تغذیه مناسب برای داشتن کبد سالم

کبد چرب از بیماری‌های شایع است برای داشتن کبدی سالم، نیاز است تغذیه‌ای مناسب داشته باشیم.

مریم مهارت رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز با بیان اینکه بیماری کبد چرب یکی از شایع‌ترین علت‌های بروز مرگ و میر ناشی از بیماری‌های مزمن کبدی است، اظهار کرد: بیشترین شیوع این بیماری بین ۴۰ تا ۶۰ سالگی است. 

او ادامه داد: کبد چرب در اثر تجمع چربی به ویژه تری گلیسیرید در سلول‌های کبدی به میزان ۵ -۱۰ درصد وزن کبد ایجاد می‌شود. در صورتی که درمان نشود، این بیماری می‌تواند به سمت سیروز و سرطان سلول‌های کبدی منجر شود.

مهارت تصریح کرد: از عواملی که می‌تواند در ایجاد بیماری کبد چرب نقش داشته باشد می‌توان به چاقی، سوءتغذیه، کاهش وزن سریع، دیابت، مقاومت به انسولین و افزایش چربی خون اشاره کرد. اما چاقی، به ویژه چاقی شکمی به عنوان اصلی‌ترین علت ایجاد این بیماری شناخته می‌شود. 

او اضافه کرد: محققان دریافته اند که تغییر شیوه زندگی از جمله افزایش فعالیت فیزیکی، کاهش وزن تدریجی و اصلاح عادات غذایی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در پیشگیری و درمان کبد چرب به شمار می‌رود. 

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز با اشاره به نکات تغذیه‌ای موثر در پیشگیری و بهبود کبد چرب، گفت: تعداد وعده‌هایی غذا را در روز افزایش و حجم غذا را در هر وعده کاهش دهید.

او با بیان اینکه وعده‌های غذایی خود را به طور منظم و در ساعات معینی از روز مصرف کنیم، افزود: هیچ یک از وعده‌ها به ویژه وعده صبحانه نباید حذف شود.

مهارت با بیان اینکه از مصرف غذا‌های سرخ کردنی پرهیز کنید و تا حد امکان از روش بخار پز یا آبپز کردن برای طبخ مواد غذایی استفاده شود، ادامه داد: چربی گوشت و پوست مرغ را قبل از پختن جدا کرده و تا حد امکان از گوشت سفید به جای گوشت قرمز استفاده کنید. 

او با بیان اینکه لبنیات کم چرب استفاده کنید و از مصرف ماست و پنیر‌های خامه خودداری کنید، گفت: تا حد امکان از مصرف گوشت‌های فرآوری شده مانند هات داگ، سوسیس، ژامبون و ناگت مرغ حتی با عنوان «کم چرب» خودداری کنید.

کبد

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز تصریح کرد: ماهی‌های چرب مانند سالمون، ماهی آزاد، قزل آلا و کپور که حاوی امگا ۳ بالایی است، سبب کاهش تری گلیسرید خون می‌شود؛ بنابراین دست کم ۲ بار در هفته ماهی استفاده کنید.

او اضافه کرد: مغز‌ها به ویژه گردو به کاهش چربی خون کمک می‌کند البته باید در نظر داشت که به دلیل کالری بالا موجب اضافه وزن و چاقی شده، پس در مصرف آن‌ها تعادل را رعایت کنید.

مهارت اظهار کرد: غلات بدون سبوس مانند برنج سفید و نان سفید سبب افت سریع قند خون و گرسنگی زودرس و اضافه دریافت آن سبب چاقی و تجمع چربی در بدن می‌شود. دست کم نصف غلات مصرفی خود را از غلات کامل انتخاب کنید.

او تصریح کرد: رژیم غذایی سرشار از قند‌های افزوده منجر به تجمع چربی در شکم می‌شود، بنابراین مصرف خوراکی‌ها و نوشیدنی‌های با قند بالا مانند کیک، آبنبات، شکلات، نوشابه‌های گازدار، آبمیوه‌ها و نوشیدنی‌های انرژی زا را محدود کنید. 

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز گفت: مصرف چربی‌های ترانس را به کمترین میزان برسانید. مهم‌ترین منبع اسید‌های چرب ترانس، روغن‌های جامد، کره گیاهی (مارگارین) و روغن‌های قنادی است که در تهیه انواع شیرینی‌ها و بیسکویت استفاده می‌شود.

او ادامه داد: مصرف مواد غذایی غنی از فیبر را افزایش دهید. بهترین راه برای دریافت فیبر بیشتر، مصرف مقدار کافی غذا‌های گیاهی از جمله سبزی و میوه، حبوبات و همچنین غلات کامل (غلات سبوس دار) است.

مهارت افزود: هر چند میوه‌ها دارای خواص مفیدی برای سلامتی است، اما از مصرف بیش از حد میوه و آبمیوه‌ها به علت محتوای بالای قند (فروکتوز) آن‌ها پرهیز کنید. 

او با بیان اینکه کاهش وزن تدریجی منجر به کاهش معنی دار چربی‌های کبدی می‌شود، اضافه کرد: برای کاهش وزن مناسب از یک مشاور تغذیه کمک بگیرید.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار