سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اوباما:

ایران با بازرسی هایی بی نظیر روبرو خواهد شد/ اقدامات نیروی قدس عامل نگرانی است

باراک اوباما رییس جمهور آمریکا در گفتگوی اختصاصی با شبکه العربیه نشست کمپ دیوید با کشورهای عرب منطقه خلیج فارس را کاملا موفقیت آمیز خواند و در عین حال دیدگاههای خود را درباره مسائل منطقه از جمله موضوع هسته ای ایران بیان کرد.

به گزارش سرویس بین الملل باشگاه خبرنگاران، وی افزود : هدف ما توسعه و تحکیم روابطمان با کشورهای شورای همکاری خلیج (فارس )بود. آمریکا همکاری های دوجانبه امنیتی با این کشورها دارد و در این نشست درباره بسیاری از تهدیدات و خطرات مشورت کرده ایم اما معتقدم که امروز نیازمند نشستی بودیم تا رو در رو با سران این کشورها گفتگو و برای اقدامات مشترک برنامه ریزی کنیم. در بیانیه نشست کمپ دیوید بسیاری از مسایل منعکس شد. در این نشست بار دیگر به کشورهای شورای همکاری خلیج(فارس)درباره تضمین هایی را که در سازمان ملل و اماکن دیگر اعلام کرده بودم اطمینان خاطر دادم. منطقه خاورمیانه با هرج و مرج گسترده ای مواجه است. کشورهای شورای همکاری خلیج(فارس) باید مطمئن باشند که اگر با تهدید خارجی روبرو شدند ما با آنها در دفاع از تمامیت ارضی شان همکاری می کنیم. در مورد همکاری های لازم برای مقابله با تندروی خشونت آمیز گفتگو کردیم. راههایی که بررسی شد مقابله با ارسال کمک مالی به گروههای تروریستی و همکاری های اطلاعاتی و افزایش قدرت نظامی در دریا و امنیت الکترونیک بود. در این موارد اگر با هم باشیم فایده بیشتری خواهیم برد. در مورد ایران هم گفتگو کردیم. به اعتقاد من ایران نباید امکان دستیابی به سلاح هسته ای را داشته باشد. این اقدام را می توانیم از طریق یک توافق انجام دهیم. کشورهای منطقه در مورد فعالیت های بی ثبات کننده ایران در منطقه نگرانی دارند و حتی اگر توافق هسته ای هم صورت گیرد باز هم نگرانی ها در مورد فعالیت های بی ثبات کننده امنیت منطقه توسط ایران وجود دارد. مثلا نیروی قدس و یا اقداماتی که از طریق حزب الله انجام می دهد. بنابر این با سران شورای همکاری خلیج(فارس) درباره اهمیت افزایش امنیت و همکاری هایمان بحث و تبادل نظر کردم تا در موضعی قوی تر باشیم و به ایرانی ها نشان دهیم که خواهان روابط خوب هستیم. اما در همین حال تاکید می کنیم که ایران باید این گونه فعالیت های خود را پایان دهد. در مجموع این نشست بسیار مفید بود و در آن مباحث با صراحت مطرح شد.
