سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران بررسی کرد؛

صنعت پتروشیمی در پیچ‌ و خم تزریق نقدینگی/کسب جایگاه نخست خاورمیانه در انتظار پتروشیمی

براساس پیش‌بینی‌های انجام شده ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی در صورت تامین منابع مالی تا ١٠ سال آینده به سالانه ١٨٠ میلیون تن خواهد رسید اما هم‌اکنون این صنعت در پیچ‌ و‌ خم تامین فاینانس برای توسعه طرح‌های کلیدی دست و پا می‌زند.

به گزارش خبرنگار حوزه نفت گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، صنایع پتروشیمی ، بخشی از صنایع شیمیایی است که فراورده‌های شیمیایی را از مواد خام حاصل از نفت یا گاز طبیعی تولید می‌کند. 

امروزه فرآورده‌های نفتی علاوه بر مصرف در زمینه سوخت وسایل نقلیه، روغن موتور و غیره، در تهیه بسیاری از قطعات مورد نیاز ساخت وسایط نقلیه، نقش ارزنده‌ای دارد. فراورده‌های نفتی در تهیه سوخت موشک‌های هدایت کننده، سفینه‌های فضایی و ماهواره‌ها و حتی در ساخت بسیاری از قطعات داخلی آنها کاربرد اساسی دارد.  

در دید کلی می‌توان گفت که صنایع پتروشیمی بخشی از صنایع شیمیایی است که فراورده‌های شیمیایی را از مواد خام حاصل از نفت یا گاز طبیعی تولید می‌کند. تا پیش از وارد شدن نفت به مفهوم امروزی در زندگی انسان، مواد شیمیایی مورد نیاز، بر اثر تغییر و تبدیل صنایع گیاهی و حیوانی به‌دست می‌آمد. اما در اوایل قرن بیستم نفت خام و گاز طبیعی به عنوان ماده اولیه برای تهیه بسیاری از ترکیبات مورد نیاز انسان، اهمیت حیاتی و روز افزونی پیدا کرده‌است. 

  پتروشیمی صنعتی است که از طرفی، دامنه کاربرد محصولات آن بسیار گسترده است و سهم بالایی از تجارت جهانی را به خود اختصاص می‌دهد و از طرف دیگر، سرمایه گذاری در این صنعت مستلزم رعایت نکاتی است که بدون آنها نمی‌توان به ثمربخش بودن سرمایه گذاری انجام شده امیدوار بود. 

امروزه نقش کلیدی صنعت پتروشیمی در توسعه اقتصادی کشورهای مختلف جهان بر کسی پوشیده نیست و نیاز روز افزون جوامع بشری به محصولات تولیدی آن، توجه کشورها را به ایجادکارخانه های تولیدی و جلب سرمایه به سمت پتروشیمی معطوف داشته است. 

رویکرد کشورهای مختلف به این صنعت با هم متفاوت است. بیشتر کشورهای پیشرفته، برنامه های راهبردی بلندمدتی برای تسلط بر بازار محصولات پتروشیمی دارند. این کشورها حتی برای فروش مجوز تولید نیز برنامه های ویژه ای دارند و هر ساله فهرستی از فن آوری های قابل فروش را انتشار می‌دهد. 

پتروشیمی به‌عنوان صنعت مهم و مادر کشور یکی از بخشهای اصلی صنعت نفت است. 

پتروشیمی در ایران از قدمتی بیش از 50 سال برخوردار است. این صنعت در زمره یکی از مهم‌ترین گزینه های صادرات غیرنفتی کشوراست که باعث طولانی‌تر شدن زنجیره و حلقه های ارزش افزوده از مواد اولیه و منابع کم نظیر هیدروکربور های نفتی و گازی تا محصول نهایی در کشور می‌گردد. 
 
براساس پیش بینی های انجام شده ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی در صورت تأمین منابع مالی تا ١٠ سال آینده به سالانه ١٨٠ میلیون تن می‌رسد و جایگاه نخست منطقه خاورمیانه در صنعت پتروشیمی به ایران اختصاص می‌یابد.  

