باشگاه خبرنگاران جوان خراسان جنوبی گزارش می‌دهد؛

وقتی ماهی‌های دریا سر از کویر در می‌آورند / پولت را به آب بریز، دلار صید کن

پرورش ماهیان گرمابی و سردابی به صنعتی پر سود برای مردمان کویر تبدیل شده و تولید کنندگان روزی شان را نه از دریا بلکه از استخر‌های کوچک می‌گیرند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، با وجودی که یک سوم مساحت خراسان جنوبی بیابان است، اما پرورش ماهی در چهار گوشه آن رونق دارد؛ اهالی خراسان جنوبی سال هاست که به سمت و سوی پرورش ماهی آمده و شیلات را به کویر سوزان کشانده اند.
حالا این خطه کویری بیش از ۷۰۰ استخر دومنظوره پرورش ماهی دارد که هر ساله تعدادی به این استخر‌ها افزوده و روز به روز پرورش ماهی در آن بیشتر و بیشتر می‌شود.
 
استانی که با وجود خشکسالی‌های پی در پی توانسته در پرورش ماهی جایگاه خوبی پیدا کند و ۷۰۰ پرورش دهنده در خراسان جنوبی ماهیان سردآبی و گرمابی را در دل استخر‌های خود پرورش می دهند؛ از تیلاپیا گرفته تا قزل آلا، کپور و آمور همگی در این منطقه پرورش می‌یابند. 
 
پرورش ماهی
 
پرورش ماهی در کنار کشاورزی یکی از روش‌های استفاده بهینه از منابع آبی است که ضمن اشتغالزایی و کمک به اقتصاد خانوار کشاورز سبب غنی‌سازی آب کشاورزی و افزایش محصولات زراعی و باغی می‌شود؛ روشی که با استقبال خوب کشاورزان زمینه را برای توسعه آبزی پروری در خراسان جنوبی فراهم کرده است.
 
اوایل فروردین ماه امسال بود که ماهی‌های کپور و آمور برای اولین بار به شهرستان سربیشه رسید و اهالی این منطقه هم شروع به پرورش ماهی کردند.
 
کشاورزان حالا در کنار پرورش ماهی، از آب این استخر‌ها برای آبیاری مزارع کشاورزیشان استفاده می‌کنند و هم ماهی پرورش می‌دهند و هم محصول پربارتری برداشت می‌کنند.
 
یکی از پرورش دهندگان ماهی شهرستان سربیشه می‌گوید: سال‌های قبل مزارع کشاورزی مان بسیار کم بار بود، اما امسال که از آب استخر ماهی برای آبیاری این مزارع استفاده می‌کنیم، خداروشکر برداشت محصولمان بسیار بیشتر و پربارتر از قبل شده، به طوری که با یقین می‌توانم بگویم برداشت محصول ۱۰ برابر قبل شده است.
 
استخر ماهی
 
یکی دیگر از پرورش دهندگان ماهی سربیشه نیز می‌گوید: پرورش ماهی در استخرهای ذخیره آب کشاورزی، مصرف کود‌های شیمیایی را پایین می‌آورد، همچنین در کنار شغل کشاورزی کمک معیشت خوبی برای کشاورزان و روستاییان است.
 
او ادامه می‌دهد: اوایل امسال ماهی کپور و آمور را در استخر‌ها رهاسازی کرده ایم و با توجه به اینکه هوای سربیشه کمی سردتر است، باید حداقل ۶ الی ۷ ماه این ماهی‌ها در استخر بمانند تا به وزن یک کیلو و ۵۰۰ گرم برسد تا آن زمان بتوانیم ماهی را صید کنیم. 
 
اداره جهاد کشاورزی سربیشه هم برای راه اندازی این اشتغال پرسود پای کار آمده، به طوری که بچه ماهی توزیع شده در بین پرورش دهندگان ماهی، یارانه‌ای است و تنها ۳۰درصد هزینه آن را بهره برداران پرداخت می‌کنند.
 
در فروردین ماه امسال هم حدود ۸ هزار بچه ماهی یارانه‌ای میان پرورش دهندگان ماهی در شهرستان سربیشه توزیع شده است.
 
ماهی
 
صادرات ماهی از پهنایی در پهنه ایران
 
نخستین مزرعه حد واسط پرورش ماهی خراسان جنوبی در سال ۱۳۹۹ به مساحت ۲ هزار و ۵۰۰ مترمربع و ظرفیت سالانه ۱۰ میلیون بچه ماهی در روستای پهنایی شهرستان قاینات به بهره برداری رسید.
 
