلات در رشته کارگردانی به ایران بازگشت و فیلم ماندگار «سفیر» را ساخت، در سالهایی که با هم بودیم او همیشه منظم، مرتب، دوستداشتنی با محبت و بامعرفت بود.
وی با اشاره به همکاری خود با فریبرز صالح بیان کرد: من در فیلم «مرگ پلنگ» و سریال «شیخ مفید» با او همکاری داشتم و دوبله میکردم. آلودگی هوا و عمل قلب موجب شد پزشک به او توصیه کند که به خارج از تهران برود. چون دیگر نمیتوانست در هوای تهران زندگی کند. او در اوج آلودگی از شمال کشور به تهران آمد تا کاری را انجام دهد که همین سفر فریبرز را از ما گرفت.
والیزاده ضمن اشاره به ساخت سریال «شیخ مفید» گفت: او در کار انسان منضبط و سختگیری بود که نسبت به انجام دقیق و درست کار وسواس و حساسیت داشت. او در پروژههایش نیازی به بازیگردان نداشت چون خودش در تئاتر فعالیت میکرد و همه چیز را بلد بود.
والیزاده با ابراز تأسف از این اتفاق اظهار داشت: فریبرز از بهترین و صمیمیترین دوستان من بود که هیچگاه فراموشش نمیکنم.
این دوبلور با سابقه رادیو و تلویزیون در پایان عنوان کرد: خدا کند که مسئولان فرهنگی کشور به هنرمندان توجه داشته باشند. متأسفانه آنقدر دغدغه زیاد است که یکی یکی هنرمندان از میان ما میروند شغل ما بازنشستگی ندارد و ما تا زمانی که توان داریم باید کار کنیم و ای کاش مسئولان توجه کنند.
** فریبرز صالح دور از حاشیههای سینما بود قربانعلی تنگشیر مدرس سینما و خواهرزاده فریبرز صالح از ویژگیهای زنده یاد صالح گفت: فریبرز صالح انسان بسیار مؤدب و به دور از حواشی سینما بود. انسانی مطلع و علاقمند به سینمای تاریخی و بومی ایران بود.
وی افزود: ایشان علاقه به ساخت فیلمهای پربار با توجه به عظمت و اقتدار تاریخ ایران داشت. همیشه علاقه داشت کاراکترهایش فوقالعاده خوب باشد ایشان با اینکه در انگلستان تحصیل کرده بود اما بومی عمل میکرد و به کار در تلویزیون و سینمای ایران علاقمند بود.
تنگشیر اظهار داشت: وی فیلم را برای سینما و مردم میگرفت نه برای جشنواره و جایزه. همیشه اعتقاد داشت و به ما میگفت سینما حرکت است سینما داستان است و سینما برای مردم است و اگر داستان خوبی نداشته باشیم سینمای خوبی نخواهیم داشت.
** ای کاش دانشگاه ما از فریبرز صالح بهرهمند میشد کاظم بلوچی، بازیگر سینما و تلویزیون نیز بیان کرد: فریبرز صالح مرد بزرگی بود مرد خوبی که خدایش بیامرزد.
وی در ادامه بیان کرد: ای کاش دانشگاههای ما از کسانی مثل فریبرز صالح دعوت میکرد تا علم و دانش خود را به دانشجویان یاد بدهد. ایشان کارگردانی کار بلد بود که با وسواس و حساسیت زیاد کار میکرد و جوش و خروش او برای کارش بود.
بلوچی، در خصوص علت مرگ این کارگردان بیان کرد: متأسفانه آلودگی هوا باعث درگذشت ایشان شد. متأسفم چنین هنرمندان شریف و دلسوزی از بین ما میروند بدون اینکه از هنر و توانایی و دانش آنها بهرهای گرفته باشیم. امیدواریم روزی توجه کنیم چون هنوز هم صالحها در میان ما هستند و باید قدر آنها را بدانیم تا از بین ما نرفتهاند.
انتهای پیام/