عباس شعری‌مقدم مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه بیش از 60 طرح نیمه کاره در صنعت پتروشیمی وجود دارد، گفت: این پروژه‌ها که ٢٠ تا ٩٠ درصد پیشرفت دارند، بر اساس میزان پیشرفت اولویت بندی می‌شوند. 

شعری مقدم با اشاره به فاینانس 3.6 میلیارد یورویی چین برای طرح های پتروشیمی، اظهار داشت: ١٥ طرح پتروشیمی در سال جاری به بهره برداری خواهند رسید. 

احمد مهدوی دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی نیز با اعلام اینکه اکنون تولید پتروشیمی در کشور ۴۲ میلیون تن است، بیان کرد: این میزان ۷۰ درصد ظرفیت کشور است و اگر خوراک مجتمع‌ها کامل برسد می‌توانیم آن را به بیش از ۵۰ میلیون تن افزایش دهیم اگر ۷۰ میلیارد دلاری سرمایه‌ای که عرض کردم برای پروژه‌های در حال اجرا و برنامه‌ریزی‌شده تأمین شود، ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی به بیش از ۸۰ میلیون تن افزایش می‌یابد و این ارزآوری بسیار خوبی برای کشور دارد. 

در همین راستا مرضیه شاهدایی مدیر طرح های ملی صنایع پتروشیمی در خصوص آخرین وضعیت توسعه طرح های پتروشیمی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران، اظهار داشت: با توجه به تعداد بالای این طرح های توسعه ای و پیشرفت فیزیکی متفاوت این طرح‌ها را اولویت بندی کردیم و طرح های بین 60 تا 100 درصد را در اولویت اول قرار دادیم تا نظارت، همیاری و کمک به آنها پیش از بقیه طرح‌ها انجام شود. 
 
مدیر طرح های شرکت ملی پتروشیمی ادامه داد: طرح های با پیشرفت 20 تا 60 درصد در اولویت دوم و یک تا 20 درصد در اولویت سوم قرار گرفتند. 
 
وی ادامه داد: این 60 طرح مجموعاً 33.4 میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد و ظرفیت تولید صنایع پتروشیمی را دو برابر می‌کند چنانچه ظرفیت فعلی 60 میلیون تنی به 120 میلیون تن در سال افزایش می‌یابد و تا پایان 94 حدود 6 یا 7 طرح به ظرفیت 2.7 میلیون تن و در پایان سال 95 حدود 8 طرح دیگر به ظرفیت 5.8 میلیون تن راه اندازی خواهد شد. 

مدیر طرح های شرکت ملی پتروشیمی با بیان اینکه 6 طرح پتروشیمی در اولویت دوم و 39 طرح در اولویت سوم قرار دارند، گفت: طرح های اولویت دوم از سال 96 شروع به ورود به مدار می‌کنند و عمدتاً فاینانس آنها فعال شده و طرح های اولویت سوم با مشکلات اجرایی به خصوص فعال نشدن فاینانس و همین طور رفع تحریم‌ها مواجه هستند. 
 
شاهدایی اظهار داشت: بیشترین مشکل طرح های پتروشیمی در دست اجرا تأمین فاینانس است اما مشکلات دیگری از جمله آورده سرمایه گذاران، تأمین خوراک در بالادست، تأمین دانش فنی، تأمین تجهیزات و اقلام و گرفتن خدمات از شرکت های معتبر خارجی از جمله دیگر مشکلات این پروژه‌هاست که بخشی از آنها به شرایط تحریم باز می‌گردد و امید است با توجه به فضای جدید به وجودآمده بتوانیم جهش دوباره صنعت پتروشیمی ایران را رقم بزنیم. 

به گفته مقامات صنعت پتروشیمی، کشورهای زیادی تاکنون ابراز علاقه خود را برای حضور دوباره درصنعت پتروشیمی اعلام کرده‌اند و در صورتی که تحریم‌ها پایان یابد می‌توان از سرمایه گذاری و انتقال دانش فنی این کشورها در طرح های توسعه ای استفاده کرد. 

گزارش: حبیبه رحیمیان 

انتهای پیام/ 
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.