 جُره سرمایه گذار مزرعه پرورش ماهی روستای پهنایی به خبرنگار ما می‌گوید: در این مزرعه، بچه ماهی‌های کپور با وزن بسیار کم از استان‌های دیگر آورده می‌شود و زمانی که به وزن متعادل می‌رسند صید می‌شوند؛ ماهی‌هایی که علاوه بر توزیع در داخل استان به استان‌های همجوار از جمله کرمان، سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و اصفهان ارسال می‌شوند.
 
مزرعه روستای پهنایی به خوبی توانسته بخشی زیادی از نیاز داخل استان و کشور را تأمین کند و از ابتدای سال هم تاکنون یک میلیون قطعه بچه ماهی در کشور و هزار و ۵۰۰ قطعه بچه ماهی در استان توزیع شده است.
 
سرمایه گذار مزرعه پرورش ماهی روستای پهنایی از برنامه هایش برای آینده نیز می‌گوید و اینکه اگر حمایت بشود، می‌تواند تولید بچه ماهی را حتی در همین مزرعه آغاز کند؛ در این بین زمینه‌هایی را برای پرورش ماهی تیلاپیا و قزل آلا هم در این مزرعه آغاز کرده و امیدوار است با دریافت وام بتواند آن را راه اندازی و برای افراد بیشتری اشتغال ایجاد کند.
 
سرمایه گذاری ماهی

قیمت بالای خوراک ماهی، دادِ پرورش دهندگانش را درآورده است

 جُره در میان صحبت هایش اشاره‌ای نیز به قیمت خوراک ماهی می‌کند، او که از قیمت خوراک ماهی ناراضی است می‌گوید: در این مزرعه، خوراک ماهی را خودمان تأمین می‌کنیم، اما دیگر پرورش دهندگانی که مجبور به خرید خوراک ماهی هستند واقعا برایشان سخت است و هزینه‌های زیادی را باید پرداخت کنند و نیاز است مسئولان مانند حمایت از دامداران، از پرورش دهندگان ماهی هم برای تأمین خوراک ماهی حمایت کنند.
 
 او ادامه می‌دهد: میزان خوراک مصرفی هر ماهی نسبت به ماهی دیگر برای وزن گیریش متفاوت است و ممکن است یک ماهی به یک کیلو خوراک نیاز داشته باشد و نوعی دیگر خوراک بیشتری بخواهد.
بیشتر بخوانید

حسینی دیگر پرورش دهنده ماهی شهرستان قائنات نیز می‌گوید: قیمت هر کیلوگرم خوراک ماهی، به طور میانگین ۱۳ هزارتومان است و گاهی به ۲۰ هزار تومان هم می‌رسد؛ برای پرورش دهندگان، گاهی خرید خوراک ماهی بسیار سخت است و باید هزینه‌های زیادی را پرداخت کنند. 
 
او با گلایه از یارانه‌ای نبودن خوراک ماهی ادامه می‌دهد: خوراک ماهی حتی مانند خوراک دام، یارانه‌ای نیست تا حداقل بتوانیم بخشی از نیاز غذایی ماهی را تأمین کنیم، به همین خاطر مجبوریم صفر تا صد آن را خودمان پرداخت کنیم.
 
این پرورش دهنده ماهی تصریح می‌کند: دولت هیچ حمایتی از پرورش دهندگان ماهی نمی‌کند و با توجه به هزینه‌های بالا، قیمت فروش ماهی به حدی پایین است که صرفه اقتصادی برای ما ندارد.
 
نائب زاده مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز در پاسخ به این دغدغه پرورش دهندگان ماهی می‌گوید: همه پرورش دهندگان ماهی، خوراک را به صورت آزاد خریداری می‌کنند و تنها خوراک ماهیِ آمور، علوفه و یونجه است که پرورش دهنده می‌تواند علوفه را برای این ماهی تهیه کنند، در غیر اینصورت باید برای سایر ماهی‌ها خوراک صنعتی تهیه شود.
 
خوراک ماهی

برای کسب نان، پول خود را در آب بریزید 

پرورش ماهی از آن دست شغل هاست که از سود بالا و خطر پایین برخوردار است و برای کشاورزان از هر دو سر سود دارد، اگر کشاورزان استان پای کار بیایند و در روستای خود علاوه بر کار کشاورزیشان پرورش ماهی را هم داشته باشند و آب مصرفی برای مزارع خود را ابتدا راهی استخر‌های پرورش ماهی کنند، هم در مصرف آب صرفه جویی می‌کنند، هم ماهی پرورش می‌دهند و هم محصولی پر بارتر برداشت می‌کنند؛ این یعنی دستیابی به سودی بیشتر در این خطه کویری.
 
از ابتدای امسال تاکنون ۴۵۰ تن ماهی از استخر‌های خراسان جنوبی صید شده که از این مقدار ۴۶۳ تن ماهی گرمابی و ۷ تن ماهی سردآبی پرورش داده شده است.

