به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند ، سالهاست معضل زباله گردی در شهر بیرجند به موضوعی حل نشدنی تبدیل شده است و با وجود گذشت ۱۶ سال از قانون مدیریت پسماند، زبالهها در خراسان جنوبی بدون تفکیک از مبدأ جمع آوری میشود.
همه گیری بیماری کرونا خطر دیگری است که در کنار بیماریهای پوستی وعفونی، احتمال ابتلای زباله گردها به کرونا را در بیرجند افزایش داده است.
یکی از شهروندان بیرجندی به خبرنگار ما میگوید: ما در مجتمع زندگی میکنیم و متاسفانه زباله گردها، پلاستیکهای زباله را پاره و پس از برداشتن مواد بازیافتی، مابقی زبالهها را کف کوچه رها میکنند.
شهروند دیگری هم با انتقاد از وضع موجود جمع آوری زبالهها میگوید: متاسفانه هر از گاهی مسئولان از لزوم جمع آوری زبالههای خشک و تفکیک آنها سخن میگویند، اما گویا ارادهای برای اجرای این طرح و مقابله با پدیده زباله گردی در بیرجند وجود ندارد.
زباله گردی یکی از مشاغل پرخطری است که همواره با خطر بیماریهای پوستی، ویروسی و عفونی همراه است.
این روزها وجود زبالههای آلوده به ویروس کرونا، زنگ خطر را برای زباله گردها به صدا درآورده است.
کارشناسان بهداشت محیط همیشه هشدار میدهند که زباله گردها به علت قرار گرفتن در معرض انواع آلودگی، باعث انتقال بیماریهای هپاتیت، ایدز و اخیرا بیماری کرونا میشوند.
معاون خدمات شهری شهرداری بیرجند در حالی از ورود شهرداری و بخش خصوصی به مقوله تفکیک زباله میگوید که هم اکنون ۲۶۰ زباله گرد در سطح شهر بیرجند مشغول زباله گردی هستند.
محمد زاده بیان میکند:بیشتر این زباله گردها، معتاد هستند که برای ساماندهی و درمان به مرکز متکدیان و کاهش آسیبهای اجتماعی شهرداری بیرجند فرستاده میشوند.
معاون خدمات شهری شهرداری بیرجند در ادامه از آغاز فعالیت پیمانکاران جدید برای جمع آوری زبالههای خشک میگوید و عنوان میکند: طرح تفکیک زباله از مبدأ از یک ماه پیش با ورود ۳ پیمانکار در بیرجند آغاز شده است.
محمد زاده افزود: این پیمانکاران موظف هستند زبالههای خشک را از مبدأ جمع آوری کنند و شهروندان هم چنانچه زباله خشک داشتند با سامانه ۱۳۷ شهرداری تماس بگیرند تا نسبت به جمع آوری زبالهها اقدام شود.
بیشتر بخوانید
حفظ بهداشت عمومی و امنیت روانی با ساماندهی زباله گردها
او در پاسخ به این سوال که چرا وضعیت زباله گردی در بیرجند ادامه دارد، به ناکارآمدی پیمانکاران قبلی در طرح تفکیک زباله اشاره و بیان میکند: در سالهای گذشته موفقیتی در این طرح حاصل نشد، اما شهرداری در مرحله جدید، کار را به افراد بومی داری صلاحیت واگذار کرده و آموزشها و الزامات طرح به پیمانکاران داده شده است.
معاون خدمات شهری شهرداری بیرجند در عین حال از نظارت شهرداری بر فعالیت پیمانکاران میگوید و از شهروندان هم میخواهد تفکیک زباله را از داخل منزل انجام دهند و زبالههای خشک همانند ظروف پلاستیکی، فلزی، شیشهای و کاغذ را داخل زباله هایتر نریزند.
معاون حمایت و سلامت خانواده کمیته امداد امام خمینی خراسان جنوبی هم در خصوص حمایتهای این نهاد از زباله گردها به خبرنگار ما میگوید: شهرداری بیرجند تاکنون ۲۶۰ زباله گرد را به کمیته امداد معرفی کرده است که با بررسیهای انجام شده ۸۲ خانوادهواجد شرایط شدند.
نخعی افزود: این افراد از خدمات مستمر و موقت کمیته امداد بهره مندند و خدمات موقتی از ۶ ماه تا هر زمانی که نیاز باشد، در حال ارائه به آنان است.
هرچند مسئولان بهزیستی میگویند زباله گردی جزو وظایف و موضوعهای قابل پیگیری این سازمان نیست، اما اداره کل بهزیستی خراسان جنوبی برای کمک به کاهش و کنترل آسیبهای اجتماعی از خانوادههای نیازمند حمایت میکند.
شیخانی معاون اموراجتماعی بهزیستی خراسان جنوبی هم در این زمینه میگوید: از ۲۶۳ زباله گرد معرفی شده به بهزیستی، ۱۱ نفر آنها از مددجویان بهزیستی هستند که ۷ نفر آنها در حال درمان اعتیاد و بقیه هم مرتبط با جامعه توانبخشی و سالمندان هستند.
زباله گردی و جمع آوری غیر اصولی زباله ها، چهره شهری بیرجند را نازیبا کرده است. به نظر میرسد که طرحهای شهرداری برای ساماندهی و تفکیک زباله از مبدأ هنوز بی نتیجه مانده است و باید با نظارت بیشتری کار به سرانجام برسد.
البته شهروندان هم باید مسئولانهتر از گذشته در قبال پاکیزگی و سلامتی شهر مسئول باشند و به جای انباشته کردن زباله هایتر و خشک روی هم، با تفکیک آنها شهرداری و بخش خصوصی را در طرح مدیریت پسماندهای شهری یاری کنند.
زباله گردی و جمع آوری غیر اصولی زباله ها، چهره شهری بیرجند را نازیبا کرده است.به نظر می رسد که ورود شهرداری برای ساماندهی و تفکیک زباله از مبدأ به تنهایی کافی نیست و باید با مشارکت همه کار به سرانجام برسد.
در این میان شهروندان هم باید مسئولانه تر از گذشته در قبال پاکیزگی و سلامتی شهر مسئول باشند و به جای انباشته کردن زباله های تر و خشک روی هم، با تفکیک آنها شهرداری و بخش خصوصی را در طرح مدیریت پسماندهای شهری یاری کنند.
گزارش از فهیمه کدخدا
انتهای پیام/ک