گوترش؛ جانشین احتمالی بان‌کی‌مون را بیشتر بشناسیم

شورای امنیت، آنتونیو مانوئل دی الیویرا گوترش را به عنوان گزینه دبیرکلی آینده سازمان ملل انتخاب کرد و او احتمالاً جانشین بان‌کی‌مون خواهد شد.

گوترش؛ جانشین احتمالی بان‌کی‌مون را بیشتر بشناسیم
به گزارش  گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از پایگاه خبری شبکه العالم، آنتونیو مانوئل دی الیویرا گوترش پرتغالی در جلسه روز چهارشنبه شورای امنیت توانست ۱۲ رای مثبت و سه رای ممتنع به دست بیاورد. پس از آنکه پنج عضو دائم شورای امنیت شامل آمریکا، روسیه، فرانسه، انگلیس و چین، به آنتونیو گوترش رای منفی ندادند، نام او به عنوان گزینه نهایی به مجمع عمومی سازمان ملل فرستاده شد.

یکی از پنج عضو دائم که هنوز مشخص نیست، به دبیرکلی این دیپلمات کهنه‌کار پرتغالی رای ممتنع داد. فرانسه، انگلیس و آمریکا از انتخاب آقای گوترش استقبال کرده‌اند.۱۰ نفر برای سمت دبیرکلی سازمان ملل متحد کاندیدا بودند و پس از پنج دور رای‌گیری و در دور ششم، آقای گوترش توانست بر رقیبانش پیروز شود. آن‌گونه که ویتالی چورکین، سفیر روسیه در سازمان ملل متحد و رییس فعلی شورای امنیت اعلام کرده است، برای معرفی قطعی آنتونیو گوترش به مجمع عمومی، شورا باید روز پنجشنبه پشت درهای بسته به طور رسمی رای‌گیری کند.

آنتونیو گوترش 67 ساله متولد لسیبون پایتخت پرتغال، از سال ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۲ نخست‌وزیر پرتغال و بین سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵ برای ۱۰ سال، کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان بود. او در رشته فیزیک و مهندسی الکتریک تحصیل کرده و فعالیت سیاسی خود را با عضویت در حزب سوسیالیست پرتغال در سال ۱۹۷۴ آغاز کرد.

آنتونیو گوتیرش احتمالا جانشین بان کی مون، دیپلمات قدیمی اهل کره جنوبی می‌شود که از سال ۲۰۰۷ تاکنون، دبیرکل سازمان ملل متحد بوده است. یکی از جنجالی ترین اقدامات بان کی مون در پست دبیرکلی سازمان ملل متحد، تسلیم شدن او در برابر فشارهای عربستان و خارج کردن نام سعودی ها از فهرست سیاه سازمان ملل برای ناقضان حقوق کودکان در مناطق جنگی قرار بوده است.

بعد از تهدید و فشار مقامات سعودی و رایزنی‌های عربستان در راهروهای سازمان ملل بود، که بان کی مون دبیرکل سازمان ملل خردادماه امسال ناگزیر شد، با صدور بیانیه‌ای وتنها با هدف جلب رضایت کشور پادشاهی عربستان سعودی، اعلام کند، تصمیم بر این گرفته شد، تا نام ائتلافی را که عربستان سعودی برضد تروریسم برعهده دارد، از فهرست سیاه ناقضان حقوق کودکان به صورت "موقت" به منظور بررسی آتی این مساله حذف کند.

گوترش کاندیدای مورد علاقه کشورهای اروپای غربی است و این علی رغم انتقادهای تند بازرسان داخلی سازمان ملل است که به گزارش وال استریت ژورنال در آوریل گذشته او را به سوءمدیریت متهم کرده بودند.

سنت رایج در سازمان ملل متحد، گردش پست دبیرکلی در میان کاندیداهای پنج قاره گیتی و بلوک‌های منطقه‌ای است. در میان نامزدهای این دوره نیز، میروسلاو لاچک، دیپلمات چکسلواکی پیشین در رژیم دیکتاتوری کمونیستی آن کشور که صاحب منصب دولتی بود، حضور داشت.
او از انستیتوی «دولتی» روابط بین‌الملل مدرک دکترا گرفته است.

بانوی بلغار، ایرینا بوکووا، رییس کنونی یونسکو و از افراد مورد علاقه روسیه، کاندیدای دیگری بود که به داشتن مواضع ضد اسرائیلی مشهور است. خانم بوکووا پارسال هنگامی که سران دولت‌های غربی به دنبال اشغال اوکراین از جانب روسیه، دعوت کرملین برای شرکت در رژه سالانه پیروزی (در جنگ جهانی دوم) را رد کردند، به مسکو رفت و در کنار پوتین در مراسم شرکت جست. 

یک کاندیدای زن دیگر، خانم سوزانا مالکوررا، وزیر امور خارجه آرژانتین بود که مدتی ریاست امور کارکنان سازمان ملل در دفتر دبیرکل را برعهده داشت و به گفته محافل مطبوعاتی، نامزد مورد علاقه دولت اوباما محسوب می‌شد؛ ولی او با استفاده از موقعیت خود در سازمان کشورهای قاره آمریکا جلوی بحث‌های مربوط به وضعیت نابسامان حقوق بشر و نقض آشکار و مداوم آن در ونزوئلا را گرفت و این امر در کارنامه دیپلماتیک او ثبت شد.

از سوی دیگر، با توجه به نقش او در سازمان ملل در ارتباط با مسئله جزیره «مالویناس»، با مخالفت احتمالی انگلیس هم رو به رو بود، انگلیسی که در شورای امنیت دارای حق وتوست.


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۰ ۱۶ مهر ۱۳۹۵
خیلی کارش سخت و تخصصی نیست. فقط باید خوب بتونه اظهار تاسف بکنه
آخرین اخبار