مجری برنامه از اوباما سوال کرد که منظور شما از اینکه در دفاع از متحدان خود حاضر به استفاده از نیروی نظامی هستید چیست؟
اوباما پاسخ داد: در این مورد سابقه تاریخی وجود دارد و آن زمانی بود که صدام حسین به کویت حمله کرد. سیاست آمریکا بر امنیت خلیج(فارس) متمرکز است و ما به منافع مشترک و روابط امنیتی خود می اندیشیم. اگر تهدیدی خارجی این کشورها را در بر بگیرد ارتش ما در کنار ارتش کشورهای شورای همکاری خلیج (فارس) قرار خواهد گرفت و اتحاد بزرگتری بوجود خواهد آمد که کشورهای دیگر هم در آن شرکت می کنند تا از نقض قوانین اساسی بین المللی جلوگیری کنند. برخی از اعضای شورای همکاری خلیج( فارس) در مورد همکاری ما نگرانی هایی دارند اما همکاری ما فقط به مقابله با تهدیدات کلاسیک محدود نمی شود بلکه فعالیت های تروریستی و کمک مالی به اقدامات خشونت بار در کشورهای دیگر را هم در بر می گیرد. ما با افزایش قدرت و توانایی های خود می توانیم در برابر این تهدیدات بایستیم و نیروهای ویژه ای را آموزش دهیم و سلاح های زیادی را وارد منطقه کنیم و همکاری های اطلاعاتی خود را بهبود بخشیم. افزایش تمرین های نظامی و کمک به کشورهای شورای همکاری خلیج(فارس ) در شناخت نقاط قوت و ضعفشان هم مهم است. یکی از مسایل، دفاع موشکی است که باید در این مورد به نتیجه برسیم. نکته دیگر آنکه چگونه باید در برابر اقدامات تروریستی احتمالی بایستیم و چگونه بادی بین این اقدامات و اقدامات سیاسی قانونی فرق بگذاریم. در این موارد باید همکاری کنیم اما نباید انتظار داشت که همه این ها در یک نشست یک روز و نیم حل شود. بلکه در این نشست در مورد چاچوب ها به توافق رسیدیم. اکنون مجموعه ای از اقدامات و طرح ها را در اختیار داریم که وزاری خارجه و دفاع باید در مورد آنها به ما گزارش دهند و ما آنها را در دیدار خود در سال آینده بررسی می کنیم.

باراک اوباما در ادامه این گفتگو در پاسخ به سوالی در خصوص ارایه توافق مکتوب به کشورهای شورای همکاری خلیج فارس گفت: سخنان ما توافقی مکتوب نخواهد بود اما اگر از ما معاهده بخواهید باید بگویم که اقدامی خسته کننده است زیرا موافقت کنگره را می طلبد و در این اوضاع مساله مناسبی نیست.
مجری العربیه گفت: از تهدیدات ایران برای کشورهای منطقه گفتید اما اقدامات امنیتی که بیان کردید برای محدود کردن ایران سودی نداشته است.
اوباما پاسخ داد: زمانی که ما از ایجاد نیروی مشترک برای مقابله با اقدامات بی ثبات کننده و درگیری ها در منطقه سخن می گوییم، بسیاری از آن مربوط به ایران می شود.
مجری العربیه در این مورد از اوباما مثال خواست که اوباما گفت: مثال خوب در این مورد اینکه اطمینان داریم که ایران برای حوثی ها اسلحه ارسال نمی کند. یمن زمان زیادی است که بی ثبات است و حوثی ها دارای تاریخی خاص در یمن هستند. از نزدیکی مرز عربستان برای یمن سلاح صادر می شده که این نگران کننده بود. ما تلاش می کنیم تا این مشکل را حل کنیم و بر آن متمرکز شویم و پس از آن بر آن کنترل پیدا کنیم. این مساله ای بود که در نشست درباره آن گفتگو کردیم. آمریکا صراحتا اعلام کرده است که اگر ایران سلاح هسته ای داشته باشد بسیار خطرناکتر است بنابر این به نفع همه است که ایران به سلاح هسته ای دست پیدا نکند. ما راه را برای ایران در مسیر صحیح تجارت و آموزش و تبادلات علمی هموار می کنیم. این راهی است که امیدواریم ایران آن را بپیماید. اما به مجرد حل مشکل هسته ای مشکلات دیگر با ایران حل نمی شود زیرا ایران از تروریسم حمایت می کند و همچنین در منطقه اقدامات نا مناسبی انجام می دهد که سعی می کنیم این مسایل را هم با همکاری کشورهای شورای همکاری خلیج(فارس) حل کنیم.