 بیشترین تولید ماهی گرمابی در استان نیز مختص به شهرستان‌های قاین و طبس است.

گزارش از زهرا رضوانیان

انتهای پیام/ک

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۹ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
سلام به همه دوستان اول از همه خدا قوت به کسانی که روزی حلال در میارن وتو سفره زن و بچه میزارن فقط خواستم بگم متن بالا چجوری میشه ۴۵۰ تن ماهی پرورش دادند بعد ۴۶۳ تن گرمابی و ۷ تن سردابی بوده اینکه شد ۴۷۰ تن این ۲۰ تن از کجا اومد ممنون از گزارش گر عزیز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۴ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
۴۵۰=۴۶۳+۷
صيد ماهي = ۷تن گرمابی+ ۴۶۳ تن سردابی!
Iran (Islamic Republic of)
باجلان
۲۱:۱۹ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
آب استانهای زاگرس را انتقال دادن به دل کویر که استخر و صنایع فولاد را پیش ببرند؟!!!!لرستان ایلام کرمانشاه بختیاری همه نابود شدن باسیاست های بو دار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۰ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
پول که باشه به هر شغلی بزنی تو این مملکت بردی برو کاه بخر کود بخر باز بردی
Iran (Islamic Republic of)
بیژن
۱۸:۳۰ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
سلام ،چرا واقعا چرا در این بحران بی آبی کشور اینقدر استخر زدید ،ما باید توی تعریف شما از یه استان بفهمیم چه خبره، مردم خوزستان اینقدر بی آبی و ازبین رفتن دامها ،شغل ماهیگیری و..؟.چرا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۵ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
درود برزحمتکشان سرزمین پاک ایران من خداوند به سرزمینم برکت و رحمت ونعمت فراوان با محبت ورافت عطافرماید امین یارب العالمین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۲ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
آب از کجا میارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۲ ۰۶ شهريور ۱۴۰۰
آب از کجا میارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۸ ۰۵ شهريور ۱۴۰۰
در مورد کار صیادی در هندیجان و سختی ها و مشکلات اونها هم گزارش تهیه کنید
Iran (Islamic Republic of)
رضا ...ش
۱۶:۴۷ ۰۵ شهريور ۱۴۰۰
هر کاری که به جهت تامین رزق و روزی مردم انجام گیرد خداوند متعال خیر و برکت بسیاری را در ان نهفته است که قابل رویت نیست اما قابل لمس است و لذاست که میبینیم در مزارعی کوجک با منابع کم ابی و زمین کشاورزی اندکی که قابل کشت و زرع بودند اما از بسکه برکت در زندگی ها وجود داشت خانوادده هایی زیاد سهم سالانه مواد غذایی خودشان را از این کمینه ها میبردند و قانع هم بودند بنده با هفتاد سال سن یادمه که قطعه زمینی کوچک داشتیم که گندم سالانه یک خانواده ده نفره را تامین میکرد اما اکنون چندین سال است که بعلت عدم مطابقت دخل با خرجش صرفه اقتصادی ندارد چرایش را نمیدانم فقط این را میدانم که وقتی زمین اماده کاشت گندم میشد پدر رحمته اله علیه ..هنگام پخش گندم در زمین با دست زیر لب زمزمه میکرد که چرنده و پرنده و گوینده لا اله الا الله بخورند و ببرند و اگر چیزی ازش ماند سهم منو خانواده ..تا اینجا را داشته باسید .وقتی که گندم بدست میامد و هنگام برداشت بود عده ای درو گر بودند که بجای مزد دستشان مقداری از گندهای درو شده را با خود میبردند در کنار دروگران عده زنان سرپرست خانوار و بیوه سار بودند که خوشه هایی از گندم که ریخته شده بود را جمع کرده و در طی تابستان با خوشه چینی نان سالشان را تامین میکردند بعد از مدتی گندم خرمن شده توسط عده ای که خرمنکوبی با قاطر و ادوات قدیمی را انجام میدادند و چوم کش گفته میشند که انها هم سهم مزد کار خود و قاطرهایشان را از همان گندم تولیدی میبردند بعد از خردشدن گندم نوبت به بوجاری میرسید بوجاران گوهی بودند کهگندم و کاه را از همدیگر تفکیک کرده و انها هم بجای پول دست مزد از گندم موجود سهمی را میبردند .بعد از بوجاری نوبت به کاهکش ها میرسید که چند نفری با الاغشان مانند سندیکای کامیونداران فعلی کاه ها را بار کرده و به انبار کاه صاحب خرمن برده و بجای مزد سهمی از گندم را میبردند و در نهای انچه که باقی مانده بود را بشیوه ارباب و رعیتی یعنی سه سهم مال ارباب که صاحب زمین و اب و هزینه های کاشت بود را میبرد و یک سهم هم از رعیت که کارابیاری و داشت و برداشت را کرده بود حالا حساب کنید یک قطعه زمین چقدر خیر و برکت داشت همه ازش دررفاه بودند اما اکنون چی دوستی دارم که دارای یک مزرعه چهارصد هکتاری است اما وقت برداشت گندم کمباین راحت گندم ها را درو کرده و گندم تولیدی همانموقع با کامیون به سیلو تحویل شده و چک بهای گندم را یک جا تحویل میگیرد اما خانم برای پختن یک اش گندم برای تهیه پنج کیلو گرم گندم به چند جا مراجعه کرد تا با زحمت تهیه کرد بعدا هم نه خمسی ..نه زکاتی . و نه سهم امامی و همینطور .....خب دیگه میخواهید خیر و برکتی باشد از این چهارصد هکتار حتی یک دانه از گندمش نصیب کسی نشد خب معلومه که خداوند هم خیر و برکتش را از این کشاورز و مزرعه اش بر میدارد انجاست که میفرماید ... ارحم .ترحم ..رحم کن تا بهت رحم شود
