سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

صنعت نشر، انگیزه کتابخوان‌های حرفه‌ای را از بین برد

اختلال در صنعت نشر، سبب از بین رفتن انگیزه کتابخوان‌های حرفه‌ای شد.

جعفر ابراهیمی، شاعر کودک و نوجوان در گفتگو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به رکود کتاب در 3 تا 4 سال اخیر گفت: گرانی کاغذ و قیمت کتاب، سبب شده در صنعت چاپ و نشر اختلال به وجود بیاید و به دنبال آن بسیاری از کتابخوان‌های حرفه‌ای انگیزه خود را برای مطالعه از دست بدهند. حتی نویسنده و شاعر نیز روی تمایل درونی به خلق اثر نمی‌پردازد و تنها در صورتی که یک مکان دولتی برنامه‌ای داشته باشد و سفارش نگارش داستان یا جمع‌آوری مجموعه شعر را بدهد، به این کار اقدام می‌کند. به دلیل آنکه وضعیت مالی بازار کتاب خوب نیست.

این شاعر با اشاره به آنکه شاعر و نویسنده کمتر به چاپ کتاب تمایل دارد، بیان کرد: مجموعه شعر یا داستان یک نویسنده یا شاعر حرفه‌ای توسط ناشران رد نمی‌شود و در اکثر موارد آثار این افراد توسط آن‌ها چاپ و منتشر می‌شود؛ اما درباره افراد تازه‌کار در این عرصه طبیعی است که از سوی ناشران جواب منفی بشنوند و دلیل خود را وجود کتاب‌های در دست انتشار بیان می‌کنند.

ابراهیمی ادامه داد: بسیاری از شاعران جوان مجبور هستند به چاپ کتاب با هزینه خود اقدام کنند. این افراد از نظر مالی به جایی نمی‌رسند و پولی به دست نمی‌آورند. در چند وقت اخیر، ناشران به چاپ اثر با سرمایه مؤلف می‌پردازند. در این مواقع ناشر هزینه چاپ را از مؤلف، نویسنده یا شاعر می‌گیرد و اثر را در 200 تا 500 جلد منتشر می‌کند. گاهی اوقات شاهد چاپ اثر با تیراژ 100 جلد نیز هستیم.

وی تصریح کرد: برای کشوری که بیش از 70 میلیون جمعیت دارد، تیراژ‌های 1000 تا 2000 تایی کتاب تأسف‌بار و فاجعه‌آمیز است به خصوص با توجه به آنکه در دهه‌های 60 و 70 تیراژ‌های 50 هزار و 60 هزار جلد را مشاهده می‌کردیم و حداقل تیراژ کتاب در آن سال‌ها و در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان حداقل 20 هزار جلد بوده. هم‌اکنون این تعداد به هزار و دو هزار جلد رسیده است. این مسئله را می‌توان نشانه مطالعه نکردن بخش اعظمی از افراد جامعه دانست.

این شاعر با اشاره به آنکه گرانی کتاب در گذشته دلیل آنها برای مطالعه نکردن بود، اظهار داشت: در گذشته در حالی گرانی کتاب دلیل مطالعه نکردن بود، که شاهد قیمت ارزانتر آن نسبت به سایر اقلام بودیم. هم‌اکنون این مسئله بهانه بیشتری به دست مردم می‌دهد تا به مطالعه نپردازند. البته هم‌اکنون نیز قیمت کتاب با توجه به کشورهای دیگر مناسب است و گران محسوب نمی‌شود، البته در این میان مشکلات اقتصادی، خرید کتاب را در اولویت‌های بعدی خانواده‌ها قرار می‌دهد.

ابراهیمی افزود: هم‌اکنون تیراژ‌های هزارتایی و پانصدتایی کتاب نیز به فروش نمی‌رسد. گاهی مراکز دولتی و کتابخانه‌ها کتابی را می‌خرند و این یکی از روش‌های فروش کتاب است. گاهی نیز چاپ مجدد یک کتاب یک تا دو سال طول می‌کشد. با وجود تمام این مسائل به آینده امیدوار هستم.

وی ادامه داد: در سال‌های رکود کتاب، شاعران و نویسندگان به خلق اثر پرداختند و بیکار نبودند؛ البته تأثیر نامطلوب وضعیت نشر را در خودم نیز مشاهده کردم. هم‌اکنون مشکلات این عرصه فاجعه‌ای است که اتفاق می‌افتد. اگر یک فکر جهادی در این خصوص نشود، با یک مشکل بزرگ در زمینه مطالعه کتاب مواجه می‌شویم.



برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی باشگاه خبرنگاران جوان اینجا کلیک کنید. 

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.