سهم کمتر از 40 درصدی اهدای خون بانوان/ ریسک انتقال بیماری‌های خونی در زنان کمتر است

سخنگوی سازمان انتقال خون ایران گفت: امروز یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های سازمان انتقال خون ایران در حوزه اهداکنندگان خون کاهش مشارکت بانوان در این امر خدا پسندانه است.

به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ بشیر حاجی بیگی سخنگوی سازمان انتقال خون ایران درخصوص میزان مشارکت بانوان در اهدای خون، اظهار داشت: بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان در حوزه طب انتقال خون نگاه ویژه‌ای به اهدای خون بانوان دارند به عنوان مثال در فرانسه آمار اهدای خون بانوان همانند اهدای خون آقایان 50 درصد می‌باشد، این در حالی است که در سال 94 در ایران، از 2 میلیون و 83 هزار و 914 واحد خون اهدایی تنها 91 هزار و 319 واحد سهم بانوان بوده که نشان می‌دهد تنها 38/4 درصد از سهم اهدای خون در کشور مربوط به بانوان است.

وی ادامه داد: در حال حاضر در ایران و در تمامی استان‌های کشور سهم اهدای خون بانوان زیر 10 درصد است؛ به طور مثال استان لرستان با 63/9 ایلام با 83/7 و مرکزی با 58/7 سه استان برتر در اهدای خون در کشور در سال 1394 بوده اند که در این آمار در ده ماهه 1395 بانوان استان سیستان و بلوچستان از استان ایلام پیشی گرفته اند.

حاجی بیگی افزود: هر چند آقایان 4 بار و خانم‌ها به خاطر مسایل فیزیولوژیک 3 بار در سال می‌توانند اهدای خون داشته باشند و با وجود اینکه نیمی از جمعیت کشور را خانم‌ها تشکیل داده‌اند، با این حال جمعیت خانم‌ها درصد کمی از اهداکنندگان خون در کل کشور را به خود اختصاص می دهند.

سخنگوی سازمان انتقال خون ایران تصریح کرد: این در حالی است که احتمال می‌رود جمعیت بانوان از لحاظ داشتن رفتارهای پر خطر در زمینه عفونت‌های قابل انتقال از راه انتقال خون (مانند سابقه اعتیاد تزریقی و تماس جنسی نامطئن) در مقایسه با جمعیت مردان، جامعه سالم تری را تشکیل می دهند.

وی بیان کرد: مطالعات گسترده در ایران و سایر کشورهای جهان نشان می‌دهد به دلیل گرایش کمتر بانوان به رفتارهای پر خطر و توجه بیشتر به داشتن زندگی سالم، خون اهدایی توسط بانوان از سالم ترین منابع خونی به شمار می روند، همچنین بانوان به عنوان رکن اصلی خانواده می توانند با مشارکت در اهدای خون علاوه بر ترویج نوع دوستی و رفتارهای انسان دوستانه، در آموزش فرزندان و شرکت در عرصه فعالیت های خدا پسندانه گام مهمی در افزایش مشارکت خانواده در اهدای خون داشته باشند.

سخنگوی سازمان انتقال خون ایران تصریح کرد: بر اساس آمار، اهدای خون بانوان در کشور ما در سال 82 از 75/12 به 38/4 در سال 1394 رسیده که کاهش چشمگیری را طی 12 سال گذشته نشان می‌دهد همچنین نزدیک به 20 میلیون نفر از بانوان، واجد شرایط اهدای خون می‌باشند ولی آمارها نشان می‌دهد در سال 1394 تنها 91 هزار و 319 نفر از اهداکنندگان خون را در کشور بانوان تشکیل داده‌اند.

حاجی بیگی مهمترین عوامل کاهش مشارکت بانوان در اهدای خون را ترس از کم خونی و ترس از سوزن کیسه های اهدای خون شمرد و افزود: ترس از ابتلا به بیماریهای عفونی مثل ایدز و هپاتیت وضعف قوای جسمی و ممانعت شوهران از اهدای خون همسران خود از عوامل دیگر کاهش مشارکت بانوان در امر اهدای خون در کشور می‌باشد همچنین داشتن ذهنیت منفی نسبت به اهدای خون در زنان، ترس از ضعیف شدن و عدم دسترسی آسان به مراکز اهدای خون از دیگر عوامل مهم کاهش مشارکت اهدای خون در بانوان است.

سخنگوی سازمان انتقال خون ایران در خصوص کاهش دغدغه‌های بانوان در اهدای خون گفت: به نظر می‌رسد دانستن برخی نکات می‌تواند سبب کاهش دغدغه‌های بانوان و اطمینان از این که اهدای خون مشکلی را برای آنان ایجاد نمی‌کند خواهد شد که برخی از این نکات به این شرح است: 
 
در حال حاضر انجام تست هموگلوبین جهت بررسی کم خونی و غلضت خون در اهداکنندگان پیش از اهدای خون و در اختیار قرار دادن مکمل های حاوی آهن برای اصلاح کم خونی به صورت رایگان به مراجعین جهت اهدای خون در همه مراکز انتقال خون انجام می شود.

حاجی بیگی افزود:هر واحد خون اهدایی حدود 450 میلی لیتر و معادل فقط 10 درصد حجم کل خون بدن است. پلاسما وگلبولهای سفید و پلاکتها ظرف فقط چند روز بطور طبیعی توسط سیستم خون ساز بدن جایگزین می شوند و بدن با افزایش جذب آهن از دستگاه گوارش، اهن از دست رفته به مرور طی حدود یک ماه جایگزین خواهد کرد و بنابراین گلبول های قرمز خون حداکثر در 3 تا 4 هفته توسط بدن بازسازی می گردند برای اطمینان از حفظ سلامت داوطلبان، فاصله مجاز بین دفعات اهدای خون حداقل 8 هفته در نظر گرفته شده است با توجه به تفاوتهای جسمانی موجود بین بانوان و آقایان، تعداد دفعات مجاز اهدای خون برای آقایان سالانه 4 نوبت و برای بانوان 3 نوبت تعیین گردیده است.

وی در پایان تصریح کرد: امید است که با همکاری بیشتر رسانه های گروهی و فرهنگ‌سازی برای اهدای خون بانوان و تبیین نقش آنان در افزایش سلامت خون‌های اهدایی توسط آنان، در آینده نزدیک شاهد حضور گسترده این عزیزان و مشارکت آنان برای تامین خون مورد نیاز جامعه باشیم.
 
انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار