طی هفته‌های اخیر نوسان قیمت سیب زمینی به عنوان قوت اصلی خانوار به یک معضل تبدیل شده است که مسئولان وزارت جهاد برای ایجاد آرامش اقدام به واردات کردند.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی - بنابر آمارهای اعلامی مسئولان وزارت جهاد، نخستین محموله سیب زمینی وارداتی ۲۱ بهمن وارد کشور شد تا با توزیع مستقیم محصول با نرخ ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومان در غرفه های میادین میوه و تره بار، بازار به تعادل برسد و بنابر تاکید وزیر جهاد کشاورزی، با تنظیم بازار با چرخه تولید داخل و مصرف در کشور، واردات سیب زمینی قطع خواهد شد.

بررسی های میدانی از سطح بازار نشان می دهد که قیمت هرکیلو سیب زمینی در خرده فروشی ها ۶۸ تا ۸۵ هزارتومان عرضه می شود که فعالان میدان مرکزی نرخ های کنونی سیب زمینی در مغازه ها را غیرمنطقی می دانند و اذعان می کنند که افزایش حجم عرضه سیب زمینی های وارداتی و توزیع آن در میدان مرکزی در کنار تشدید نظارت ها راهکار تنظیم بازار است، در غیراین صورت با استمرار روند فعلی توزیع، التهابات بازار فروکش نخواهد کرد.

بنابر آمارهای اعلامی سال گذشته ۵.۵ میلیون تن سیب زمینی در کشور تولید شد که امسال میزان تولید بدلیل بحث سرمازدگی و کاهش سطح زیرکشت ناشی از قیمت خرید سال گذشته محصول از کشاورزان، کمتر از ۵ میلیون تن است که این امر در کنار جذابیت صادرات عامل اصلی التهابات قیمت در بازار است، هرچند در شرایط کنونی محتکران اقدام به ذخیره سیب زمینی در سردخانه ها کردند، اما با افزایش حجم عرضه سیب زمینی وارداتی و شکست قیمت ها، آنها ناگریز به توزیع در بازار هستند که این امر به تعادل قیمت کمک می کند.

ناگفته نماند معضل اصلی بخش کشاورزی بی توجهی به مصوبه الگوی کشت است که موجب شده یکسال با معضل پیاز، سیب زمینی، گوجه فرنگی و دیگر محصولات روبرو هستیم که در نهایت منجر به زیان کشاورزان و مصرف کنندگان می شود، از این رو انتظار می رود مصوبه الگوی کشت با تامین اعتبارات لازم اجرا شود.

مصرف روزانه سیب زمینی استان تهران ۶۰۰ تن است

اکبر یاوری رئیس اتحادیه بارفروشان میدان مرکزی گفت: اخیر مدیرعامل سازمان میادین اعلام کردند که قیمت سیب زمینی ۷۰ درصد کاهش یافته است، درحالیکه این امر صحت ندارد؛  برای کاهش قیمت سیب زمینی در بازار نیاز است که سیب زمینی های وارداتی در میدان مرکزی توزیع شود و داخل غرفه های اقماری این امر در حد ۵ تا ماشین در حد حداکثر ۱۰۰ تن صورت می گیرد، درحالیکه روزانه استان تهران ۵۰۰ تا ۶۰۰ تن مصرف دارد.

یاوری قیمت هرکیلو سیب زمینی در میدان مرکزی را ۴۵ تا ۴۸ هزارتومان اعلام کرد و افزود: توزیع سیب زمینی داخل غرفه های اقماری اثری در تنظیم بازار ندارد و برای کاهش قیمت ضروری است که توزیع سیب زمینی های وارداتی داخل میدان مرکزی صورت بگیرد.

رئیس اتحادیه بارفروشان در واکنش به عرضه سیب زمینی با نرخ های ۶۵ تا ۸۰ هزارتومان در خرده فروشی ها بیان کرد: خرده فروشان برمبنای فاکتور رسمی حداکثر ۳۰ درصد سود باید لحاظ کنند و توزیع با نرخ های فعلی منطقی نیست‌ و دستگاه های نظارتی باید نظارت داشته باشند.

