سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تاریخچه فوتبال در بازی‌های آسیایی؛

فوتبال در آیینه آسیا

در آستانه شروع هفدهمین دوره بازی‌های آسیایی نگاهی خواهیم داشت به ورزش فوتبال که یکی از رشته‌های اعزامی از ایران به اینچئون است.

به گزارش خبرنگار ورزشی باشگاه خبرنگاران؛ تیم ملی فوتبال ایران در بازی‌های آسیایی چهار مدال طلا داشته که دو طلا را با مربیگری پورحیدری و علی پروین کسب کرده است.

فوتبال از آغاز بازی‌‌های آسیایی که در سال 1951 در هند برگزار شد جزو رشته‌های شرکت‌کننده بود و تیم ملی ایران هم غیر از یک دوره در سال 1970 در تمامی دوره‌ها شرکت داشته که در مجموع توانسته هفت مدال (4 طلا، 2 نقره و یک برنز) بدست آورد.

ایران در بازی‌هایی که در سال 1958 در ژاپن برگزار شد بدترین نتیجه را کسب کرد و چهاردهم شد.

فوتبالیست ها در بازی‌های آسیایی از تجربه مربیان ایرانی و خارجی زیادی استفاده کرده اند و در بازی‌های آسیایی امسال با هدایت وینگادا در مسابقات شرکت می‌کنند.

ملی‌پوشان ایرانی بعد از سال 2002 بازی‌های آسیایی که در بوسان کره برگزار شد دیگر نتوانستند به عنوان قهرمانی دست پیدا کنند.

نتایج فوتبال ایران در بازی‌های آسیایی به شرح زیر است:

اولین حضور در بازی‌های آسیایی در سال 1951 که نخستین دوره بازی‌ها نیز بود و در دهلی نو برگزار شد ، تیم ملی فوتبال با دو پیروزی مقابل میانمار و ژاپن و یک شکست مقابل هند نایب قهرمان شد.

دوره بعدی بازی‌‌های آسیایی در سال 1958 و  به میزبانی ژاپن برگزار شد و تیم ملی کشورمان بدترین نتیجه را رقم زدند و چهاردهم شدند. ایران در این دوره در مرحله مقدماتی مقابل رژیم صهیونیستی و کره جنوبی شکست خورد و از صعود به مرحله بعد بازماند.

دوره بعدی بازی‌‌‌های آسیایی در سال 1966 برگزار شد که هدایت فوتبالیست‌های ایرانی را گیورگی سوچ از مجارستان بر عهده داشت. ایران در این مرحله مقابل هند و مالزی پیروز شد و در دیدار با ژاپن شکست خورد. در مرحله دوم این بازی‌ها ایران با برتری مقابل اندونزی و شکست مقابل میانمار حریف ژاپن در نیمه نهایی شد که با برتری یک بر صفر مقابل این تیم توانست در فینال حضور پیدا کند دوباره مقابل میانمار قرار گرفت و با شکست یک بر صفر مدال نقره گرفت.

دوره بعدی بازی‌های آسیایی در سال 1970 برگزار شد که در این سال تیم ملی کشورمان حضور نداشت.

حضور دیگر فوتبالیست ها در دوره بعدی بازی‌های آسیایی بود  که در سال 1974 در تهران برگزار شد و تیم ملی امید موفق شد با هدایت فرانک اوفارل به مدال طلا دست پیدا کند. ملی پوشان با برتری مقابل میانمار، پاکستان، بحرین، مالزی، کره جنوبی و عراق راهی فینال شدند که در این مرحله نیز با نتیجه یک بر صفر مقابل رژیم صهیونیستی پیروز شدند و به مدال طلا دست پیدا کردند.

دوره بعدی بازی‌ها که در سال 1982 در هند برگزار شد و باز هم فوتبالیست‌های کشورمان نتوانستند مدالی را کسب کنند. تیم ملی فوتبال امید با 2 پیروزی مقابل یمن و کره جنوبی و یک شکست مقابل ژاپن به دور دوم راه پید کرد، اما در این مرحله با نتیجه یک بر صفر مغلوب کویت شد و به عنوان پنجمی رسید. در این دوره هدایت تیم ملی کشورمان بر عهده جلال چراغپور بود.

در بازی‌های سال 1986 ، فوتبالیست‌های ایران موفق به کسب مدال نشدند همچنین ملی‌پوشان فوتبال کشورمان در مرحله مقدماتی ژاپن،‌ بنگلادش و نپال به پیروزی رسیدند، اما در دیدار با کویت یک بر صفر مغلوب شدند و به عنوان تیم دوم به دور بعد صعود کردند.

فوتبالیست‌های ایرانی در مرحله یک چهارم در ضربات پنالتی مقابل کره جنوبی که میزبانی این دوره را بر عهده داشتند با نتیجه 5 بر 4 شکست خوردند و در نهایت پنجم شدند.

