سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کتاب‌هایی که جلوی دوربین رفتند

«قصه‌های مجید» را خوانده‌ایم و دیده‌ایم. کم نبودند کتاب‌هایی که بر پرده سینما و در صفحه تلویزیون جان گرفتند و در اذهان ماندگار شدند.

به گزارش حوزه رادیو تلویزیون گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ کتاب همواره دوست و یار مهربان ما بوده است و طرفداران بسیار داشته و دارد. از یک کودک که هنوز سواد خواندن ندارد و فقط با عکس‌های کتاب سرگرم می‌شود گرفته تا فرد کهنسالی که حتی ممکن است یک کتابخانه بزرگ در منزلش داشته باشد. هر چند در طول سال‌های اخیر سرانه مطالعه در کشور ما پایین آمده اما باز هم این یار مهربان طرفدارانی دارد.

گاه موضوع کتاب‌ها آنقدر جذاب بوده که حتی توجه کارگردان‌ها را هم برای ساخت فیلم به سمت و سوی خود جذب کرده است. به طوری که تا کنون آثار بسیاری با بهره‌گیری از موضوع و داستان کتاب‌ها در عرصه سینما و تلویزیون ساخته شده است. «چکمه»، «خمره»،‌ «قصه‌های مجید» و ... برخی از این آثارند.


از خمره تا قصه‌های مجید با داستان‌های هوشنگ مرادی کرمانی

تاکنون فیلم‌های بسیاری بر پایه کتاب‌هایی که به قلم نویسندگان ایرانی به رشته تحریر درآمده ساخته شده است.

هوشنگ مرادی کرمانی یکی از نویسندگان است که داستان‌ها و کتاب‌هایش سوژه فیلم‌هایی چون «قصه‌های مجید»،‌ «خمره» و «چکمه» بوده است.


«مجید» و قصه‌هایش 

«مجموعه‌ قصه‌های مجید» بر پایه کتابی با همین عنوان از هوشنگ مرادی کرمانی در سال 1371 به کارگردانی کیومرث پوراحمد و با نقش آفرینی هنرمندانی چون پروین دخت یزدانیان، مهدی باقربیگی،‌ جهانبخش سلطانی و ... ساخته شد که مخاطبان بسیاری داشت و تا کنون چندین مرتبه از تلویزیون پخش شده است. جذابیت «قصه‌های مجید» تنها در مقابل دوربین نبوده است و پیش از آن این کتاب به عنوان کتاب برگزیده سال 1364 انتخاب شده بود و تا سال 1373 دوازده بار تجدید چاپ شد.


«چکمه» 

«چکمه» اثر دیگری است که با بهره‌گیری از داستانی کوتاه به نویسندگی هوشنگ مرادی کرمانی در سال 1371 به کارگردانی محمد علی طالبی ساخته شد و بازیگرانی مثل علی آتشکار،‌ شقایق اسلامی و سمانه جعفر جلالی در ان نقش‌آفرینی کردند.

«خمره» ابراهیم فروزش

کتاب «آن خمره» به قلم هوشنگ مرادی کرمانی، سوژه فیلم «خمره» به کارگردانی ابراهیم فروزش شد و بهزاد خداویسی، فاطمه ارزه در آن نقش‌آفرینی کردند.

کتاب خانم بازیگر

«آذر، شهدخت، پرویز و دیگران» که در سی و دومین جشنواره فیلم فجر سیمرغ بلورین بهترین فیلم را از آن خود کرد، بر مبنای رمانی با همین عنوان به نویسندگی مرجان شیرمحمدی به کارگردانی بهروز افخمی ساخته شد.


داستان این فیلم در مورد بازیگر مشهوری بود که در آخرین فیلمش با همسر خانه‌دار خود همبازی شده. این امر مورد انتقاد بسیاری قرار گرفت که این انتقاد‌ها موجب تیره شدن زندگی بازیگر شد. هنرمندانی چون مهدی فخیم‌زاده،‌ گوهر خیراندیش، رامبد جوان، مرجان شیرمحمدی و ... در آن نقش‌آفرینی کردند.


قصه‌های فرنگی سوژه‌ فیلم‌سازان

علاوه بر کتاب‌های ایرانی کتاب‌های خارجی نیز سوژه فیلم‌ها شدند و جلوی دوربین رفتند. فیلم‌هایی مثل «نا خدا خورشید»، «خواهران غریب»، «پری»،‌ «سوپراستار» و «اینجا بدون من» از این آثار هستند.