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۱:۴۸ ۰۵ شهريور ۱۴۰۰
خدا بهشون برکت بده، که نیاز مردم رو تأمین میکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۹ ۰۲ شهريور ۱۴۰۰
کویر آبش کجا بود ؟؟؟؟
اینا با سیاست آبهای استانهای هم جوار میارن استانهای کویری آباد میکنن بقیه استانهارو نابود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۷ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
بزرگواری که پرورش ماهی رو در کویر نفی می کنه...آبِ جدا برای استخرهای پرورش ماهی داده نمیشه، کشاورزا در همون استخرهایی که آب رو روانه زمینها می کنن اقدام به پرورش ماهی می کنن با این کار با یه تیر دو نشون می زنن: هم با پرورش ماهی درآمد زایی می کنن و هم آب غنی شده استخرها رو روانه زمینها و باغات شون می کنن
Iran (Islamic Republic of)
تورج
۱۹:۲۵ ۰۳ شهريور ۱۴۰۰
بزرگوار آب چاه چشمه و قنات که آب پاک به حساب میاد باعبور از چرخه پرورش ماهی برای مصرف نیاز به تصفیه داره.استفاده از آب مازاد وآب کشاورزی برای شیلات کار خوبیه.باعث تغذیه ارگانیک گیاهان میشه ولی خودمونیم توکویر؟؟توخراسان؟به درآمد چند خانوارنگاه نکن .دشتهای ما درحال فرونشسته میلیونها برابر این درآمد برای جبران این بلا باید صرف کرد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۵ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
رونق روستاها را میشه شاهد بود اگه این کارها عملیاتی بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۳ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
دقیقا در خشک ترین شهر خراسان جنوبی دارن ماهی پرورش میدن . دمتون گرم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۲ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
تو قیمت خوراک ماهی هم مشکل داریم؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۰ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
کویر خشک شده باز اینا دارن ماهی پرورش میدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۹ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
الان واقعا ماهی توی کویر سودآوری داره؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۰ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
خوش بحال کویرنشینان که اب دارند ما جلگه نشینان خوزستان در بی ابی بسر می بریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۱ ۰۳ شهريور ۱۴۰۰
آخی
Russian Federation
ناشناس
۰۹:۳۲ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
دل تون خوشه ماهی شیر شده کیلویی 200 هزار تومن ارزون ترین ماهی هست کیلویی 60 هزار تومن،مردم تو خرید مرغ 25 هزار تومنی موندن چه برسه به اینکه ماهی بخرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۹ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
منم شنیدم کنار نیروگاهها که آب گرم تولید میکنن باید پرورش ماهی گذاشت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۸ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
پرورش ماهی در دل کویر واقعا سود آور است و باید کشاورزان هم به این سو بروند
Russian Federation
ناشناس
۰۸:۵۸ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
باز خدا رو شکر چینی ها از وجود ماهی در کویر خبر ندارن و گرنه مثل دریای عمان، اینجا رو هم شخم می زنن
Russian Federation
ناشناس
۰۸:۵۳ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
وقتی پای همت و پشتکار در میون باشه از دل کویر طلا هم میشه استخراج کرد.....
Iran (Islamic Republic of)
داریوش
۰۸:۳۵ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
با این وضعیت کارشناسی نشده تزریق آب به دل کویر به زودی ایران به یک کویر تبدیل خواهد شد . در دل کویر باید کارشناسی روی محصولاتی انجام شود که آب بر نبوده و بازدهی خوبی داشته باشند
به امید آن رور
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۲ ۰۵ شهريور ۱۴۰۰
برادر عزیز متاسفانه خود کارشناس میاد و در کویر ماهی پرورش می دهد.