سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نگاه اهالی قلم به عید فطر

کتاب فرصت پرواز، من عید فطر هستم و جشن بندگی نمونه‌ای از نگاه نویسندگان به عیدفطر است.

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ شب و روز عید فطر به عنوان یکی از عزیزترین شب های مسلمانان و به تبع آن ایرانیان است. شب و روزی که نویدبخش پایان یک ماه مبارزه با نفس و عهد دوباره با پروردگار برای بندگی است. ماه رمضان ماهی است که به فرموده پیامبر اکرم (ص) اولش رحمت، وسطش آمرزش و پایانش رهایی از آتش جهنم است. حتما از همین روست که شادی زایدالوصفی در شب و روز عید فطر جان مسلمانان را در برمی گیرد و هر کس از هرجا و با هر فرهنگی به نوعی شادمانی خود را ابراز میکند.

حال به این بهانه نمونه‌ای چند از کتاب‌هایی که به این مناسبت نوشته شده را گردآوری کردیم که در ادامه می خوانید.

«من عید فطر هستم»، کودکانه‌ای شیرین 
کتاب «من عید فطر هستم» یکی از مجلدهای مجموعه کتابی با عنوان «عیدهای اسلامی» است که مجید ملامحمدی آن را به رشته تحریر درآورده است. 

این مجموعه کتاب برای مخاطب کودک و نوجوان تهیه شده و در آن اعیاد بزرگ اسلامی قربان، فطر، مبعث، نیمه شعبان و غدیر هریک در یک کتاب جداگانه معرفی شدند. 

نویسنده خود در گفتگویی پیش از انتشار کتاب از نثر متفاوت و شیوه روایت تازه در بیان و معرفی این اعیاد گفته است. 

در این کتاب اعیاد مورد نظر در قالبی داستانی از یک طرف و از طرفی دیگر از زبان خود عید مورد نظر به کودکان معرفی می شوند. یعنی هریک از اعیاد خود شرح حالشان را بیان می کنند.

عنوان کلی مجموعه، «اعیاد اسلامی» است و نام هر جلد هم به عیدی که در آن مجلد معرفی شده، اختصاص دارد. به این ترتیب عنوان 5 کتاب این مجموعه عبارت است از: «من عید قربان هستم»، «من عید فطر هستم»، «من عید مبعث هستم»، «من عید نیمه شعبان هستم» و «من عید غدیر هستم». 

تصویرگری این کتاب برعهده سیدکمال طباطبایی بوده و از سوی انتشارات نوای مدرسه به چاپ رسید. این کتاب در نمایشگاه کتاب سال گذشته رونمایی شد. 

قصه این است چه اندازه کبوتر باشی
کتاب «فرصت پرواز» را اسدلله افشار در چهار فصل که به مبانی «روزه؛ موهبت الهی و تکامل‌دهنده روح و جان آدمی»، «فضیلت، عظمت و درک ماه مبارک رمضان»، «پژوهش تحقیق و تحلیل تکوینی پیدایش هلال و آغاز ماه» و «عید سعید فطر؛ جشن اطاعت، تسلیم و رستگاری» می‌پردازد، تهیه کرده است. 

در این كتاب از منظری قرآنی و روایی به بیان آثار انسان‌ساز ماه مبارك رمضان پرداخته شده و آثار معنوی روزه، عبادت، انفاق، اعمال سحر و دعا در این ماه بیان گردیده است. نویسنده به فضیلت سحر و شب‌های قدر و اعمال مخصوص آنها اشاره كرده و سیره معصومین(ع) در دعا و نیایش با خداوند متعال را در ماه مبارك رمضان را تشریح نموده است. از دیدگاه نویسنده تجلی عرفان در ماه مبارك رمضان را در نوافل و اعمال مخصوص این ماه دانسته و چگونگی به جای آوردن نوافل، ادعیه و اعمال دهه آخر ماه مبارك رمضان را بیان نموده است. وی با توجه به ثواب عظیم عبادات، افزایش رحمت و مغفرت پروردگار و تقرب به درگاه او در ماه مبارك رمضان را فرصتی بسیار مناسب برای كسب كمال و پر كردن خلأهای معنوی عنوان كرده و از مخاطبان خویش خواسته است كه فضیلت این ماه و ثواب عظیم اعمال آن را قدر بدانند."

