تاثیر مثبت رادیولوژی بر تشخیص بیماری‌های عروقی

معاونت آموزشی و پژوهشی نظام پزشکی گفت: دنیای رادیولوژی به عنوان یک مشاور در خدمت پزشکان است و در تشخیص صحیح، کمک می‌کند.

در برنامه ضربان شبکه سلامت سیما، مجری برنامه میزبان دکتر بابک شکارچی، رادیولوژیست، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش و معاونت آموزشی پژوهشی نظام پزشکی بود و در خصوص رادیولوژی مداخله‌ای و کاربرد‌های آن به گفت و گو پرداختند.

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که رادیولوژی مداخله‌ای چیست، گفت: دنیای رادیولوژی به عنوان یک مشاور در خدمت پزشکان است و در تشخیص صحیح، به بیماران کمک می‌کند.

وی گفت: در گذشته تهاجمی‌ترین کار، آنژیوگرافی قلب بود؛ با وارد شدن دستگاه‌های دیجیتال، تصویر برداری سه بعدی هم امکان پذیر شد، اما در حال حاضر رادیولوژی در بحث درمان نیز نقش مهمی را ایفا می‌کند.

شکارچی یکی دیگر از امکانات جدید دنیای رادیولوژی را سی تی آنژیوگرافی نامید که دسترسی به عروق نقاط مختلف بدن را امکان پذیر می‌سازد.

او گفت: مثلاً در آنژیوگرافی قلب، تنگی‌ها مشخص می‌شوند. با انجام آنژیوگرافی مغز، کلیه ها، ریه، کبد و ارگان‌های داخل شکمی، دسترسی به این عروق، جهت تشخیص و اقدامات درمانی امکان پذیر می شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش گفت: گاهی برای نمونه برداری از توده ها، با اختصاص دادن گاید سونوگرافی (راهنمای سونوگرافی) سی تی اسکن و ام آر آی تشخیصی انجام می‌شود و نمونه برداری تشخیصی، با عوارض کمتری انجام می‌گیرد.

وی گفت: با تزریق ماده حاجب در داخل عروق محیطی و همراه با آن، گرفتن عکس‌های رادیولوژی تشخیصی، بدون تهاجم امکان پذیر شده است. گاهی آنژیوگرافی، تنها به جهت تشخیص انجام نمی شود و بسیاری از درمان‌ها، از این طریق انجام می‌پذیرند. رادیولوژی مداخله ای، با تزریق مستقیم دارو‌ها به توده ها، درمان‌های موضعی، بدون داشتن عوارض دارویی، برای دیگر نقاط بدن را امکان پذیر ساخته است.

این متخصص رادیولوژی گفت: امروزه نمونه برداری از توده‌های سینه توسط دستگاه‌های رادیولوژی، با دقت بسیار بیشتری امکان پذیر شده است.

وی گفت: اکنون که می‌توان به توده نزدیک شد و نمونه برداری کرد، می‌توان اقدامات درمانی دیگری را نیز توسط رادیولوژی برای بیمار انجام داد. به طور مثال پس از انجام عمل‌های شکمی و ایجاد آبسه‌های شکمی پس از جراحی، رادیولوژی مداخله‌ای می تواند با کار گذاشتن شلنگ‌های تخلیه، به درمان آبسه کمک کند. در مورد کبد می‌توان با تزریق مستقیم دارو به ضایعات کبدی، درمانی را امکان پذیر سازد تا دیگر قسمت‌های بدن تحت تاثیر عوارض دارویی قرار نگیرند.

وی گفت: امروزه، تخلیه دیسک‌های کمری توسط لیزر، با دستگاه‌های رادیولوژی امکان پذیر شده است. البته باید در انتخاب بیمار دقت کرد که بیمار از کدام اقدامات درمانی بیشتر سود می‌برد.

وی گفت: هر جایی از بدن که رگ باشد، رادیولوژی مداخله‌ای معنا پیدا می‌کند. بسیاری از ضایعات پوستی نیز با رادیولوژی مداخله‌ای درمان می‌شوند. هر جایی که کتتر‌های رادیولوژی، امکان ورود داشته باشند، مانند انتهای انگشتان دست، درمان‌های رادیولوژی امکان پذیر است.

دکتر شکارچی یادآور شد خیلی از بیماری‌های عروقی مانند تنگی عروق کلیوی، تنگی عروق مغزی و... می‌توانند از طریق رادیولوژی مداخله‌ای درمان شوند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.