
باشگاه خبرنگاران جوان؛ پریسا بهرامی - فرزاد زندی اظهار کرد: این سرشماری در ۱۰ نقطه از زیستگاههای طبیعی این گونه ارزشمند، از جمله چشمهساران، جویبارهای کوهستانی و برکههای مصنوعی انجام شد.
وی با اشاره به تلاشهای صورتگرفته برای حفظ این گونه، اعلام کرد: با برگزاری کارگاههای آموزشی، حضور کارشناسان و محیط بانان در زیستگاهها و ارتباط چهرهبهچهره با کشاورزان، دامداران و مردم محلی و آموزش در سطح مدارس برای معلمان و دانشآموزان، افزایش آگاهی عمومی و پاکسازی زیستگاهها، گامهای مؤثری برای جلوگیری از انقراض سمندر کردستانی برداشته شده است.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست کردستان از توافق با نیروی انتظامی و هنگ مرزی مریوان برای حفاظت بهتر از زیستگاههای این گونه خبر داد و تأکید کرد : حفاظت از سمندر کردستانی نهتنها برای حفظ تعادل اکوسیستم، بلکه برای جذب اکوتوریسم و رونق اقتصادی جوامع محلی نیز حیاتی است.
سمندر کردستانی با طول ۷۱ میلیمترپوستی سیاه با خالهای زرد و خط نارنجی در ناحیه شکمی، یکی از گونههای منحصربهفرد دوزیستان ایران است که نقش کلیدی در کنترل بیولوژیکی آفات، حفظ زنجیره غذایی و نشانگر سلامت آب دارد.
این گونه در استانهای کردستان، کرمانشاه و آذربایجان غربی پراکنده است، اما به دلیل تخریب زیستگاه، خشکسالی، انتقال آب چشمه ها و آلودگی آبها در معرض خطر انقراض قرار دارد.
این سرشماری بخشی از برنامههای بلندمدت محیط زیست کردستان برای پایش و حفاظت از گونههای در معرض خطر است که با همکاری دستگاههای اجرایی و مشارکت تشکل های محیط زیستی و مردم محلی در حال انجام است.