مجری العربیه سوال کرد آیا شاهد حضور نظامی بیشتر آمریکا در خلیج (فارس) و دریای سرخ و اطراف آن خواهیم بود؟
رییس جمهور آمریکا پاسخ داد: حضور ما در منطقه بسیار با قدرت است. هزاران نیرو و ناوگان پنجم ما در منطقه است. امکانات نظامی آمریکا در منطقه زیادند و می تواند با هر نوع حادثه اضطراری احتمالی مقابله کند. علاوه بر این کشورهای شورای همکاری خلیج(فارس) هم دارای نیروی نظامی قوی هستند. یکی از مواردی که در نشست در مورد آن بحث و تبادل نظر کردیم نه تنها نیروی نظامی بود بلکه استفاده و بکار گیری آن بود و این که آیا ابزارهای مناسب و هماهنگی های لازم وجود دارد یا خیر؟
مجری العربیه گفت: برخی توافق هسته ای با ایران را یک ماجراجویی سیاسی می دانند که برای مدتی کوتاه 10 یا 15 سال است و اینکه ایران از اموال خود برای بهبود وضع مردم استفاده می کند بسیار خوشبینانه است، دیدگاه شما چیست؟
اوباما گفت: اینگونه نیست. زمانی که اموال(پول) به دست ایران برسد آنها به تقویت اقتصاد خود که در دوران ریاست جمهوری من به علت تحریم های بین المللی دچار خسارت های زیادی شد خواهند پرداخت. درست است که نمی توانیم به ایرانی ها اعتماد کنیم و مطمئن باشیم که به توافق پایبند خواهند بود اما باید این اطمینان حاصل شود. در نشست در این خصوص بحث کردیم و اقدامات لازم را برای مطمئن شدن از فعالیت های هسته ای ایران بررسی کردیم. بر اساس توافق اقدام مشترک، ایران با بازرسی هایی روبرو خواهد شد که نظیر نداشته اند. بنابر این می توانیم اطمینان حاصل کنیم که ایران نمی تواند به سلاح هسته ای دست یابد. این حصول اطمینان تا 10 یا 15 سال نخواهد بود بلکه تا مدتی طولانی ادامه خواهد یافت. مرحله اول تا 10 سال است که طی آن به شدت ایران تحت نظارت خواهد بود تا به سلاح هسته ای دست نیابد. پس از آن هم دایما بازرسی خواهیم داشت تا جایی که ایران به سوی فعالیت کاملا صلح آمیز حرکت کند و ایران اعتماد جامعه بین المللی را جلب کند.
مجری العربیه در ادامه در مورد ایران گفت: شما معمولا از ایران بصورت مثبت سخن می گویید و بطور دایم ملت ایران را ستایش می کنید اما در منطقه این سخنان به خوار کردن اعراب اهل سنت تفسیر می شود و گفته می شود که آنها را به افراط متهم می کنید، از شما می خواهم که این تفاسیر را تصحیح کنید.
اوباما در پاسخ گفت: امیدوارم شبکه العربیه پیام مرا به وضح برساند. نزدیک ترین دوستان ما در منطقه همین کشورهای شورای همکاری خلیج(فارس) هستند. روابط ما به دهها سال قبل بر می گردد. من زمانی که با ملت ایران سخن گفتم به آنها اعلام کردم که فرصت برای آنها فراهم شده تا به سنت هایشان بازگردند. سنتهایی که می تواند آنها را به جامعه بین الملل باز گرداند. من ایرانی ها را به این مساله ترغیب کردم اما در عین از آنها به شدت انتقاد کردم. از ایدئولوژی حکومت ایران و دخالتهایش در امور بین المللی و اقداماتش علیه مردم ایران انتقاد کردم. این مساله میان ما (نشست کمپ دیوید) مورد بررسی قرار گرفت. کشورهای شورای همکاری خلیج(فارس) دارای تاریخی بزرگ هستند مثلا عربستان سعودی میراث دار بسیاری از میراث های اسلامی است از جمله وجود مکه و مدینه در این کشور است. ما باید همراه با همدیگر نه فقط در کشورهای شورای همکاری خلیج(فارس) بلکه در عراق و یمن و سوریه احساس کنند که فرصتی برای آنها بوجود آمده است. تا اینکه جذب گروههایی مانند داعش و القاعده نشوند. آنها باید بدانند که این مسیر به جایی نمی رسد. اگر اوضاع کنونی در این کشورها ادامه یابد سرطان ادامه پیدا می کند و جسم کشورهای شورای همکاری خلیج(فارس) را می بلعد. کشورهای شورای همکاری خلیج(فارس) هم این مساله را درک کردند و قانع شدند که مساله فقط اسلحه و استراتژی نظامی نیست. ما در مورد شبکه های اجتماعی و ارسال سریع مانند آنچه داعش انجام می دهد برای جوانان هم گفتگو کردیم. این قسمتی از همکاری های ما در آینده خواهد بود.
