سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آموزه‌های قرآن کریم در معماری به سبک خدا(بخش1)

همانطور که می‌دانید نحوه تأثير و تأثر عوامل طبيعي در شکل گيري صور موجود در جهان هستي، بازگو كننده نظم دقيق و حیرت انگيزي است كه بر اين عالم حاكم است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران، خداوند در قرآن در آیه 29 سوره بقره (او خدایی‌ است که همه موجودات را برای شما خلق کرد. . .)، آیه 87 سوره یونس و نیز در آیه80  و 81 سوره نحل به خانه سازی چند موجود که در نوع خود بی‌نظیرند اشاره و فرمود؛  اگر می‌خواهید درست زیستن را بیاموزید، به اطراف خود بنگرید و از موجودات اطرافتان که  بسیار ماهرانه برای خود خانه می‌سازند الگو بردارید و  برای ساختن خانه های خود از مهندسینی که در طبیعت زندگی می‌کنند و شما همواره آنها را در مقابل خود مشاهده می‌کنید استفاده کنید.

 این موجودات و مثال‌هایی که در آیه‌های فوق خداوند به آن اشاره کرده همان سایبان (درختان برای محافظت از گرما، غارها برای اتاق تا انسان در آن پناه گیرد) و همان الگوهایی هستند که انسان از آنها برای خود می‌تواند استفاده کند.

رابطه انسان، طبيعت و معماري مقوله اي بسيار گسترده و قدمت دار است كه بستر آن، تمام علوم نظري، فلسفي، تحقيقاتي و روحاني را در بر مي گيرد، و از هر يك از آنها از زوایاي خاص براي حصول هدفي خاص بهره گرفته مي شود. اين نتيجه عملي و علمي به صورت واضح‌تر همان معماري انساني است كه تمامي اين مباحث به صورت المان، حسي يا فيزيكي و قابل لمس، درون آن جمع آوري شده، چنانكه خداوند منان در قرآن كريم در سوره دخان مي فرمايد:

«آسمانها و زمين و موجودات ديگر را بيهوده نيافريديم، اين ها جز به منظور و هدف معيني آفريده نشده اند لكن اكثراً نمی‌دانند.»

*خانه سازي و معماري در قرآن

 قرآن كريم؛ اين مهمترين كتاب آسماني و معرّف تمام امور، موجودات و زندگي انساني و تمام منابع الهام انسان از طبيعت به صورتي زیبا و ظریف به اهمیت زنبور عسل اشاره و شيوه زندگي و ساخت و ساز خانه اين موجود را بیان کرده است. به طور مثال زنبورها حشره هايي از راسته نازك بالان هستند با چهار بال نازك، كه معمولاً به طور اجتماعي با تشكيلاتي منظم زندگي مي‌كنند، و در سوراخها و شكاف ديوارها يا زمين، لانه هايي براي خود تهيه مي‌كنند كه فاقد ذخيره غذايي است.
اين اجتماع زنبورها در بعضي اماكن گاهي به تعداد 30 ملکه تا 40 هزار زنبور در يك جا مي رسد. در هر اجتماع زنبور عسل يك زنبور ماده موسوم به شاهنگ وجود دارد كه درازي بدنش در حدود 2 سانتيمتر و مخروطي شكل است و بالهايش به انتهاي بدن او نمي‌رسد، و از فوايد زنبور عسل تهيه عسل و موم است.

*زنبور عسل در اسلام

ابوذكريا قزويني بر خانه هاي 6 گوشه در كندوي زنبور عسل تكيه مي‌كند و می‌ افزايد: اين حيوان ناراحت مي شود كه مبادا يك ذره جا از دست بدهد، در ساختن 6 گوشه‌هاي خانه خود شكل گرد یا مدور را بر مي گزيند چرا که چهارگوش مورد استفاده او نيست.
بنابراين در خانه سازي از استوانه اي گرد كه سپس پهلوهاي آن را 6 گوشه مي نمايد استفاده مي كند، بي آنكه ميان آ نها جاي خالي بگذارد و از ظرافت و دقت او در ساختن اين خانه ها به طور منظم، و بدون كمترين ناهمساني با محاسبات دقيق در امر خانه سازي اين حشره ياد مي‌كند.

حضرت محمد(ص)مؤمنان را با زنبور عسل مقايسه مي كند، و مي فرمايد: فرد با ايمان به زنبور عسل مي ماند؛ از بهترين چيزها مي خورد، و بهترين چيزها را توليد مي كند.

ابن اثير اين حديث و گفته پيامبر را اينگونه تعبير مي كند: برابركردن مؤمن و زنبور عسل در مهارت و استادي زنبور عسل، و هوشياري و كم آزاري، وتوانايي و شايستگي او در دفاع از خود، سودمندي او، پرهيز و دوري جستن از هر چيز ناپاك، خوردن هر چيزي كه خوب است، و این بهترین مثال برای انسان است اگر بتواند از آن برای خود بهره گرفته و زندگی خود را با این مثال‌های زیبا بسازد و زنبور یکی از موجوداتی است که می‌تواند انسان را در بحث خانه سازی و شیوه و روش مهندسی خانه یا همان اصول خانه سازی راهنما و هادی باشد.

بنابراین گزارش، زنبور عسل توانسته منبع الهامي براي انسان در زندگي اجتماعي و ساخت محل زندگي باشد، و به درستي كه خداوند بزرگترين معمار هستي است كه انسان، زنبور و همه موجودات زير مجموعه و يا شاگردان اين معمار بزرگ هستند و با نيرو و اراده او دست به خلق بهترين مجموعه ها زده اند./گزارش از آذر رجبی

انتهای پیام/

برچسب ها: جهان ، معماری ، سبک
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.