حضور دیگر فوتبالیست های ایران در بازی‌های آسیایی، یازدهمین دوره از مسابقات بود که در سال 1990 به میزبانی چین برگزار شد و هدایت تیم امید بر عهده علی پروین بود. ملی‌پوشان در این دوره با مالزی و کره شمالی هم‌گروه بودند که در هر دو دوره به برتری رسیدند. ملی پوشان توانستند در مقابل ژاپن و کره جنوبی به پیروزی برسند و راهی فینال شوند که در این مرحله مقابل کره شمالی در ضربات پنالتی با نتیجه 4 بر یک پیروز و قهرمان شدند و مدال طلا گرفتند. عابدزاده نیز در این دوره از مسابقات حضور داشت و او در بازی مقابل کره شمالی توانست سه پنالتی حریف را مهار کند. همچنین سیروس قایقران در وقت اضافه در مرحله نیمه نهایی مقابل کره جنوبی ایران را صاحب پیروزی کرد که این خاطره سال‌ها در ذهن فوتبال دوستان باقی خواهد ماند.

دوره بعدی بازی‌‌های آسیایی در سال 1994 برگزار شد که در این سال فوتبال ایران بدترین نتایج را در بازی‌های آسیایی هیروشیما رقم زد و تیم ملی کشورمان نهم شد. تیم ملی امید در مرحله مقدماتی با دو شکست مقابل چین و یمن و دو تساوی که در مقابل بحرین و ترکمنستان بدست آورده بود نتوانست به دور دوم صعود کند. هدایت تیم ملی کشورمان بر عهده استانکو پوکلپوویچ از کرواسی بود.

 در سال  1998 دوره دیگری از بازی های اسیایی برگزار شد که در این سال هدایت تیم ملی امید بر عهده منصور پورحیدری بود. شاگردان وی در بازی‌‌های بانکوک در دو دیدار مقابل قزاقستان و لائوس پیروز شدند و در مرحله دوم نیز مقابل چین و تاجیکستان به برتری رسیدند، اما در مقابل عمان 4 بر 2 بازی را واگذار کردند و به عنوان تیم دوم راهی یک چهارم شدند. تیم ملی فوتبال امید ایران در این مرحله 4 بر صفر ازبکستان را از پیش رو برداشت و حریف چین در نیمه نهایی شد که این بازی را نیز با نتیجه یک صفر پیروز شد. ایران در فینال این بازی‌ها مقابل کویت قرار گرفت و با برتری 2 بر صفر صاحب مدال طلا شد.

گفتنی است در سال 2002  بازی های اسیایی در بوسان برگزار شد و ملی‌پوشان کشورمان توانستند مدال طلا کسب کنند که این مدال برای فوتبال ایران خوش‌یمن بود.

ایران در مرحله مقدماتی با نتیجه پرگل 10 بر صفر افغانستان را شکست داد و در ادامه با نتیجه 2 بر صفر لبنان را مغلوب کرد و با تساوی یک بر یک مقابل قطر به عنوان تیم اول گروه خود به یک چهارم صعود کرد. در این مرحله نیز توانست با نتیجه یک بر صفر کویت را شکست دهد. ملی‌پوشان در مرحله نیمه نهایی مقابل میزبان قرار گرفتند که این دیدار در وقت‌های معمول با تساوی بدون گل به پایان رسید، اما تیم ملی کشورمان در ضربات پنالتی 5 بر 3 کره را شکست داد و راهی فینال شد ایران با برتری 2 بر یک مقابل ژاپن صاحب مدال طلا شد و هدایت تیم ملی بر عهده برانکو ایوانکوویچ بود.

علی دایی پرچمدار ایران در بازی‌های آسیای بوسان بود ولی به خاطر فوت پدرش مجبور به ترک مسابقات کره جنوبی شد.

دوره بعدی بازی‌ها که در سال 2006 در دوحه برگزار شد تیم ملی امید ایران به مدال برنز دست پیدا کرد. ملی‌پوشان در مرحله مقدماتی این بازی‌ها با مالدیو، هنگ کنگ و هند هم‌گروه بودند که با پیروزی در هر سه دیدار به عنوان تیم اول به یک چهارم راه پیدا کردند.
فوتبالیست‌ها مقابل چین به میدان رفتند که با تساوی 2 بر 2 در ضربات پنالتی با نتیجه 8 بر 7 پیروز شدند.

بازی‌های فوتبال 2010 آسیایی تیم ملی کشورمان در بازی‌های آسیایی گوانگجو در گروه B با تیم‌های ترکمنستان، بحرین و ویتنام هم‌گروه بود که هر سه مسابقه را با پیروزی پشت سر گذاشت و توانست به عنوان تیم اول راهی مرحله یک هشتم بشود. ملی‌پوشان ایران در این مرحله مقابل مالزی با نتیجه 3 بر یک پیروز شدند و در یک چهارم مقابل عمان یک بر صفر به برتری رسیدند. ایران در مرحله نیمه نهایی 2 بر یک مقابل ژاپن شکست خورد و از صعود به فینال بازماند و برای مقام سومی مقابل کره جنوبی قرار گرفت،‌ اما با نتیجه 4 بر 3 شکست خورد و به مقام چهارم رسید. هدایت تیم ملی کشورمان بر عهده غلامحسین پیروانی بود.


انتهای پیام/

برچسب ها: اینچئون ، هفت مدال ، اعزام
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.