او ادامه داد: در حال حاضر سیب زمینی های نو جنوب کرمان بدست آمده، اما بدلیل سرما به تولید انبوه نرسیده است‌ که همین امر‌موجب شده تا سیب زمینی با کیفیت جنوب کیفیت با نرخ ۴۷ هزارتومان عرضه شود، کشت دوم سیب زمینی جنوب کرمان اواخر اسفندماه برداشت آغاز می شود که اگر اتفاقات غیرقابل پیش بینی نظیر سرما و بارش پیش نیاید، با افزایش عرضه قیمت کاهش می یابد. اما در شرایط فعلی نیاز است که واردات انجام شود.

یاوری از توزیع قطره چکانی سیب زمینی توسط وزارت جهاد خبر داد و گفت: بنابر اعلام اخیر مسئولان وزارت جهاد مبنی بر واردات ۵۰ هزارتن سیب زمینی انتظار می رود که به یکباره این امر صورت بگیرد تا با توزیع انبوه، محتکران اقدام به عرضه کنند. اما تا رسیدن محصول به انبوه نیاز است که وزارت جهاد ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزارتن سیب زمینی وارد کند.

رئیس اتحادیه بارفروشان از توزیع روزانه ۴۰۰ تن سیب زمینی خبر داد و افزود: سیب زمینی قوت غالب مردم است و قیمت سیب زمینی باید کاهش یابد چراکه دهک های ضعیف بیشتر سیب زمینی مصرف دارند که با افزایش عرضه، قیمت کاهشی می شود.

این مقام مسئول ادامه داد: گزارش های اعلامی وزارت جهاد حاکی از آن است که بالای یک میلیون تن سیب زمینی در سردخانه هاست، درحالیکه برآورد ما در سردخانه های کل کشور ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزارتن است. گفتنی است امسال تولید سیب زمینی به ۵ میلیون تن نرسیده است.

توزیع روزانه ۱۰۰ تن سیب زمینی وارداتی در غرفه های میادین با نرخ ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومان

اسماعیل جوادی عضو هئیت مدیره اتحادیه بارفروشان میدان مرکزی در واکنش به کار سازمان میادین گفت: کار سازمان غیرکارشناسی است چراکه آنها روزانه ۵۰ تا ۱۰۰ تن سیب زمینی به غرفه های میادین داخل شهر می دهند که براین اساس آنها مکلف به توزیع محصول با نرخ ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومان به مصرف کنندگان هستند، درحالیکه این امر تاثیری در بازار داخل و انبارداران و سردخانه های جنوب کرمان نمی گذارد.

به گفته او، در حال حاضر هرکیلو سیب زمینی ۳۸ تا ۴۷ هزارتومان در میدان مرکزی عرضه می شود که براین اساس توزیع سیب زمینی وارداتی تاثیری در بازار نداشته است و استمرار این روند اثری در بازار نخواهد داشت؛ اگر سیب زمینی های وارداتی داخل میدان مرکزی توزیع شود، بدلیل آنکه کشاورزان و سردخانه داران از این موضوع با خبر می شوند، قیمت ها کاهشی می شود چراکه آنها نسبت به توزیع ترغیب می شوند. تا وضعیت سیب زمینی وارداتی مشخص نشود و به میزانی که نیاز بازار است، عرضه نشود شاهد آرامش بازار و کاهش قیمت نخواهیم بود.

این مقام مسئول  از توزیع روزانه ۱۲۰۰ تن سیب زمینی خبر داد و گفت: با توزیع روزانه ۱۰۰ تن سیب زمینی وارداتی شاهد ارامش بازار نخواهیم بود.