داستان همینگوی در «ناخدا خورشید» 

«ناخدا خورشید» در سال 1365 به کارگردانی ناصرتقوایی و با هنرنمایی بازیگرانی چون داریوش ارجمند، علی نصیریان، پروانه معصومی، فتحعلی اویسی،‌ سعید پورصمیمی ساخته شد که موضوع این فیلم برداشتی آزاد از داستان «داشتن و نداشتن» ارنست همینگوی بود.


«ناخدا خورشید» در پنجمین جشنواره بین‌المللی فجر جوایز بسیاری را از آن خود کرد. همچنین در چهل و یکمین جشنواره فیلم لوکارنو برای بهترین کارگردانی برگزیده شد.


داریوش مهرجویی و «پری»

«پری» داستان دختر جوانی بود که با خواندن یک کتاب درباره سلوک عارفی گمنام، دچار تحولات فکری می‌شد این فیلم در سال 1373 به کارگردانی داریوش مهرجویی و بر اساس داستان «فرانی و زویی» جروم دیوید سالینجر ساخته شد که نیکی کریمی، خسرو شکیبایی‌، ژاله علو و ... در آن نقش‌افرینی کردند.


پرفروش‌ترین فیلم سال 1374 

فیلمی که در سال 1374 با رقمی بالغ بر 241میلیون و 49 هزار و هشتاد تومان عنوان پرفروش‌ترین فیلم سال را از آن خود کرد، «خواهران غریب» به کارگردانی کیومرث پوراحمد و با نقش‌آفرینی خسرو شکیبایی، افسانه بایگان، الهام و الهه علی‌یاری و ... بود. این فیلم بر اساس کتابی از «اریش کستنر» با همین نام ساخته شد و در چهاردهمین جشنواره فیلم فجر برنده دیپلم افتخار بهترین بازیگر اول زن افسانه بایگان و سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی شد.

سوپراستار

داستان سوپر‌استاری که به دلیل موفقیت و شهرت بسیار مغرور بود، با بهره‌گیری از رمانی از «هرمان هسه» در سال 1387 جلوی دوربین تهمینه میلانی رفت و شهاب حسینی، نسرین مقانلو، افسانه ملک محمدی، سارا خوئینی‌ها و... در «سوپر‌استار» نقش‌آفرینی کردند.


این فیلم در جشنواره فیلم فجر جوایز بسیاری را از آن خود کرد. همچنین در جشنواره فیلم دکا 2009 در بخش‌های بهترین فیلمبرداری، علیرضا زرین‌دست، و بهترین بازیگر نقش اول زن «فتانه ملک محمدی برگزیده شد.


«اینجا بدون من» در مونترال

نمایشنامه «باغ وحش شیشه‌ای» نوشته تنسی ویلیامز سوژه فیلم بهرام توکلی شد و در سال 1389 «اینجا بدون من» با اقتباسی از این نمایشنامه ساخته و در سال 1390 با نقش‌آفرینی فاطمه معتمد آریا، صابر ابر، نگار جواهریان و پارسا پیروز‌فر اکران شد.

«اینجا بدون من» در جشنواره‌هایی چون سی‌و‌پنجمین جشنواره مونترال در سال 2011 و جشنواره فیلم تیبورن در آمریکا به نمایش درآمد.


کتاب ، راهی برای آشتی دادن مردم با سینما

این‌ها تنها بخشی از هزاران آثاری است که با بهره‌گیری از موضوع و داستان کتاب‌ها جلوی دوربین رفتند و توجه مخاطبان را به خود جلب کردند. فیلم‌هایی که با حضور در جشنواره‌های مختلف بین‌المللی و فروششان در گیشه سینما نشان می‌دهند، بهره‌گیری از داستان کتاب‌ها می‌تواند در جذب مخاطب و حتی آشتی دادن آن‌ها با سینما در ساخت فیلم‌ها مؤثر باشد و کمتر شاهد ساخته شدن آثار ناموفقی باشیم که در گیشه با شکست مواجه می‌شوند.


گزارش از: ساناز احسانی سرشت



برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی باشگاه خبرنگاران جوان اینجا کلیک کنید.


انتهای پیام/


تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.