در بخشی از کتاب «فرصت پرواز» نوشته شده است: «رویت هلال ماه رمضان،‌ در هر دوره‌ای آیین‌های ویژه‌ای داشته است. در شهرهای بزرگ، رویت هلال توسط «عالم بلد» انجام می‌شد. عالم بلد یا خود مجتهد جامع‌الشرایط بود و سخنش مورد قبول همه یا نماینده مجتهد بود. البته آیین رویت هلال ماه توسط خود مردم هم انجام می‌شد. مردم از غروب روز آخر شعبان به بام‌ها و نقاط بلند می‌رفتند و در جست‌وجوی هلال ماه نو، چشم به آسمان می‌دوختند. در مناطق مرکزی ایران، مردم با سینی قرآن  و ظرف آب و سبزه به پشت بام‌ها رفته و می‌نگریستند تا ماه را در آب ببینند. بعد قرآن را باز و به آن نگاه می‌کردند و سپس سبزه را در آب می‌انداختند. 

نخستین چاپ کتاب «فرصت پرواز» در سال 1391  با شمارگان یک هزار و یکصد نسخه، در 469 صفحه و از سوی انتشارات سفیر اردهال روانه بازار کتاب شده است.
 
«جشن بندگی»، بسته محتوایی عید فطر
جشن بندگی، عنوان کتابی است که در سال 1389 از سوی مرکز پژوهش‌های صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به چاپ رسید. این کتاب را محبوبه پیمانی اصل به نگارش درآمورده است.

در چکیده و دیباچه این کتاب آمده است: مجموعه حاضر كه به مناسبت عید سعید فطر تهیه شده است، نویسنده محترم سعی نموده است تا علاوه بر بهرمندی از آموزه‌های ناب اسلامی، در جهت كاربردی كردن مطالب و محتوا به تناسب گروه‌های برنامه‌ساز در شبكه‌ها و مراكز صدا و سیما، رویكردهای مهم محتوایی را در موضوع مورد نظر پیشنهاد دهد. با امید آن كه در این تلاش قابل تقدیر نیازی از برنامه‌سازان در این روز فرخنده برآورده شده باشد. 

هدف از این پژوهش آن است كه برنامه‌سازان رسانه ملی بتوانند با استفاده از آن، به بزرگداشت شایسته یكی از اعیاد بزرگ اسلامی و ایام‌الله حقیقی و نكوداشت آموزه‌های اسلامی بپردازند. در این پژوهش كه بخش كوچكی از آن در سال 1379 منتشر شده است، محقق محترم كوشیده‌ جایگاه و اهمیت این روز را به همراه ویژگی‌ها، آداب، سنن و احكام آن بیان كند.

مهم‌ترین ویژگی این كتاب آن است كه با در نظر گرفتن رویكرد كاربردی پژوهش در امر برنامه‌سازی، با تهیه اشعار، متون ادبی، پیام‌های كوتاه، زیرنویس، پیشنهادهای برنامه‌ای، سوژه‌های برنامه‌سازی، تكالیفی برای گروه‌های برنامه‌ساز، پرسش‌‌هایی برای مصاحبه با مردم و گفت‌وگو با كارشناسان و حتی پرسش‌هایی برای مسابقه و معرفی كتاب‌هایی كه به عید فطر پرداخته‌اند، از هر نظر، پاسخ‌گوی نیاز برنامه‌سازان باشد.

این کتاب در هشت فصل مفهوم‌شناسي، عيد فطر در گفتار و رفتار معصومان عليهم السلام،  اعمال و احكام عيد فطر، عید سعید فطر در جهان، عید فطر در ادب فارسی، پیام های کوتاه تنظیم شده است. 

انتهای پیام/


تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.