سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ایران زمین/ 17

سفر به گنج‌نامه در قدیمی‌ترین شهر ایران

دره «گنج‌نامه» با ترکیبی از جاذبه‌های طبیعی، تاریخی و تفریحی مقصدی ایده‌آل برای گردشگران به استان همدان است.

به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ استان همدان در غرب کشورمان و در دامنه الوند، به مرکزیت شهر همدان، به‌دلیل داشتن مراکز مختلف تاریخی و دیدنی رتبه پنجم را از نظر گردشگری در میان شهرهای دیگر ایران به خود اختصاص داده است.



همدان، اولین پایتخت نخستین سلسله شاهنشاهی ایران یعنی مادها، در مصوبه مجلس شورای اسلامی در سال 85، پایتخت تاریخ و تمدن، ایران، معرفی شد. در متون تاریخی حدود 1100 سال پیش از میلاد مسیح برای اولین‌بار از همدان با نام «آمدانه» یاد شده است. از آنجا که آشوریان قوم ماد را «آمادی» می‌نامیده‌اند، «آمدانه» نیز ریشه در کلمه ماد داشته و به معنی محل زندگی مادها است. در دوران حکومت مادها و به زبان پارسی باستان، همدان، هگمتانه (به معنی جای تجمع) نام داشت. این نام در زمان ساسانیان به «آهمتان»، «آهمدان» و در آخر به «همدان» تغییر پیدا کرد. البته در برخی از متون تاریخی، از این شهر به اسم «اکباتان» یاد شده که درواقع همان تلفظ هگمتانه در زبان یونانی است.

پس از اینکه کوروش بزرگ در سال 550 پیش از میلاد، آخرین پادشاه مادها را شکست داد، موقعیت همدان تا حدودی دستخوش تغییر شد اما باز هم به عنوان یکی از سه پایتخت هخامنشیان مورد توجه خاص بود.

علاوه بر تاریخ غنی، همدان به‌دلیل موقعیت جغرافیایی‌اش، جاذبه‌های طبیعی بسیاری را در خود جای داده است. در جنوب غربی شهر همدان و در دل کوه الوند، دره‌ای واقع شده که هرساله گردشگران زیادی از آن دیدن می‌کنند. این دره که دره گنج‌نامه نام دارد، در حال حاضر به جاذبه‌ای فوق‌العاده و زیبا برای مسافران و گردشگران تبدیل شده است.

به عقیده برخی از مورخان، از آنجا که در زمان پادشاهی هخامنشیان در همدان ضرابخانه وجود داشته، ممکن است نام‌گذاری دره گنج‌نامه به‌دلیل قرارگیری ضرابخانه در این منطقه بوده باشد.



دو کتیبه ارزشمند تاریخی نوشته شده به زبان‌های پارسی باستان، عیلامی و بابلی، هرکدام در سه ستون 20 سطری، بر دل یکی از صخره‌های این دره حکاکی شده‌اند.



از این دو کتیبه یکی به داریوش کبیر و دیگری به خشایارشا تعلق دارد که هر دو نیز رمزگشایی شده‌اند. به‌دلیل اینکه منطقه فوق در زمان هخامنشیان پر رفت‌و‌آمد بوده، محل مناسبی برای استقرار این سنگ‌نوشته‌ها بوده است.



آبشار گنج‌نامه با ارتفاعی حدود 12 متر در مسیر صعود به ارتفاعات کوه الوند، در کنار کتیبه‌های فوق قرار دارد.



این آبشار دارای آب دائمی در طول سال است و در فصل زمستان قندیل‌های یخ پیرامون آن زیبایی دره را دوچندان می‌سازد. آبشار گنج‌نامه در سال 1387، به عنوان بیست و یکمین اثر طبیعی ملی در فهرست میراث طبیعی کشورمان قرار گرفت.



در کنار جاذبه‌های تاریخی و طبیعی دره گنج‌نامه، مجموعه‌ای تفریحی، ورزشی نیز برای گردشگران احداث شده است.



بخش ورزشی این مجموعه دارای امکاناتی از قبیل سکوی پرش بانجی جامپینگ، کابل پرواز تیرول، دیواره سنگ‌نوردی، تعادل هوایی (رنجر) و پیست سورتمه‌سواری است.



همچنین خدمات تفریحی متنوعی از قبیل خط تله‌کابین، رستوران‌های متنوع و شهربازی سرپوشیده نیز برای مسافران فراهم شده است.



البته ساخت مجموعه تله‌کابین گنج‌نامه از طرف علاقه‌مندان به محیط ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌زیست با اعتراضاتی روبرو شد. چراکه آنها احداث این مجموعه را راه‌یابی افراد غیر کوهنورد به الوند و تخریب زیبایی‌های آن به‌طور تدریجی می‌دانستند. اما با وجود این اعتراضات و نگرانی‌ها، مجموعه فوق احداث شد و تنها می‌توان امیدوار بود که با فرهنگ‌سازی هرچه بیشتر مسئولان، طبیعت زیبای الوند از آسیب‌های احتمالی مسافران و گردشگران در امان بماند.


گزارش از: زهرا علی اکبرلو


برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی باشگاه خبرنگاران جوان اینجا کلیک کنید.



انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.