اخیرا غلامرضا نوری وزیر جهاد کشاورزی گفته بود که مساله سیب زمینی در نتیجه یک عدم همکاری میان برخی واسطه‌ها شکل گرفت که برای سودجویی بیشتر این کار را کردند، اولین ابزار این بود که مرز را ببندیم و اعلام کنیم صادرات ممنوع است ولی قانون ما را از این کار منع کرده است، البته رشد صادرات از فواید و منافع این قانون است. سران قوا ایران اجازه‌ای را به ستاد تنظیم بازار دادند که ما در مواقع استثنایی مانند مساله سیب‌زمینی کنترل‌های لازم را انجام دادیم. همچنین ملاک برای قیمت‌گذاری فروشگاه اینترنتی که سیب‌زمینی را با پیک به در منزل می‌آورد نیست. آنچه که در میادین شهر در گران‌ترین حالت از ۴۵ تا ۴۶ هزار تومان بالاتر نرفت که اکنون تا ٣٩ هزار تومان آمده است، اما کافی نیست باید پایین‌تر بیاید.

تولید سیب زمینی یک میلیون تن کاهش یافت

مصطفی دارایی نژاد رئیس اسبق اتحادیه بارفروشان و کارشناس کشاورزی گفت: علی رغم آنکه مسئولان وزارت جهاد از واردات ۵۰ هزارتن سیب زمینی خبر داده بودند، اما تاکنون ۵۰ کانتینر سیب زمینی کمتر از هزارتن وارد شده است که این رقم دردی دوا نمی کند و تنها این امر منجر به کاهش ۲ هزارتومانی قیمت سیب زمینی در بازار شده است.

او قیمت کنونی هرکیلو سیب زمینی در میدان مرکزی را ۴۷ هزارتومان و با کیفیت پایین تر ۳۷ هزارتومان اعلام کرد و افزود: در حال حاضر سیب زمینی وارداتی در میدان میوه و تره بار عرضه می شود، درحالیکه اگر ۵۰ هزارتن سیب زمینی وارد شود و موجودی انبارها توزیع شود، بازار از این تنش و التهاب خارج می شود.

دارایی نژاد با بیان اینکه نوسان قیمت سیب زمینی در افزایش سایر فرنگی جات اثر گذار است، گفت: سیب زمینی قوت غالب مردم است که افزایش آن برای سایر فرنگی جات هم تنش ایجاد کرده است، براین اساس با استمرار روند فعلی واردات، تا شب عید التهاب ادامه خواهد داشت. این درحالی است که بنابر وعده مسئولان اگر ۵۰ هزارتن سیب زمینی وارد شود، بازار از التهاب خارج می شود.

کارشناس کشاورزی صادرات در کنار کاهش تولید سیب زمینی را عامل اصلی التهاب بازار اعلام کرد و افزود: بنابر آمار روزانه ۱۷۰۰ تن ورودی سیب زمینی میدان مرکزی باید باشد، درحالیکه اکنون ۲۰۰ تا ۳۰۰ تن توزیع می شود که این امر بیانگر کاهش ۷۰ درصدی عرضه نسبت به تقاضاست.

فعال میدان مرکزی میوه و تره بار ادامه داد: با اشباع شدن سیب زمینی در بازار، قیمت ها کاهش می یابد، درحالیکه بنابر قانون مجلس جلوی صادرات را به یکباره نمی توان گرفت و از ۶ ماه قبل باید اعلام شود و از طرفی امسال کشاورزان بدلیل قیمت خرید هرکیلو سیب زمینی در سال گذشته حداکثر تا ۱۰ هزارتومان تمایلی به کشت نداشتند، درحالیکه اگر وزارت جهاد الگوی کشت را اجرا کند و با احتساب مصرف داخل و صادرات برنامه ریزی کند، مشکلی در عرضه نخواهیم داشت.