 اوباما افزود : ما احترام زیادی برای ملک سلمان بن عبدالعزیز خاد حرمین شریفین و رهبری حکیمانه وی قائل هستیم. ما روابط خوب و ممتازی با وی داریم. ما با ملک عبدالله بن عبدالعزیز پادشاه فقید نیز روابط ممتازی داشتیم. شاهزاده محمد بن نایف ولیعهد عربستان شریک ما در مبارزه با تروریسم و چالش های امنیتی است. این نخستین فرصت برای ما بود که با جانشین ولیعهد نیز به طور مستقیم گفتگویی داشته باشیم. وی با اطلاعات و زیرکی که دارد تعجب ما را برانگیخته است. تدبیر جانشین ولیعهد فراتر از سنش است. من معتقدم که نسل جوان زمام امور در عربستان را در دست گرفته است. به نظر من این یک تحول مثبت است. البته من هم که به قدرت رسیدم جوانم فقط کمی موهای سرم سفید شده است. طبعا شرایط تغییر کرده است. مسایل زیادی وجود دارد که باید حل و فصل شود و نسل جدیدی که قدرت در عربستان را به دست گرفته است می تواند به شیوه فعال و قوی عمل کند. این برای منطقه و جهان مثبت است. منطقه خاورمیانه نسل جوان زیادی دارد. اکثر ساکنان مناطق خلیج ( فارس ) ، خاورمیانه و شمال آفریقا را جوانان تشکیل می دهند. می توانیم با این جوانان ارتباط برقرار کنیم. اوضاع در سوریه بی نهایت پیچیده است و راه حل فوری وجود ندارد. مردم سوریه با درد و رنج های بسیاری دست به گریبان هستند. اگر ما اوضاع سوریه را با رواندا مقایسه کنیم بر ضرورت تحرک آمریکا برای جلوگیری از وخیم تر شدن اوضاع تاکید می کنیم. جنگ داخلی در کشوری رخ داده است که با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می کند. آمریکا علت این بحران نیست. من در نشست کمپ دیوید به صراحت اعلام کردم که برخی امریکا را در همه رویدادها و بحران ها متهم و سرزنش می کنند و اگر هرجا حادثه بدی رخ می دهد آمریکا سرزنش می شود. اگر چیز مطلوبی بگوییم می گویند که آمریکا در امور داخلی کشورها دخالت می کند. من در نشست کمپ دیوید به سران کشورهای شورای همکاری خلیج ( فارس ) گفتم که آمریکا نمی تواند در همه امور وارد شود و فقط می تواند به این کشورها کمک کند تا خود مسایل و مشکلات شان را حل کنند. ما می تواند به تقویت قدرت و توانمندی کشورها کمک کنیم مثلا در عراق ما کاملا آماده ایم تا از دولت قانونی و منتخبی که بر اساس قانون اساسی این کشور تشکیل شده است حمایت کنیم. بر اساس آن چه که گفتم ما با دولت و ارتش عراق همکاری و به آن ها کمک می کنیم. در سوریه نیز تلاش ما باید در چارچوب ائتلاف بین المللی صورت گیرد. بحران سوریه از طریق نظامی و توسل به زور حل نمی شود. ما با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و ترکیه برای حل بحران سوریه همکاری می کنیم. ترکیه قدرت نظامی بالایی دارد و با سخاوتمندی و کرامت بیش از دو میلیون آواره سوری را در خود جا داده است. در نهایت باید بگویم که ما همکاری با دیگر کشورها برای حل بحران سوریه را به اقدام یکجانبه ترجیح می دهیم.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
احمدکاوسی
۱۴:۰۴ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۴
آمریکا سگه کیه تا بخواد پی در پی از ایران بازرسی کنه. ما تن به ذلت نمی دهیم. مرگ بر آمریکا
ایرانی
۱۳:۵۸ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۴
درود برسردار (س) سپاه قدس.خارچشم دشمنان ایران اسلامی.
احمد
۱۲:۵۰ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۴
مردک یک مشت اراجیف تحویل اعراب جاهلیت داد این حرف هادر جامعه ایران دیگر خریدار ندارد
سعید
۱۲:۴۳ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۴
نه آمریکا ونه هیچ کشور عربی دیگه ای نمیتونه غلطی بکنه
ناشناس
۰۸:۲۸ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۴
از تهديد خبرى نيست! حتما بايد از موضع قدرت با امريكا صحبت كرد تا مودب باشه