او گفت: امسال تولید سیب زمینی با کاهش یک میلیون تنی برآورد می شود که به ۴ میلیون و ۲۰۰ تا ۴ میلیون و ۵۰۰ هزارتن رسیده باشد، از این رو وزارت جهاد کشاورزی با احتساب سرانه مصرف سیب زمینی در داخل و صادرات سیب زمینی برنامه ریزی کند، درحالیکه به سبب عدم اجرای الگوی کشت برنامه دقیقی برای تولید نداریم. از طرفی بدلیل نوسانات  نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی ۲ برابر سال قبل صادرات داشتیم که همه این عوامل برنوسان قیمت ها دامن زده است.

با توجه به آنکه بعد از غلات سیب زمینی در سبد خانوار نقش مهمی دارد به طوریکه برخی دهک های جامعه مصرف بیشتری دارند، لز این رو تنظیم بازار این محصول بسیار حائز اهمیت است که در شرایط فعلی تا رسیدن محصول داخل به عرضه انبوه راهی جزء واردات نداریم، اما برای سنوات آتی، مسئولان وزارت جهاد یکبار برای همیشه باید مصوبه الگوی کشت را اجرا کنند تا دیگر با مشکلات تنظیم بازار و مازاد محصولات صیفی و فرنگی روی دست کشاورزان روبرو نباشند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۳۳
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۳ ۲۶ بهمن ۱۴۰۳
الان در جهرم هر کیلو سیب زمینی از ۶۵ هزارتا ۸۰ هزار تومان است .که باید حد اقل کیلوی ۵ تا ۷ هزارتومان باشد خدا لعنت کند مسولان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۵ ۲۶ بهمن ۱۴۰۳
کیلویی 20 هزارتومن به دست مصرف کننده برسه بهتره چون مصرفش زیاد ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۱ ۲۶ بهمن ۱۴۰۳
لی تدبیری وحماقت وزیر کشاورزی باعث این مشگل شده نمیتواند طرح الگوی کشت را اجرا کند بیخود اجازه صادرات محصولی که نیاز داخل است را داده که حالا مجبور به وارد کردن آن شده البته مشخص است که در این رابطه رانت‌های داده شده به یه مشت مفتخور مفسد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۳ ۲۶ بهمن ۱۴۰۳
محصول باکیفیت خودمون را صادر می‌کنند بعدسیب زمینی آشغال وارد میکنن خیلی مدیرید
Germany
ناشناس
۱۰:۱۸ ۲۶ بهمن ۱۴۰۳
فقط سیب زمینی نیست دولت بی برنامه همه گونه میوه ای را در شب عید صادر کرده تا مردم در سختی باشند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۵ ۲۶ بهمن ۱۴۰۳
برای مردم پیاز و گوجه بمراتب مهمتر از سیب زمینیه
Iran (Islamic Republic of)
مشت آهنین
۰۸:۲۱ ۲۶ بهمن ۱۴۰۳
سیب زمینی های خودمون رو چکار کردید که این بلا سر ملت اومده،آخه توی صادرات کمی هم باید شعور اقتصادی داشت،مردم از همه مهمتر هستند،چرا اینقدر بیشعورید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۸ ۲۶ بهمن ۱۴۰۳
صادرات این محصول به کشورهای همسایه موجب کاهش و گرانی در داخل کشور می شود .
آقای پزشکیان در هر تولیدی اول سهم مملکت بعد سهم صادرات .
از میلگرد و سیمان و هر چیز گرفته
ضمنا با مردم ایران به قیمت صادرات حساب نکنید .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۶ ۲۶ بهمن ۱۴۰۳
مدیریت ضعیف که باعث هرج و مرج میشه
Romania
منصور
۰۸:۰۴ ۲۶ بهمن ۱۴۰۳
اینجا مملکت امام حسینه / قبول دارید ؟؟
Romania
منصور
۰۸:۰۲ ۲۶ بهمن ۱۴۰۳
سیب زمینی اگه درشت باشه / دونه ایی ۳۰ هزار تومن میشه
درود بر مقامات محترم خودمون / تو روح پدر امریکا ی جهانخوار و اسرا ئیل کودک کش / قبول دارید ؟؟
آخرین اخبار